Gość: lunia Nie wiecie, że telewizja kłamie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 23:35 Pewnie, jak ci Holendrzy, podstawili głos Pavarottiego i jutro wszystko się wyda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Nie wiecie, że telewizja kłamie? IP: *.botany.gu.se 14.06.07, 12:43 Ten czlowiek,nie jest z nikad. On juz spiewal publicznie. Poza tym z Pavarottim mozesz sam porownac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X-men Szok IP: *.magma-net.pl 13.06.07, 23:37 Jak przeczytałem artykuł to pomyślałem, że autorka lekko przesadziła, ale po pierwszych sekundach arii ciarki przeszły mi po plecach. Zdarza mi się to naprawdę rzadko. Paul wykonał arię w cudowny sposób, prawie czysto pod względem technicznym i mistrzowsko w sferze włożonych emocji. Pomyśleć ile takich nieodkrytych diamentów chodzi po świecie. Diamentów, którzy nie mają siły przebicia, odpowiednich pleców lub mają swoje zasady, z których nigdy nie zrezygnują. Facet jest dla mnie wielki. Potrafi porwać słuchaczy i wywoływać w nich emocje. Nawet nadęte jury przeszło w ciągu 4 minut ewolucję od głupich i lekceważących min, przez zdziwienie i niedowierzanie, aż do absolutnego zachwytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Angole i szkoci to sku..ele! :P IP: *.popl.adsl.virgin.net 13.06.07, 23:45 i tyle mam na ich temat do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
troophel Sukces na miare Bianki Ryan 13.06.07, 23:45 Ten sam uśmiech Cowell'a, ten sam niepozorny wygląd, ta sama reakcja jurorki. I ten sam szok, łamiący wszelkie stereotypy. Tam 11-letnia, ruda (nie zebym miał przeciwko, tylko stereotyp nakreslam :]) dziewczynka (tym bardziej nie mam nic przeciwko ;) ), tu starszy, kiepsko radzacy sobie z emocjami i kondycją jegomość... A ten sam power w głosie i emocje w śpiewie. Oby skończył tak jak Bianca - odbierając główną nagrodę :) BTW. dla niezorientowanych w temacie: www.youtube.com/watch?v=ozDh4NQveJs pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wibag Re: Sukces na miare Bianki Ryan 13.06.07, 23:55 Dzięki troophel. Nie oglądam tych tok szoków :P, ale niektóre kawałki jednak warto usłyszeć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Aria sprzedawcy telefonów wzruszyła miliony Bry... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 23:46 MI TEŻ OPADŁA SZCZĘKA! ON JEST FANTASTYCZNY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klementynka od 16 jestem w szoku.. IP: *.acn.waw.pl 13.06.07, 23:49 tak sie zastanawiam o co chodzi dlaczego tak się dzieje, że słuchając go mam dreszcze. Tam jest tyle prawdy w tym Jego śpiewie. niezmanierowany "zwykły" czlowiek z wielkim talentem. Wszystkiego dobrego. Obym mogła kiedyś kupić Jego płyte. Odpowiedz Link Zgłoś
wibag Re: od 16 jestem w szoku.. 13.06.07, 23:57 obym mogła jeszcze w tym roku posłuchać jego na żywo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaaaa Re: od 16 jestem w szoku.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 23:59 ja też jestem w szoku, a znam się na muzyce Odpowiedz Link Zgłoś
viczgo Aria sprzedawcy telefonów wzruszyła miliony Bry... 13.06.07, 23:53 Do pani dziennikarki: Nie: "Turandota" a "Turandot".... bo to ona była, ta księżniczka... A ten pan... w Polsce chyba takiego tenora nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
viczgo Re: Aria sprzedawcy telefonów wzruszyła miliony B 14.06.07, 00:17 już ktoś to zauważył Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Świetny głos! 13.06.07, 23:53 Fenomenalne! Co za człowiek... mi chyba tez ciarki przeszły jak to śpiewał żeby tylko zajął się nim jakiś dobry menagżer co go wkręci w kariere... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Brak słów. Zdumiewające. IP: *.acn.waw.pl 13.06.07, 23:54 Rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mańka Jak gepard narobił do jeepa: IP: *.spray.net.pl 13.06.07, 23:56 Zobaczcie filmik jak gepard narobił do jeepa ;) www.youtube.com/watch?v=KzvC93itdyY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walek.pl Poprostu JA pier..... ele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 23:56 poprostu koles mnie zastrzelil ... ale przed nim wielka kariera..... eh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaaaa aria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 23:58 Zaaaaajeeeebiiiiisteeeee!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poler zachwycające - czy rzeczywiście ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 00:01 po komentarzach tutaj widać dobrze jakie pojęcie macie o muzyce operowej i jej wykonastwie cała historia jest ciekawa bo niewielu sprzedwców wogole potrafi śpiewać, ale jesli to wykonanie wziąc "pod lupę" i przyjrzeć sie okiem fachowym to raczej kiepsko to wypadło - np. duże kłopoty z odechem u tego Pana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trol Re: zachwycające - czy rzeczywiście ? IP: *.dhcp.bluecom.no 14.06.07, 00:12 na wdechu wydechu bezdechu daj spokój ponad godzinę to oglądam bez widocznego końca i zastanawiam się dlaczego jeszcze nie byłem w operze , facet poruszył miliony ludzi co widać zresztą i zyskał uznanie to wystarczy jest tylko amatorem pozdrm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: zachwycające - czy rzeczywiście ? IP: *.chello.pl 14.06.07, 00:14 Oczywiście z techniką śpiewu ma pewne problemy. Ale z większością doskonale technicznych śpiewaków wygrywa - w jego śpiewie jest bowiem pasja, miłość do muzyki i umiejętność nasycenia śpiewu uczuciem. A to bardzo rzadkie zjawisko. Tochę pracy nad oddechem i emisją - a jeżeli nie straci swojego żaru - może być gwiadzą porywającą tłumy. I tego mu życzę. Bo muzyka to nie technika - a emocje jakie budzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pit_44 Re: zachwycające - czy rzeczywiście ? 14.06.07, 00:26 Gość portalu: poler napisał(a): > po komentarzach tutaj widać dobrze jakie pojęcie macie o muzyce operowej i jej wykonastwie cała historia jest ciekawa bo niewielu sprzedwców wogole potrafi śpiewać, ale jesli to wykonanie wziąc "pod lupę" i przyjrzeć sie okiem fachowym to raczej kiepsko to wypadło - np. duże kłopoty z odechem u tego Pana Bo to amator. Z jednej strony niesamowity głos, emocje i uczucie, z drugiej minimalne potknięcia. I dlatego ta muzyka była do bólu i łez prawdziwa. A tak nawiasem mówiąć: "wykonastwie"? Duże kłopoty z ortografią u tego Pana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pavarotti ja tez to potrafie !!! wzykly glos jak inny!!! IP: *.dsl.club-internet.fr 14.06.07, 00:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brit To "kalka" pomysłu z Australian Idol z 2006 r.! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 00:06 Daliśmy się nabrać. Potts to "kalka" finału Australian Idol z ubiegłego roku, w którym Damien Leith śpiewał tę samą arię. Co prawda nie tak pięknie, lecz publiczność szalała tak samo. Nie zdziwię się, gdy za jakiś czas okaże się, że sprzedawca telefonów komórkowych dał "twarz" a głos należał do wielkiego tenora Franco Corellego, który, moim zdaniem, podobnie wykonywał tę arię przed laty. Szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cikawy rzeczywiście to wykonanie do zludzenia przypomina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 00:23 Faranca Corellego. Można porównać obie arie www.geocities.com/Vienna/7024/nessundorma2.wav Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: rzeczywiście to wykonanie do zludzenia przypo 14.06.07, 04:38 site unavailable Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: rzeczywiście to wykonanie do zludzenia przypo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 02:09 porównałem. nie, to nie ten sam głos. tamten jest zimny, bez emocji. lepiej wyszkolony, ale nie ma tego czegos, co powoduje dreszczyk. zastanawialem sie nawet czy nie uleglem czarowi programu, tej calej otoczki, publicznosc, jurorzy powaleni na kolana itp. wiec wysluchalem jeszcze raz Paula - tylko dźwięk, bez wizji. A słuchając Corellego prółbowałem sobie wyobrazić ze to on występuje w programie i budzi takie emocje. ale nic z tego. paul jest autentyczny, tamten nie. aha, co jeszcze: corelli ma swietna dykcje, a paul fatalną - punkt dla paula, wbrew pozorom. pozdrawiam tomek Odpowiedz Link Zgłoś
rysz.art Re: To "kalka" pomysłu z Australian Idol z 2006 r 14.06.07, 00:44 mam nadzieję ze nie masz racji, żyjemy tumanieni przez media, ale zachowanie jury i publiczności są autentyczne. Przed laty miałem przyjemność śpiewać w chórze kierowanym przez nieżyjącego już ojca Justyny Steczkowskiej - Stanisława. Śpiewał z nami górnik, niesamowity głos, wszyscy wróżyli mu śpiewaczą karierę, dyrygent proponował pomoc - jemu jednak wystarczał amatorski śpiew. Kiedyś, przy ognisku zaśpiewał motyw chóru niewolników z opery Nabucco, zachowaliśmy się podobnie jak publiczność Idola. Tego się nie zapomina. Są prości ludzie, którzy kochają swoją pracę, a śpiew jest ich wielką pasją. Nie jestem fanem muzyki klasycznej, po przeczytaniu artykułu włączyłem klip i ciary przeszły mi po plecach, gościu jest niesamowity. I obejrzałem go jeszcze kilkakrotnie. Brawo, brawo, brawo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pit_44 Re: To "kalka" pomysłu z Australian Idol z 2006 r 14.06.07, 01:03 Nie ma racji. Znalazłem na youtube wykonanie Damien Leith. Nie ma czego porównywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brit Re: To "kalka" pomysłu z Australian Idol z 2006 r IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 01:07 Niestety mam rację. Łatwo to sprawdzić w Google, lub YouTube. Pomysł z arią Nessun Dorna z opery Turandot jest z finału Australian Idol z ubiegłego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
pit_44 Re: To "kalka" pomysłu z Australian Idol z 2006 r 14.06.07, 01:26 To wiem. Też mam youtube :) Pisałem, że nie ma co porównywać, bo Anglik śpiewał arię operową fantastycznym głosem, a Australijczyk przeróbkę pop na motywach głosem takim sobie. Niebo i ziemia, zwłaszcza jeśli chodzi o autentyczność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Absolutnie inspirujace IP: *.ghnet.pl 14.06.07, 00:08 Az chce sie zyc po zobaczeniu tego filmiku. Pozwala na chwile uciec od szarosci zycia. Gratuluje sukcesu Paul. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieczny_krytykant Re: Absolutnie inspirujace IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.07, 00:14 Trochę za bardzo vibrato :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giant Re: czy tylko sprzedawca telefonów?? LOL IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.07, 00:48 www.bathopera.co.uk/Past%20Productions/Aida/aida_biographies.htm Odpowiedz Link Zgłoś
pit_44 Re: czy tylko sprzedawca telefonów?? LOL 14.06.07, 01:15 Ale Bath Opera to amatorski klub!!!!! Bath Opera (Amateur Club) Details: A Company putting on one fully staged opera production each year at the Wroughton Theatre, King Edwards School, Bath. A Concert Version of either an opera or highlights from operas is performed each year in a venue in the centre of Bath. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: czy tylko sprzedawca telefonów?? LOL 14.06.07, 04:44 Ale kursa mistrzowskie u Pavarottiego i Ricciarelli to juz nie liga amatorska! Odpowiedz Link Zgłoś
joolka4 widzialam cały program 14.06.07, 00:54 w angielkiej telewizji - moim zdaniem zabawny - i gościu super - choć kilka talentów znależli watpliwych raczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facet = maestro oddalbym wszystkie $$$ za ta opcje w idolu IP: *.acn.waw.pl 14.06.07, 01:18 przed Wojewodzkim, Zapendowska, Cyganem i tym blondynkiem - a pozniej wysluchac ich opinii,szczegolnie Wojewodzkiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steveb zaprzeczyl teorii darwina IP: *.nycmny.east.verizon.net 14.06.07, 01:22 po czyms takim nikt mi nie powie,ze czlowiek pochodzi od malpy Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: zaprzeczyl teorii darwina 14.06.07, 04:49 Czlek pochodzi od i jest maupom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Pozazdrościłem kobiecie wrażliwości na muzykę IP: *.rm2.albacom.net 14.06.07, 01:26 Chciałbym tak umiec przezywac muzykę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Opera IP: *.z.pppool.de 14.06.07, 01:32 Proponuje wszystkim pojsc czasem do opery. Mozna na Turnadtota, Madame Butterfly, czy chociazby na Cyganerie. Puccini wzrusza, ale posluchajcie choru niewolnikow z Nabucco Verdiego, czy Aidy tego samoego kompozytora... dobrze, ze muzyka, ktora poruszala serca sto lat temu porusza i dzis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Niesamowity niepozorny człowiek!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 01:42 wzruszyłem się do łez! Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Opera 14.06.07, 04:45 Wole "You've Got a Friend" i Carole King z "Tapestry". Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Turandot a nie Turandota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !! 14.06.07, 03:29 o!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ranger a ja jak mnie co wzruszy rzuca sie mnie na uszy... IP: *.lsanca.dsl-w.verizon.net 14.06.07, 03:50 Rewelacja. No further comments. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: a ja jak mnie co wzruszy rzuca sie mnie na us 14.06.07, 04:34 Nie znam sie na muzyce. Nienawidze Microsoftu, sciemy i opery (poza 9.21). Nie wiem co takiego ludzie slyszeli u Carrerasa, Alagnii i Pavarottiego czego nie ma u Placido Domingo czy u Cury! Glos niedoszlifowany walijskiego sprzedawcy telefonow? Po kursach mistrzowskich u Pavorottiego i Ricciarelli! A Bartoli czy Battle to "doszlifowane"? I dlatego, w ramach ogolnego protestu, slucham se Carole King, w ramach ogolnego protestu przeciwko temu wszystkiemu sciagnietej Soulseekiem. O! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thickasabrick Re: a ja jak mnie co wzruszy rzuca sie mnie na us IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 15:00 Wsadź se w d..ę tę Carol King, tłuściochu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: a ja jak mnie co wzruszy rzuca sie mnie na us IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 16:07 Jesteś prostakiem i chamem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek_ wow....piekne po prostu :) IP: *.hsd1.nj.comcast.net 14.06.07, 04:38 nie spodziewalem sie uslyszec, az takiego wykonania. naprawde piekne i wzruszajace. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: wow....piekne po prostu :) 14.06.07, 04:52 Zamiast opery do "Idola" pasuje bardziej "Will You still Love Me Tomorrow?" zaspiewane i zaadresowane do publiki. Odpowiedz Link Zgłoś
idonea Wejsc do swiata opery z ulicy to niemal cud 14.06.07, 05:52 Rynek muzyki powaznej w Wielkiej Brytanii wyglada tak (przynajmniej tyle sie dowiedzialam z ksiazki "Jak zostac spiewakiem operowym" wydanej w Londynie w zeszlym roku): otoz najpierw trzeba sie wyrozniac swietnym glosem juz w dziecinstwie, dostac w rece dobrych nauczycieli, poznac teorie muzyki, potem oczywiscie skonczyc swietna szkola w rodzaju Royal Academy of Music, potem konkursy (tylko do 35 roku zycia), udzial w programach dla mlodych artystow, by nauczyc sie gry w zespole i wspolpracy z dyrygentem, wygrac konkurencje przy przesluchaniach. W tym systemie nie ma miejsca dla outsiderow, tak jest w Wielkiej Brytanii, w Polsce chyba jeszcze gorzej, bo mniej pracy dla spiewakow i ludzie siedza na etatach. To cud, ze temu gosciowi udalo sie zwrocic na siebie uwage i ma szanse wejsc do tego klubu. Odpowiedz Link Zgłoś