Dodaj do ulubionych

Muzykow poglady spoleczno-polityczne

14.07.04, 10:28
Muzycy protestuja przeciwko Bushowi:
muzyka.interia.pl/news?inf=521842
co bedzie dla nas znakomita pozywka do niezwykle intersujacej dyskusji na temat:
czy interesuja Was poglady polityczne Waszych idoli, czy sie z nimi zgadzacie i czy w
ogole muzycy powinni sie angazowac w dzialanosc spoleczno-polityczna?
Obserwuj wątek
    • ilhan Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 14.07.04, 10:29
      cze67 napisał:

> czy interesuja Was poglady polityczne Waszych idoli

Szczerze mówiąc niespecjalnie.
      • gregkor Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 14.07.04, 10:34
        Mnie ich poglądy polityczne kompletnie nie intersują, głównie z tego powodu, że
        gerneralnie to muzycy o polityce nie mają pojęcia i wolałbym w ogóle, żeby na
        tematy społeczno-polityczne się nie wypowiadali.

pozdr
        • dziewczyna_mickiewicza Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 14.07.04, 10:47
          mnie tam w ogole nie interesuja, ale pamietam, jak kiedys ogladalam z tata
          wywiad z chrisem rea, ktorego swego czasu moj ojciec lubil sluchac, i rea sie
          produkowal na tematy polityczne wlasnie. powiedzial cos w stylu: "ee rozszerzac
          unie? po co?" a chodzilo mu glownie o to, ze im wiecej panstw przystapi do
          unii, tym mniej kasy bedzie do podzialu dla panstw, ktore juz w unii sa od
          dawna=te panstwa straca. wiec w sumie facet, ze swojego punktu widzenia mial
          racje. ale moj tata od tamtej pory zawsze powtarza, ze szanuje goscia, ale
          lepiej zeby nie udzielal wiecej wywiadow:) wiec moze poglady polit muzykow maja
          jakis tam wplyw na postrzeganie muzykow? przynajmniej przez ich fanow...
    • pagaj_75 Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 14.07.04, 10:40
      cze67 napisał:

> czy interesuja Was poglady polityczne Waszych idoli, czy sie z nimi zgadzacie i
      > czy w
      > ogole muzycy powinni sie angazowac w dzialanosc spoleczno-polityczna?

Nie interesują mnie ich poglądy społeczno-polityczne, jak również poglądy
      religijne i inne. Interesuje mnie tylko muzyka. Jeśli muzyk ma ochotę w coś się
      angażować, to czemu nie? Oczywiście, wszystko w granicach prawa i ewentualnie
      dobrego smaku.

Inna sprawa to ideologia zawierana nierzadko w tekstach. To czasami mnie
      odrzuca, choć jeśli muzyka jest dobra, to przymykam oko. Nie jestem zwolennikiem
      prostych tekstów o ptaszkach, słońcu i niewinnej miłości, ale jeżeli głównym
      walorem czyjejś twórczości staje się tzw. przekaz, kosztem muzyki, to przestaje
      mnie to interesować.

Bardziej interesują mnie przemyślenia artystów na temat samej muzyki, tudzież
      tzw. codziennego życia. Te często chłonę z dużym zainteresowaniem. A dobrym
      przykładem jest tu papa Fripp ;) o którego poglądach polityczno-społecznych nie
      wiem nic, za to lubię jego aforyzmy dotyczące muzyki i innych, prosty (tzw.
      "życiowych") spraw. No i tyle.
      • cze67 Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 14.07.04, 12:23
        Mnie nie przekonywalo zaangazowanie polityczne Lennona. Tzn. rozumiem, ze mial taka
        potrzebe, ale jego akcje byly naiwniackie i nie wiem, czy przyniosly jakies wymierne
        rezultaty oprocz wielkiego halo wokol jego i jego malzonki...
        No i w czasie najwiekszego zaangazowania w polityke nagral jedna ze swoich
        najslabszych plyt, Sometimes in New York City.

PS. Chociaz Give Peace A Chance to niezly hymn...
        • pagaj_75 Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 14.07.04, 12:29
          cze67 napisał:

> Mnie nie przekonywalo zaangazowanie polityczne Lennona. Tzn. rozumiem, ze mial
          > taka
          > potrzebe, ale jego akcje byly naiwniackie i nie wiem, czy przyniosly jakies wym
          > ierne
          > rezultaty oprocz wielkiego halo wokol jego i jego malzonki...

Zgadzam się, ale to chyba takie czasy wtedy były... naiwne lekko. Dzisiaj chyba
          żadnemu muzykowi rockowemu nie udałoby się czegoś takiego dokonać. Może właśnie
          poprzez naukę z tamtej lekcji Lennona - muzyka nie naprawi świata.
    • ihopeyouwilllikeme Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 14.07.04, 13:24
      cze67 napisał:

> Muzycy protestuja przeciwko Bushowi:
      > muzyka.interia.pl/news?inf=521842

Nie ma tam U2 ? Niemozliwe :)))))
      • ihopeyouwilllikeme Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 14.07.04, 13:25
        Moim zdaniem muzycy maja dokładnie takie same prawo do angażowania się gdzie
        chcą, jak każdy normalny obywatel. Bo niby czemu nie ? Natomiast ich poglądy
        nie bardzo mnie interesują.
        • peternurek1 Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 14.07.04, 18:15
          Słuchając np. U2 trudno nie znac pogladów politytcznych Bono, więc znam jego
          poglądy. W sumie przez Bono zainteresowałem się trochę polityką , podejście
          miałem takie że jak On coś powie to jest to swięta i niepodwazalna prawda, ale
          to było pare lat temu jak miałem... niewiem.. z 13 lat(?) :))
          Ale zainteresowanie takimi sprawami mi zostało do dziś, tylko w
          trochę "zdrowszym" wydaniu. Dalej zgadzam się z dużą częscią jego poglądów.
          Pozatym wogóle znajomośc poglądów muzyków pozwala często lepiej interpretować
          ich twórczośc.

A poglądów np. Jona Andersona nie znam , i nie musze znać.
    • kubasa Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 14.07.04, 14:54
      Nie, ale moga przeszkadzac. Choc kiedys jak przeczytalem, ze Curtis glosowal na
      Konserwatystow to od razu go bardziej polubilem, bo to raczej nietypowe wsrod
      muzykow.
    • madee1 Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 14.07.04, 17:39
      Byłam dość rozczarowana poglądami Morrisseya na temat imigrantów i uchodźców
      szukających pracy i mieszkania w Anglii. Zwłaszcza że sam od lat mieszka w
      Stanach bo tam mu jest lepiej. Mam nadzieję, że to jednak wyraz
      niedoinformowania a nie jakichś głęboko zakorzenionych uprzedzeń.
      • jack9 Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 14.07.04, 18:00
        Będę oryginalny i nie powiem że jest mi wszystko jedno jakie poglady ma muzyk
        którego lubię i to czy wchodzi z muzyką w swiat polityki...
        Wyobrażcie sobie że np: Artur Rojek spiewa w najblizszej kampani wyborczej
        piosenke wyborczą Samoobrony...hmmm...
        Robiła takie akcje Anja Orthodox, chyba Borysewicz...
        Natomiast uważam za normalne wyrażanie pogladów politycznych w tekstach -
        uważam że nieźle robi to Kazik, Bono, Justin Sullivan...
    • grimsrund Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 14.07.04, 18:34
      Dobre pytanie, he he :))

Staram się, by nie miały wpływu na moje zainteresowanie muzyką. Gdyby im się
      bowiem udało na nie wpłynąć, musiałbym chyba odstawić muzykę na dobre. Artyści
      wygadują bowiem czasem takie rzeczy, biorą udział w tak pokręconych akcjach, że
      szczęka opada mi na podłogę. Wolę udawać, że nic mnie to nie obchodzi, choć
      czasem nie jest łatwo. Ale staram się, staram...
    • polleke Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 15.07.04, 08:51
      Kilka lat temu zdarzyło mi się podróżować z Anglikiem, który na zakończenie
      wspólnej wycieczki obdarował mnie składanką wydaną lub sponsorowaną przez
      Partię Pracy. Mniejsza o nazwiska, było tam trochę artystów pierwszoligowych,
      trochę drugoligowych i sporo nieznanych mi w ogóle postaci. O ile poglądy,
      jakie tam zaprezentowano mogły mi być bliskie (chociaż nie jestem chyba ani tak
      naiwna, ani tak szlachetna), to żaden z tych utworów nie bronił się muzycznie /
      artystycznie. Sprawdziła się zasada, że im bardziej dydaktycznie, tym kiepściej
      estetycznie. Doceniam zaangażowanie, ale chyba wolę, jeśli przejawia się w
      innych obszarach działalności.

Z innej bańki, pytanie dla tych, których poglądy muzyków nic a nic nie
      obchodzą: czy wyobrażacie sobie, że kupujecie płyty, chodzicie na koncerty,
      jednym słowem wspieracie finansowo artystę, którego nieziemskim dźwiękom
      towarzyszy - w tekstach, na okładkach płyt, w działalności pozascenicznej -
      totalnie obcy wam przekaz (np. faszyzujący, skrajnie prolajfowy, etc.)? Bo ja
      chyba nie.
      • cze67 Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 15.07.04, 09:39
        Masz racje polleke, dodam jeszcze - przekaz komunizujacy. Jakie to szczescie, ze nie
        znam angielskiego. Pewnie nie sluchalbym Rage Against the Machine.
        • duke.ellington Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 16.07.04, 23:06
          cze67 napisał:

> Masz racje polleke, dodam jeszcze - przekaz komunizujacy. Jakie to szczescie, > ze nie znam angielskiego. Pewnie nie sluchalbym Rage Against the Machine.

I nie słuchałbyś też wczesnego marksistowskiego Stereolab.
          • ilhan Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 16.07.04, 23:11
            duke.ellington napisał:

> I nie słuchałbyś też wczesnego marksistowskiego Stereolab.

Marksistowski Gang Of Four jest całkiem wporzo.
          • cze67 Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 16.07.04, 23:24
            duke.ellington napisał:

> I nie słuchałbyś też wczesnego marksistowskiego Stereolab.

Jezu! Nawet nie wiedziałem, że Stereolab marksizował!
      • pagaj_75 Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 15.07.04, 10:01
        polleke napisała:

> Z innej bańki, pytanie dla tych, których poglądy muzyków nic a nic nie
        > obchodzą: czy wyobrażacie sobie, że kupujecie płyty, chodzicie na koncerty,
        > jednym słowem wspieracie finansowo artystę, którego nieziemskim dźwiękom
        > towarzyszy - w tekstach, na okładkach płyt, w działalności pozascenicznej -
        > totalnie obcy wam przekaz (np. faszyzujący, skrajnie prolajfowy, etc.)? Bo ja
        > chyba nie.

Też ciężko mi sobie to wyobrazić, na szczęście jak do tej pory żaden z muzyków
        których słucham nie postawił mnie przed takim dylematem :)
        Inna jeszcze sprawa: gdybym w odbiorze muzyki miał się zawsze kierować postawą
        życiową muzyków, to pewnie musiałbym wywalić pół mojej płytoteki, albo i więcej.
        Bo przecież Jim Morrison to był pijak i zadymiarz, a Roger Waters (oprócz tego,
        ze ciężko doświadczony przez los) to kawał skur... Itede itepe.

PS. Głupio zapytam, ale całkiem serio: co to znaczy prolajfowy?
        • cze67 Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 15.07.04, 10:11
          Pagaj, ale co innego styl zycia a co innego przekaz.
          • pagaj_75 Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 15.07.04, 10:17
            cze67 napisał:

> Pagaj, ale co innego styl zycia a co innego przekaz.

Niby tak, ale czy styl życia nie jest też swego rodzaju przekazem?
            • cze67 Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 15.07.04, 10:27
              pagaj_75 napisał:

> Niby tak, ale czy styl życia nie jest też swego rodzaju przekazem?

To tez zalezy od postawy samego muzyka. Jezeli chla w domowym zaciszu, nie obnosi
              sie z tym, nie namawia nikogo do tego, to jego sprawa, zaden przekaz, nie przeszkadza
              mi to. Chyba, ze nachlany wychodzi na scene...
              Jezeli zas ow wokalista wyspiewuje teksty typu "Jude raus" to jest dla mnie czytelny
              sygnal, ze jego muzyki sluchal nie bede.
              • polleke Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 15.07.04, 10:37
                cze67 napisał:

> pagaj_75 napisał:
                >
                > > Niby tak, ale czy styl życia nie jest też swego rodzaju przekazem?
                >
                > To tez zalezy od postawy samego muzyka. Jezeli chla w domowym zaciszu, nie
                obno
                > si
                > sie z tym, nie namawia nikogo do tego, to jego sprawa, zaden przekaz, nie
                przes
                > zkadza
                > mi to. Chyba, ze nachlany wychodzi na scene...
                > Jezeli zas ow wokalista wyspiewuje teksty typu "Jude raus" to jest dla mnie
                czy
                > telny
                > sygnal, ze jego muzyki sluchal nie bede.
                >

Podpisuję się pod tym. Nie naciągałabym przekazu do sfery prywatnej, z
                założenia nie przeznaczonej "na pokaz".
        • polleke Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 15.07.04, 10:31
          pagaj_75 napisał:

<Głupio zapytam, ale całkiem serio: co to znaczy prolajfowy?>

Eee... chyba stworzyłam neologizm, od pro-life (jako opozycja do pro-choice,
          czyli sprawy aborcji).
          • jack9 Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 15.07.04, 11:54
            polleke napisała:

Podpisuję się pod tym. Nie naciągałabym przekazu do sfery prywatnej, z
            założenia nie przeznaczonej "na pokaz".

Oczywiście że sfera prywatna sobie a przekaz sobie...
            Podobno tak było z Dickensem który pisał o prawości i moralności, w książkach
            wskazywał jak cnotliwie żyć, a w zyciu prywatnym był dziwkarzem...;)
    • ktmajcher Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 02.08.04, 11:58
      Generalnie nie interesuje mnie co robi ten a tamten, bo liczy się muza i tylko
      muza, ale z drugiej strony trudno nie wiedzieć o akcjach Bono, Stinga, buntowi
      muzyków przeciw Bushowi, wspieraniu antyglobalistów np. przez Radiogłowych,
      jeżeli działają w słusznej (w ich mniemaniu) sprawie to ok. (to że te słuszne
      sprawy są słuszne również wg mnie to sprawa odrębna). Gdyby nagle Bono zmienił
      swój kierunek działań to uznałbym go za oszołoma i tyle (to jest oczywiście
      przykład), uważam osobiście, że w jakimś stopniu kontynuje działania Lennona i
      jakiś skutek (większy niż u poprzednika) jego czyny przyniosą dla tych co tego
      potrzebują (ja potrzebuję tylko jego muzyki).
      Jeden z moich ulubionych cytatów muzycznych grzmi jak pleban z ambony "Nie
      wierzę politykom, nie" i generalnie im mniej polityki w M. tym lepiej, z
      drugiej strony nie wyobrażam sobie tekstów Watersa (z okresu solowego+Final
      Cut) o czymkolwiek innym. Przykładów byłoby wiele. Z drugiej strony mam
      problemy z pełną percepcją języka wyspiarzy i nie zawsze wiem o czym rzecz,
      jeśli się nie podpieram tłumaczeniem - i może dobrze.
      • pagaj_75 Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 02.08.04, 13:08
        ktmajcher napisał:

> Jeden z moich ulubionych cytatów muzycznych grzmi jak pleban z ambony "Nie
        > wierzę politykom, nie" i generalnie im mniej polityki w M. tym lepiej, z
        > drugiej strony nie wyobrażam sobie tekstów Watersa (z okresu solowego+Final
        > Cut) o czymkolwiek innym.

A "Pros and Cons"? Tam polityki prawie w ogóle nie ma. :)
        • cze67 Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 08.08.04, 13:54
          Jaz Coleman zrazil mnie do siebie swoimi wypowiedziami na temat (bodajze) atakow
          terrorystycznych z 11 wrzesnia.
          Ale Killing Joke jak najbardziej slucham...
        • ktmajcher Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 09.08.04, 07:33
          no i może nie ma, ale ten Waters kojarzy mi się głównie z wojną i temetami
          podobnymi, napisałem to faktycznie trochę na wyrost
          • jotesz Re: Muzykow poglady spoleczno-polityczne 09.08.04, 08:21
            Myślę, że Frank Zappa miał zdecydowane poglądy polityczne i dawał im wyraz
            mocno zjadliwie w swoich tekstach - prawdę mówiąc usiłowałem sobie wyobrazić do
            kogo w dzisiejszej Polsce by mu było najbliżej i wyszło mi, że do nikogo! -
            Może do Kazika? - Ale przecież on nie polityk...
            Yello Biafra z Dead Kennedys też ostro się wypowiadał ze sceny, niekiedy
            dodając do tego widok interesu(jący) z rozporka - sartował nawet w wyborach na
            burmistrza, bodajże San Francisco...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka