Dodaj do ulubionych

Pytanie do rehabilitantów

19.01.07, 23:15
Mam dziecko z porażeniem lewostronnym, ma 7lat. Lewa strona wskutek porażenia
rozwija się gorzej - mam pytanie - czy w tym wieku rehabilitacja jest w
stanie pomóc dziecku w uzyskaniu większej ruchomości kończyny górnej i dolnej
i zmniejszeniu dysproporcji miedzy stroną lewą i prawą ciała, także
wielkościowych? I drugie pytanie dziecko ma krótszą nóżkę, a dodatkowo opiera
stópkę na jej grzbietowej stronie - czy to można skorygować odpowiednią
rehabilitacją. Jaką? Bardzo proszę o pomoc i odpowiedź na ww. pytania.
Obserwuj wątek
    • osmag Re: Pytanie do rehabilitantów 21.01.07, 20:13
      Jak najbardziej nie tylko dobrze, ale powinnaś ćwiczyć z dzieckiem. Ma to sens
      ponieważ dziecko jeszcze rośnie i dużo można zdziałać dobrą rehabilitacją. Ile
      można poprawić i polepszyć- na to pytanie można odpowioedziec po zbadaniu
      dziecka. Ja osobiście doradzałabymmetodę Vojty, ale prowadzoną przez
      certyfikowanego terapeutę i takiego ,który cały czas doskonali się. Co jakiś
      czas są spotkania fizjoterapeutów z całej Polski, przyjeżdżają też instruktorzy
      z Niemiec i to jest dobra okazja aby skorzystać z konsultacji wielu
      doświadczonych ludzi.
      • jasminum30 Osmag - dzięki serdeczne:) 21.01.07, 22:30
    • rehababy Re: Pytanie do rehabilitantów 22.01.07, 22:51
      Rehabilitacja 7-latka ma wielki sens. Właśnie wiek ok 7-8 r.ż. jest przełomowy
      z wielu względów, po 1. dziecko szybciej rośnie niż przybiera masę mięśniową,
      po 2. to okres intensywnego tworzenia i nasilania się wad postawy z uwagi na
      zmianę trybu życia - pójścia do szkoły (nie dostosowane ławki, noszenie
      tornistrów, zła pozycja podczas siedzenia itd) dlatego też regularna,
      intensywna i właściwa terapia ma wielki sens i duże znaczenie. Podczas terapii
      należy pracować nad istniejącymi problemami no i co bardzo ważne przeciwdziałać
      mogącym wystąpić deformacjom.
      Szczególnie gdy problem dotyczy dziecka z hemiplegią (porażenie połowicze)
      terapia powinna być konsekwentnie prowadzona cały czas (nawet a może przede
      wszystkim w domu dzięki prostym ćwiczeniom np. w formie zabawy) od niemowlęcia
      po fiu, fiu...
      Jeśli chodzi o kwestie "wielkościowe" to dzięki prawidłowo prowadzonej
      rehabilitacji kończyny porażone mogą nobierać masy mięśniowej i często są tylko
      nieznacznie mniejsze. Niestety jeśli się zaniedba ćwiczenia i do tego pozwala
      dziecku na używanie tylko zdrowej kończyny ta dysproporcja może się nasilać.
      W kwestii stopy no cóż, trudno się wypowiadać nie widząc dziecka, ale ćwiczenia
      są konieczne aby maksymalnie poprawić wzorzec chodu, do tego można zastosować
      ortezy, właściwie dobrać obuwie, można spróbować kinesiotaping ale to trzeba
      dobierać indywidualnie.
      Jeśli mogę coś doradzić z własnego doświadczenia (jestem rehabilitantką
      dziecięcą) to nie poddawać się i nie zniechęcać, znaleźć dobrego
      wykwalifikowanego fizjoterapeutę i pracować, pracować i jeszcze raz pracować.
      Nie może się Pani sugerować jakimiś ćwiczeniami z książki, lub nie daj Boże
      poleconymi przez internet, dzieco trzeba zobaczyć, zbadać, obmierzyć, sprawdzić
      siłę mięśniową, zbadać zakresy ruchów itd i dobrać właściwe ćwiczenia. Nie wiem
      skąd Pani jest bo może udałoby mi się znaleźć jakiś terapeutów w pobliżu Pani
      miejsca zamieszkania.
      Gdyby miała Pani jeszcze pytania to zapraszam na priv.
      Życzę wytrwałości i owocnej pracy.
      • jasminum30 rehababy , dzieki serdeczne:-) 24.01.07, 09:35
        Nie przypuszczałam, że poza osmag ktoś jeszcze odpowie. Dziękuję. Napisałam na
        priv.
        • rehababy Re: rehababy , dzieki serdeczne:-) 24.01.07, 11:04
          Nie ma za co. Jeśli cokolwiek wniosła moja wypowiedz i zachęciła do pracy to
          bardzo się cieszę.
          Niestety nic nie znalazłam w poczcie. Na wszelki wypadek podam inny adres:
          rehababy@wp.pl. reha-baby@wp.pl.
          Pozdrawiam i czekam na maila.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka