Dodaj do ulubionych

"Gościnne" parkowanie na osiedlu

04.11.06, 23:00
Zaobserwowałem dziwny wzrost ilości "gościnnych" samochodów parkujących na
osiedlu. Wszystkie miejsca dla gości są dziwnym trafem pozajmowane i jakoś
tak się składa, że te same auta coś często się powtarzają.

Widzę, że grubas bez karku z 65c dokupił do gustownej beemki białego golfa -
niestety pieniążków na miejsce parkingowe zabrakło, a przed osiedlem wiadomo,
strach zostawiać - w końcu to Bródno. I widzę, że mamy inwalidę na osiedlu,
tylko jakoś zapomniał identyfikatora przykleić, gapcio.
Jednym słowem normalna polska zaradność. Brawo! Niech frajerzy, którzy
zapłacili za miejsca parkingowe mają się z pyszna!!!

--
Feng Szuja
Obserwuj wątek
    • feng_szuja Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 04.11.06, 23:09
      Errata:
      Kark jest z 63C. Przepraszam serdecznie za błąd.

--
      Feng Szuja
      • kubus2000 Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 05.11.06, 13:22
        Nie ma blokad, które miały być założone przez Agmet.
        Teraz MY mamy problem.
        Może powinniśmy się jakoś zorganizować i wspólnie (mam na myśli właścicieli
        miejsc postojowych naziemnych) zamówić zainstalowanie blokad miejsc
        parkingowych. Myślę że organizując to wspólnie wyszłoby taniej.
        Co Wy na to?
        Pozdr.
        J.
        • machara Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 05.11.06, 15:33
          sorry, ale pisałam już o tym jak agmet zrobił nas w "trąbę" z tymi blokadami.
          płacąc za mieszkanie zapłaciłam również za bokady miejsc które miały być. i
          niedoczekanie że zapłacę jeszcze raz te 160 zł. jakiś "gość" zajął moje
          miejsce, więc zastawiłam go. a ten trąbił kiedy chciał wyjechać i był zdziwiony
          że tak się stało; nawet słowa przepraszam nie było. moi goście parkują na
          zewnątrz i jakoś żyją. nie zajmują cudzych miejsc. a swoją drogą nawet
          ochroniarz nie wychylił nosa z budki żeby się zainteresować dlaczego ktoś zajął
          moje miejsce i dlaczego móje auto zaparkowało w poprzek mojego miejsca. mam
          gdzIEŚ TAKĄ OCHRONĘ (CAPSLOCK MI SIĘ ZEPSUŁ, SORRY)
          • kubus2000 Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 05.11.06, 18:09
            Podpisałaś akt? Tak, czy nie? Więc możesz sobie krzyczeć i narzekać ale to NIC
            nie da. Nie masz żadnych roszczeń wobec Agmetu. Trudno. Agmet nie pierwszy raz
            nas naciągnął. Zastanówmy się nad rozwiązaniem tej sytuacji. Zamówienie takich
            blokad dla większej grupy będzie tańsze. A Ty nie będziesz już miała takich
            sytuacji że ktoś zastawia TWOJE miejsce parkingowe. Miałem to samo. I robiłem to
            samo. To nic nie daje. Pan który zastawił moje miejsce wyjechał przez trawnik i
            dalej po chodnikach. Załatwmy to jak cywilizowani ludzie.
            • kociszek Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 07.11.06, 10:30
              Taka blokada, słupek kosztuje od 200 do 300zł. Chyba trzeba sobie kupić samemu
              i wstawić i tyle.
        • goog5 Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 12.11.06, 19:20
          Witam,
          Popieram kubus2000 w 100%.

Trzeba działać przed faktem, a nie po.
          Osiedle rozrasta się, a miejsc parkingowych (naziemnych)wyjątkowo mało.
          Chodzi mi głównie o III etap. Na wiosnę najadą osiedle mieszkańcy i fachowcy od
          wykańczania III etapu i zacznie się parkowanie gdzie popadnie. Za 1,5 roku
          kolejny etap, itd.
          Odholowanie pojazdu przez straż miejską?! Doświadczenia innych osiedli i
          Wspólnot pokazują że nie jest to takie proste. O bezradności straży miejskiej i
          policji w temacie parkowania na osiedlach chyba już większość mieszkańców
          gdzieś słyszała lub widziała. (Weiss z Zetki, chyba w tym roku poświęcił dwa
          programy na temat "gościnnego" parkowania. Efekt - ani straż miejska, ani
          policja tylko SĄD!!!!

Co do straży miejskiej:
          Dz.U.97.123.779
          2002-10-27 zm. Dz.U.02.113.984 art.78
          USTAWA
          z dnia 29 sierpnia 1997 r.
          o strażach gminnych.
          (Dz. U. z dnia 9 października 1997 r.)

Rozdział 2
          Organizacja, zadania i zakres uprawnień straży
          Art. 12. 1. Strażnik wykonując zadania, o których mowa w art. 10 i 11, ma prawo
          do:
          6) usuwania pojazdów i blokowania kół pojazdów w przypadkach określonych w
          przepisach o ruchu drogowym,

Najlepiej się zebrać, kupić blokady i po problemie (znając życie i tak pojawią
          się nowe).

pozdrawiam

• machara Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 12.11.06, 21:25
            na mnie nie liczcie. nie dołożę się. a jak ktoś zajmie moje miejsce to będę
            wiedziała co mam robić. jednak proponuję I etapowi żeby się zebrać i
            wyegzekwować od agmetu to co obiecał mieszkańcom I etapu (inaczej wszystkich
            będą robić w h....). wiem, że kazdy mógł popełnić błąd i podpisać akt pomimo że
            nie było blokad. ale jak nie będziemy egzekwować to nadal będą nas okradać.
            pomyślcie o tym zanim wyłożycie kolejną kasę.
            • kubus2000 Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 13.11.06, 10:32
              NIC nie wyezekwujesz od Agmetu. NIC!!!
    • zarzad-pl2 Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 05.11.06, 19:10
      Szanowni Państwo,
      Zarząd Wspólnoty Mieszkaniowej 2 etapu właśnie interweniuje od kilku dni w
      sprawie dzikiego parkowania aut w garażu. Na chwilę obecną wiemy o aucie Honda
      o numerach WU22822, nagminnie wjeżdża do garażu mimo, iż nie posiada tam praw
      postoju. Wiemy, że na wniosek ochrony i za zgodą Zarządu straż miejska może
      interweniować i takie załatwienie sprawy będzie miało miejsce już niebawem,
      (jeśli wielokrotnie wypraszany właściciel Hondy znowu pojawi się w garażu).
      W związku z tymi incydentami niebawem w Państwa skrzynkach pojawi się prośba o
      wypełnienie kwestionariusza zawierającego między innymi: dane właściciela
      lokalu i przynależnych mu miejsc i komórek, dane kontaktowe i numery
      rejestracyjne aut. Pozwoli to nam jako Zarządowi działać nie tylko w sprawach
      dzikich lokatorów miejsc parkingowych, ale i w przypadku spostrzeżenia
      jakichkolwiek niejasnych sytuacji czy przypadków losowych będziemy mogli
      skontaktować się z Państwem.
      Serdecznie pozdrawiamy
      Zarząd etapu 2
      • mirokola Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 08.11.06, 12:24
        A może by tak choć raz wezwać straż miejską i zorganizować tym "inwalidom"
        zwózkę na stołeczny parking. Myślę, że to podziałałoby skutecznie.
        Swoją drogą to jest też kwestia ochrony, która wpuszcza na teren osiedla
        każdego, kto się zatrzyma przed szlabanem nie pytając i nie weryfikując celu
        wizyty delikwenta.
        • kociszek Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 09.11.06, 11:22
          Jasne i jeszcze powinni zaglądać w torby, opanuj się trochę, jak chcesz tak
          mieszkać to na Białołękę się zgłoś...
          • kubus2000 Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 09.11.06, 14:06

A czemu nie Kociszku? Boisz się że Ci brykę na jakiś parking wywiozą?
          • feng_szuja Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 09.11.06, 14:18
            > Jasne i jeszcze powinni zaglądać w torby, opanuj się trochę, jak chcesz tak
            > mieszkać to na Białołękę się zgłoś...

O widzę, że kolega się zdenerwował. Czyżbyś obawiał się o bryczkę, którą
            zostawiasz na kopercie dla inwalidów?

--
            Feng Szuja
            • machara Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 09.11.06, 19:28
              wiele jest osób które w garażu i nie tylko parkują ciągle na innym miejscu.
              szczególnie teraz kiedy rano trzeba szyby skrobać. ech, ludzie, troszkę kultury
              by się przydało.
    • zulka01 Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 18.11.06, 20:01
      Mnie się podobają rozwiązania,które znalazłam w regulaminach porządkowych innych
      wspólnot np:
      1.wspólnota mieszkaniowa przy Królikarni - na koła pojazdu zaparkowanego na
      cudzym miejscu zakładana jest blokada.Zdjęcie jej kosztuje delikwenta 500,-zł.
      oraz dodatkowo opłata 100,-zł.za każdą dobę nieuprawnionego parkowania (dot.garażu).
      2.ta sama wspólnota - miejsca parkingowe naziemne - zdjęcie blokady 300,-zł.
      oraz 80,-zł. za każdy dzień nieuprawnionego parkowania.
      Nie będę cytować regulaminów innych wspólnot,ale wiele stosuje właśnie takie
      rozwiązania.Poddaję temat pod rozwagę - ja na najbliższym zebraniu naszej
      wspólnoty wystąpię z takim wnioskiem.Wyjątkowo nie odpowiada mi rola
      frajera,który wydał kasę i nie ma gdzie zaparkować.
      Pozdrawiam.
      • kubus2000 Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 19.11.06, 10:04
        Bombowy pomysł!!! W 100% popieram.
        A co można zrobić z osobami tarasującymi przejazd parkując wzdłuż III etapu?
        Czy im też można blokadę założyć:)?
        • zulka01 Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 19.11.06, 20:30
          Jeśli tylko uda nam się umieścić w regulaminie tego rodzaju zapisy na pewno.
      • goog5 Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 20.11.06, 20:11
        To gdzie ma zaparkować właściciel miejsca naziemnego/podziemnego, skoro na jego
        miejscu będzie stał cudzy samochód z blokadą na kole????
        • zulka01 Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 20.11.06, 21:17
          Są miejsca gościnne , są również wolne w garażu.Jeśli co drugie autko nie
          będzie miało blokady,jakoś sobie poradzimy.
          • goog5 Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 20.11.06, 23:04
            Czyli, mając własne miejsce parkingowe będe zmuszony do szukania wolnego
            miejsca gościnnego (4 miejsca wiecznie zajęte). Dobry żarcik!

Pomysł kubus2000 na montaż słupków jest zdecydowanie lepszy.
            • mtr10 Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 20.11.06, 23:33
              macie rację - słupki będą skuteczniejsze. Dziś ktoś zaparkował u mnie, WJ
              52086, może wiecie kto to???
              • rossi10 Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 21.11.06, 08:43
                zamiast tak gadac bez sensy kupcie hurtowo te slupki i postawcie zamin nie ma
                mrozów w koncu Agmet oddał Wam za to pieniadze
                • kubus2000 Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 21.11.06, 09:58
                  O czym ty gadasz? Agmet nie oddał mi żadnych pieniędzy za słupek.
                  Kto z Państwa otrzymał zwrot kwoty za słupek?
                  • machara Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 21.11.06, 10:17
                    patrz wczesniejszą moją wypowiedź. nie ma mowy o wyrwaniu naszych pieniędzy z
                    agmetu. to złodzieje i tyle. aby zachowac twarz i dobra opinię powinni postawic
                    te słupki lub oddać ludziom pieniądze. dla mnie to logiczne.
                    • kubus2000 Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 21.11.06, 10:34
                      Droga Sąsiadko,
                      To bardzo proszę, zacznij to załatwiać. Życzę sukcesów.
                      Agmet działa "zgodnie z literą prawa". Czyli jeśli nie wyrwałaś blokady przed
                      aktem, to teraz możesz sobie tu pokrzyczeć. To wszystko. Wierz mi, miałem
                      ostatnio "przyjemność" z Agmetem. Działaniami pokojowymi wywalczysz sobie
                      uśmiech na twarzach pracowników Agmetu. I TYLE!!!! I nic więcej:(
                      • machara Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 21.11.06, 11:34
                        no wiem kubus że tak jest. i wiem też że popełniłam błąd podpisując akt i to
                        jest moja wina że nie pilnowałam swoich pieniędzy. ale pomyslałam sobie że może
                        ktoś ma jakąś propozycję co do wyrwania od nich naszych pieniędzy, może ktos
                        jest prawnikiem i wie czy jest mozliwość podważenia zapisu jaki jest w akcie
                        (żadnych pretensji i roszczeń do agmetu po podpisaniu aktu). przeciez nie tylko
                        ja zostałam oszukana. mam rozumieć że użytkownicy miejsc naziemnych postanowili
                        zrobić "prezent" agmetowi? bardzo żałuję że nie znam prawa co samo przez się
                        oznacza że to mi zaszkodziło. w końcu czemu by nie robic prezentów agmetowi.
                        takie fajne bloczki nam wybudowali i takie akustyczne. pozdrawiam i odpuszczam
                        sobie ten wątek.
              • goog5 Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 21.11.06, 18:41
                Do mtr10 - to gdzie zaparkowałeś?
                • mtr10 Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 21.11.06, 18:50
                  ...na przeciwko na miejscach nienumerowanych.... a miałem plan przystawić opla,
                  tylko moja piękniejsza połowa mnie powstrzymała.... a co - to Twoja bryczka??
                  (sąsiedzie??)
                  • goog5 Re: "Gościnne" parkowanie na osiedlu 21.11.06, 21:41
                    Nie nie to nie ja. Mam swoje miejsce i tam parkuję. Pytam z ciekawości bo
                    miałem identyczną sytuację i też parkowałem na nienumerowanym miejscu. Tyle że
                    te miejsca już "niedługo" zmienią się w numerowane i w takim wypadku pozostanie
                    nam zastawienie intruza.

Co do słupków to tylko I etap miał obiecane bo ja (II etap) nie mam w umowie
                    ani słowa na ten temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka