Dodaj do ulubionych

Wymarzona setlista Sonic Youth

21.02.07, 12:54
Po jakiejś wielkiej gwieździe komercyjnej, w ostatni dzień, już na trochę
spokojniej rozbujali The Roots. Pada wieść jak GROM Z JASNEGO NIEBA. Sonic
Youth zagrają ponad dwugodzinny koncert, z setlistą zawierająca kawałki z
więcej niż Rather Ripped i dwóch, trzech przebojów. Jakbyście chcieli by
wyglądała?
Obserwuj wątek
    • humbak Re: Wymarzona setlista Sonic Youth 21.02.07, 13:05
      Z tego co słyszałem to uny lubią improwizować na koncertach bez grania jakichś
      konkretnych utworów i szczerze mówiąc takie coś najbardziej chciałbym usłyszeć.
      • cze67 Re: Wymarzona setlista Sonic Youth 21.02.07, 13:13
        A ja szczerze mówiąc nie za bardzo umiem wymienić i przyporządkować
        poszczególne numery do odpowiednich tytułów. Podobnie mam ze Stereolabem.
    • braineater Re: Wymarzona setlista Sonic Youth 21.02.07, 13:13
      I Wanna Be Your Dog
      Lee Is Free
      Całe EVOL
      Całe Goo
      Teen Age Riot
      Hey Joni
      Needle gun
      Me & Jill
      Moby Dick
      Children of Satan
      On The Strip
      Creme Brulle
      Tokyo Eye
      Mind of the reader
      Little Trouble girl
      Hits of sunshine
      Kathrin Koltrane

i styknie, po pięciu godzinach idziemy do domu, a raczej zostajemy wywiezieni:)

Choć równie dobrze kreciłaby mnie pelna improwizowana jazda jak na SYR'ach, ale
      to raczej nie na tej imprezie:)

P:)
      • cze67 Re: Wymarzona setlista Sonic Youth 21.02.07, 14:03
        braineater napisał:

> Całe Goo

Jako, że to moja pierwsza i przez wiele lat jedyna znana płyta SY (a także
        najbardziej ulubiona) powitałbym jej zagranie w całości z wielką radością.
    • tomekwasko Re: Wymarzona setlista Sonic Youth 21.02.07, 13:53
      ok, na poczatek: elo witam. zaden ze mnie staly uczestnik tutejszych dyskusji,
      ale ze wczoraj dokladnie to samo robilem (ukladalem wymarzony setlist sy), to
      moze sie podziele, ograniczylem do dwudziestu piosenek, choc pewnie i tak
      zagraja krocej i pewnie wiekszosc to beda fragmenty rather ripped, ale pobawic
      sie mozna (zalozylem sobie, ze z racji tego, ze skoro festiwal, to bardziej
      piosenkowy i hiciarski wybor zaproponuje, choc "hits of sunshine" i "diamond
      sea" nie moglem sobie podarowac, bo to chyba moje dwa ulubione numery sy ever):

1.sunday
      2.hits of sunshine
      3.schizophrenia
      4.kotton crown
      5.incinerate
      6.pattern recognition
      7.dirty boots
      8.teenage riot
      9.do you believe in rapture?
      10.renegade princess
      11.nevermind (what was it anyway)
      12.empty page
      13.disconnection notice
      14.diamond sea
      15.little trouble girl (tylko nie wiem kto razem z kim to moglby na zywo
      zapiewac, wiec to juz w ogole abstrakcja)
      16.kool thing
      17.disappearer
      18.beauty lies in the eye
      19.tom violence
      20.peace attack

tak to by na dzisiaj wygladalo, ale pewnie jak zaczne odswiezac sobie wszystkie
      plyty sy, to mi sie dzieciec razy zmieni, pozdrawiam

• ilhan Re: Wymarzona setlista Sonic Youth 21.02.07, 15:06
        tomekwasko napisał:

> ok, na poczatek: elo witam.

Elowitamy.

Co do setlisty, nie wiem, nie znam się, ale powiedzmy że:

Teenage Riot
        Diamond Sea
        Kissability
        Kool Thing (feat. Seba Raver)

I będę zadowolony.
        • pszemcio1 Re: Wymarzona setlista Sonic Youth 21.02.07, 15:26
          z chęcia sie wpisze w tym wątku jak tylko wróce z pracy do domu:)
        • tomekwasko Re: Wymarzona setlista Sonic Youth 21.02.07, 17:30
          > Kool Thing (feat. Seba Raver)

no nie wiem, chyba nie liczylbym na sebe:
          www.flickr.com/photos/sebarave/250061740/
          wyprawe zabrze-mlawa opisal jako: "the biggest venture of my life so far !!!!",
          wiec nie wiem, czy do gdyni nie bedzie mial za daleko jednak.

pozdro
        • stvoy Re: Wymarzona setlista Sonic Youth 10.03.07, 16:14
          ej spoko wszystko ok ale pominąć Wish fullfilment to zbrodnia yo!
    • pszemcio1 Re: Wymarzona setlista Sonic Youth 21.02.07, 20:33
      jeśli chodzi o kawałki spoza Rather Ripped to:

1. Hey Joni
      2. I wanna be yr dog
      3. Death Valley 69
      4. Renegade Princess
      5. Catholic Block
      6. Androgynous mind
      7. Dirty Boots
      8. Youth against fascism
      9. Heather Angel

Na tym kończą część główną koncertu, ale oczywiście zaraz wyjdą by zagrać w
      sumie 40 minutowy set składający się tylko z dwóch częsci

10.. The Diamond Sea
      11. Karen Koltrane

i wtedy moge wracać na kolanach do domu...

aaa... przy okazji, ktoś mi może wytłumaczyć racjonalnie taki fenomen, że na
      allmusic Expoerimental ma ocenę 2/5, a nyc g&f 2.5/5? bo nie ogarniam
    • pszemcio1 SONIC YOUTH W TERAZ ROCKU - WKŁADKA 02.03.07, 20:58
      W nowym TR wkładka o Sonicach, jeszcze nie czytałem ale oceny albumów
      zatrważające:

tu oceny TR, w nawiasach moje

-Confusion is dead - 2/5 (4/5)
      -Bad Moon rising - 2.5/5 (3/5)
      -Evol - 3/5 !!!! (5/5)
      -Sister - 4/5 (4/5)
      -Daydream Nation - 5/5 (4/5)
      -Goo - 4/5 (4/5)
      -Dirty - 5/5!!! (3.5/5)
      -Experimental... - 3/5 (4/5)
      -Washing Machine - 3.5/5 (4/5)
      -A thousand leaves - 4/5 (5/5)
      -NYV G&F - 2/5!!!! (4.5/5)
      -Murray Street - 3.5/5
      -Nurse - 3/5
      -Rather Ripped -4/5
      -Destroyed room -2/5

ostatnich nie oceniam bo znam pbieżnie, ale sorki jeśli Evol dostaje 3 gwiazdki
      a potem w dziale recenzje Klaxons, Kasabian i Good charlote mają po 4 to znaczy
      że świat się wali
      • kubasa Re: SONIC YOUTH W TERAZ ROCKU - WKŁADKA 02.03.07, 22:38
        Czyli widze, że kupować nie muszę. To dobrze, że na ten syf nie pójdzie parę
        złotych.

Moje oceny:

> -Confusion is dead - 3,5/5
        > -Bad Moon rising - 5/5
        > -Evol - 5/5
        > -Sister - 4,5/5
        > -Daydream Nation - 5/5
        > -Goo - 4/5
        > -Dirty - 4,5/5
        > -Experimental - 4/5
        > -Washing Machine - 4/5
        > -A thousand leaves - 4/5
        > -NYV G&F - 4.5/5
        > -Murray Street - 3.5/5
        > -Nurse - 4,5/5
        > -Rather Ripped - 3,5/5
        • jarecki32 Re: SONIC YOUTH W TERAZ ROCKU - WKŁADKA 02.03.07, 22:49
          ja bardzo lubie Sonic Youth , kupilem chyba z 5 ich plyt
          ale teraz chcialem tylko zapytac, czy mozemy liczyc na kolege
          i jego wklad do przewodnika (mial byc rozdzial o recenzjach)
          czy tez mozemy sie wypchac, co tez da sie przezyc, ale lepiej
          wiedziec niz sie ludzic
          No to jak bedzie ?
          • kubasa Re: SONIC YOUTH W TERAZ ROCKU - WKŁADKA 02.03.07, 22:53
            arecki32 napisał:

> ja bardzo lubie Sonic Youth , kupilem chyba z 5 ich plyt
            > ale teraz chcialem tylko zapytac, czy mozemy liczyc na kolege
            > i jego wklad do przewodnika (mial byc rozdzial o recenzjach)
            > czy tez mozemy sie wypchac, co tez da sie przezyc, ale lepiej
            > wiedziec niz sie ludzic
            > No to jak bedzie ?

Ale do kiedy ja mam to zrobić? Chodzi o spis treści?
            • jarecki32 Re: SONIC YOUTH W TERAZ ROCKU - WKŁADKA 02.03.07, 23:27
              kubasa napisał:

Ale do kiedy ja mam to zrobić? Chodzi o spis treści?

Tak, oczywiscie, na poczatek tylko spis tresci.
              Im szybciej tym lepiej, wiekszosc panow redaktorow juz swoj spis
              tresci ma na stronie glownej.
              Samo pisanie tekstu mozna rozlozyc na 12 miesiecy.
              To chyba realny plan ?
              • kubasa Re: SONIC YOUTH W TERAZ ROCKU - WKŁADKA 02.03.07, 23:56
                Tak, 12 miesięcy realny. Z tym spisem treści bym poczekał jeszcze trochę, nie w
                tem weekend dobrze?
                • jarecki32 Re: SONIC YOUTH W TERAZ ROCKU - WKŁADKA 03.03.07, 01:08
                  kubasa napisał:

> Tak, 12 miesięcy realny. Z tym spisem treści bym poczekał jeszcze trochę, nie
                  w
                  >
                  > ten weekend dobrze?
                  jasne, dzieki za partycypowanie :)
                  ( w nastepny ?)
      • ilhan Re: SONIC YOUTH W TERAZ ROCKU - WKŁADKA 02.03.07, 23:30
        Kto by się przejmował takimi wkładkami, prawdziwa WKŁADKA o Sonic Youth to będzie w niedzielę o 20:00 w Kampusie. Dwugodzinna.
        • pszemcio1 Re: SONIC YOUTH W TERAZ ROCKU - WKŁADKA 03.03.07, 00:25
          ilhan napisał:

> Kto by się przejmował takimi wkładkami, prawdziwa WKŁADKA o Sonic Youth to
          będz
          > ie w niedzielę o 20:00 w Kampusie. Dwugodzinna.

i super:)
      • ihopeyouwilllikeme Re: SONIC YOUTH W TERAZ ROCKU - WKŁADKA 05.03.07, 11:54
        > ostatnich nie oceniam bo znam pbieżnie, ale sorki jeśli Evol dostaje 3 gwiazdki
        > a potem w dziale recenzje Klaxons, Kasabian i Good charlote mają po 4 to znaczy

Takie stawianie sprawy jest bez sensu, jest chyba oczywiste, że cztery gwiazdki
        czterem gwiazdkom nierówne. Na Porcysie płyta " Sen " Edyty Bartosiewicz ma 7.6,
        a " Medulla " Bjork 7.1, i ani świat, ani Porcys się od tego nie zawalił.
        • kubasa Re: SONIC YOUTH W TERAZ ROCKU - WKŁADKA 05.03.07, 12:25
          LAe zważ że recenzje Bartosiewicz i Bjork dzieli kilka lat. Dalej nie widze tu
          sensu i usprawiedliwienia dla 3 gwiazdek EVOL i 4 Kasabiana. (no 3 dla YS też
          nie za bardzo).
          • ilhan Re: SONIC YOUTH W TERAZ ROCKU - WKŁADKA 05.03.07, 16:03
            kubasa napisał:

> LAe zważ że recenzje Bartosiewicz i Bjork dzieli kilka lat. Dalej nie widze tu
            > sensu i usprawiedliwienia dla 3 gwiazdek EVOL i 4 Kasabiana. (no 3 dla YS też
            > nie za bardzo).

Nie broniąc w żaden sposób braku logiki w terazrockowym gwiazdkowaniu, trzeba zauważyć, że takie "przeglądy" rządzą się swoimi prawami, a mianowicie służą też temu, żeby pewne pozycje w dyskografii bardziej wyeksponować od innych. I w tym sensie dla mnie dawanie wszystkim albumom Sonic Youth ocen od 4/5 do 5/5 wnosiłoby stosunkowo *mało* (chyba, że recenzje by wymiatały, ale wiemy, że tak nie jest). A już odnoszenie noty dla albumu sprzed 20 lat do wydawnictwa z 2007 jest dla mnie niemożliwe, gdzie tu wspólny kontekst. Jakby, "Mummer" oceniłbym na 6.5/10 na tle dyskografii XTC; gdyby wyszła dzisiaj, przebiłaby pewnie wszystkie inne nowości.
            • pszemcio1 Re: SONIC YOUTH W TERAZ ROCKU - WKŁADKA 05.03.07, 17:34
              Ihope, porównujesz jednak oceny które różni dłuższy okres czasu, świadomośc
              redaktorów porcys (jako że są stosunkowo młodzi) została w międzyczasie
              przeorana niejednokrotnie. to gwiazdkowanie w tr jednak o czymś świadczy,
              dawnemu tr zarzucano zachowawczość w ocenach, sam tak kiedyś myślałem, ale
              dopiero teraz - gdy w każdym numerze ogłaszają nadejście kolejnej supergwiazdy
              z uk - widzę że zachowawczośc to była cnota. te słabe noty nawet tak ważnych
              albumów jak Evol kompletnie zaciemniają obraz i znaczenie SY dla wspólczesnej
              muzy. Z tej wkładki wynika że SY to autorzy dwóch bardzo dobrych albumów, 4
              dobrych, a resztę (7!!!) można sobie śmiało darować. sorry ale to nie jest
              wiarygodne, nie w przypadku tej kapeli.

ja bym to zrozumiał gdyby tr był bezlitosnym miesięcznikiem o zawyżonych
              wymaganiach, ale jak się stawia nowy album Good charlote wyżej niż 7 albumów SY
              to coś tu smierdzi

po co sięgać po takich dziadów z SY skoro bloc party w tym roku płytę wydali?
              • pszemcio1 Re: SONIC YOUTH W TERAZ ROCKU - WKŁADKA 05.03.07, 17:43
                a skoro jest ten temat to jeszcze powiem że nie rozumiem szczerze mówiąc
                częstych opinii o nyc g&f . w tr gość pisze o "rozkładzie muzycznej materii",
                braku melodii, jałowości (WTF?), braku polotu, nudzie, indolencji..itd..i jak
                mi wczoraj w Radiu przypomniano w podobnym tonie napisaną recenzję z pitcha to
                ja nie kumam, autentycznie. to bardzo subiektywne ale dla mnie to była zawsze
                jedna z piękniejszych płyt sy o nieziemskim brzmieniu. i nigdy trudności z
                przyswojeniem nie miałem, jak już to z oderwaniem się od głośników
                • kubasa Re: SONIC YOUTH W TERAZ ROCKU - WKŁADKA 05.03.07, 22:47
                  Sorry Ilhan, ale jeżeli płyta jest dobra to nie może dostać mniej niż Kasabian.
                  Jesli Mummer jest od niej lepszy, to po prostu musi miec więcej. Ciekawe jakbyś
                  zareagowal na trzy gwiazdki dla Rubber Soul.

Jest jeszcze jedno salomonowe rozwiązanie: nie robić przeglądu płyt. Ten był
                  szczególnie zbędny bo psuje całkiem fajny opis A. Dziedzic i P. Psikuty.
                  • ihopeyouwilllikeme Re: SONIC YOUTH W TERAZ ROCKU - WKŁADKA 06.03.07, 15:41
                    > Sorry Ilhan, ale jeżeli płyta jest dobra to nie może dostać mniej niż Kasabian.
                    > Jesli Mummer jest od niej lepszy, to po prostu musi miec więcej.

Weź też pod uwagę, że płyt SY, Kasabian i Good Charlotte nie recenzował jeden i
                    ten sam redaktor. Jak dla mnie - czepiacie się zupełnie bez sensu. Sugerujecie
                    zdaje się, że przy lekturze ocen w TR należy całkowicie wyłączyć samodzielne
                    myślenie, kontekst gatunkowy, cel postawienia takiej, a nie innej noty itd.itp.
                    Gdybym miał takie podejście, to rzeczywiście mógłbym pomyśleć, że Goo jest mniej
                    ważne od Empire. Ale co ma piernik do wiatraka ? Pan Świrkowicz uważa, że nowa
                    płyta Kasabian jest świetna, i daje jej 4, a pan Babula uważa, że w kontekście
                    reszty dyskografii SY album Goo zasługuje na 3. W życiu by mi nie przyszło do
                    głowy, by te dwie noty odnosić do siebie - bo niby po co, i jaki to miałoby mieć
                    sens ?? Tak samo z Good Charlotte - nie lubisz poppunka, to i tak nie sięgniesz,
                    a jak lubisz to dostajesz info, że płytka jest dla ciebie. Nie przypuszczałem,
                    że kwestie typu " do ocen płyt w prasie podchodzimy z głową, a nie na kolanach "
                    trzeba dodatkowo wyjaśniać.

> zareagowal na trzy gwiazdki dla Rubber Soul.

Nie demonizuj, o ew. trzy gwiazdki dla RS w TR to ja bym się akurat nie martwił.
                    • kubasa Re: SONIC YOUTH W TERAZ ROCKU - WKŁADKA 06.03.07, 22:02
                      ihopeyouwilllikeme napisał:

> > Sorry Ilhan, ale jeżeli płyta jest dobra to nie może dostać mniej niż Kas
                      > abian.
                      > > Jesli Mummer jest od niej lepszy, to po prostu musi miec więcej.
                      >
                      > Weź też pod uwagę, że płyt SY, Kasabian i Good Charlotte nie recenzował jeden
                      i
                      > ten sam redaktor. Jak dla mnie - czepiacie się zupełnie bez sensu. Sugerujecie
                      > zdaje się, że przy lekturze ocen w TR należy całkowicie wyłączyć samodzielne
                      > myślenie, kontekst gatunkowy, cel postawienia takiej, a nie innej noty
                      itd.itp.
                      > Gdybym miał takie podejście, to rzeczywiście mógłbym pomyśleć, że Goo jest
                      mnie
                      > j
                      > ważne od Empire. Ale co ma piernik do wiatraka ? Pan Świrkowicz uważa, że nowa
                      > płyta Kasabian jest świetna, i daje jej 4, a pan Babula uważa, że w kontekście
                      > reszty dyskografii SY album Goo zasługuje na 3. W życiu by mi nie przyszło do
                      > głowy, by te dwie noty odnosić do siebie - bo niby po co, i jaki to miałoby
                      mie
                      > ć
                      > sens ?? Tak samo z Good Charlotte - nie lubisz poppunka, to i tak nie
                      sięgniesz

Ale to tylko Twoje zdanie. Gazeta to nie przegląd z towarami
                      na półce sklepowej, ani poradnik dla konsumenta. To znaczy gazeta, jaka mnie
                      interesuje, moze dlatego nie interesuje mnie TR.

Przypuścmy jednak że masz rację i trzeba rozpatrywać każda płyte w kontekście
                      dyskografii. To dlaczego najsłabsze z nich dostają dwie, a nie jedną gwiazdkę?
                    • pszemcio1 Re: SONIC YOUTH W TERAZ ROCKU - WKŁADKA 07.03.07, 07:22
                      ihopeyouwilllikeme napisał:

Ale co ma piernik do wiatraka ? Pan Świrkowicz uważa, że nowa
                      > płyta Kasabian jest świetna, i daje jej 4, a pan Babula uważa, że w kontekście
                      > reszty dyskografii SY album Goo zasługuje na 3. W życiu by mi nie przyszło do
                      > głowy, by te dwie noty odnosić do siebie - bo niby po co, i jaki to miałoby
                      mie
                      > ć
                      > sens ??

jeśli jest tak jak mówisz to jaki w ogóle sens ma dawanie ocen?
                      • humbak Re: SONIC YOUTH W TERAZ ROCKU - WKŁADKA 07.03.07, 11:45
                        No właśnie:) Spora afera o parę cyferek:)
                      • ihopeyouwilllikeme Re: SONIC YOUTH W TERAZ ROCKU - WKŁADKA 07.03.07, 15:23
                        > jeśli jest tak jak mówisz to jaki w ogóle sens ma dawanie ocen?

Nie wiem, ja już od dawna żadnej nie postawiłem. To pytanie raczej do Kubasy i
                        Ilhana. Oceny są pewnie dla tych, którym nie chce się czytać recenzji. Mogą
                        także pomagać we wstępnej orientacji - jeżeli zespół, którym się do tej pory nie
                        interesowałeś ( i normalnie nawet byś nie spojrzał na recenzję ), nagle dostaje
                        max notę za ostatnią płytę, może zwrócisz na niego teraz uwagę. Redaktor
                        sygnalizuje, że jego zdaniem jest to coś naprawdę interesującego. Wy się
                        oczywiście śmiejecie, bo nie jesteście w stanie pojąć, że ktoś może lubić Good
                        Charlotte. Akurat TR nie jest dla Was.. i tyle. Dla mnie sam fakt, że SY jest we
                        wkładce ( A MOGLI DAĆ LIMP BIZKIT ) to duży pozytyw.

@Kubasa - Ja wkładek nie układam. Z tego co się orientuję, dotychczas stosowali
                        zasadę, że najlepsza płyta w dyskografii wkładkowego wykonawcy dostaje 5 - nawet
                        jeśli, zdaniem redaktora, zawiera nawet kilka słabych utworów ( vide namiastka
                        wkładki o Bon Jovi ). W związku z tym zarówno najlepsza płyta Rammstein, jak i
                        najlepsze płyty Pink Floyd czy Led Zeppelin dostały po piątce - ale jest dla
                        mnie oczywiste, że nie można tych not ze sobą zestawiać. Konsekwentnie najgorsze
                        płyty powinny dostawać 1 - ale może redaktorzy uznali, że to by kłuło w oczy o
                        wiele bardziej niż piątki ? Trzeba też wziąć poprawkę na niewielką skalę ocen.
                • tomekwasko Re: SONIC YOUTH W TERAZ ROCKU - WKŁADKA 09.03.07, 16:28
                  pszemcio, ale akurat recenzja "nyc g&f" na pitchforku to czesc porachunkow
                  (hehe) na linii chicago-ny. tam zauwaz, ze glowny zarzut brenta to bylo ciagle
                  wypominanie, ze to album na temat ny, raczej niewiele muzycznych zastrzezen mial
                  jesli dobrze pomne. zreszta swietna recka to byla, zwlaszcza puenta z o'rourkiem :)

jeszcze co do awersji na linii chicago-ny pamietam, ze podobnie bylo przy
                  pierwszej wzmiance o piosence "chicago" sufjana, gdzie napisali, ze wszystko
                  fajnie, spoko, tylko po co ta jedna zwrotka o ny hehe. pozdro
                  • ihopeyouwilllikeme Re: SONIC YOUTH W TERAZ ROCKU - WKŁADKA 10.03.07, 11:52
                    No i proszę, wszędzie polityka.. i ufaj tu recenzentom. Ja ufam tylko własnym
                    uszom ( a i to nie zawsze ).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka