Dodaj do ulubionych

Ian Brown - Keep What Ya Got

31.08.04, 23:27
Pierwszy singiel z "Solarized" - czwartej, ukazującej się w drugiej połowie września solowej płyty naszego ulubionego wokalisty ;) Z gościnnym udziałem Noela Gallaghera (to chyba muszą być te gitary, prawda?). Generalnie jest w klimacie tego, co Janek tworzył sam do tej pory - choć nie mamy do czynienia z rzeczą na miarę "F.E.A.R", a bardziej przebojowy wydaje mi się wręcz drugi z utworów z nowego albumu, jaki miałem okazję słyszeć, czyli "Longsight M13". Jest tradycyjnie u niego, bo pozornie niechwytliwie, jednak wszystko wdziera się, "dobiera" do uszu w trakcie kilku kolejnych przesłuchań. Nie zidentyfikowałem jeszcze jaki znany motyw przypomina mi melodia zwrotki, niemniej jednak podoba mi się ta piosenka (wszyscy muszą być zaskoczeni).

Polecam oczywiście i mam nadzieję zdobyć całe "Solarized" w najbliższych dniach. To powinna być jednak z mocniejszych płyt tej jesieni.
Obserwuj wątek
    • cze67 Re: Ian Brown - Keep What Ya Got 01.09.04, 12:24
      A co Janek tworzyl sam do tej pory? Pytam, bo nie znam zadnej jego solowej plyty.
      Moze cos w stylu zespolu w ktorym sie udzialal?
      • pizmak31 Re: Ian Brown - Keep What Ya Got 01.09.04, 12:29
        Dolaczam sie do pytania Brata oraz ustawiam sie w dluuuugiej kolejce do
        wypalenia :)
        • dziewczyna_mickiewicza Re: Ian Brown - Keep What Ya Got 01.09.04, 12:30
          dolaczam sie do pytania cze, podobnie, jak kolezanka wyzej:)
      • ilhan Re: Ian Brown - Keep What Ya Got 01.09.04, 13:27
        Nagrał do tej pory trzy płyty artysta Janek.
        1998 - Unfinished Monkey Business
        1999 - Golden Greats
        2001 - Music Of The Spheres

Wszystkie trzy są bardzo dobre, w innym jednak stylu niż rzeczy, które robił z Roses. W tym jednak cały cymes, bo są to płyty bardzo świeże i oryginalne - na pewno wymagające więcej od słuchacza niż pierwsze dzieło TSR, raczej mroczne, trochę psychodeliczne w klimacie. Muzycznie obok gitar pojawia się sporo elektroniki, są jednak przede wszystkim *piosenki*. I niezależnie od tego, jak znakomicie te płyty brzmią, chodzi tu znów o melodie, które wyśpiewuje Ian - zakręcone, nieoczywiste, ale za to z reguły kapitalne. Stosunkowo najbliżej Stone Roses jest ten pierwszy album - a "My Star" mogłoby nawet promować trzeci album zespołu, jeśli kiedykolwiek by się ukazał takowy.

Wydaje mi się jednak, że moim ulubionym dokonaniem Browna solo jest druga płyta (którą nagrał po wyjściu z paki) - "Golden Greats". Jest tam obdarzone prawdziwie hardrockowym riffem "Gettin' High", roztańczone "Love Like A Fountain", znane ze składanki Sissy Light przebojowe "Set My Baby Free", a przede wszystkim niesamowite, przestrzenne najlepsze wg mnie w jego solowej twóczości (obok "F.E.A.R." z płyty kolejnej) "Free My Way".

Trzeci album niewiele mniej mi się podoba. Obok wymienionego "F.E.A.R." jest tam kilka kolejnych perełek, np. tajemnicze, rozkręcające się powoli, a w końcu zaskakujące przepiękną melodią "Northern Lights" czy niemniej ciekawe "Bubbles". No, jest też piosenka po hiszpańsku ("El Mundo Pequeno") ze względu na to, że Janek nasz ma za żonę Meksykankę bodajże.

To jednak, co najciekawsze w chwili obecnej, to fakt, że po usłyszeniu sześciu utworów z "Solarized" śmiem twierdzić że będzie to najlepsza płyta Iana! Powala mnie ta muzyka dziś przedpołudniową porą, a jeśli ktoś słyszał singla, to jest on zdecydowanie w cieniu paru innych kompozycji, np. obdarzonego kapitalnymi trąbkami "Time Is My Everything" albo wolnego, refleksyjnego "Upside Down". Rewelacyjny album się szykuje!
        • libertine Re: Ian Brown - Keep What Ya Got 01.09.04, 17:27
          ilhan napisał:
          >
          > Wydaje mi się jednak, że moim ulubionym dokonaniem Browna solo jest druga
          płyta
          > (którą nagrał po wyjściu z paki) - "Golden Greats". Jest tam obdarzone prawdzi
          > wie hardrockowym riffem "Gettin' High", roztańczone "Love Like A Fountain",
          zna
          > ne ze składanki Sissy Light przebojowe "Set My Baby Free", a przede wszystkim
          n
          > iesamowite, przestrzenne najlepsze wg mnie w jego solowej twóczości
          (obok "F.E.
          > A.R." z płyty kolejnej) "Free My Way".

popieram, to jego najlepsza płyta, a co do noela na 'keep what ya got' to poza
          gitarami dodaje jeszcze backing vocals . też muszę solarised poszukać, bo
          fajnie od czasu do czasu browna posłuchać.
          mój ulubiony kawałek to 'free my way' i 'dolphins were monkeys' (świetne są też
          mixy unkle 'dolphins...' i 'fear', nie wspominając o 'be there' unkle z wokalem
          jaśka)
          • ilhan Re: Ian Brown - Keep What Ya Got 01.09.04, 18:38
            libertine napisał:

> co do noela na 'keep what ya got' to poza
            > gitarami dodaje jeszcze backing vocals .

Masz gdzieś potwierdzenie tej informacji? Chwilami jestem prawie pewien że to on śpiewa to "keep what ya got" w refrenie, a... innymi chwilami już jakby mniej.
            • libertine Re: Ian Brown - Keep What Ya Got 01.09.04, 19:11
              ilhan napisał:

> Masz gdzieś potwierdzenie tej informacji? Chwilami jestem prawie pewien że to
              o
              > n śpiewa to "keep what ya got" w refrenie, a... innymi chwilami już jakby
              mniej
              > .

wiesz co, to chyba plotka jednak tylko była (wydawało mi się, że gdzieś tak
              przeczytałem, ale może mi się przyśniło), bo na nme.com można obejrzeć video i
              ian śpiewa wszystko...a te backing vocals to coś słabo w tym kawałku
              słychać... ;)
              • ilhan Re: Ian Brown - Keep What Ya Got 01.09.04, 19:52
                libertine napisał:

> wiesz co, to chyba plotka jednak tylko była (wydawało mi się, że gdzieś tak
                > przeczytałem, ale może mi się przyśniło), bo na nme.com można obejrzeć video i
                > ian śpiewa wszystko...a te backing vocals to coś słabo w tym kawałku
                > słychać... ;)

Widziałem też dziś video na jakiejś stronie. Ktoś na forum I Am Without Shoes słusznie się jarał momentem, kiedy Ian i Noel spotykają się niespodziewanie na rogu i padają sobie przyjacielsko w ramiona. Faktycznie class moment :))
                • libertine Re: Ian Brown - Keep What Ya Got 02.09.04, 00:34
                  ilhan napisał:
                  > Widziałem też dziś video na jakiejś stronie. Ktoś na forum I Am Without Shoes
                  s
                  > łusznie się jarał momentem, kiedy Ian i Noel spotykają się niespodziewanie na
                  r
                  > ogu i padają sobie przyjacielsko w ramiona. Faktycznie class moment :))

to jest najlepszy kawałek tego klipu, britrock ma się dobrze, dwaj guru muzyki
                  brytyjskiej w przyjacielskim uścisku!!!
                  dobre jest jeszcze jak ian pokazuje wyprostowany palec... ma tę charyzmę chłopak
        • ilhan Ian Brown - Solarized 17.09.04, 11:20
          Chciałem tylko powiedzieć, że mam jedną z płyt roku :) A kawałek "Destiny Or Circumstance" to jakiś przedziwny mix pomiędzy tymi utworami Stone Roses puszczanymi od tyłu, My Bloody Valentine i zakręconą, pozytywną linią wokalu Iana. I jest to za***ste!
          • cze67 Re: Ian Brown - Solarized 17.09.04, 11:22
            A kawałek "Destiny Or Ci
            > rcumstance" to jakiś przedziwny mix pomiędzy tymi utworami Stone Roses puszczan
            > ymi od tyłu, My Bloody Valentine i zakręconą, pozytywną linią wokalu Iana.

Czyli to, co pewien 67-latek tez baaardzo lubi...

• libertine Re: Ian Brown - Solarized 17.09.04, 12:51
            no to chyba wiesz gdzie wysłać resztę... ;)
            • ilhan Re: Ian Brown - Solarized 17.09.04, 12:55
              libertine napisał:

> no to chyba wiesz gdzie wysłać resztę... ;)

No to sprawdź ;)
              Ostatniego mi się nie chce teraz załączać, to instrumental :)
              • libertine Re: Ian Brown - Solarized 17.09.04, 16:29
                płyta jest fantastyczna! nie spodziewałem się nawet, że ian stworzy tak dobry
                album, najprawdopodobniej przebije 'golden greats'
                a 'destiny or circumstances' to powrót do glorii stone roses (who needs squire
                anyway!), 'keep what ya got' nie trzeba polecać, nawet meksykańskie klimaty
                w 'time is my everything' się sprawdzają a 'one way ticket to paradise' wbija
                riffem w ziemię.
                to jedna z lepszych płyt roku, definitywnie

dzięki ilhan!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka