ksenia12 24.05.05, 22:01 czy ktowaś z Was ćwiczyła tzw jelonka na swojej dzidzi? jakie daje to efekty? co można negatywnego spowodowac u dzidzi? pytam, bo mam obawy robiąc to cwiczenie :-( Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iza_luiza Re: jelonek 24.05.05, 22:55 Jelonek "pachnie" mi panią Radoch, mam rację ? Ja ćwiczyłam na Maćku jelonka, do dziś pluję sobie w brodę, że dałam się na to namówić. Maciek już nie odginał głowy, po jelonku zaczął znowu, jeszcze mocniej i odgina niestety do dziś. Już nie udało się go tego oduczyć. Jak w końcu skonsultowałam się z inną rehabilitantką, złapała się za głowę i powiedziała, że nie wolno tego robić. Zazdroszczę ci intuicji, ja podobno mam niezłą a jednak do kitu :))) Zajrzyj jeszcze do wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20939&w=20196021&a=20196021 Odpowiedz Link
ksenia12 Re: jelonek 25.05.05, 21:25 dzięki za odp, ten jelonek nie jest z zalecenia p. Radoch (nie jestem z wawy). mam pytanie, bo teraz nie wiem jakie cwiczenie miałabym robić, aby dzidzia moja nie odchylała za mocno główki do tyłu skoro ten jelonek tylko szkodzi temu :-( w moim mieście nie ma innego rehalbilitanta dziecęcego :-( niż ten u którego byłam Odpowiedz Link
iza_luiza Re: jelonek 25.05.05, 22:07 No proszę, to nie wiedziałam, że jelonek się rozprzestrzenił... To uściślijmy, czy to ćwiczenie polega na tym, że rączkami dziecka łapiesz za stopy i ciągniesz dziecko do przodu a ono ma ciągnąć główkę ? Jeśli tak, to jest to złe ćwiczenie, pewnie osmag wytłumaczy dlaczego, ja wiem tylko, że u Maćka nasiliło odginanie głowy, bo nie był w stanie tej głowy tak ciągnąć i leciała mu do tyłu, chociaż się starał. Poza tym na mój chłopski rozum to ćwiczenie nadwyręża więzadła i kręgosłup, ale tu nie chcę się wypowiadać. Wiem, że nie wolno go robić szczególnie u dzieci, które przy próbie trakcyjnej nie ciągną głowy, bo nie są gotowe na taki wysiłek. W każdym razie ja to konsultowałam z dwoma innymi rehabilitantami i oboje powiedzieli, że nie wolno tego robić. Co masz robić w zamian nie umiem ci powiedzieć, może po prostu nie rób tego ćwiczenia albo powiedz, że prosisz o coś innego zamiast tego bo to ci nie odpowiada i ci się nie podoba. Masz do tego prawo. ALe ja gdybym tylko miała taka mozliwość zmieniłabym rehabilitanta, tak zrobiłam kiedy się okazało, że ćwiczenia były złe. Może mogłabyś gdzieś dojeżdzac ? Odpowiedz Link
wandadrozdz Re: jelonek 18.05.14, 12:04 Jestem rehabilitantka ,nie wiem dlaczego to cwiczenie maja wykonywac rodzice, masz racje jezeli dziecko nie ciagnie glowy to nie jest gotowe je wykonywac. Przed chwila bylam na konsultacji malenstwa , gdzie mama miala wykonywac to cwiczenie ,nie dziwie sie ze miala obiekcje. Tyle jest cwiczen na poprawienie trakcji glowy,reakcji nastawczych ,wzmacnianie miesni brzucha . Rodzice jezeli macie obiekcje odnosnie wykonywania cwiczenia mowcie na miejscu fizjoterapeucie ,zobowiazany jest dobrac cwiczenie do mozliwosci mamy i dziecka . Nie chce podwazac zlecen innych fizioterapeutow Odpowiedz Link