gochamasl 21.01.06, 23:36 na czy m i czym mozna zrobic a skad jakies wzory wziasc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szmasz Re: jak zrobic witraz? 24.01.06, 10:03 wzory znajdziesz w necie, wystarczy wpisać hasło. Na forum masz tez troche adresów. Nie wiem o jakie witraże pytasz: czy o prawdziwe z kawałków szkła łączonych ołowiem czy takie nakładane i malowane. Ja wykonuje te łatwiejsze na szkle np antyrama. Kontury pokrywam tasmą ołowianą - gotowa z klejem do kupienia w kazdym sklepie dla plastyków - reszta farby witrazowe. Efekt podobny, choć daleko mu do prawdziwego. Ale to juz "wyzsza szkoła" i duzo wiecej czasu. pozdrawiam Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
gochamasl Re: jak zrobic witraz? 25.01.06, 09:05 tych wzorow wlasnie znalezc nie moge :( a chodzi mi o takie najlatwiejsze, chyba malowane na szkle mozna tu na forum gdzies takie poogladac? Odpowiedz Link Zgłoś
szmasz Re: jak zrobic witraz? 25.01.06, 14:37 tez widzę, że nie widzę - były na kilku stronach wstecz. Podrzucam Ci parę adresów i chyba Ci wystarczą bo są ogromne i do ogladania i do wykorzystania. Reszte w necie. Powodzenia mitglied.lycos.de/Goldi_1962/ Bardzo dobra www.wyzlic.de/index2.htm www.buntefenster.de/frame.htm www.katrins-window-colors.de.vu/ www.windowcolor-und-mehr.de/ www.hobbyfind.de/ www.sesselpupser.net/ www.glasspatterns.com/freepatterns.asp coloringbookfun.com/ www.preschoolcoloringbook.com/ www.peppitext.de/WiCo1/ DOSKONAŁA i jeszcze linki do innych www.creativehands.com.sg/patterns/glasspainting/index.htm kleurplaat.pagina.nl/ www.mandalarbre.com/www.sweetnews.de/coloringbook/malvorlagen.htm www.buntefenster.de/frame.htm www.coloring.ws/coloring.html www.wyzlic.de/index2.htm www.hbeier.de/ www.merlinshop.ch./basteln/vorlagen.htmuff Odpowiedz Link Zgłoś
gochamasl Re: jak zrobic witraz? 29.01.06, 21:07 a czy gdzies mozna obejrzec tekie zrobione przez kogos witraze? tu na forum wrzucaja ludzie swoje prace , ale witrazy nie moge znalezc.. Odpowiedz Link Zgłoś
rapsodia4 Re: jak zrobic witraz? 12.02.06, 18:15 Witam w pierwszej kolejności, bo jestem tu po raz pierwszy. Malowaniem na szkle dopiero zaczynam się bawic ale z witrazykami miałam juz do czynienia w ciekawej formie przypominającej bardziej mozaikę ze szkła (ale wygląd jest pod światło zbliżony choć wykonanie duzo prostsze niz w przypadku prawdziwych witraży), więc moze Cię to zainteresuje. Potrzebny sprzęt to: kolorowe szkła, nożyk do szkła, słoik, przeźroczysty kawałek szkła, moze byc z ramą (np. od jakiegoś obrazka), klej dwuskładnikowy epoksydowo-żywiczny (nie jestem pewna czy tak się to pisze)dostępny w każdym markecie budowlanym (w malutkich tubkach) i fuga (proszek, z którego robi się fugi). I teraz po kolei: Nozykiem wycinasz kawałki kolorowego szkła i z drugiej strony stukasz, żeby szkło pękło po linii nacięcia. Jeżeli to sa małe kawałki to wrzuca się do słoika i potrząsa, żeby kanty straciły trochę ze swej ostrości, bo można się nieźle tym pokaleczyć. Potem przykleja się kolorowe szkła klejem do szkła przeźroczystego. Można tez przyklejać szklane kuleczki -bardzo ciekawie się prezentują. Kleju wylewa się z tubki bardzo mało, bo szybko schnie. Wazne, zeby dokładnie posmarować klejem całą powierzchnie szkła, bo jak bedzie się wylewało fuge to może wejść pod kolorowe szkliełka i popsuje widok. Oczywiście przyklejając kolorowe szkiełka do szyby zostawiamy między nimi minimalne przerwy. potem w te przerwy wylewamy rozrobioną fugę (nie może byc zbyt rzadka, żeby nie wlała się pod szybki). Czekamy aż wyschnie i wtedy ścieramy zabrudzenia z powierzchni kolorowych szybek. Ja niestety nie mam zdolności plastycznych i moje dzieła nie sa oszałamiajace ale jeżeli kogoś zainteresuje, to mogę umieścić jakieś swoje "dzieło", żebyście mogły zobaczyć o czym mówię. Pozdrawiam Rapsodia Odpowiedz Link Zgłoś
paula63-63 Re: jak zrobic witraz? 20.02.06, 19:39 trzy grosze dorzucę: do klejenia szkła rewelacyjny jest bezbarwny silikon szklarski - nie śmierdzi, wysycha w umiarkowanym tempie, jest niewidoczny po wyschnięciu i trzyma lepiej niz wszystkie kleje epoksydowe, kropelki i takie tam. Sprawdziłam metodą prób i błędów osobiście! :) Wszelkie informacje nt. technik witrażowych możesz otrzymać też w portalu Cafeart, w działach witrażu tradycyjnego i malowanego na szkle, tam w galerii sa też wystawione gotowe witraże: www.cafeart.pl Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Tu masz instrukcję ze zdjęciami krok po kroku.... 23.02.06, 22:04 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=25030407&a=25030407 Odpowiedz Link Zgłoś
kimek858 Re: jak zrobic witraz? 25.09.17, 09:38 Znam taką firmę jak Art4Glass oni są z Jasła. Namiary na pracownię wiszą na ich portalu:art4glass.pl. Sympatyczne podejście, dobry kontakt od początku do końca. Tam na stronie są wzory witraże jakie robią, złożenie zamówienia trwa chwilę, wszystko jest do zrobienia przez ich formularz. Robili dla mnie dość mały witraż, rzecz jasna świecki, dla mojej restauracji i świetnie to wyszło. Mała rzecz, detal, a robi różnicę i dodaje wnętrzom zupełnie innego klimatu. Odpowiedz Link Zgłoś
modowystyl Re: jak zrobic witraz? 08.03.18, 15:08 no właśnie, podpinam się pod Panią ! Też chciałąbym spróbować Odpowiedz Link Zgłoś