joseph80 Re: Niemen 09.10.04, 12:06 Niezły atek przed chwilą wygenerowałem;) Prawda? Ale to miał być wątek zwrócony przede wszystkim do Kubasy. Wiem, że zakupiłeś box Niemen od poczatku cz. II. I chciałem się dowiedzieć jakie są Twoje odczucia odnośnie muzyki zawartej w tym wydawnictwie. Oczywiście jeśli, ktokolwiek z Szanownych Forumowiczów też miał okazję słuchac tych płyt. To rónież proszę o opinie:) pzdr Jos Odpowiedz Link
kubasa Re: Niemen 09.10.04, 14:07 Wypowiem sie jedynie w kwestii "Marionetek" i "Aerolitu" bo te jedynie posluchalem z duza uwaga, reszte przemknalem troche z kilku powodow. "Marionetki" wydaja mi sie znakomita plyta. Znamienite "Com uczynil" i "Marionetki" sa godne "Enigmatika". Z muzykow wyroznilbym swietnego nadolskiego. Jedynym zgrzytem jest dla mnie "Ptaszek" - slabiutkie to to jak na Niemena... "Aerolit" natomiast to przede wszystkim, co zadnym odkryciem nie jest, Dziemski. Jego gry naprawde slucha sie z wielka przyjenoscia. To co mnei jednak odpycha to brzmienie mooga(u?), ktore mnie drazni. Poza tym interpretacyjnie album kuleje - np. niemozebnie rozbuchany "Pielgrzym" czy tez "Kamyk" - nigdy bym nie pomyslal, ze mozna tak odczytywac ten wiersz. Jednoczesnie "Cztery strony swiata" naprawdre rlz. A o reszcie wypowiem sie jak dokladnie przeslucham, gdy juz wydostane sie spod wplywu "Smile". Odpowiedz Link
argus1 Re: Niemen 10.10.04, 00:57 "Com uczynił" - swego czasu uznawałem za najpiękniejszy polski utwór. I do dziś na pewno jest w mojej pierwszej piątce. Całe "Marionetki" są wspaniałe. "Aerolit" także potężny. Nie mogę się zgodzić z Kubasą. To co robi Niemen w "Pielgrzymie" to wokalne mistrzostwo świata. Tak jakby ktoś śpiewał z samego szczytu Mount - Everestu ;-) . Ten utwór może i byłby wydumany jakby go nagrał jakiś inny polski wokalista - bo by mu nie podołał. Niemen mógł sobie na coś takiego pozwolić i wypadł genialnie. Odpowiedz Link
jazzfoxy Re: Niemen 10.10.04, 13:54 Bardzo lubie Enigmatic, nagrana min. z Namyslowskim, Urbaniakiem, Bartkowskim. Szczegolnie utwor "BEMA PAMIECI ZALOBNY-RAPSOD". Odpowiedz Link
joseph80 Re: Niemen 10.10.04, 23:01 Stoję po stronie Argusa. Dla mnie Aerolit, to najwybitniejsze osiągnięcie Niemena, a "Pielgrzym" to jeden z moich ukochanych utworów. Ma wspaniały, niepodrabialny klimat. Moogi, ja akurat uwielbiam ich brzmienie, więc na tej płycie wszystko mi gra jak powinno. Z tego boxu najgorsze jest "Postscriptum", ale nawet "Katharsis" wypada srednio przekonywująco, i utwierdza mnie w przekonaniu, że Niemen nieco się marnował jako twórca muzyki elektronicznej. pzdr Jos Odpowiedz Link