koza.podkuta 02.03.08, 18:58 podniesienia Wam słupka rtęci. To tak na wstępie, bo ciekawa jestem niezmiernie co sądzicie o malarstwie Hopper'a i jaka jest (była) jego malowania maniera. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koza.podkuta Re: Nie mogę się oprzeć chęci 02.03.08, 19:02 mam przed sobą jego albumik, którego co wieczór kartki przewracam. Na jednej reprodukcji zatrzymuję się dłużej, na inną uwagi nie zwracam. Odpowiedz Link Zgłoś
koza.podkuta Na przykład 02.03.08, 19:19 Olej na płótnie "Poranne słońce". Mogłabym oglądać godzinami. Takie to dla mnie "gorące". Odpowiedz Link Zgłoś
koza.podkuta Re: Nie mogę się oprzeć chęci 02.03.08, 19:25 Columbus Museum of Art w Ohio tym płótnem się chlubi. To własność Muzeum, nikt tego obrazu do swej kolekcji nie kupi. Odpowiedz Link Zgłoś
koza.podkuta albo 02.03.08, 19:42 olej na płótnie "Niedzielny poranek", Kolekcja Whitney Museum Nowego Jorku to wypisz wymaluj kolor, jaki ma rzymski pałacyk, stwierdzisz, gdy posmakujesz rzymskiego uroku. Odpowiedz Link Zgłoś
seledynx Re: może 02.03.08, 19:49 Hopper: martwa natura- nie raczej zamarła natura. Chwila, bardziej chwila, właśnie za tą chwilę powinna pojawić się w oknie lufa winczestera Johna Wayne. Odpowiedz Link Zgłoś
koza.podkuta Re: może 02.03.08, 19:52 O!Trafiłaś. To słowa, których nie umiałam odnaleźć. "Zamarła natura", a jakże, oraz, jednak upieram się, architektura. Odpowiedz Link Zgłoś
koza.podkuta Re: może 02.03.08, 19:57 Jednak klimatu teksańskiego, tam nie odnajduję. Bardziej w obrazach Hopper'a, fascynację cywilizacją czuję. Odpowiedz Link Zgłoś
koza.podkuta Nawet na płótnie 02.03.08, 20:09 "Stacja benzynowa" jak urzędnik, wygląda mężczyzna, który za dystrybutorem się "chowa". Odpowiedz Link Zgłoś
koza.podkuta Re: Nie mogę się oprzeć chęci 02.03.08, 19:49 Nie umiem określić, co bardziej pociąga mnie w płótnie "Lato". Architektura, czy też stojąca na schodkach kobieta. A jakie jest Wasze zdanie na to? Odpowiedz Link Zgłoś
seledynx Re: A 02.03.08, 20:05 Atmosfera westernu- też Do każdego chyba obrazu pasuje ta melodia o podrzynaniu gardła. O,o to nie jest malarstwo do dekoracji na ścianę, Tam się tyle dzieje, przez to ze się nic nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
koza.podkuta Re: Ależ tak. 02.03.08, 20:11 Nie można tego lepiej ująć, pozwól, że powtórzę: > Tam się tyle dzieje, przez to ze się nic nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
koza.podkuta Re: A 02.03.08, 20:15 Zaskoczyłaś mnie uwagą, o dekorowaniu ścian. Malarz tym się chyba nie kieruje. Może, w jakiejś części przypadków, kieruje się tym ten, co kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
koza.podkuta "Poranek w mieście" 02.03.08, 20:28 Nazwa płótna tchnie przyjemnością, a moje uczucia, gdy nań patrzę, można określić przykrością. Nie chciałabym nigdy, jak ta kobieta na obrazie, być w takim o poranku nastroju, nie chciałabym nigdy, w swym własnym, czuć się jak w hotelowym pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
koza.podkuta To może o sztuce z mojej strony 02.03.08, 20:44 na dzisiaj, to byłoby na tyle. Ale wiem, że przecież można w sposób finezyjny namalować nawet zeschłe już badyle. Odpowiedz Link Zgłoś
seledynx Re: jeszcze 02.03.08, 20:47 O nie, Hopper nie na ścianę, (albo może masz rację), Na ścianę Edgar Degas- absynt, przyznasz klimat podobny, Ale u Degas`a wszystko jasne, u Hoppera- nie. Odpowiedz Link Zgłoś
koza.podkuta Co Ty z tą ścianą 02.03.08, 21:02 pewnie, że obrazy muszą być gdzieś umieszczone, ale zaraz nie muszą to być ściany, np. przedpokojowe. A idąc myśli Twej tropem, to może w bawialni, a praczki Degasa umieściłbyś w pralni? Odpowiedz Link Zgłoś
koza.podkuta A zamroczony absyntem 02.03.08, 21:06 to z malarzy najwięcej bywał kto? Podpowiedziałbyś mi to? Odpowiedz Link Zgłoś
seledynx Re: A zamroczony absyntem - jeszcze nie 02.03.08, 22:19 Łazienkę świeżo flizowałaś Jakie tam obrazy dałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
koza.podkuta Aaa, chodzi Ci pewnie o podkoziołka 02.03.08, 22:41 to On się przy łazience krzątał. Pamiętam, że nawet się w tej sprawie u znawcy konsultował. Ale jak to artysta. Receptury dla siebie tylko schował. I Podkoziołek nic nie wskórował. A czy obrazy w łazience powiesił, czy też je sam w końcu namalował, to tej wiadomości mi na łeb nie zawiesił, ani na ucho nie nakablował. Odpowiedz Link Zgłoś
seledynx Re: jeszcze Hopper 03.03.08, 06:55 Masz rację- wycofuję Johna Wayne z winczesterem a wstawiam Harleya Davwidsona -kupisz teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
koza.podkuta Re: jeszcze Hopper 03.03.08, 13:29 Nie żartuję! Bez namysłu kupuję. Odpowiedz Link Zgłoś
koza.podkuta Re: jeszcze Hopper 03.03.08, 13:37 A to już subkultura, w malarstwie, trochę na niższej półce kultura www.tiger.gsi.pl/images/tiger.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
koza.podkuta Re: jeszcze Hopper 03.03.08, 13:42 Wypowiesz się o malarstwie na czterech kółkach? Piękne, prawda? I nie musi leżeć na muzealnych półkach. Odpowiedz Link Zgłoś