Dodaj do ulubionych

Capri- w ciemno?

IP: *.ip.netia.com.pl 17.08.09, 11:13
Zamierzamy w drugiej połowie września wybrać się na 7-14 dniowy
urlop na Capri. Mam pytanie, czy mógłby ktoś dać nam namiary na
jakieś dobre, sprawdzone hotele ( najlepiej blisko plaży )
Czy wyjazd w ciemno i szukanie czegoś na miejscu to dobry pomysł?
Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Capri- w ciemno? 17.08.09, 11:40
      Problemem moze byc cena hotelu, ktory bedzie mial wolne pokoje. Ja bym jednak
      probowala zarezerwowac przed wyjazdem. Inna sprawa, ze gdybym miala tam jechac,
      wolaabym jednak mieszkac na Ischii, a Capri / i nie tylko / odwiedzic.
      Ciekawostka: pokoje w najdrozszym hotelu na Capri rezerwuje sie chyba rok
      wczesniej.
      • Gość: monika-mch Re: Capri- w ciemno? IP: *.ip.netia.com.pl 17.08.09, 11:58
        Myślałam, żeby z Capri mieć bazę wypadową na Ischię, Neapol, wyb.
        Amalfitańskie. Rozważałam noclegi też właśnie na wybrzeżu
        Amalfitańskim. Dlaczego polecasz Ischię?
        • linn_linn Re: Capri- w ciemno? 17.08.09, 14:17
          Ischia jest duzo wieksza. Znana, ale nie tak tlumnie odiwedzana jak Capri. Moim
          zdaniem lepsza jako baza, na pewno lepsza na wypoczynek / jest tez uzdrowisko /.
          Cenowo tez jest raczej korzystniej. Pod koniec wrzesnia to juz raczej po
          sezonie, ale Capri gosci czesto imprezy kulturalne / nagrody literackie itp. /,
          wiec moze byc jeszcze tlocznie.
          Wklejam przy okazji informacje zebrane podczas lipcowej wycieczki na Capri:
          forum.gazeta.pl/forum/w,206,92888920,97780091,Re_Sorrento_Capri.html
          Zdjecia:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,97804638,97804638,0,2.html?v=2
          Na pewno nalezy unikac Capri w sierpniu: kilka dni temu turystow bylo tak wielu,
          ze wyspa zostala pozbawiona pradu na wiele godzin.
        • princesswhitewolf Re: Capri- w ciemno? 17.08.09, 16:50
          Jesli chodzi o Amalfi to tez nie ma tam piaszczystych plaz. Sa kamieniste.
          Amalfi jest baaaardzo drogie. Chcesz tanszy hostel to
          www.hostelscalinatella.com/ 200 metrow of Amalfi w Atrani. Pokoje bez lazienki
          60 euro z lazienka 90 euro ale.... naprawde skromniuuuuutkie. Niestety tam jest
          drogo

Ischa to dobry pomysl. Mniej turystow taniej nieco i gorace zrodla....
    • Gość: Ted222 Re: Capri- w ciemno? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.09, 12:49
      Gorąco polecam Ischię ze względu na kąpieliska termalne.
      Capri jest dobra na zwiedzanie ale z plażami tam kiepsko a ceny księżycowe.
      www.ischiaonline.it
      www.capriweb.com/Ischia/Pol
      • Gość: monika-mch Re: Capri- w ciemno? IP: *.ip.netia.com.pl 17.08.09, 15:38
        Dziękuję za informacje, a mogłabyś mi polecić jakieś miejsca
        noclegowe na Ischii?
        • linn_linn Re: Capri- w ciemno? 17.08.09, 15:58
          Juz odpowiedzialam w drugim watku.
    • princesswhitewolf Re: Capri- w ciemno? 17.08.09, 16:47
      Wlasnie wrocilam z wyprawy po Wloszech. Zatrzymalismy sie w Bed and Breakfast w
      Anacapri ( Capri). Koszt: 65 euro za noc ze sniadaniem. Nie wiem czy jeszcze
      beda miejsca ale szczerze to tanio i znakomite miejsce do zaytrzymania sie.
      tu masz szczegoly:
      www.google.co.uk/search?hl=en-GB&q=lotus++linciano+anacapri&sourceid=navclient-ff&rlz=1B3GGGL_en-GBGB314GB314&ie=UTF-8&aq=h
      Wlascicielka tego jest wspaniala. Pojada po ciebie do portu i przywiaza cie.

Jesli chodzi o plaze to sa glownie skaliste. Kamieniste sa tylko w Marina
      Picollo i w Marina Grande. Piaszczystych plaz na Capri nie ma wcale. Nie te
      tererny Hoteli blisko plazy nie ma a jesli sa jakies znikome to straszliwie
      kosztowne jakies. W kazdym razie ja nie pamietam. Ale to nie problem bo tam
      wszedzie blisko. Po Capri jezdza busy Euro 1.30 za przejazd. Z capri miasteczka
      do Marina Grande jest tez Rodzaj wyciagu tramwajowego.

Na Capri port jest nizej polozony od miasteczka Capri, jeszcze wyzej jest
      Anacapri miasteczko.
      • Gość: Anka Warto zabrać buty do wody IP: *.anonymouse.org 20.08.09, 11:39
        fakty.interia.pl/swiat/news/wlasciciel-znanej-plazy-wyrzuca-butelki-do-morza,1355569

• princesswhitewolf Re: Capri- w ciemno? 17.08.09, 16:53
      Bilety promowe do Amalfi to 17 euro za przejazd a do Neapolu albo 9 euro
      wolniejszym a szybszym tez 17. Na Ischia podobne ceny z Capri

Sam Neapol nie jest godny polecenia zdecydowanie na wakacje. Poza Parom,a
      Ulicami blisko portu Pallazo Royale i zamkiem lepiej mocno sie trzymac za
      torebki i uwazac czy sie nie w depnie w jakis podejrzany smiec na drodze. B
      niebezpiecznie tam.

Jesli chcesz zlocistych piaskow mna plazy to moze lepsze Rimini czy nieco
      bardziej na polnoc.... Albo Sycylia ....

• ortodox Re: Capri- w ciemno? 17.08.09, 18:36
      A ja polecam na bazę wypadową ... Sorrento!
      Taniej niż na Capri i wszędzie blisko. Są też i plaże, choć skromne, ale piaszczyste. Miasteczko urocze i typowo włoskie. Bez przesadnego nadęcia jak na Capri i zdecydowania lepiej traktują tam turystów.
      Widoki też niczego sobie.
      pozdro.
      • Gość: monika-mch Re: Capri- w ciemno? IP: *.ip.netia.com.pl 17.08.09, 18:38
        A czy jakieś konkretne miejsca noclegowe możesz polecić?
        • ortodox Re: Capri- w ciemno? 17.08.09, 20:58
          Nigdy nie polecam konkretnych hoteli, pensjonatów i campingów z ... przyczyn oczywistych. Każdy potrzebuje dla siebie coś specjalnego. Ja korzystam zazwyczaj (latem) z tych ostatnich. Jednak nie będzie wielkim problemem wpisać w google słowo sorrento i znaleźć dla siebie coś odpowiedniego.
          pozdro.
      • princesswhitewolf Re: Capri- w ciemno? 17.08.09, 18:40
        nadecia?

szczerze to mnie raczej zdziwilo ze oslawiona Capri to ciasna wyspa z raczej
        marnymi plazami i superwaskimi niebezpiecznymi jezdniami gorskimi...
        Albo ze oslawione Amalfi to jakies nedzne brudnawe domki na skalach z sypiacym
        sie tynkiem...
        Myslalam ze jesli to ma taka slawe i przyjezdzaja tam milionerzy to bedzie nie
        wiadomo co.... No rozumiem uznac Lazurowe Wybrzeze za nadete tudziez West Palm
        Beach w US bo tam faktycznie imponujace sa te hotele itd... ale Capri albo
        Amalfi?? hmmm....
        • princesswhitewolf Re: Capri- w ciemno? 17.08.09, 18:41
          moj maz wlasnie mi podpowiedzial opcje: ze w sypiacym sie tynku malych
          malowanych bialo budyneczkow moze byc urok..
        • linn_linn Re: Capri- w ciemno? 17.08.09, 20:20
          Capri przyciaga turystow takze tym, ze przyjezdzaja tam vipy z calego swiiata.
          Wystarczy posiedziec w kafejce na slynnej "piazzetta" ja jakis Clonney czy
          krolowa Rania sie pokaza / Rania chyba kilka dni temu /. Vipy przyjezdzaja takze
          dlatego, ze albo przyplywaja wlasnym luksusowym jachtem / plaza im niepotrzebna
          / albo maja pieniadze, aby go wynajac. Zwyklemu smiertelnikowi jednodniowa
          wycieczka wystarczy. Oczywiscie przbywajac duzej mozna poznac wyspe, jakiej inni
          nie znaja, ale trzeba umiec to zrobic.
          • Gość: monika-mch Re: Capri- w ciemno? IP: *.ip.netia.com.pl 18.08.09, 12:14
            Rozważamy przyjazd ( na Capri albo Ischię ) własnym autem. I mam
            pytanie- czy w Neapolu znajdują się jakieś odpowiednie parkingi,
            gdzie mozna zostawić auto na tydzień? Czy może można auto
            przetransportować promem na wyspę?
            Z góry dziekuję za pomoc.
            • princesswhitewolf Re: Capri- w ciemno? 18.08.09, 12:47
              tak, mozna przejechac promem z samochodem ale naprawde malo kto sie na to
              decyduje bo jazda samochodem po Capri jest straszna. Jest to miejce gorzyste o
              bardzo waskich i kretych drogach nad przepascia gdzie kierowcy nadjezdzajacy z
              przeciwnych stron ostrzegaja sie wzajemnie klaksonem aby tamten poczekal bo
              jedziesz wiekszym samochodem. Poza tym naprawde znalezienie parkingu w
              miasteczku Capri graniczy z cudem, podejrzewam ze podobnie w okolicach hoteli.

Do Capri mozesz dotrzec z roznych portow dookola Neapolu i jest to ta sama cena
              i odleglosc. Sorrento, Salerno zapewne maja bezpieczniejsze parkingi calodobowe
              niz te w Neapolu brrr....

Pamietaj jesli interesuja cie plaze piaskowe to ich nie znajdziesz na Capri. Na
              Capri dominuja skaly i 2 moze kamieniste plaze. Ischia ma natomiast
              piaskowe. Przed wyjazdem na Capri zrob tez porzadne zakupy... nawet najtanszy
              sklep w Marina Grande jest drozszy niz te npoza wyspa... no chyba ze jestes
              bardzo zamozna osoba, wtedy sie nie martw tylko ciesz sie ciepla pogoda i
              pieknymi widokami!
              • Gość: monika-mch Re: Capri- w ciemno? IP: *.ip.netia.com.pl 18.08.09, 13:32
                A jak jest z jazdą i parkingami na Ischii?
                • linn_linn Re: Capri- w ciemno? 18.08.09, 13:36
                  Zalezy gdzie i kiedy: poza sieprniem nie jest tak zle, ale w gminach bardziej
                  zurbanizowanych moga byc problemy. Parkingow duzo nie ma.
        • ortodox Re: Capri- w ciemno? 17.08.09, 21:15
          princesswhitewolf napisała:

> No rozumiem uznac Lazurowe Wybrzeze za nadete tudziez West Palm
          > Beach w US bo tam faktycznie imponujace sa te hotele itd... ale
          > Capri albo Amalfi?? hmmm....
          ------------------------------
          Cóż, różnie można pojmować nadętość, ale nie zawężałbym tego pojęcia do wrażenia jakie sprawiają nowobogaccy z US i ich imponujących hoteli. To nie sprawa architektury, ale stosunku człowieka do ... człowieka.
          pozdro
          • princesswhitewolf Re: Capri- w ciemno? 18.08.09, 12:49
            calkiem mozliwe ze masz racje orodox. Niestety nie znam wloskiego, a moje drobne
            konwersacje( gdzie co jest, jak sie tu mieszka) po angielsku najczesciej byly z
            dosc przecietnie zamoznymi Wlochami tam, wiec nie moge sie wypowiadac obiektywnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka