Dodaj do ulubionych

The Who - Tommy

10.07.04, 20:51
Użyję najbardziej znienawidzonego przeze mnie zwrotu recenzentów muzycznych, ale w tej chwili po prostu padam na kolana przed tym albumem. Od jakiejś godziny. Pamiętam, że pierwszy raz dane mi było obcować z fragmentami "Tommy'ego" kilka lat temu, w audycji "Pół Perfekcyjnej Płyty" w Trójce, a prezentował to wówczas red. Wiesław Weiss. Potem jeszcze chyba raz czy dwa miałem okazję odsłuchać całość, i parę dni temu, kiedy zdobyłem, w końcu. Pamiętam też, że zawsze styczność z tą muzyką była niezwykłym i intrygującym przeżyciem. Ale dopiero dziś... to było coś absolutnie magicznego. 75 minut, które zleciało błyskawicznie. Kilkakrotnie dosłownie podskoczyłem w fotelu. Genialna płyta, piękna historia opowiedziana w porywający sposób. Rany, żadne tam "Who's Next", choć jest oczywiście kapitalne. "Tommy" to jest boska rzecz!
Obserwuj wątek
    • cze67 Re: The Who - Tommy 10.07.04, 22:10
      Taaa, znakomita płyta, choć nigdy mnie w całości nie przekonała. Jak każdy
      niemal concept album (a może w ogóle - jak każda niemal płyta) ma swoje mocne i
      słabsze strony. Nie podam przykładów, bo zwyczajnie w tej chwili nie pamiętam,
      ale coś mi tam nie pasowało.
      Lecz po tak entuzjastycznej recenzji Mego Młodego Kolegi, ja człowiek lat 60-
      tych, będę się musiał wsłuchać w ten album raz jeszcze.
    • jmarr Re: The Who - Tommy 11.07.04, 14:47
      Najwyższy czas już był to poznać, Ilhanie :)
      • cze67 Re: The Who - Tommy 11.07.04, 20:27
        Jeżeli Cię to interesuje, drogi ilhanie, to stąd:

www.thewhoitalia.com/amsterdam69.htm
        możesz ściągnąć koncertową wersję tego albumu w miarę dobrej jakości.
        • ilhan Re: The Who - Tommy 11.07.04, 22:35
          Dzięx. Będzie dla odmiany :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka