gripweed
22.02.10, 14:02
Chciałbym zdać najbardziej niestosowne w tym miejscu pytanie, mianowicie - czy ktoś zna ten utwór?
Od kilku lat kolekcjonuję wygrzebane z mroków niepamięci, oraz wczesnego dzieciństwa, utwory które gdzieś tam zostawiły ślad i których nie mam na żadnej płycie. Chodzi zwykle o szalone one hit-wonders, oraz te które przypominają mi szczeniackie czasy. Z niektórymi poszło łatwo, ale takie z których został w pamięci jedynie teledysk lub strzęp melodii to zupełnie inna sprawa.
Przygotowuję kolejną składankę i chciałbym Was prosić o pomoc z jednym utworem którego poszukuję od zawsze. Spróbuję opisać go w najmniej żenujący sposób.
Chodzi o instrumentalny utwór z (prawdopodobnie) 2 połowy '70. Całość zaczyna się kilkoma gwizdanymi nutami, potem pada OK! i seria z automatu (proszę się nie śmiać)! I zaczyna się pościg: odgłosy hamujących samochodów, pisk opon - te sprawy (taka muzyczna wersja Bullitt`a) na tle klawiszowego motywu. Całość kończy się oczywiście wielką kraksą. Najważniejsze: to nie jest Jon & Vangelis "The Friends Of Mr Cairo"! Na pewno leciało to w radiu, w swoich czasach, oraz było nagrane na pocztówce dźwiękowej, jednak nikt tego nie kojarzy, a ja sam nie słyszałem tego od lat '80!
Wiem, że to wyzwanie dla prawdziwych fachowców, przepraszam za długi wstęp i rewanżuję się wersjami z obrazkami kilku przebojów z moich składanek.
Paper Lace - The Night Chicago Died www.youtube.com/watch?v=p-L0NpaErkk
Squeeze - Cool For Cats www.youtube.com/watch?v=pblSU5M1d1Y
Taco - Puttin` on the Ritz www.youtube.com/watch?v=OG3PnQ3tgzY
Passions - In Love With A German Film Star www.youtube.com/watch?v=lkismiXva3M
Haysi Fantayzee - Shiny Shiny www.youtube.com/watch?v=SjsnkIP4ddo
Sigue Sigue Sputnik - Love Missile F1-11 www.youtube.com/watch?v=pk30a0qsVIk