Dodaj do ulubionych

Resort Blue Paradise - opinie

IP: 85.128.102.* 17.05.09, 21:07
czy ktoś z forumowiczów był może w hotelu Resort Blue Paradise i
jaką ma opinię (Kalabria, Tropea)?
Obserwuj wątek
    • Gość: brus Re: Resort Blue Paradise - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 21:31
      Niestety fatalną. Zajrzyj na wątek: Kalabria - hotel Villagio Sole
      Mare:( Też chciałem tam jechać i dzięki linnlinn się poddałem...
      • Gość: rapi Re: Resort Blue Paradise - opinie IP: 85.128.102.* 19.05.09, 19:08
        Ehhh, dzięki, poczytałem - kubeł zimnej wody :-)
    • Gość: Anita Re: Resort Blue Paradise - opinie IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.09, 22:23
      Hotel absolutnie niegodny polecenia. Zastrzeżenia można mieć do wszystkiego w
      hotelu z wyjątkiem jedzenia.
      1. Smierdzace zatechle pokoje, grzyb w lazience
      2. basen w ktorym obowiazuje zakaz kapieli w godz. 13-1600 (uwaga chlor do
      basenu wlewany jest bezposrednio z baniakow, bardzo niebezpieczne w
      szczegolnosci dla malych dzieci)
      3. niemila , arogancka obsluga
      4. fatalna plaza, w morzu kamienie, wystajace prety,
      5. fatalna lokalizacja do miejscowosci Tropea 7 km, nie ma mozliwosci dojscia
      pieszo
      6. bardzo glosna muzyka w pozna nocy
      7. animacje jedynie po wlosku
    • Gość: Basik. Re: Resort Blue Paradise - opinie IP: *.chello.pl 25.07.09, 13:30
      Polecam ten hotel ! Jest świetny,czyste pokoje, komfortowe łazienki,
      SPA, przystojni kelnerzy, mmm. :)
      Śliczna plaża, duże możliwości, po prostu PERFECT. Tu poznałam swoja
      miłość, polecam !!!
      • linn_linn Re: Resort Blue Paradise - opinie 25.07.09, 16:04
        Milosc to odrebny rozdzial i nie ma co dyskutowac. Skoro jednak hotel "zdobyl"
        malo zaszczytne 7me miejsce w rankingu najgorszych we Wloszech, to powody ku
        temu na pewno byly.
      • Gość: anita Re: Resort Blue Paradise - opinie IP: 77.255.241.* 28.07.09, 21:14
        Komfortowe łazienki, ??? to chyba wcześniej w schronisku dla bezdomnych
        mieszkałaś. W łazienkach śmierdzi, pleśń ogólnie dramat!!!!
        a
      • Gość: anita Re: Resort Blue Paradise - opinie IP: 77.255.241.* 28.07.09, 21:26
        Ponadto gorąco polecam opinie odnośnie hotelu na www.travelzone.pl
        w 100% oddają "uroki" hotelu. To że ITAKA ma ten hotel w swojej ofercie jest
        jednym wielkim skanadalem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • justus100 Re: Resort Blue Paradise - opinie 01.08.09, 22:33
          Witam,
          no to rzeczywiście niefajnie. Ale na tripadvisor jest też sporo
          pozytywnych opinii. Może to te VIPy, o których ktoś wspomniał, mieli
          tak pozytywne wspomnienia?

Mam inne pytanie - czy stamtąd mozna sie jakoś wydostać komunikacją
          miejską do jakiegos wiekszego miasta? Czy tez najpierw trzeba się
          dostać np na piechotę do Pargheli bo stamtad podobno kursuje
          kolejka.
          pozdrawiam
          Justus
          • Gość: M Re: Resort Blue Paradise - opinie IP: 93.159.18.* 07.08.09, 08:56
            No więc wróciłem i po raz pierwszy siadam do opinii...

1. Hotel położony na klifie więc aby dostać się z basenu na ulicę trzeba pokonać dwa strome podejścia + 128 schodów...

2. żarcie...odrębny rozdział... śniadanie codziennie składa się z zimnych jajek sadzonych, zimnego gotowanego boczku,zimnej jajecznicy + bufet z wędlinami... nic się nie zmienia

3. dwukrotnie jako jedyne dostępne pieczywo był suchy chleb zsypany z koszyków, które w poprzednim dniu przy kolacji stały na stołach!!! Jedzenie jest monotonne... a przy lunchach i kolacjach posiłki gorące nakładane są łyżką przez obsługę hotelu...

4. pokoje nie spełniają żadnych standardów hotelu 4*

5. głośna muzyka przez cały dzień... niedziela jest najlepszym dniem, bo jest cisza... brak animacji

6. regularne problemy z prądem - kilkakrotnie był wyłączany również w porach wieczornych

7. basen nieczynny (!) w godzinach 13.00-16.00 wszystko jest sprzątane (ręczniki z leżaków etc.)

8. wypożyczając samochód - koszt ok 65-70 Euro w Europcar (jedyny sensowny sposób poruszania się po okolicy)należy doliczyć 7 Euro za każdą dobę za parking hotelowy.

Generalnie hotel wygląda jak 2,5* a płaci się jak za 4*. Niestety przed wyjazdem było mało opinii więc zdecydowałem się napisać tą aby uprzedzić innych wycieczkowiczów... Hotel absolutnie niewarty kasy, którą Itaka bierze za pobyt tam...

Jeżeli chodzi o komunikację... to najpierw trzeba dotrzeć do ulicy.. :) ale potem można wziąć taksówkę (5 Euro od osoby w dwie strony do Tropea)poza tym hotel oferuje dojazd do Tropea za 6 Euro. Do Pargheli wbrew pozorom wcale nie jest blisko, a w upale 38 stopni spacer jest dość męczący...

Generalnie: ABSOLUTNIE NIE POLECAM!
            • linn_linn Re: Resort Blue Paradise - opinie 07.08.09, 09:37
              To nareszcie sa jakies konkrety z tego roku.
              "a przy lunchach i kolacjach posiłki gorące nakładane są łyżką przez obsługę
              hotelu..."
              Tylko nakladane czy takze limitowane? W wioskach turystycznych jest to stosowane
              i dla mnie nie stanowi to problemu / nie spotkalam sie jednak z odmowa nalozenia
              wiekszej porcji /.
              Jedno jest pewne, czytajac opinie nalezy brac pod uwage bardziej te negatywne:
              wieksza jest pewnosc, ze pochodza od klientow. Pozytywne, szczegolnie lakoniczne
              typu ubawilem sie bardzo itp., sa raczej autoreklama.
              • Gość: M Re: Resort Blue Paradise - opinie IP: 93.159.18.* 07.08.09, 13:46
                Co do wydawania posiłków... To nie spotkałem się z wydzielaniem, zawsze można
                było podejść drugi raz, więc z tej strony nie było ograniczeń...

Jeszcze jedno do opisu hotelu...

1. za pilota do TV trzeba było wyłożyć 10 Euro kaucji (zwracanej przy wyjeździe).

2. w TV tylko 4 kanały (wszystkie po włosku) + okresowo w ciągu dnia pojawiała
                się TVP Polonia.
                • Gość: Zadowolona Re: Resort Blue Paradise - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.09, 22:31
                  Ej ludzie, nie przesadzajcie. Właśnie wróciłam z tego hotelu i
                  chciałabym wyrazić swoją opinię o hotelu, dość kontrowersyjną wobec
                  tych bzdur wypisywanych przed moich przedmowców.

Otóż, co to za różnica, ile hotel ma gwiazdek, skoro cena i tak była
                  dośc niska (ja za tydzień płaciłam 2069 zł) jak na hotel z 3
                  posiłkami i do tego w srodku sezonu. Kompleks jest malowniczo
                  położony, pokoje są schludne, fakt gdzieniegdzie wyłazi rdza czy
                  futryna od drzwi sie odlkeja ale come on, nikt nie mowil, że to
                  będzie Hitlon. Zresztą w 4* hotelach takie kwiatki się zdarzają.
                  Pokoje, przynajmniej mój, był sprzatany codziennie, miał przepiekny
                  widok na morze. Jedzenie to po prostu poezja, super są te posilki w
                  środku dnia. Duzy wybór róznych pyszności, wino sikacz ale zawsze to
                  coś procentowego i woda również z gazem ;-).

Co do położenia to duży minus - trudno się stamtąd wydostać. Uwaga:
                  region Kalabria uruchomił BEZPŁATNE połączenia autobusowe wzdłuż
                  wybrzeza. Rozkłady dostepne w hotelu. Problem jednak w tym, ze
                  autobusy nie zawsze przyjeżadzają, trzeba na nie czekać w upale i
                  gwarancji nie ma, że się pojawi. Czyli taki autobus widmo, ale jak
                  ktos ma cierpliwosc, a tej na południu Włoch nigdy nie za wiele, to
                  przygoda gwarantowana.

Drugim dość powaznym minusem jest kompletne zdanie się na łaskę i
                  niełaskę ośrodka. Odciecie od cywilizacji, sklepów i lokalnych
                  barów, powoduje, że trzeba byc przygotowanym na dojenie ze strony
                  osrodka - są tam bary z drinkami w cenie 2X takiej jak w pobliskiej
                  Tropei. Woda 2l = 2 euro, w sklepie w Tropei = 50 centów.

Ale w sumie pobyt uważam za udany, lecz z pewnoscią nie polecam
                  hotelu wiecznym malkontentom i osobom szukającym dziury w całym.
                  Pozdrawiam
                  M
                  • Gość: pel Re: Resort Blue Paradise - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.09, 22:44
                    Aaa, czyli to raczej obóz był:)
                    • ala-alicja Re: Resort Blue Paradise - opinie 26.08.09, 20:30
                      Wróciłam wczoraj i nie nazwałabym pobytu tam obozem. Nasz pokój był
                      skromnie urzadzony, ale czysty i tuż przy plaży (piasek, leżaki i
                      parasole bez tłumów turystów), mnóstwo zieleni, kwiatów. W recepcji
                      Polka. Jedzenie bardzo dobre, bez ograniczeń, urozmaicone, mozna
                      było zajadać się owocami morza. Animacje niestety tylko po włosku-
                      to traktuję jako minus. Położenie tego kompleksu hotelowego dla
                      jednych może być wadą, dla innych zaletą- to fakt, że ciężko stamtad
                      dostać się gdziekolwiek (sklep ok. 3,5 km), ale są hotelowe busy do
                      Tropei i świetne wycieczki fakultatywne z Itaki (Sycylia i Etna-
                      polecam), mnie to położenie bardzo odpowiadało, bez zgiełku, tłumów
                      turystów, wśród zieleni. Polecam tym, którzy chca wypocząć,
                      poleniuchować. I naprawdę nie wiem skąd te negatywne opinie- ja
                      jestem bardzo zadowolona (i dla złośliwców dodam, że to nie były
                      moje pierwsze wczasy, mam porównanie np. z Gecją i Chorwacją)
                      • Gość: Anika Re: Resort Blue Paradise - opinie IP: *.centertel.pl 26.08.09, 21:23
                        Podpisuję się pod każdym słowem poprzedniczki. Oj naczytałam się
                        tych negatywnych opinii przed wyjazdem, a tu takie miłe
                        zaskoczenie... Pokoje skromne, ale czyste, polecam budynek przy
                        plaży, wszędzie blisko. Plaża na lewo od hotelu cichutka, z białym
                        piaseczkiem, zawsze wolne leżaki, w morzu zrobiono basenik w którym
                        mogą się bezpiecznie kąpać małe dzieciaczki. Jeżeli zaś chodzi o
                        transport do Tropei, to my korzystalismy z taxi, było nas w sumie 6
                        osób, zamawialiśmy je w recepcji.Koszt na jedną osobę - 5 euro w
                        obydwie strony. Odnośnie przerwy na basenie, to po pierwsze
                        obowiązuje ona w całej Kalabrii, a po drugie to każdy kto miał
                        ochotę w takiej spiekocie siedzieć nad wodą mógł to robic z
                        powodzenie 10 m dalej na plaży. Mam dobrą wiadomość dla osób, które
                        nie lubią zajmować leżaków o świcie. Otóż obsługa hotelowa zdejmuje
                        ręczniki z leżaków przy basenie, jeżeli są one zajęte przed
                        otwarciem basenu, na plazy są zaś zawsze jakieś wolne. Polecam
                        zabranie ze sobą dużych ręczników plażowych, gdyż w tym hotelu są
                        one dodatkowo płatne (4 euro doba).Jedzenie bardzo smaczne,
                        urozmaicone, ale uwaga - smakosze ziemniaków i schabowych, będą czuć
                        się zawiedzeni. W hotelu serwuję sie wyłącznie dania kuchni
                        śródziemnomorskiej. Również podczas posiłków napoje są serwowane
                        typowo dla Włochów, czyli do obiadu i kolacji wino i woda. Śniadania
                        kontynentalne. Polecam dwie wycieczki:na Wyspy Liparyjskie oraz na
                        Sycylię (pilotem jest bardzo sympatyczny i oczytany pan
                        Krzysztof......po Jego opowieściach nikt już nie ma dodatkowych
                        pytań). Aha, plac zabaw dla dzieci, znajduję się za amfiteatrem
                        (huśtawki, zjeżdżalnia oraz dmuchany zamek ze zjeżdżalnią). My
                        spedzilismy w tym hotelu bardzo miłe wakacje, za niewygórowaną canę.
                        Wiemy, że byli ludzie,którzy narzekali, ale może taką mają naturę.
            • Gość: Przerażnona Re: Resort Blue Paradise - opinie IP: 193.0.79.* 28.08.09, 12:54
              Witam wszystkich
              przeczytałam wasze opinie o tym hotelu i prosze o pomoc co mam
              zrobić bo mam już zapłacone tam wczasy od 8 września.
          • linn_linn Re: Resort Blue Paradise - opinie 28.08.09, 09:01
            Nie widze tych pozytywnych opinii:
            www.tripadvisor.it/ShowUserReviews-g580199-d1161965-r38083815-Villaggio_Blu_Paradise-Parghelia_Calabria.html#REVIEWS
    • Gość: magda Re: Resort Blue Paradise - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 23:03
      Szczerze podziwiam wszystkich, którzy piszą pozytywne opinie o tym
      hotelu... dodajmy - beznadziejnym hotelu!!!Oferta Itaki absolutnie
      niezgodna z opisem. Plaża kamienista, standart hotelu na ok 2*,
      hotel stary i zniszczony.nie maiał żadnego związku z luksusem,który
      obiecywała oferta w katalogu ITAKI!!!!!Tropea oddalona o 9km a nie
      (szanowna Itako) 3km.pokoje bardzo małe, ciemne i zawilgocone. nie
      ma mowy o żadnych sportach wodnych itp. Plac zabaw dla dzieci nie
      spełniał żadnych norm bezpieczeństwa.Urządzenia brudne i zniszczone.
      Najgorsze jest jednak to,że Itaka nadal , mimo tak wielu reklamacji
      i negatywnych informacji o hotelu nadal sprzedaje ten hotel jako
      elegancki 4* itp. oburzające są też praktyki Itaki dotyczące
      rozpatrywania reklamacji. wysłaliśmy zbiorową reklamację z dużą
      grupą niezadowolonych klientów, zaraz po powrocie dzwoniliśmy do
      Biura Obsługi z zapytaniem czy taka zbiorowa reklamacja wystarcza,
      czy konieczna jest jeszcze dodatkowa, indywidualna od każdej
      niezadowolonej rodziny. Pracownicy prawdopodobnie CELOWO wprowadzili
      nas w błąd mówiąc,że nie ma takiej konieczności. tuż przed upływem
      terminu w którym można składać reklamacje okazało się,że taka
      zbiorowa reklamacja się tak naprawdę nie liczy... co jest oczywiście
      śmieszne i dowodzi ,że Itaka kieruje się jakimiś swoimi niejasnymi
      zasadami.A przecież to jasne,że podpis pod pismem zbiorowej
      reklamacji ja też dołączenie do tego pisma kopii naszego dokumentu
      podróży oznacza,że reklamacja została złożona... teraz czekamy na
      rozpatrzenie kolejnej, tym razem indywidualnej reklamacji...
      Oczywiście Itaka gra na zwłokę i za wszelką cene próbuje uniknąć
      odpowiedzialności,ale wszyscy uczestnicy ,którzy podpisali się pod
      ową reklamacja zbiorową, zgodnie twierdzą,że w przypadku odmowy
      rozpatrzenia reklamacji skierujemy sprawę do sądu...
      • linn_linn Re: Resort Blue Paradise - opinie 28.08.09, 08:46
        Zaczne od tego, ze w zeszlym roku niektore wloskie biura podrozy przenosily
        swoich klientow, natychmiast po przejezdzie, do innych hoteli. Mam wrazenie, ze
        pomijajac Itake sprzedaz odbywa sie glownie na zasadzie rezerwacji i oplaty na
        miejscu przez indywidualnego klienta / ktory nierozwznie nie przejrzal wczesniej
        opinii o tym hotelu /. Tak wynika przynajmniej z opinii wloskich turystow. Nie
        wyobrazam sobie zreszta, aby w roku 2009 jakiekolwiek biuro podrozy we Wloszech
        mialo czelnosc przedstawic te oferte swoim klientom.
        Jesli chodzi o diametralnie rozne opinie na temat hotelu, da sie to wyjasnic /
        abstrahujac od opinii na tym forum /. Opinie pozytywne, pelne zachwytow, nie
        wchodzace w szczegoly / w odroznieniu od tych negatywnych / pojawiaja sie zwykle
        na poczatku sezonu: w kwietniu, maju i czerwcu, a nawet w styczniu. Zdecydowana
        wiekszosc pochodzi od osob, ktore dzis sie rejestruja, a jutro wstawiaja opinie.
        Jedna jedyna: potem znikaja na zawsze. Nie musze pisac jakie moga byc powody.
        Skad roznica miedzy 4 gwiazdkami a odbiorem standardu przez klientow? Akurat to
        bylo dla mnie jasne od poczatku, ale wczoraj potwierdzily sie moje
        przypuszczenia. Hotelowymi gwiazdkami rzadza wloskie regiony, a region Kalabria
        jest regionem szczegolnym i nie trzeba byc Roberto Saviano, aby zrozumiec o co
        chodzi / on pochodzi akurat z innego regionu, ale niewiele to zmienia /.
        Wystarczy uwaznie przejrzec linki wyskakujace z google'a:
        archiviostorico.corriere.it/2001/luglio/16/Giovane_ferito_colpi_pistola_sulla_co_0_0107163487.shtml
        www.terrelibere.it/terrediconfine/la-costa-degli-dei-sciolta-dalla-mafia
        Bardzo negatywne opinie powtarzaja sie co roku / widzialam nawet pochodzace z
        1999 /. Na jednej ze stron w zeszlym roku pojawila sie nawet odpowiedz
        zarzadzajacego hotelem / tez sie zmieniaja /: oczywiscie nie zgadzal sie z
        krytykami, ale obiecal, ze jesli cos bylo nie tak, w przyszlym roku postaraja
        sie to poprawic. Niestety nie widac, aby dotrzymal obietnicy.
        • ala-alicja Re: Resort Blue Paradise - opinie 28.08.09, 10:33
          naprawde nie wiem kiedy byliscie Państwo w tym hotelu, ja wróciłam
          25 sierpnia b.r. i do niewielu rzeczy mogę sie przyczepić. Nie
          spotkałam sie również na miejscu z negatywnym odbiorem (z wyjatkiem
          jednej pani niezadowolonej z szybkiego tempa podczas zwiedzania
          Sycylii), nie wspominając nawet o dużej ilosci Włochów
          wypoczywajacych tam z całymi rodzinami, gdyby było tak tragicznie to
          nie sądzę by decydowali sie na wypoczynek z małymi dziećmi. A może
          właściciel zwyczajnie zadbał o dobrą opinie i sporo się zmieniło-
          nie mnie to oceniać, byłam tam raz i mój pobyt oceniam na bardzo
          udany. Dodam jeszcze, że nie mam nic wspólnego z biurem Itaka , co
          sugerowano w poprzednim poscie(z wyjatkiem zakupu wczasów),
          wczesniej jeżdziłam z Orbisem i Rainbow i było bardzo dobrze a Itaki
          z pewnoscia nie bedę omijać szerokim łukiem- wręcz przeciwnie.
          • linn_linn Re: Resort Blue Paradise - opinie 28.08.09, 10:59
            Mam nadzieje, ze nie masz na mysli mojego postu. Nic takiego nie sugerowalam.
            Wprost przeciwnie.
            Zapewniam Cie, ze wlasciciel / nie mylic z zarzadzajacym / poziomem uslug w
            ogole sie nie interesuje. Chyba nie zrozumialas w jakim kontekscie dziala hotel:
            tam w ogole nie chodzi o turystyke.
            Chcesz powiedziec, ze wszyscy ci ludzie byli w innym miejscu?
            www.tripadvisor.es/Hotel_Review-g580199-d1161965-Reviews-Villaggio_Blu_Paradise-Parghelia_Calabria.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka