Dodaj do ulubionych

Wymiana gum

10.01.03, 10:13
Mam propozycję dla początkujących adeptów gumy, eksperymentatorów i osób,
które zmierzają w najbliższym czasie rozpocząć przygodę z gumą. W początkowym
okresie próbowania tej techniki produkujemy duże ilości bardziej lub mniej
udanych obrazów, w końcu otrzymując w miarę powtarzalne wyniki. Mamy wtedy
własne doświadczenia i coś co można by nazwać początkiem własnej techniki.
Proponuję aby podzielić się tą techniką na zasadzie wymiany egzemplarzy
własnych gum wraz ze szczegółowym opisem techniki jaką zostały wykonane.
Oglądanie reprodukcji gum w internecie nie wiele nam powie o rzeczywistym
wyglądzie oryginałów, a na żywo gumy da się obejrzeć dosyć rzadko. Oczywiście
najlepiej było by korzystać z doświadczeń mistrzów gumy, ale mój sposób może
pozwoli innym na uniknięcie błędów początkujących kolegów, a może również
pomoże udoskonalić własną technikę. Mając świadomość, że na forum są 3-4
osoby (może się mylę), które mają podobne do mojego doświadczenie w tej
technice, zobowiązuję się, licząc na wzajemność, przesłać na życzenie
egzemplarz z własnego „dorobku” z bardzo szczegółowym opisem techniki.
Natomiast może mistrzowie gumy mogli by podjąć się konsultacji-oceny naszych
prób (oceny techniki) na przykład przy okazji jakiegoś sympatycznego
spotkania-warsztatów raz, dwa razy do roku ? Co sądzicie o moim pomyśle ?
Pozdrawiam Romek Michalik
Obserwuj wątek
    • maciejkastner Re: Wymiana gum 10.01.03, 11:20

Na początek witam nowego forumowicza i gumistę mam nadzieję, że będziesz
      zaglądał na to forum co jakiś czas.

Co do twojego pomysłu odnośnie wymiany gum - powiem tak: dosyć ciekawy temat
      szczególnie dla młodych adeptów takich jak ja - jednak potrzeba tutaj
      wielkiego zaufania i rzetelności. A co chodzi - ano każdy z nas, który wykonuje
      jakieś gumy, bądź będzie je wykonywał, na pewno będzie chciał zachować sobie
      swoje pierwsze poczynania w tej technice - po to tylko aby móc później patrzeć
      z politowaniem na swoje prace (no chyba, że wcześniej się znięchęci i da sobie
      spokój). Jeżeli wymiana i opis techniki jestem za, ale tez potrzebny byłby i
      zwrot prac-no chyba, że komuś na tym nie zalezy. Póki co ja osobiście nie
      wykonałem jeszcze żadnej gumy, ale już niebawem ten moment nastąpi (styczeń)
      Wówczas będziemy mogli poważnie porozmawiać o wymianie doświadczeń.
      Z tą wymianą tych doświadczeń, to tez nie będzie to takie proste, gdyż
      każdy jak pisałeś "opracowuje swoją własną technikę", która będzie sie różnić
      rodzajem naświetlenia, jakością i wykonaniem negatywu, papierem, w końcu
      odczynnikami chemicznymi (bo z tego co wiem, niekóre sa bardziej czyste, a
      niektóre nie), grubością szyby przez którą będą naświetlenia, w końcu rodzajem
      pigmentów, twardością wody itd itd - trochę to skomplikowane i obawiam się czy
      takie doświadczenia coś komuś dadzą?? Ale można spróbować - zobaczymy co mi
      wyjdzie po pierwszych próbach.
      Z tego co pisałeś masz już pierwsze doświadczenia z gumą za sobą - proponuję
      porozmawiać z hoth-em uczestnikiem tego forum. Zdaje się, że jest on na tym
      samym etapie co ty. Pzdr i moja prośba, prześlij link na to forum osobom które
      interesuje technika gumy i nie tylko.
      • ajon1 Re: Wymiana gum 10.01.03, 12:41
        maciejkastner napisał:

> Na początek witam nowego forumowicza

Witam ponownie (pierwszy raz witaliśmy się 20-12-2002)

>i gumistę

Oh nie ! Interesuje mnie technika gumy, być może stanie się kiedyś miom hobby,
        natomiast nazwę "gumista" proponuje pozostawić dla artystów fotografików
        pracujących tą techniką

>prześlij link na to forum osobom które interesuje technika gumy i nie tylko.

Mój pomysł wziął się stąd, że nie znam we Wrocławiu żadnych osób, które się
        tematem zajmują, jeżdżenie do Warszawy jest dla mnie dużym utrudnieniem, a
        czuję chęć skonfrontowania wyników swoich prób z bardziej doświadczonymi –
        również tymi, którzy tylko więcej widzieli, nawet jeśli jeszcze nic praktycznie
        nie robili.

> na pewno będzie chciał zachować sobie swoje pierwsze poczynania w tej
        technice - po to tylko aby móc później patrzeć z politowaniem na swoje prace

Oczywiście nie myślę o pierwszych próbach (moje w większości spłynęły do
        kanalizacji) tylko o momencie kiedy zaczyna się nie poszukiwanie techniki lecz
        jej doskonalenie. Zapewne bluźnię pisząc te słowa, ale wydaje mi się, że
        niebawem do takiego momentu dojdę i będę się mógł podzielić doświadczeniami.
        Proponowana „wymiana” może polegać również jedynie na ocenie wzajemnej lub
        jednostronnej prezentowanej techniki. Guma jest techniką tak „żywiołową”, że
        dyskutowanie „na sucho” – bez wglądu na przedmiot, o którym się dyskutuje daje
        pewien niedosyt.

> Z tego co pisałeś masz już pierwsze doświadczenia z gumą za sobą - proponuję
        > porozmawiać z hoth-em uczestnikiem tego forum. Zdaje się, że jest on na tym
        > samym etapie co ty.

Temat jest oczywiście do indywidualnego dogadania między ewentualnymi chętnymi,
        Pozdrawiam wszystkich uczestników forum
        Romek
        • maciejkastner Re: Wymiana gum 10.01.03, 14:20
          Guma jest techniką tak „żywiołową”, że
          dyskutowanie „na sucho” – bez wglądu na przedmiot, o którym się dyskutuje daje
          pewien niedosyt - to jest święta prawda. Prawdą tez jest, że oglądanie gum
          przez szkalny monitor tez jest spłaszczone maksymalnie i daje pewien niedosyt.
          No to dobrze spróbujmy kiedyś pooceniać, powysyłać i podyskutować jak na razie
          na temat Twoich gum. Moje na pewno (chociaż myślę coś innego) spłyną podobnie
          jak innym do kanalizacji. Może na początek przyślesz na moje konto - na gazetę
          jakieś skany gum-jestem bardzo ciekawy co wyszło początkującemu gumiście, w
          późniejszym okresie wchodzę w korespondencję tradycyjną. pzdr
          Acha a nie pisałeś jakich używasz pigmentów - czy są one w proszku, czy są to
          jakieś np tempery itd. Napisz na jakich działałeś kolorach itd.
          W każdym razie czekam na skany gum - co ty na to?
        • maciejkastner Re: Wymiana gum 10.01.03, 14:23
          Rzeczywiście witalismy sie juz wcześniej i to nie 20 a 17 grudnia, ale co do
          powitań to nigdy ich nie za dużo.
          • ajon1 Re: Wymiana gum 10.01.03, 15:58
            A więc WITAM
            Oczywiście chętnie prześlę Ci skany kilku moich gum, za parę dni – proszę o
            cierpliwość (technika gumowa skutecznie jej uczy). Poskanowane, najczęściej na
            kiepskim (niska gęstość optyczna) płaskim skanerze prace dają pojęcie o ogólnym
            obrazie, rysunku, zamyśle artystycznym autora natomiast gubią to co jest w tej
            technice najbardziej istotne – fakturę, plastyczność obrazów. W komentarzach do
            gum prezentowanych w internecie bardzo często można przeczytać – "phi to samo
            można uzyskać w photoshopie, po co się tak męczyć !" Piękno i aktualność
            techniki gumowej polega na tym, że się nie da jej podrobić elektroniką.
            W tej chwili interesują mnie przede wszystkim techniczne możliwości gumy. Nie
            pisałem o pigmentach i o bardzo wielu rzeczach, które były już szczegółowo
            dyskutowane w licznych wątkach tego forum. Nie wniósłbym nic nowego.
            Jednak, w związku z zapytaniem - kilka informacji o mojej technice: obecnie
            wykonuję gumy 3-5 warstwowe (3 warstwy czerni o różnym kontraście, 0-2 warstwy
            kolor – umbra, ultramaryna, żółć indyjska, cynober), klisze uzyskiwane metodą
            poligraficzną (1-3 szt/obrazek), papier przeklejany, wywoływanie w zimnej
            wodzie (bez pędzla). Jeśli chodzi o pigmenty to jedną z podstaw mojego
            zainteresowania techniką gumową była chęć uzyskania obrazów przy pomocy
            sproszkowanych barwnych minerałów, dawniej używanych do produkcji farb. Po
            opanowaniu techniki gumowej pragnę wykonać obrazy z kilkunastu minerałów. Aha,
            jestem mineralogiem, a fotografuję od dzieciństwa (niezbyt intensywnie) - może
            guma połączy moje zainteresowania zawodowe i hobby'styczne.
            Pozdrawiam. Romek
            • maciejkastner Re: Wymiana gum 10.01.03, 16:20
              No to nie pozostaje mi nic innego jak uzbroić się w cierpliwość i czekać.
              A co do gum oglądanych bezpośrednio to już ten temat wałkowaliśmy m.in z
              mostem. Wszyscy jednak jednomyślnie uważają, że gumy np w wersji jpgów bmp,
              bądź w postaci katalogów itd są to uproszczone wersje. Jednak dobrze, że
              istnieje coś takiego jak internet, gdzie można zobaczyc właśnie zamysł autora,
              ogólną technikę itd. Nie zobaczymy jednak faktury i to jest poważny minus.
              Jednak to jest zawsze coś. Czekam i pzdr.
            • gumista-pl Re: Wymiana gum 11.01.03, 16:37
              Witam
              Opis twojej techniki jest interesujący, wydaje mi się, że jesteś na dobrej
              drodze do wyników znaczących. Najlepiej byłoby oczywiście mieć możność
              oglądania przy pracy kogoś zaawansowanego. Sam wiem, że wtedy można zauważyć
              pewne odruchy, gesty nieuświadomione, ale pomocne. Sam nauczyłem się od Ojca,
              że przed płukaniem gumy należy zgiąć rożek. Po pytaniu, Ojciec uświadomił
              sobie, że to po prostu ułatwia zdecydowane i szybkie zdjęcie mokrej gymy (kiedy
              sekundy liczą się) z mokrej płyty roboczej i przeniesienie jej do "utrwalacza"
              czyli denaturatu. Jakbyś był zainteresowany, to na przełomie lipca i sierpnia
              będę robił gumy w Warszawie.
              Pozdrawiam
              Dederko
              • maciejkastner Re: Wymiana gum 12.01.03, 12:27
                gumista-pl napisał:

Jakbyś był zainteresowany, to na przełomie lipca i sierpnia
                > będę robił gumy w Warszawie.
                A do lipca i sierpnia to nic - wakację!!!!
              • ajon1 Re: Wymiana gum 16.01.03, 08:39
                gumista-pl napisał:

> Witam
                > Opis twojej techniki jest interesujący, wydaje mi się, że jesteś na dobrej
                > drodze

Witam serdecznie i dziękuję za miłe słowa. Przepraszam, że dopiero teraz
                odpisuję ale miałem kilkudniowy wyjazd.

>Jakbyś był zainteresowany, to na przełomie lipca i sierpnia
                będę robił gumy w Warszawie.

Jestem bardzo mocno zainteresowany i chętnie zobaczę gumistę przy pracy. Proszę
                o informacje bliżej planowanego tereminu, na wszelki wypadek nie będe planował
                wyjazdów wakacyjnych na przełom lipca i sierpnia. Może w tym terminie będzie
                można również spotkać się w Warszawie, np. w miłej kawiarni, z
                innymi "zagumionymi" ?

pozdrawiam Roman Michalik
    • maciejkastner Re: Wymiana gum 16.01.03, 12:22
      Chłopaki a może i mnie weźmiecie -jak juz tak się umawiacie. Byłyby to pierwsze
      takiego rodzaju mini warsztaty a przy okazji spotkanie na live części
      forumowiczów? Co wy na to?
      Acha i jestem za !! tyle, że może nie za kawiarnią, ale za jakąś przyzwoita
      knajpeczką z piwkiem. No i oczywiście jest za robieniem gum!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka