01.02.05, 17:26
Odkryłam ją dziś, poprzez allmusic. Czytałam o Tori Amos i wcisnęlam
link "simillar artists" z nazwiskiem Lisy...Zaciekawiło mnie to, że jest
nazwana ( w opisie) jedną z najlepszych songwriterek lat 90.
Nagrała kilka płyt, na razie ściągnęla mi się jedna - "Tails". Bardzo fajny,
dźwięczny, dziewczęcy głos, gitara...No i te jej okulary :-) I niesamowite
okładki płyt :-)
Nie samymi okładkami żyje człowiek, więc żeby było jasne - polecam :-)
Dużo to lepsze, niż Leona Naess, którą też niedawno poznałam.
Obserwuj wątek
    • grimsrund Re: Lisa Loeb 01.02.05, 20:48
      Co racja to racja - zawsze mnie raycowały te jej okularki, do tego ładne
      piosenki nagrywa, takie dziewczęco-wdzieczne :))
      • dziewczyna_mickiewicza Re: Lisa Loeb 02.02.05, 09:20
        to ni ona spiewala takich kawalek cos z "it's always you" w refrenie? albo mi
        sie okularnice pomylily:)))
        • dziewczyna_mickiewicza jeszcze mi sie przypomnialo... 02.02.05, 09:25
          tak a propos singer/songwriterek - ta gosciowa, co spiewala na plycie damiena
          rice'a ma podobno wydac swoja solowa plyte jakos w tym roku. ciekawe, co to
          bedzie...
          • nighthrill Re: jeszcze mi sie przypomnialo... 02.02.05, 10:08
            Na razie mam ściągnięte trzy jej płyty ( ale nie są to wszystkie) - kawałka o
            tytule "It's always you" nie ma. Ale jeszcze nie dokładnie przesłuchałam :-)
            Żeby Ci dać dokładniejszy namiar - to jest ta dziewczyna, która śpiewała "Stay"
            na soundtracku "Reality bites". Tę piosenkę wciąż jeszcze czasem maltretują
            radiostacje, znałam ją, ale nie wiedziałam, że to Lisa...
            Jeśli zaś gnębi Cię kwestia okularków wejdź na allmusic, jest tam piękne
            zdjęcie, i zweryfikuj, czy to ona :-)
            Pozdrawiam.
            • dziewczyna_mickiewicza Re: jeszcze mi sie przypomnialo... 02.02.05, 10:13
              to o nia mi chodzilo (wlascicielka okularkow sie zgadza:) ), ale chyba
              dopasowalam do niej nie te piosenke:) to ze "stay(i miss you)" ja kojarze:)
              nie powalilo mnie wtedy, ale moze to kwestia jednego kawalka, ktory po prostu
              mnie nie rzucil na kolana..sprobuje posluchac czegos wiecej, skoro polecasz:)
              • nighthrill Re: jeszcze mi sie przypomnialo... 02.02.05, 10:34
                Przesłuchaj cały album "Tails", jej debiut z 1995 roku, jeśli masz
                możliwość. "Stay" to taka sobie banalna pioseneczka, i album składa się
                właściwie z podobnych, ale bardzo fajnie się tego słucha. Właśnie u mnie leci :-
                )
                W którymś wątku wspominasz Lucindę Williams - mogłabyś coś szerzej o niej
                napisać i polecić jakąś płytę? Przez allmusic trafiłam również na nią, ale nie
                wiem za bardzo jakiego typu to głos...
                • dziewczyna_mickiewicza Re: jeszcze mi sie przypomnialo... 02.02.05, 10:46
                  hmm...glos lucindy? jak dla mnie jest w niej cos z zenskiego odpowiednika toam
                  waitsa/kurta wagnera... mysle, ze jesli srednio ci odpowiadaja elementy country
                  wplatane w folkrock/rock/i temu podobne, to najlepiej siegnac po 'world without
                  tears', bo jest najbardziej eklektyczny - znajdziesz tam i troche neila younga,
                  troche boba dylana, troche stonesow... no i mnostwo lucindy:)
                  • nighthrill Re: jeszcze mi sie przypomnialo... 02.02.05, 10:56
                    Dzięki, rzucam się ściągać :-)
                    A wiesz coś może o Mary Lou Lord? Warto?
                    • dziewczyna_mickiewicza Re: jeszcze mi sie przypomnialo... 02.02.05, 10:59
                      niestety nie kojarze. jedynie moge polecic emmylou harris:)))
        • grimsrund Re: Lisa Loeb 02.02.05, 11:19
          He he, a sam miałem o tym wcześniej wspomnieć. Otóż ALWAYS YOU (piosenka która
          pojawiła się m.in. na soundtracku do MÓJ CHŁOPAK SIĘ ŻENI) to nie Lisa Loeb,
          jeno inna z moich faworytek, jeszcze bardziej zwiewno/melancholijna Szwedka
          Sophie Zelmani. Panie dysponują niemal identycznym timbre głosu, więc jest
          rzeczą naturalną, że Ci się pomyliły.

Zaś Lucinda to całkiem inna bajka, potrafi nawet jak Patti Smith ryczeć, nie
          tracąc przy tym nic z głosowego seksapilu. Mówiąc szczerze, dawno nie słyszałem
          wokalistki o tak namiętnym głosie :)

• dziewczyna_mickiewicza Re: Lisa Loeb 02.02.05, 11:41
            > Zaś Lucinda to całkiem inna bajka, potrafi nawet jak Patti Smith ryczeć, nie
            > tracąc przy tym nic z głosowego seksapilu. Mówiąc szczerze, dawno nie
            słyszałem
            >
            > wokalistki o tak namiętnym głosie :)

ech, no wlasnie.. wokalnie jest jak monica belluci z wygladu:))))
    • nighthrill Re: Lisa Loeb 02.02.05, 11:08
      zainteresuję się nią:-)
      • nighthrill Re: Lisa Loeb 02.02.05, 11:24
        obiema :-) I Lucindą i Sophie Zelmani. Uwielbiam kobiece wokale. Chociaż moją
        faworytką pozostaje Ani di Franco...
        A "Tails" Lisy udało mi się właśnie zamówić ze stereo.pl za jedyne 30 zł.
        Owocny dzień.
    • nighthrill jeszcze dwie 02.02.05, 11:32
      Jeszcze dwie wokalistki, na których temat poszukuję informacji i rad - Aimee
      Mann i Amy Rigby. Wiecie coś?
      A wątek chyba powinniśmy przemianować na "songwriterki", bo nie dotyczy on już
      specjalnie Lisy Loeb :-)
      • grimsrund Re: jeszcze dwie 02.02.05, 11:40
        Aimee jest wielka, na ogół liryczna, choć czasem potrafi na rockowo bardziej
        (którąkolwiek płytę wybierzesz, będzie dobrze - może soundtrack do MAGNOLII na
        początek?). Tej drugiej pani nigdy nie słyszałem.
      • dziewczyna_mickiewicza Re: jeszcze dwie 02.02.05, 11:41
        heh:) z tym przemianowaniem ,to chyba racja:)))
        o obu slyszalam i tak sie teraz zastanawiam, czy ktoras z nich nie byla jedna z
        milosci rajanowych... nawet bylo o niej kilka piosenek, jeszcze z czasow
        heartbreakera... ale moze to nei o nia chodzi:) reasumujac, cos o niej
        pozytywnego slyszalam, ale nic konkretnie. zrobie rozeznanie i dam znac, jak
        cos:)
        a ja mam pytanie do grima - slyszales cos w koncu tej pani, co ma tez phillips
        na nazwisko (jak grant lee:) ) i sie udzielala na soundtracku do 'gg' ?
        • nighthrill Re: jeszcze dwie 02.02.05, 11:49
          Lucinda mi się ściąga i parę piosenek z "World without tears" już
          przesłuchałam. Faktycznie, świetny głos, przypomina Patti Smith, a nawet
          chwilami PJ Harvey, np. w "Fruits of my labor".
          Co do Aimee, słyszałam jej piosenki oglądając "Magnolię", teraz kojarzę. Nie
          zrobiły wtedy na mnie jakiegoś super wrażenia, ale dam jej szansę.
          Grim, a którą płytę Sophie Zelmani polecasz? Debiut?
        • nighthrill Natalie Merchant 02.02.05, 11:50
          I jeszcze jedna kobieta - Natalie Merchant z 10,000 Maniacs. Też się nią
          zaintersowałam :-) I przedzieram się przez wyboje i bezdroża soulseeka.
        • grimsrund Re: jeszcze dwie 02.02.05, 11:51
          Pani Phillips (była żona wielkiego T-Bone Burnetta) bardzo lubi Beatlesów.
          Zaczynała jako wykonawca gospel (jako Leslie Phillips), ale potem pokazała
          religijnym wielkiego faka i zaczęła nagrywać jako Sam, przy pomocy małżonka
          naturalnie, i innych wielkich też, m.in. Elvisa Costello.

Ją też bardzo lubię, choć krótkie płyty nagrywa ( :((( ). Dwóch najnowszych
          albumów nie znam, piszą, że są one bardziej akustyczne niż poprzednie, co
          pewnie by mi nie przeszkadzało. Tak czy owak CRUEL INVENTIONS oraz MARTINIS &
          BIKINIS mogę polecić z czystym sumieniem :)

Ciekawostka - występ w roli okrutnej niemieckiej terrorystki w SZKLANEJ PUŁAPCE
          3. Nie powiedziała tam ani słowa, za to fajnie machała wielkim nożem :)
          • dziewczyna_mickiewicza Re: jeszcze dwie 02.02.05, 11:52
            muczos gracias :))))
            • maff1 Lisa Loeb vs... 02.02.05, 20:41
              mnie Lisa Loeb kojarzy sie z francuzką Coralie Clement. Uwielbiam ją.
    • mameluch ----> Dziolcha 02.02.05, 21:02
      tak sobie szukalem zdjec pani (panny?) LL zanim uruchomilem slsk i na portalu
      askmen.com:) znalazlem, a potem trafilem na cos o pannie (bo ona to chyba
      jeszcze nie pani?) Jem:
      www.askmen.com/women/singer_250/264_jem.html
      no i wlasnie tamten kawalek probowalem wyslac od razu wtedy w sobote, ale cos
      nie przechodzilo:/ nie wiem czemu, moze gw nie przyjmuje przesylek tej wielkosci
      (ale to chyba tylko ok. 5 mega). jutro jakos sprobuje jeszcze (bo dzis
      powiniennem sie uczyc podobno;) ale moze daj jakis alternatywny adres poczty
      niewyborczoportalowej, okej?
      z harcerskim pozdrowieniem;)
      mameluch:)
      • dziewczyna_mickiewicza Re: ----> Dziolcha 02.02.05, 21:05
        groovin_laura@yahoo.com (wszystko tamtefy przechodzi:) )

ach, i oczywiscie raz jeszcze dziekuje:)
    • dziewczyna_mickiewicza a propos lucindy 02.02.05, 21:03
      "Lucinda Comes Alive"

Williams to release first live CD this spring

Three-time Grammy winner Lucinda Williams will release Live at the Fillmore,
      her first-ever live album, on May 10th.

The two-disc set, recorded at San Francisco's legendary Fillmore Auditorium
      last year during her World Without Tears tour, features twenty-two tracks from
      Williams' twenty-five-plus-year career. Included in the set list are "Change
      the Locks," from 1988's Lucinda Williams and later recorded by Tom
      Petty; "Pineola," a poignant song about a family friend's suicide from 1992's
      Sweet Old World; and "Those Three Days," from Williams' most recent studio
      album World Without Tears.

The Live at the Fillmore track listing:

Disc One:

Ventura
      Reason to Cry
      Fruits of My Labor
      Out of Touch
      Sweet Side
      Lonely Girls
      Overtime
      Blue
      Change the Locks
      Atonement

Disc Two:

I Lost It
      Pineola
      Righteously
      Joy
      Essence
      Real Live Bleeding Fingers and Broken Guitar Strings
      Are You Down
      Those Three Days
      American Dream
      World Without Tears
      Bus to Baton Rouge
      Words Fell

wlasnie to przeczytalam. bardzo sie ciesze, bo zadnego jej nagrania na zywo
      jeszcze nie slyszalam:)
      • grimsrund Re: a propos lucindy 03.02.05, 02:42
        Prorokuję, że w Polsce oczywiście nie będzie, a jak będzie, to w ramach
        promocji: kup 2 CD w cenie 3!! :(((
        • dziewczyna_mickiewicza Re: a propos lucindy 03.02.05, 10:20
          ech..no wlasnie tez sie tego obawiam...
    • ayya Re: Lisa Loeb 02.02.05, 21:52
      Z serii fajne śpiewające panie polecam Emilianę Torrini. Nagrała dwie płyty
      (ostatnia ukazała się parę dni temu i jest śliczna), napisała Kylie
      Minogue "Slow" i zaśpiewała w 2 części Władcy Pierścieni "Gollum Song" czy
      jakoś tak :)

www.roughtraderecords.com/rt185.html
    • ayya Re: Lisa Loeb 02.02.05, 22:13
      rateyourmusic.com/~Goregirl
      A tutaj mam dla Was taką ciekawostkę :) Wszystkim poszukującym śpiewających pań
      polecam listy tego użytkownika z serii Woman In Music. Są raczej niepełne i już
      chyba nieaktualizowane, ale i tak robią wrażenie :)
    • polleke Re: jeszcze jedna śpiewająca pani 02.02.05, 22:50
      Emilie Simon - urzekający, trochę dziecinny głos, przypominający Stinę
      Nordenstam, Mazzy Star, może Bjork; śpiewa po francusku i w Frenglish, bardzo
      sympatyczne triphopowe klimaty. I na dokładkę brawurowo wykonuje cover "I wanna
      be your dog".
    • nighthrill Ani di Franco 03.02.05, 08:45
      25 stycznia wyszła nowa płyta mojej ulubionej artystki...Nosi tytuł "Knuckle
      down". Po długich bojach z soulseekiem mam za sobą kilka przesłuchań
      i ...początkowe wrażenia mieszane. Niby jest tu wszystko, do czego
      przyzwyczaiła słuchacza Ani - rwana gitara, charakterystyczny głos, surowe,
      pozbawione innego instrumentarium brzmienie, dobre teksty. Ale...no właśnie,
      cały czas mam wrażenie, że gdzieś to już słyszałam. Gdzie? Oczywiście na
      poprzednich płytach Ani. Nie chciałabym, żeby się zmieniała za bardzo
      ( "Evolve", na którym eksperymentowała z dźwiękiem słucham bardzo rzadko), ale
      ona nagrywa takie same płyty jak 15 lat temu! Może można to uznać za plus, nie
      wiem. Posłucham jeszcze.
      Najlepszy kawałek, jak na razie, to "Studying stones".
      • dziewczyna_mickiewicza Re: Ani di Franco 03.02.05, 10:19
        kurcze, to jestem w tyle w takim razie. dzieki za info - rozejrze sie za ta
        plyta:)
    • nighthrill Tori Amos 03.02.05, 08:50
      A czy ktoś z was przesłuchał już "Beekeeper" Tori Amos? Premiera zdaje się 17
      lutego.
      Płyta, jak to płyty Tori, dopracowana, przepiękna brzmieniowo i kompozycyjnie,
      i długa (19 utworów). Już na samym początku są wśród nich perełki -
      choćby "Sweet the sting" i "The power of orange knickers". Piosenka wybrana na
      singiel promujący ("Sleeps with butterflies") za to taka sobie. Płyta rozwija
      się w specyficznym, charakterystycznym tylko dla Tori rytmie. Słuchamy
      kolejnych wyznań, szeptów artystki, zostajemy zabrani w podróż do jej świata.
      Lubię takie podróże :-)
      Warto, nawet jeśli ktoś nie przepada za Tori - "Beekeeper" należy do płyt,
      dzeki którym można się przekonać do twórczości nielubianego wszecześniej
      artysty.
      • pagaj_75 Grrrrrrrr 03.02.05, 10:36
        A ja zacznę gryźć jak jeszcze ktoś znowu zacznie tu recenzować płyty, których
        nie ma. Kurde, ja chyba jakiś dziwny jestem, że czekam grzecznie na oficjalną
        premierę albumu, wmawiając sobie, że to czekanie to 3/4 przyjemności.

PS. Sorry, Nightthrill
        • nighthrill :-) 03.02.05, 12:42
          Wybacz, Pagaj, nie mogłam się jej doczekać i ściągnęłam. A jak ściągnęlam, to i
          o niej napisałam. Ale oryginał też kupię :-)
    • nighthrill Re: Lisa Loeb 09.02.05, 18:33
      Jeszcze co do Lisy - polecam album "Cake and pie" i "Firecracker". "Tails"
      fajne, melodyjne, ale tekstowo i muzycznie dojrzała dopiero na tych dwóch...
    • ethan26 Re: Lisa Loeb 09.02.05, 18:59
      jeżeli jesteśmy już przy śpiewających paniach to ja gorąco polecam płytę "siren"
      heather novy... z 98 roku... piekna rzecz potem było choćby nieudane south na
      które chyba z dwa teksty napisał bernard butler...
      • nighthrill Re: Lisa Loeb 09.02.05, 19:02
        znam ją tylko z kilku piosenek, ale zainteresuję się, skoro rekomendujesz :-)
      • dziewczyna_mickiewicza Re: Lisa Loeb 09.02.05, 19:26
        tak. siren jest piekny, chyba glownie z powodu ciekawego wokalu heather n., ale
        same kompozycje tez sa wspaniale.
        • grimsrund Re: Lisa Loeb 09.02.05, 23:26
          Zaiste, to dziewczę chwilami podśpiewuje jakby była w permanentnej śpiączce,
          ale ją też lubię (OYSTER - baardzo ładna płyta). Ostatnio coś zamilkła
          (przynajmniej medialnie), co mi się nie podoba :((
    • nighthrill MIA 14.02.05, 20:42
      Chciałabym jeszcze prosić o informacje o pani, która nazywa się Mia i śpiewa po
      niemiecku...Mam tylko jeden kawałek i podoba mi się, takie żywe, radosne
      granie. Znacie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka