maryniszyn Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie 06.02.08, 22:39 Nowy Testament Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: error "Heban" Rysia Kapuścińskiego IP: *.torun.mm.pl 06.02.08, 23:17 dzięki tej książce wybrałem kierunek studiów (chociaż ich nie skończyłem - i całe szczęście) oraz dostałem pierwszą pracę, którą wykonuję do dziś i którą uwielbiam (i czasami nienawidzę) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słodki miś Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie IP: *.chello.pl 07.02.08, 00:07 Kamasutra,Sztuka kochania... Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie 07.02.08, 09:35 oglądana w dzieciństwie: "Podróż za jeden uśmiech" potem... Amelia Alien3 ksiażki: BIBLIA "Sztuka kochania" Wisłockiej "Zieleni się Ameryka" "The Secret" A! i zdecydowanie,ksiażeczka wojskowa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wincent_ferrer Dark Tower IP: 149.156.67.* 07.02.08, 09:59 mroczna wieża i idiota dostojewskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytadelko Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.08, 10:40 Chyba nie bede oryginalna - "Maly Ksiaze" (na zawsze stajesz sie odpowiedzialny za to co oswoiles), "Zabic drozda" (jak Radley wyszedl z ukrycia), no i kiedys poezja, a zwlaszcza Śliwonik, a fim - "Misja" - caly, a zwlaszcza plywajace po wodzie skrzypce. No i mam jeszcze jedna ksiazke strasznie beznadziejna, ale kiedy ja czytalam to ryczalam jak bobr, na swoja obrone mam to, ze bylam w piatej klasie podstawowki :-D - "Szerszen" - na szczescie nie wplynela na moje zycie - hahaha. Wszystkie inne sa jak blysk - olsniewaja i gasna Odpowiedz Link Zgłoś
feralcat Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie 13.03.08, 13:37 Tak czytam wasze wypowiedzi i zdalam sobie spraw ze w moim zyciu bylo wiele ksiazek ktore w jaksi sposob zmienily moje spojrzenie na swiat, ale moje zycie? I tu musze napisac ze to byl 'Plastus' tak , to byla moja pierwsza ksiazka jaka przeczytalam i pamietam jak dzis, kiedy przyszlam ze szkoly do domu z moja pierwsza wyporzyczona ksiazka i zaczelam skladac lieterki, ktore o dziwo zaczely brzmiec w mojej glowie jak znane mi slowa i oto ja maja Dorotka czytalam moja pierwsza ksiazke i tak tez zaczela sie moja milosc do ksiazek..... A film?trudno powiedzec. to chyba te ktore mnie inspiruja do bycia prawdziwa ja, jak Almodovar, Bertolucci.. Odpowiedz Link Zgłoś
hayley Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie 23.03.08, 22:59 Jedna ksiazke pamietam najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa muszka mała Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 22:39 Polecam gorąco książkę "Potęga podświadomości" Josepha Murphy'ego. Z wykształcenia jestem polonistą, w swoim życiu przeczytałam stosy książek, większość z nich bardzo krytycznie i świadomie - to znaczy nieczęso zdarzało mi sie czytać dla poczytania, częściej za to czytałam i "przemyśliwiałam" strawione słowa. Do książki "Potęga podświadomości" podeszłam z ogromną rezerwą. Zwyczajnie uznałam, że może to być kolejna książka z cyklu przepisów na osiągnięcie <american dream>. Przeczytanie jej zmieniło moje życie, naprawdę wiele mi pomogła i wiele w moim życiu zmieniła. Jest receptą na sukces. Warunek jeden - uwierzyć w to, że w sobie ma się największą moc, jaka tylko jest nam dostępna. Czy to wiele? Dla mnie na początku było to trudne, ale w końcu się przełamałam i wiem, że każdy z nas może sam zmienić swoje życie na lepsze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja dot. "Potęgi podświadomości" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.08, 09:16 Czy uważasz, że można sobie wmówić bycie szczęśliwym? Również czytałam tę książkę, na początku byłam nią zachwycona, ale z czasem uświadomiłam sobie, że szczęście da mi tylko pogodzenie się ze swoją przeszłością, żadne afirmacje, codzienne powtarzanie sobie `jestem piękna, mądra itp" nic nie zmienią. Tego nie można sobie wmówić, w to trzeba uwierzyć głębią duszy. Dlatego uważam, że ta książka to jeden wielki kit. P.S. Nie bierz tego do siebie, chodziło mi o wypowiedzenie się na temat książki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnoludek22221 Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie IP: 89.204.206.* 14.12.08, 20:51 1 Potega podswiadomosci 2 Inteligencja emocjonalna 3 Obudz w sobie olbrzyma 4 Balsam dla duszy Potezne, inspirujace, arcydziela. Przeczytaj te ksiazki a pokochasz zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maagdunia Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie IP: *.chello.pl 20.12.08, 19:39 Rzeczywiście ta książka to rewelacja!Czytałam ją bardzo dawno temu, ale pamiętam, że książka pomogła mi wyjść na prostą z mojego pierwszego życiowego zakrętu. Teraz, po kilku dobrych latach, widzę że pora wrócić do lektury... bardzo Wesołych Świąt:) i jeszcze Nowszego Roku! Odpowiedz Link Zgłoś
magda27nov Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie 06.09.08, 13:34 Ja uwielbiam ksiązki L.M montgomery. Im jestem starsza tym bardziej je lubię. Po raz pierwszy przeczytałam Emilkę ze Srebrnego Nowiu jak miałam 13 lat i od tamtej pory co jakiś czas wracam do tej lub do innego powieści tej autorki. Z wiekiem odkrywam coraz więcej walorów tej literatury. Ksiazki Montgomery są szczególnie interesujące od strony historycznej, fabularnie są dosyć dziecinne, ale powiedziałabym, ze oczami dziecka, nastolatki a póżniej kobiety Montogomery odmalowuje życie na kanadyjskiej prowincji w XIX wieku i to jest naprawde bardzo interesujące. Odpowiedz Link Zgłoś
d.ominika Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie 06.09.08, 17:21 Nie tyle, co zmieniły życie, ale bardzo wzruszyły pierwszy to Iluzjonista, a drugi Kochanice Króla. Polecam. www.naturowo.pl Odpowiedz Link Zgłoś
makelovenotfashion Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie 11.09.08, 15:47 az tak drastycznego wplywu na mnie nie maja ksiazki i filmy, wystarczy jak zmuszaja mnie do refleksji.. Odpowiedz Link Zgłoś
doggod Nikt nie wyjdzie stad zywy 12.09.08, 02:47 "Nikt nie wyjdzie stad zywy" Jerry Hopkinsa i Danny Sugermana. Przeczytalem wiele ksiazek, ktore mnie olsnily, ale ta jedna odmienila moje zycie. Mialem wtedy osiemnascie lat i nijak nie moglem sie do niczego wpasowac, az tu moj kumpel pozyczyl mi ja do przeczytania. Historia Jima Morrisona (byc moze zalosna), zmienila bieg moich spraw. Zaczalem pisac wiersze, wyjechalem do innego miasta, spotkalem ludzi z ktorymi zalozylem zespol. To niesamowite zyc swoim marzeniem. Minelo pietnascie lat i wszystko wyglada inaczej, ale ci ludzie dalej sa moimi przyjaciolmi, fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madlen Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.08, 10:53 z książek -"Władca much" Williama Goldinga (nie mylić z polskim filmem animowanym) - o grupie chłopców uwięzionych na bezludnej wyspie,o tym, jak niewinne dzieci stworzyły okrutny świat dorosłych. -"Dzieci z Bullerbyn" - zawsze pozytywnie mnie nastrajają -"Wilk stepowy" Herman Hesse - zawsze negatywnie nastraja i daje do myślenia. Z filmów: -"Niewierna" - mój chyba ulubiony film Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madlen Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.08, 10:58 zapomnaiłam o jeszcze jednej książce "Dziewczynka w czerwonym płaszczyku" Romy Ligockiej - autobiografia autorki o żydowskiej dziewczynce,jej losach podczas okupacji, życiu w Krakowie, dorastaniu, dorosłości. Polecam, jak ktos lubi literaturę o życiu ludzi podczas wojny. Poza tym książka super oddaje klimat Krakowa i bardzo mi się w niej podoba to, że autorka opisuje swoje losy oczami i słowami dziecka. Jeszcze fajna jest biografia Beaty Tyszkiewicz - uczłowiecza wielką damę polskiego kina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tupti Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie IP: *.0.fullrate.dk 28.09.08, 18:08 Dla mnie są to wszystkie książki Deana R.Koontza.Odkąd przeczytałam pierwszą 'Słudzy ciemności' w szóstej klasie podstawówki,a było to kilkanaście lat temu,zakochałam się w autorze,postaciach przez niego kreowanych,zrozumiałam,że jest wiele ludzi z podobnymi doświadczeniami jak moje.Te książki dały mi siłę,pozwalały zapomnieć,przenosiły w inny świat-świat ludzi podobnych do mnie,takich,którzy mają wewnętrzną siłę i coś,co w życiu cenią-drugiego człowieka. Jeśli chodzi o filmy,to niezmiernie mnie poruszyło wspomniane już 'Requiem for a dream'.Film przerażający,budujący klimat dzięki wspaniałej ścieżce dźwiękowej.Co jakiś czas moje myśli do niego wracają... Odpowiedz Link Zgłoś
dottka_wrocek Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie 07.10.08, 12:32 Książki: Doroty Terakowskiej: - Ono - Samotność Bogów - Tam gdzie spadają Anioły - Córka Czarownic - W Krainie Kota Paulo Coelho - 11 minut Dan Brown - Kod Leonarda da Vinci Każda z tych książek, w większym lub mniejszym stopniu wywarła na mnie jakiś wpływ. I pozwoliły popatrzeć z innej perspektywy na różne sprawy. Polecam szczególnie książki Doroty Terakowskiej, ja w każdej z nich odnalazłam cząstkę siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
bernihor Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie 15.10.08, 05:09 Bezsprzecznie film " Cyrulik Syberyjski " Nikity Michałkowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koala Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie IP: 121.217.157.* 05.11.08, 10:13 wszystkie ksiazki Paulo Coelho. jestem jego wierna czytelniczka od kiedy przeczytalam "Na brzegu...". Teraz mam cala kolekcje wszystkich ksiazek jakie wyszly w jezyku polskim i wracam do nich czesto, niektore czytalam juz kilka razy, moge z nich czerpac wciaz cos nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryszard Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.08, 14:45 tak Odpowiedz Link Zgłoś
wolum.42 Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie 05.11.08, 14:55 Cała twórczość E.M. Remarque, ( "Łuk triumfalny", "Listy do Marleny" i inne), poezja Rilkego, film "Piętno" oraz "Tragedia Posejdona", książka Agaty Tuszyńskiej "Ćwiczenia z utraty". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.08, 00:32 "Kwietniowa czarownica" M. Axellson Odpowiedz Link Zgłoś
arsenk Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie 11.11.08, 15:42 Władca Pierścieni (książka i film) - jak wielka i wspaniała jest wyobraźnia Odpowiedz Link Zgłoś
ladyjm Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie 15.11.08, 09:06 w moim przypadku były to książki Sapkowskiego o Wiedźminie ponieważ: - jest tam wiele inspirujących postaci silnych kobiet, - pokazują różne (często smutne) życiowe prawdy, - nie kończą się cukierkowym Happy Endem. Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.tipsow Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie 17.12.08, 10:39 "Maximum osiągnięc" Briana Tracy. To biblia wśród książek o sile podświadomości. Murphy to chłoptaś w porównaniu z Brianem. Ta książka odmienia moje życie za każdym razem, gdy do niej sięgam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawa Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.09, 14:56 Z filmów to na pewno wspomniany tutaj Kill Bill - obie części, ale też "Rodzinny dom wariatów" z Diane Keaton i Sarah Jessica Parker - pokazuje jak trudna, ale zarazem i piękna może być miłość rodziny. Szczególnie polecam w chwilach zwątpienia w bliskich. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia.74 Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie 12.02.09, 10:18 Książki tak na szybko: w dzieciństwie : Elementarz, Plastusiowy pamiętnik, Dzieci z Bullerbyn - do dziś ciepło o nich myślę poza tym: Alchemik Mały książe Przebudzenie Błękitny zamek potęga podświadomości Film: np. Stowarzyszenie umarłych poetów i wiele innych... Odpowiedz Link Zgłoś
tepe0 Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie 13.02.09, 16:24 książki: "Miasto ślepców" nagroda Nobla (film w porównaniu do książki słaby), REqiuem dla snu film Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: end_er Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.02.09, 23:51 „Mówca Umarłych” – to najbardziej humanistyczna książka jaką czytałam kiedykolwiek. Przez nią - pogodzona od lat z niełatwym ateizmem – ciągle się zastanawiam czy dożyję czasów gdy z padołem pożegnać mógłby mnie ktoś taki jak Mówca. Dla mnie to jedna z tych książek która powinna być lekturą obowiązkową. Na tyle by ją wkuć na pamięć. Bylibyśmy zdecydowanie bardziej cywilizowani. Odpowiedz Link Zgłoś
impresja_switu Murakami, Balzac 15.02.09, 20:06 Kiedy byłam rozszalałą nastolatką przypadkiem przeczytałam "Małego Księcia" i pamiętam, że zasadniczo zmienił moje podejście do świata. Obecnie za książki demaskujące rzeczywistość, czyli uwrażliwiające, uważam powieści Balzaka oraz Harukiego Murakamiego (szczególnie "Koniec Świata i hard-Boiled Wonderland"). Zwłaszcza ostatnia pozycja każe zastanowić się nad życiem. W dodatku nie robi tego w duchu moralizatorskim, co czyni ją przystępniejszą. Polecam wszystkim gorąco! Odpowiedz Link Zgłoś
bogumilka Pitrysek, czyli wędrówki za zapachem sliwek 14.02.09, 11:22 polecam jako mądra książkę o krasnoludku. Zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
bransoletkaa Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie 16.02.09, 17:41 Zielona mila, Podaj dalej, W pogoni za szczęściem. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_ple Re: ksiazki i filmy, ktore zmienily Twoje zycie 18.02.09, 15:58 My dzieci z dworca Zoo Odpowiedz Link Zgłoś