09.10.04, 12:03
Obserwuj wątek
    • joseph80 Re: Niemen 09.10.04, 12:06
      Niezły atek przed chwilą wygenerowałem;) Prawda?

Ale to miał być wątek zwrócony przede wszystkim do Kubasy. Wiem, że zakupiłeś
      box Niemen od poczatku cz. II. I chciałem się dowiedzieć jakie są Twoje
      odczucia odnośnie muzyki zawartej w tym wydawnictwie. Oczywiście jeśli,
      ktokolwiek z Szanownych Forumowiczów też miał okazję słuchac tych płyt. To
      rónież proszę o opinie:)

pzdr
      Jos
      • kubasa Re: Niemen 09.10.04, 14:07
        Wypowiem sie jedynie w kwestii "Marionetek" i "Aerolitu" bo te jedynie
        posluchalem z duza uwaga, reszte przemknalem troche z kilku
        powodow. "Marionetki" wydaja mi sie znakomita plyta. Znamienite "Com uczynil"
        i "Marionetki" sa godne "Enigmatika". Z muzykow wyroznilbym swietnego
        nadolskiego. Jedynym zgrzytem jest dla mnie "Ptaszek" - slabiutkie to to jak na
        Niemena...

"Aerolit" natomiast to przede wszystkim, co zadnym odkryciem nie jest,
        Dziemski. Jego gry naprawde slucha sie z wielka przyjenoscia. To co mnei jednak
        odpycha to brzmienie mooga(u?), ktore mnie drazni. Poza tym interpretacyjnie
        album kuleje - np. niemozebnie rozbuchany "Pielgrzym" czy tez "Kamyk" - nigdy
        bym nie pomyslal, ze mozna tak odczytywac ten wiersz. Jednoczesnie "Cztery
        strony swiata" naprawdre rlz.

A o reszcie wypowiem sie jak dokladnie przeslucham, gdy juz wydostane sie spod
        wplywu "Smile".
        • argus1 Re: Niemen 10.10.04, 00:57
          "Com uczynił" - swego czasu uznawałem za najpiękniejszy polski utwór. I do dziś
          na pewno jest w mojej pierwszej piątce. Całe "Marionetki" są wspaniałe.

"Aerolit" także potężny. Nie mogę się zgodzić z Kubasą. To co robi Niemen
          w "Pielgrzymie" to wokalne mistrzostwo świata. Tak jakby ktoś śpiewał z samego
          szczytu Mount - Everestu ;-) . Ten utwór może i byłby wydumany jakby go nagrał
          jakiś inny polski wokalista - bo by mu nie podołał. Niemen mógł sobie na coś
          takiego pozwolić i wypadł genialnie.
          • jazzfoxy Re: Niemen 10.10.04, 13:54
            Bardzo lubie Enigmatic, nagrana min. z Namyslowskim, Urbaniakiem, Bartkowskim.
            Szczegolnie utwor "BEMA PAMIECI ZALOBNY-RAPSOD".
          • joseph80 Re: Niemen 10.10.04, 23:01
            Stoję po stronie Argusa. Dla mnie Aerolit, to najwybitniejsze osiągnięcie
            Niemena, a "Pielgrzym" to jeden z moich ukochanych utworów. Ma wspaniały,
            niepodrabialny klimat. Moogi, ja akurat uwielbiam ich brzmienie, więc na tej
            płycie wszystko mi gra jak powinno.

Z tego boxu najgorsze jest "Postscriptum", ale nawet "Katharsis" wypada srednio
            przekonywująco, i utwierdza mnie w przekonaniu, że Niemen nieco się marnował
            jako twórca muzyki elektronicznej.

pzdr
            Jos

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka