Dodaj do ulubionych

Bell Orchestre

15.12.07, 13:03
Skoro padło już wyznanie, że forumowych hajpów nikt nie łyka, to sobie podhajpuję bez stresu gości, którzy od dwóch dni robią mi dobrze, a których ze względu na inny forumowy hajp, dotyczący Arcade Fire, który zdołał mi obrzydzić tę kapelę na forewer, omijałem jak kto gópi, bo to poboczny projekt tej samej ekipy, na szczęście nie mający zbyt wiele wspólnego z dokonaniami AF

BO cudowne jest głownie dlatego, że już dawno na dwóch płytach tego samego zespołu nie słyszałem tak totalnej radochy z grania.. Uśmiech szczęścia nie schodzący z mordy, dźwięki pod hasłem świat jest cudowny, a my mamy prawo cieszyć się z tego jak idioci. Gdzieś tam przewijają się elementy operetkowe w stylu Orffa, cyrkowe dźwięki katarynek, totalnie radosne hymny jak z Michaela Nymana w co pogodniejszych trackach z filmów Greenewaya, cytaty z Prokofiewa i klimaty z wczesnych filmówek Ennia M., a przy tym wszystko to jest cudownie spięte genialym brzmieniem wszystkich instrumentów, które raczej są mało typowe – skrzypce (chyba najbardziej velevet undergroundowe skrzypce od czasów JCale’a <dobra, wiem, że tam była altówka>), rożek francuski, trąbka, bass, bardzo oszczędnie używana perkusja. Naklejkę formalna mają spod znaku post-rocka, tyle, że w sumie trzeba się bardzo uprzeć by znaleźć tu cokolwiek rockowego i podejrzewam, że dostali ją głównie za organizacyjna przynależność. Z dookresleń, które wynalazłem na sieci trafiły się okreslenia classical punk albo psychedelic gypsy, ja mogę dorzucić parę mniej barwnych w stylu chamber orchestra on acid, ewentualnie stoner quintet.

Jest na tych płytach parę takich kawałków, które momentalnie wymuszają reakcję w stylu wystawić kolumny do okna o 6 rano i pozwolić, by sąsiadów obudziły właśnie takie nienerwowe, idealnie poranne dźwięki. I podejrzewam, że mało kto by się obruszył.

Generalnie, jakby świat był normalny, to AF byłoby rozpatrywane jako
sideproject Bell Orchestre, jak wiemy, normalny jednak nie jest.

Wizja: www.youtube.com/watch?v=5BXse2DdiIU
Pejsy: www.myspace.com/bellorchestre

P:)
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka