Dodaj do ulubionych

Wystajace żeberka

21.11.06, 17:02
Moje dziecko ma prawie 9 miesięcy.Było ćwiczone około 3 miesięcy z powodu
wnm .Dziecko ma mocno wystające żeberka. czy może to być efektem tego, iż
mocno odgina główkę w nocy do tyłu i troszeczke także plecki.Dodam, że
dziecko siedzi, raczkuje i ładnie wstaje.Proszę o odpowiedz.Pediara twierdzi,
że to objaw krzywicy.
Obserwuj wątek
    • beataklaudia Re: Wystajace żeberka 21.11.06, 19:43
      ..i mnie się pierwsze nasuwa skojarzenie z krzywicą, jako że wystające żeberka
      to jeden z objawów krzywicy, ale myslę, że to powinien stwierdzić lekarz, może
      skonsultuj dziecko jeszcze u kogoś..
    • osmag Re: Wystajace żeberka 22.11.06, 08:58
      Aby wykluczyć ewentualna krzywicę najlepiej zrobić badania na poziom wapnia i
      fosforu. Jednak oznaką krzywicy są tzw. guzki różańcowe na żeberkach. Takie
      odstawanie natomiast może świadczyć o braku koncentrycznej pracy mięsni
      skośnych brzuch, które zamias pracować w kierunku pępka odciągają tylne
      przyczepy pociągając za sobą żebra. Może więc warto skontaktować sie z dobrym
      fizjoterapeutą i poćwiczyć mięśnie brzuszka. Taka dobra ich stabilizacja daje
      dobry podpór dla mięśni przykręgosłupowych i wpływa na dobra postawę.
      Jak dziecko siedzi? Czy plecy w odc. lędzwiowym są wyprostowane? Czy nogi
      podczas siedzenia sa wyprostowane?
      • zzz41 Re: Wystajace żeberka 23.11.06, 11:53
        Dziękuje za odpowiedż.Zrobiłam prywatnie wynik wapnia 11,31 mg/dl, fosfor
        6,5mg/dl, fosfataza alkaiczna 195 u/L.Pediatra z rejonu nie widzi problemu i
        potrzeby wykonywania wyników. Mały siedzi przeważnie pochylony w odcinku
        lędzwiowym ale potrafi usiąść także prosto. Nóżki są przeważnie
        wyprostowane.Moje dziecko jest tak ruchliwe, że mało kiedy siedzi dłuższą
        chwilę.Zauważyłam także, że dziecko zaczyna ustawiać żle nóżki. Krawędzie
        wewnętrzne idą do środka.Czekamy na miejsce w szpitalu aby sprawdzić czy
        dziecko faktycznie nie ma krzywicy i sprawdzić hormony.Dostałam skierowanie na
        usilną prośbę od pediatry.Mója panika jest może przesadna ale mojej rodzonej
        siostry synek miał krzywicę. Teraz ma siedem lat i ma kwadratową głowę.
    • osmag Re: Wystajace żeberka 23.11.06, 15:41
      Oczywiście warto najpierw zrobić badania, ale mnie się wydaje, że z synkiem
      trzeba będzie poćwiczyć. Należy tylko znaleść doświadczonego rehabilitanta
      • zzz41 Re: Wystajace żeberka 29.11.06, 20:58
        Niestety byliśmy u ortopedy i ten wyczuwa malutkie guzki krzywicze.Ponadto
        innych objawów krzywicy na szczęście nie widać.jestem wściekła, tyle razy
        putałam się pediatry czy mójedziecko nie ma wczesnych objawów krzywiczych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka