Dodaj do ulubionych

R.E.M. - Around The Sun

20.09.04, 23:07
Proceder oczywiście godny potępienia, ale najnowsza płyta R.E.M. pojawiła się w sieci i wszyscy już wiedzą co zrobiłem. Na razie tylko pierwszych 6 utworów. Jeśli ktoś jest ciekawy, pokuszę się o opisanie początkowych wrażeń.

Spośród tych sześciu utworów są 2 znane wcześniej. "Leaving New York" jest piękne, a "Final Straw" po prostu dobre i zyskało na tle tego, co znam do tej pory. Bo jest zaangażowane, bo niepokoi, bo przypomina stary dobry R.E.M. Niestety cztery pozostałe utwory, choć posiadają ładne melodie, trącą mi banałem. A przecież o tym zespole można było powiedzieć wiele, ale nie to, że kiedykolwiek masowo pisał banalnie. No i nigdy nie wypełniał swoich płyt TYLKO balladami. Tutaj jak na razie wszystko jest w takim właśnie tempie. Stosunkowo wyróżnia się jeszcze "Make It All OK", to naprawdę urzekająca melodia. Ale nic więcej.

Zdradą roku jest dla mnie rapowa wstawka pod koniec "The Outsiders". Nie jestem jakimś zdeklarowanym przeciwnikiem rapu, ale ten pomysł jest totalnie od czapy.

Chciałbym jednak zaznaczyć, że dam tym piosenkom zapewne jeszcze około 30 przesłuchań, prawdopodobnie drugie tyle z oryginału który z pewnością nabędę., a to tutaj to tylko takie pierwsze przeczucia, niewiele jeszcze znaczące. Niemniej jednak, to chyba nie będzie moja płyta roku :(
Obserwuj wątek
    • grimsrund Re: R.E.M. - Around The Sun 20.09.04, 23:22
      Jeśli wszystkie utwory mają być słabsze od LEAVING NEW YORK, który niezbyt mi
      się spodobał, to rzeczywiście chyba będzie kiepsko. Na szczęście zawsze można
      sięgnąć po starsze płyty R.E.M. ...
    • dziewczyna_mickiewicza Re: R.E.M. - Around The Sun 21.09.04, 12:02
      kurcze, a to przykre, bo wlasnie wczoraj presluchalam kilka razy "leaving new
      york" i stierdzilam, ze mi sie naprawde podoba. za duzo plyt mam do nabycia w
      tej chwili, zeby sie skusic jednak.
      • moore_ash Re: R.E.M. - Around The Sun 21.09.04, 14:21
        a ja wlasnie w sobote stalem sie szczsliwym posiadaczem biletu na ich koncert.
        do lutego kupa czasu, ale jakos mi sie lepiej zrobilo:)

pozdr.
        tb
    • abranova Re: R.E.M. - Around The Sun 21.09.04, 18:24
      ilhan napisał:

Stosunkowo wyróżnia się jesz
      > cze "Make It All OK", to naprawdę urzekająca melodia. Ale nic więcej.

Aleś Ty wymagający, piekna melodia to mało??? :)
      A tak na poważnie to sama się zastrzegałam, że mogą zepsuć ją aranżacją.

Jeżeli chodzi o utwory szybsze, to naszła mnie taka przygnębiająca myśl. Może
      na koncertach graja ballady i w sieci ludzie rozpowszechniają tylko wolne
      piosenki dlatego, że te szybsze utwory są tak mizerne? Przerażająca wizja...
      • ilhan Re: R.E.M. - Around The Sun 21.09.04, 19:26
        abranova napisała:

> ilhan napisał:
        >
        > Stosunkowo wyróżnia się jesz
        > > cze "Make It All OK", to naprawdę urzekająca melodia. Ale nic więcej.
        >
        > Aleś Ty wymagający, piekna melodia to mało??? :)
        > A tak na poważnie to sama się zastrzegałam, że mogą zepsuć ją aranżacją.
        >
        > Jeżeli chodzi o utwory szybsze, to naszła mnie taka przygnębiająca myśl. Może
        > na koncertach graja ballady i w sieci ludzie rozpowszechniają tylko wolne
        > piosenki dlatego, że te szybsze utwory są tak mizerne? Przerażająca wizja...

Ładna melodia to niemało, mi się podoba "Make It All OK". Ale starość (albo, jak kto woli, "pierdzielowatość"), jaka bije z tego utworu mąci mi nieco przyjemność.
        Aha, na płycie są 2 szybsze utwory. Na trzynaście. Hm...
    • abranova Przesłuchałam cały album :) 26.09.04, 23:06
      Wysłuchałam w końcu cały "Around the sun" na myplace.com. I żałuję, ze tyle
      czasu zwlekałam, bo sądziłam, że jak przy wszystkim na stronie REM trzeba mieć
      Quick Time Playera, a ja go nie instaluję bo mi miesza w kompie, bla bla bla. A
      tam calutki album sam się włącza i leci, polecam :)

I BARDZO MI SIĘ PŁYTA PODOBA! Przesadzasz stanowczo Ilhanie z
      ta "pierdzielowatością" zespołu. Piosenki wcale nie sa na jedno kopyto, jak już
      się zaczęłam obawiać a Stipe nie śpiewa już na szczęście falsetem, jak na
      Reaveal ;) W ogóle album bardziej kojarzy mi się z UP, nie jest tak senny i
      nastrojowy jak ten poprzedni. Teksty wydają się mieć jakieś znaczenie a nie
      stanowią zabawę słowami i rymami - chociaz jeszcze się nie wsluchiwałam
      dokładnie.
      Bardzo mocny początek: znane już "Leaving", "Electron Blue", którym się
      zachwycają moi znajomi. Potem "The outsiders" i uspokajam, że ten rap na końcu
      wcale nie jest jakimś brutalnym gangsta, hehe. "Make it all okey" nieco zbyt
      marszowe, ale moze bedą spokojniejsze miksy na którymś sunglu. Nudzić zaczęłam
      się dopiero przy najdłuższym na albumie "Boy in the well" i troche
      nijakim "Aftermath". Ale zaraz potem jest interesujący "High speed train" oraz
      najbardziej intrygujący "The acsent of men". Najpierw wykrzykiwane przez
      Michaela w refrenie "jeee jeee jeee" uznałam za najidiotyczniejsze na całej
      płycie, ale potem można się przyzwyczaić i całość brzmi naprawdę fajnie. Na
      koniec pierwsza w karierze R.E.M. tytułowa piosenka na albumie - bardzo typowa
      dla brzmienia zespołu, chociaż ma dwa ciekawe "złamania" w końcówce.

Fakt, przeważają ballady i utwory spokojne. Ale wiadomo było, że rockowe ostre
      kawałki po "New Adventures" już nie wystapią. Jak na pierwsze
      przesłuchanie "Around the sun" zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie.
      • ilhan Re: Przesłuchałam cały album :) 26.09.04, 23:17
        Podtrzymuję jednak opinię o marności tej płyty. Dobre są "Leaving NY", "Make It All OK" (poza gitarą Bucka, auuu!), "Final Straw" i "The Ascent Of Man", znośne bodajże "Aftermath" i tyle. A reszta zlewająca się w mydlaną całość nędza :((
    • miecio4 Re: R.E.M. - Around The Sun 04.10.04, 01:36
      Powiem szczerze iz ostatnią w miarę udaną płytą R.E.M było dla mnie "New
      Adventures in Hi-Fi". A potem to juz chłopaki pojechali na odwal sie- śrenie,
      nagrane bez serca dwie kolejne płyty. Dlatego bez przekonania podszedłem
      do "Around The Sun". A tutaj taka niespodzianka! To jedna z lepszych płyt tego
      roku. I w końcu nagrany nie na siłę i szczery album. Brawo!
      • ilhan Re: R.E.M. - Around The Sun 04.10.04, 15:53
        Miecio robi sobie ze mnie jaja. Jak to on.
        • miecio4 Ilusiu 05.10.04, 00:10
          ilhan napisał:

> Miecio robi sobie ze mnie jaja. Jak to on.

Mozesz mieć o mnie rózne mniemanie bo czasem jakiś głupi jestem ale tym razem
          naprawde napisałem na poważnie- bardzo mi sie podoba ta płyta. Zresztą czytając
          recenzję w róznych miejscach, w ogromnej większości jest ona pozytywnie
          odbierana. A to ze się ta sama płyta jednej osobie podoba a drugiej nie to
          chyba normalna sprawa. I naprawde słychac że chłopaki graja znowu od serca.

• ilhan Re: Ilusiu 05.10.04, 10:12
            Ja tam nie wiem jak z tym recenzjami, bo byłem wczoraj na grupującej recenzje z całego świata www.metacritic.com i oni tam podali trzy dotychczasowe oceny tej płyty: 6.7/10, 4/10 i 3/10. Czyli jednak luksus nie jest. Grają od serca? Eee tam, jedno "Beat A Drum" albo "I've Been High" (nie mowiąc o "I'll Take The Rain") z "Reveal" było bardziej od serca niż cała ta płyta razem wzięta.

> czasem jakiś głupi jestem

Nie wygłupiaj się, widać że po północy to pisałeś :)
            • grimsrund Re: Ilusiu 05.10.04, 12:45
              S.T. Erlewine na Allmusic - 2/5 gwiazdek. Z drugiej strony on jedzie podobnie
              niemal wszystko, co nagrali po AUTOMATIC FOR THE PEOPLE... :))
              • ilhan Re: Ilusiu 05.10.04, 12:57
                Fajna ta recenzja Erlewine'a. Czekam jeszcze na opinię Pitchforka - być może w dzisiejszej aktualizacji.
                • ilhan Re: Ilusiu 05.10.04, 20:12
                  I wszystko jasne - 5.2 na Pitchforku.
      • abranova Re: R.E.M. - Around The Sun 04.10.04, 21:04
        Bez względu na to, czy Miecio ironizuje czy nie, to zarzucanie artystom z takim
        stażem i z takimi osiągnięciami nagrywanie płyt "bez serca" jest
        nieporozumieniem. Po tylu latach to niby dlaczego nadal komponują, chyba nie
        dla kasy...
        Ze piosenki są bez emocji też się nie zgodzę, bo przypisywanie muzykowi, że nie
        chciał w piosenkach zawrzeć emocji, jest krzywdzące. To nie wbijanie gwoździ,
        do które jednym lepiej wychodzi a drugim gorzej. A to, że słuchacz w piosence
        emocji nie odbiera, to już kwestia jego osobistych preferencji.
        A jeśli chodzi o muzyczną stronę Around The Sun, to nie wiem jak można pisac o
        tym albumie nie wymieniając Electron Blue, High Speed Train czy The Ascent Of
        Man. (Byłam dziś na Screenagers). To one nadają przecież temu albumowi
        oryginalność a nie ślimaczące się Boy In Well czy Worst Joke Ever
        • ilhan Re: R.E.M. - Around The Sun 04.10.04, 21:16
          Abro, spokojnie, czy sądzisz że ja czerpię przyjemność z wystawiania takiej notki zespołowi z mojej pierwszej piątki? Ja naprawdę nie napisałem tej recenzji złośliwie, boli mnie strasznie że musiała powstać, ale czy miałem się oszukiwać? To najbardziej przemyślana ocena jaką przyznałem jakiejkolwiek płycie. I w związku z tym "Around The Sun" było o krok od wpędzenia mnie w poważną depresję. Dla mnie ta muzyka to siano, słuchałem albumu jakieś 20 razy i jest to chyba rekord, jeśli chodzi o dawanie szansy płycie, która nie może mnie do siebie przekonać. "Electron Blue" i "High Speed Train" są tak samo marne jak te wymienione dalej. "The Ascent Of Man" nieco lepsze, ale tonie w oceanie mydła (czytaj: cała druga połówka płyty).

Inna sprawa: nie rozumiem co ma staż i osiągnięcia do nagrywania płyt z sercem. Wydaje mi się wręcz, że wiele takich zespołów osiada na laurach i wychodzą z tego potem takie knoty.

Pozdrawiam!
    • d84 Re: R.E.M. - Around The Sun 04.10.04, 21:49
      We mnie ten album nie wzbudził nie wzbudził większych emocji. Nie jest
      tragiczny, ale tym bardziej nie porywa...

Dzisiaj przyniosłem ze sklepu kompilację starych singli REM, to tym bardziej
      ATS wypada blado :/
      • d84 Re: R.E.M. - Around The Sun 04.10.04, 21:50
        (nauczka- czytaj zanim klikniesz ;)
    • libertine Re: R.E.M. - Around The Sun 06.10.04, 13:48
      ja wreszcie również posłuchałem 'around the sun' i powiem (napiszę) krótko...
      nuda. to po prostu słabiutki album, za dużo przedłużania, brak pomysłów,
      łapanie się rapów i elektronicznych beatów (electron blue). na mnie wrażenie
      robi tylko 'leaving new york', lepiej przyoszczędzić i singiel kupić.
      za pierwszym razem nie wytrzymałem nawet do końca płyty, słabizna.
    • stipeanka Re: R.E.M. - Around The Sun 06.10.04, 17:28
      "Around The Sun" słucham już od jakiegoś czasu i jestem zachwycona. Chłopaki
      jak zwykle nie zawiedli. Piękne utwory, rzetelnie dopracowane, niektóre z nutką
      nostalgii, poruszające, ciekawe, zaskakujące. Michael'owy głos jak zawsze
      cudowny z tą skazą chropowatości dodającą mu nieprawdopodobnego uroku. Płyta
      bardzo "arijemowa" przekazująca wszystko co zespół miał zawsze do przekazania
      ale równocześnie nowoczesna, nadążająca za duchem czasu. Jest czego posłuchać,
      jest nad czym pomyśleć, jest się czym pozachwycać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka