Dodaj do ulubionych

SM Mechanik - problemy

19.02.13, 21:32
W związku z faktem iż został zdjęty jak na razie wątek na minskmaz.com ( jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników). Zamieszczam tutaj apel o zorganizowanie się osób, które mają jakiekolwiek uwagi i spostrzeżenia na temat SM Mechanik.

Minęło już kilka miesięcy od kiedy zamieszkaliśmy w naszych mieszkaniach pod adresem Sosnowa 37A w Mińsku Mazowieckim. W coraz liczniejszych kontaktach Sąsiedzkich jednym z dominujących wątków rozmów jest szeroko rozumiana współpraca z inwestorem i administratorem naszego budynku - Spółdzielnią Mieszkaniową „Mechanik”.

Przeważająca liczba osób wskazuje na różnego rodzaju nieprawidłowości i zaniedbania ze strony Spółdzielni uprzykrzające codzienne życie i zaburzające radość z posiadania własnego „M”.
Sprawami najbardziej doskwierającymi społeczności sąsiedzkiej są:

• brak konkurencji w segmencie usług dostępu do szerokopasmowego Internetu oraz telewizji kablowej i tym samym zmuszanie nas do korzystania z pseudo oferty Spółdzielni,
• brak sprawnej (odpowiednio wyprowadzonej) instalacji telekomunikacyjnej wewnątrz budynku oraz nie włączenie go do zewnętrznej sieci przez co nie mamy możliwości skorzystania z usług telefonii stacjonarnej,
• horrendalnie wysoka stawka za podgrzanie wody, przy jednoczesnej konieczności upływu znacznej ilości wody zimnej zanim uzyska się jej pożądaną temperaturę,
• problemy z użytkowaniem garażu podziemnego m.in. za małe stanowiska, zbyt stromy zjazd, za duży promień skrętu drogi dojazdowej, zbyt małe gabaryty bram wjazdowych,
• uwagi dotyczące utrzymania terenu wokół budynku; notoryczne nieodśnieżanie chodników przy naszym budynku,
• brak przycisku awaryjnego otwierania bramy wjazdowej co uniemożliwi interwencję chociażby Pogotowia Ratunkowego, czy Straży Pożarnej (taki przypadek miał miejsce w budynku przy ulicy Wesołej 4) u osób nieposiadających pilota,
• duża wilgoć w mieszkaniach; niewystarczająca i niewłaściwie działająca wentylacja,
• nieudostępnienie mieszkańcom osiedla kodów do furtek wejściowych co powoduje notoryczne uszkadzanie zamków elektromagnetycznych i tym samym umożliwia wejście na teren osiedla osobom niepowołanym.

Powyższe sprawy były wielokrotnie zgłaszane do Spółdzielni różnymi drogami: telefoniczną, korespondencyjną czy osobiście w biurze. Większość z tych spraw jest wszelkimi możliwymi sposobami zbywana przez pracowników Spółdzielni a osoby zgłaszające swoje żądania bądź sugestie bardzo często spotkały się z niewyobrażalną arogancją i chamstwem.

Nie godzimy się na takie traktowanie nas przez ludzi którzy funkcjonują w ramach Spółdzielni Mieszkaniowej w interesie jej członków – właścicieli zakupionych od nich mieszkań.
Jeżeli są Państwo podobnego zdania zachęcamy do wymiany swoich poglądów i pomysłów na zmianę obecnego stanu rzeczy.

Działania pojedynczych osób już kilkakrotnie zmusiły Spółdzielnię do konkretnych działań, ale jedynie występując większą grupą będziemy mogli uzyskać realny wpływ na jakość oferowanych nam i świadczonych wszelakich usług.
Mamy nadzieję, że wspólnie zmusimy Spółdzielnię do realnej współpracy i respektowania nabytych praw do zarządzania zakupionymi mieszkaniami, których jesteśmy właścicielami a nie ich lokatorami!
Jeżeli władze SM „Mechanik” nadal będą uprzykrzały nam życie chcemy uruchomić procedury zmierzające do powstania wspólnoty mieszkaniowej i odebrania Spółdzielni prawa do zarządzania i administrowania naszym budynkiem.
Wstępnym warunkiem utworzenia wspólnoty jest 51% mieszkańców budynku wyrażająca aprobatę dla tej koncepcji i po osiągnięciu tego pułapu decyzją większości autorów niniejszego listu przestaniemy być anonimowi, ponieważ w związku z podejmowanymi przez nas działaniami moglibyśmy stać się obiektem szykan ze strony Spółdzielni co jak udało nam się dowiedzieć zdarzało się wobec aktywnych mieszkańców z sąsiednich bloków.

W temacie ewentualnego powstania wspólnoty mieszkaniowej nawiązaliśmy współpracę z prawnikiem specjalizującym w takim jak nasz przypadkach, który zapewnił nas, że pomimo zapisów w aktach notarialnych którymi Spółdzielnia próbowała uniemożliwić powyższe działanie jest ono możliwe i wykonalne; wszystko zależy od nas.

Do naszych działań w ostatnich dniach przyłączyła się spora grupa mieszkańców budynków:Wesoła 4, Sosnkowskiego 10 i 10B, Wesoła 6 oraz z ulicy Pięknej, których relacje z ich kontaktów ze Spółdzielnią w pełni pokrywają się z naszymi uwagami dotyczącymi pracy i działalności Spółdzielni.

Nie bądźmy niewolnikami we własnych domach, wspólnie walczmy o nasze interesy i egzekwujmy należne nam prawa.

Zapraszamy do kontaktu pod adresem e-mailowym: internetnasosnowej@wp.pl
oraz forach internetowych www.fmi.waw.pl i www.minskmaz.com
w tematach dotyczących mieszkańców budynków SM „Mechanik”.
Obserwuj wątek
    • anciarek2010 Re: SM Mechanik - problemy 19.02.13, 22:52
      Jak już napisałam na minskmaz widzę to forum bez zalogowania się. Fora dostępne po zalogowaniu są oznaczone wykrzyknikiem.
      • happy37a Re: SM Mechanik - problemy 20.02.13, 08:30
        teraz już wątek został odblokowany po kilku mailach do administratora strony...
    • jarex7x Re: SM Mechanik - problemy 20.02.13, 19:54
      Nie wiecie w co się ładujecie.. poza długimi i kosztownymi formalnoścmiami związanymi z wyodrębnieniem lokali i założeniem KW dla każdego lokalu, wyjściu ze spóldzileni to prawdziwa "jazda" zacznie się później... głosowania we wspólnocie .. potem zatargi ze spóldzielnią o koszty admistrowania podwórkiem, która będzie sprawować tzw. zarząd powierzony... nawet w warszawie Ci kórzy weszli w tą opcję plują sobie w brode .. bo to i podatek od nieruchomosci dochodzi.. a i trzeba dodatkowo opłacić zarząd wspónoty (chyba, że wolontariat;) i osoby go obsługujące i mu doradzające;) moim zdaniem ten który to wszystko nakręca zapewne zostanie wybrany do zarządu wspólnoty. On i jego znajomi:)) przecietny "Kowalski" nie ma świadomości, że taka "wspólnota mieszkaniowa we spółdzielni" to raz, że o autonomii może pomarzyć niczm Śląsk, to jeszcze będzie bulić za konsekwencje ambicji jej założycieli... Do zobaczenia w sądach... dajcie zarobić prawnikom :))
      • happy37a Re: SM Mechanik - problemy 20.02.13, 20:27
        kochany jarex budynek powstał w 2012 r. więc przy podpisaniu aktu notarialnego lokale zostają wyodrębnione i zakładane są KW :) mamy udziały także w gruntach, podatek od nieruchomości już płacimy po podpisaniu aktu, w tej chwili też płacimy na wynagrodzenie zarządu SM, oraz za inne koszty, podejrzewam że koszty zarządu mieszkańców, poza tym nie trzeba mieć administratora (chociaż to jest wygodniejsze, ale kosztuje). Z drugiej strony jak mieszkańcy chcieliby postawić kwiatek na środku podwórka to żaden prezes im tego nie zabroni.
        A co powiesz na utrudnianie wejścia operatorom telekomunikacyjnym?, nie możemy mieć nawet telefonu stacjonarnego już nie wspomnę o jakimś "cywilizowanym" internecie, bo SM Mechanik ma swój internet za 36,90 ok 1-3 Mb/s, a u innego operatora za 50 zł mogę mieć 50 Mb/s, a taką prędkość jaką sm oferuje konkurencja ma za 15 zł chyba jest różnica...
        Wiadomo, że problem jest z zebraniami bo ludzie nie maja czasu, ale wszystko można jakoś ustalić tylko potrzeba dobrej woli, której niestety nie widać ze strony SM mechanik.
        PS ja np. nie chciałbym być w zarządzie wspólnoty nawet za pieniądze to pochłania dużo czasu i jest zajęciem dosyć "upierdliwym" :) a takich osób co to nakręcają jest sporo, bo nie godzą się na wszechobecne rządy Pana Prezesa...
        • ruta.dl Re: SM Mechanik - problemy byly, są i będą 21.02.13, 08:27
          no cos - jesli wejdziesz miedzy wrony, musisz krakac jak i one.
          Kupujac mieszkanie w Mechaniku mam wrazenie ze wiekszosc osob nie wiedziala w co sie pakuje. Ja tez nie - aczkolwiek mieszkam na innym osiedlu mechanikowym i az takich problemow nie zauwazylam. Z tym tworzeniem wspolnoty to chyba bedzie troche tak, ze ludzie chca to zrobic, ale nikt nie bedzie sie chcial zaangazowac w dzialanie, nawet odplatnie. Bo praca, bo dzieci, bo costamcostam. I zostaniecie z reka w nocniku.
          Co do TV i interntu, to faktycznie jakies 3 lata temu pan <bacznosc> Prezes <spocznij> wyrazil swiete oburzenie ze jakto ja mu chce antene na JEGO dachu montowac, przeciez mam tyle programow tv. Ze to szpeci i w ogole. Tylko ze jak na balkonach jest kilkanascie anten to juz nie szpeci - dziwne. Internet jest super, wiec tu nie marudze. Telefon mi niepotrzebny, bo w domu sa 3 komorki - aczkolwiek instalacja jest i poprzedni wlasciciele mieszkania telefon mieli.
          Ale najbardziej mi cycki opadly i pare innych rzeczy, jak w listopadzie dach wymieniali (bo sie w wakcje nie wyrobili) i poszlam sie grzecznie spytac kiedy koncza, bo zaraz zima i snieg, a ja mam w domu malutkie dziecko, to jak ja w ogole smiem sie pytac, powinnam sie cieszyc ze nowy dach bedzie. No ja sie ciesze, tylko ze jesienne deszcze mi sufit zalaly wtedy.
          • happy37a Re: SM Mechanik - problemy byly, są i będą 21.02.13, 09:29
            Pan Prezes nie może zrozumieć, że komuś potrzebny jest lepszy internet lub tel. stacjonarny (tanie połączenia mają osoby poza terytorium RP). To jest irytujące, że ktoś chce decydować o tym jakie dobra są mi potrzebne do życia...Co do wspólnoty to dla mnie może administrować i pan prezes, ale zarządzać powinni mieszkańcy.
        • mtrzaskalska7 Re: SM Mechanik - problemy 26.02.13, 21:31
          Ja przepraszam, że się wtrącę.
          Ale co masz napisane w odpisie księgi wieczystej? Że masz spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu? Bo jeśli tak, to sorry bardzo, ale nie jesteś właścicielem mieszkania, w którym mieszkasz. Masz do niego PRAWO... A właścicielem Twojego mieszkania jest... SM Mechanik :-( Taki drobiazg.
          Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu nie jest pełna własnością, to tylko tzw. ograniczone prawo rzeczowe. Niby masz, a nie masz. W skrócie - wszystko dobrze, jak jest dobrze. Ale nie daj Boże prezes postanowi zaciągnąć kredyt i nie będzie go spłacał. Zgadnij, co się stanie?

Wiem, że kontakty z SM Mechanik potrafią być "męczące". Dlatego kolejne mieszkanie mam we wspólnocie... Nie narzekam.

Pozdrawiam,

Martyna
          • happy37a Re: SM Mechanik - problemy 27.02.13, 17:25
            Spółdzielczego prawa do lokalu już nie ma (bodajże od 2002 r.), nowe bloki, które są budowane przez spółdzielnie są własnościowe :)
            • mtrzaskalska7 Re: SM Mechanik - problemy 01.03.13, 11:41
              Hm, skoro wszyscy jesteście właścicielami, to z jakiego powodu macie jeszcze coś wspólnego ze Spółdzielnią? Przecież powinniście mieć wspólnotę mieszkaniową???? Nie do końca rozumiem...
              Czyli, że spółdzielnia była Waszym deweloperem? A teraz zarządza wspólnotą? Jak to jest?

Pozdrawiam.
    • juinnn Re: SM Mechanik - problemy 26.02.13, 23:52
      Witam zapraszam również na forum mieszkańców osiedla Sosnkowskiego 10, 10A i 10B Spółdzielni Mechanik sosnkowskiego10.fora.pl/ problemy jak widać wszyscy mamy bardzo podobne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka