Dodaj do ulubionych

jak zrobic witraz?

21.01.06, 23:36
na czy m i czym mozna zrobic
a skad jakies wzory wziasc?
Obserwuj wątek
    • szmasz Re: jak zrobic witraz? 24.01.06, 10:03
      wzory znajdziesz w necie, wystarczy wpisać hasło. Na forum masz tez troche
      adresów. Nie wiem o jakie witraże pytasz: czy o prawdziwe z kawałków szkła
      łączonych ołowiem czy takie nakładane i malowane. Ja wykonuje te łatwiejsze na
      szkle np antyrama. Kontury pokrywam tasmą ołowianą - gotowa z klejem do
      kupienia w kazdym sklepie dla plastyków - reszta farby witrazowe. Efekt
      podobny, choć daleko mu do prawdziwego. Ale to juz "wyzsza szkoła" i duzo
      wiecej czasu.
      pozdrawiam Małgosia
      • gochamasl Re: jak zrobic witraz? 25.01.06, 09:05
        tych wzorow wlasnie znalezc nie moge :(
        a chodzi mi o takie najlatwiejsze, chyba malowane na szkle
        mozna tu na forum gdzies takie poogladac?
        • szmasz Re: jak zrobic witraz? 25.01.06, 14:37
          tez widzę, że nie widzę - były na kilku stronach wstecz. Podrzucam Ci parę
          adresów i chyba Ci wystarczą bo są ogromne i do ogladania i do wykorzystania.
          Reszte w necie. Powodzenia
          mitglied.lycos.de/Goldi_1962/ Bardzo dobra
          www.wyzlic.de/index2.htm
          www.buntefenster.de/frame.htm
          www.katrins-window-colors.de.vu/
          www.windowcolor-und-mehr.de/
          www.hobbyfind.de/
          www.sesselpupser.net/
          www.glasspatterns.com/freepatterns.asp
          coloringbookfun.com/
          www.preschoolcoloringbook.com/
          www.peppitext.de/WiCo1/ DOSKONAŁA i jeszcze linki do innych
          www.creativehands.com.sg/patterns/glasspainting/index.htm
          kleurplaat.pagina.nl/
          www.mandalarbre.com/www.sweetnews.de/coloringbook/malvorlagen.htm
          www.buntefenster.de/frame.htm
          www.coloring.ws/coloring.html
          www.wyzlic.de/index2.htm
          www.hbeier.de/
          www.merlinshop.ch./basteln/vorlagen.htmuff

• gochamasl Re: jak zrobic witraz? 29.01.06, 21:07
            a czy gdzies mozna obejrzec tekie zrobione przez kogos witraze?
            tu na forum wrzucaja ludzie swoje prace , ale witrazy nie moge znalezc..
    • rapsodia4 Re: jak zrobic witraz? 12.02.06, 18:15
      Witam w pierwszej kolejności, bo jestem tu po raz pierwszy. Malowaniem na szkle
      dopiero zaczynam się bawic ale z witrazykami miałam juz do czynienia w ciekawej
      formie przypominającej bardziej mozaikę ze szkła (ale wygląd jest pod światło
      zbliżony choć wykonanie duzo prostsze niz w przypadku prawdziwych witraży), więc
      moze Cię to zainteresuje.
      Potrzebny sprzęt to: kolorowe szkła, nożyk do szkła, słoik, przeźroczysty
      kawałek szkła, moze byc z ramą (np. od jakiegoś obrazka), klej dwuskładnikowy
      epoksydowo-żywiczny (nie jestem pewna czy tak się to pisze)dostępny w każdym
      markecie budowlanym (w malutkich tubkach) i fuga (proszek, z którego robi się fugi).
      I teraz po kolei:
      Nozykiem wycinasz kawałki kolorowego szkła i z drugiej strony stukasz, żeby
      szkło pękło po linii nacięcia. Jeżeli to sa małe kawałki to wrzuca się do słoika
      i potrząsa, żeby kanty straciły trochę ze swej ostrości, bo można się nieźle tym
      pokaleczyć. Potem przykleja się kolorowe szkła klejem do szkła przeźroczystego.
      Można tez przyklejać szklane kuleczki -bardzo ciekawie się prezentują. Kleju
      wylewa się z tubki bardzo mało, bo szybko schnie. Wazne, zeby dokładnie
      posmarować klejem całą powierzchnie szkła, bo jak bedzie się wylewało fuge to
      może wejść pod kolorowe szkliełka i popsuje widok. Oczywiście przyklejając
      kolorowe szkiełka do szyby zostawiamy między nimi minimalne przerwy. potem w te
      przerwy wylewamy rozrobioną fugę (nie może byc zbyt rzadka, żeby nie wlała się
      pod szybki). Czekamy aż wyschnie i wtedy ścieramy zabrudzenia z powierzchni
      kolorowych szybek. Ja niestety nie mam zdolności plastycznych i moje dzieła nie
      sa oszałamiajace ale jeżeli kogoś zainteresuje, to mogę umieścić jakieś swoje
      "dzieło", żebyście mogły zobaczyć o czym mówię.
      Pozdrawiam
      Rapsodia

• paula63-63 Re: jak zrobic witraz? 20.02.06, 19:39
        trzy grosze dorzucę: do klejenia szkła rewelacyjny jest bezbarwny silikon
        szklarski - nie śmierdzi, wysycha w umiarkowanym tempie, jest niewidoczny po
        wyschnięciu i trzyma lepiej niz wszystkie kleje epoksydowe, kropelki i takie
        tam. Sprawdziłam metodą prób i błędów osobiście! :)

Wszelkie informacje nt. technik witrażowych możesz otrzymać też w portalu
        Cafeart, w działach witrażu tradycyjnego i malowanego na szkle, tam w galerii sa
        też wystawione gotowe witraże:

www.cafeart.pl
    • artsg Tu masz instrukcję ze zdjęciami krok po kroku.... 23.02.06, 22:04
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=25030407&a=25030407
    • kimek858 Re: jak zrobic witraz? 25.09.17, 09:38
      Znam taką firmę jak Art4Glass oni są z Jasła. Namiary na pracownię wiszą na ich portalu:art4glass.pl. Sympatyczne podejście, dobry kontakt od początku do końca. Tam na stronie są wzory witraże jakie robią, złożenie zamówienia trwa chwilę, wszystko jest do zrobienia przez ich formularz. Robili dla mnie dość mały witraż, rzecz jasna świecki, dla mojej restauracji i świetnie to wyszło. Mała rzecz, detal, a robi różnicę i dodaje wnętrzom zupełnie innego klimatu.
    • modowystyl Re: jak zrobic witraz? 08.03.18, 15:08
      no właśnie, podpinam się pod Panią ! Też chciałąbym spróbować

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka