yagunia 06.04.03, 15:30 jak dobrze nastawić pzysłonę w zenicie/?? Jak nastawic, gdy chce fotografować w bardzo ciemnym pomiszczeniu ogień świec??? z góry dziekuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mosteczek2 Re: PRZYSŁONA W POCZCIWYM ZENICIE.... 06.04.03, 17:41 Czcigodna Pani, oto krótka instrukcja: 1.Ujmujemy poczciwy aparat prawą ręką 2.Zbliżamy pozciwy aparat do oka (raczej lewego) 3.Przytrzymujemy poczciwą kamerę lewą ręką uwalnijąc tym samym prawą 4.Prawa ręką ujmujemy pierścień nastawiania wartości przysłony poczciwej kamery 5.Kręcimy w prawo, w lewo - słuchając charakterystycznego terkotania obiektywu. 6.Przysłona poczciwego Zenita jest nastawiona. 7. ja wiem, że ta instrukcja jest skrajnym idiotyzmem, ale trash in - trash out. Skąd ja wiem, jaki Ma Paniw środku film, jaki czas migawki, jaki jest kontrast motywu i tła? Odsyłam do rozmnożonych ostatnio podręczników fotografii - tam znajdzie Pani potrzebne informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: PRZYSŁONA W POCZCIWYM ZENICIE.... 06.04.03, 19:49 No tak nie można przez internet okreslić jaka blendę ustawić w zenicie!! Tutaj mosteczek miał absolutną rację. Wszystko zalezy od wielu czynników i od tego co pani chce osiągnąć. Mało tego zalezy tez od tzw jasności obiektywu i czy ten ogień będzie np. w środku kadru, czy gdzies z boku. trudno jest to okreslić. Dodatkowo przeciez głębią można regulowac pierwszy i dalszy plan. Trudno jest wiec okreslić co chcemy osiągnąć. Tego nie da się powiedzieć na odległość!!! pozdrawiam i podobnie jak most odsyłam do podręczników. Odpowiedz Link Zgłoś