znavvca 24.02.09, 13:57 Rysunki, akwarele... Coraz częściej na aukcjach internetowych widzę uwagę: Laminowane Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melinda_k Re: Laminować, nie laminować 24.02.09, 14:09 Broń cię boże! Bezpowrotnie niszczysz pracę. Nie wiadomo wtedy przecież czy to druk czy oryginał. Odpowiedz Link Zgłoś
bljadzia Re: Laminować, nie laminować 24.02.09, 14:39 Ja taką aparatkę do laminowania kupiłam rok temu. Jedna praca wyszła idealnie, a trzy pozostałe plisowane. Aż się popłakałam, bo ładne rzeczy były. Potem wyczytałam w instrukcji obsługi malutkie ostrzeżenie, żeby nie laminować cennych dokumentów itd. Najpierw bubla na rynek wypchną, a potem maczkiem zastrzeżenia dopisują patałachy. Nigdy więcej! :-( Odpowiedz Link Zgłoś
melinda_k Re: Laminować, nie laminować 24.02.09, 14:59 No proszę, jeszcze ryzyko zniszczenia do tego. Ludzie się skuszą bo to niby chroni prace, sztywniejsze, solidniejsze się stają. Ale nie, to nie to. Kysz, kysz... Odpowiedz Link Zgłoś
znavvca Re: Laminować, nie laminować 24.02.09, 15:17 Hm, tak, ale... Akwarele laminowane cudnie wychodzą. Kolory żywe, "mokre". A z wartością nie przesadzajmy. Nie wszyscy tworzą sztukę monumentalną. Trzeba mieć dobrą maszynkę, odrobinę wprawy i zachować ostrożność. Można przecież tak i tak. Zależy co. Odpowiedz Link Zgłoś
hali-but Re: Laminować, nie laminować 24.02.09, 15:54 jak dasz pod szybę, też wyjdą "cudnie" Odpowiedz Link Zgłoś
znavvca Re: Laminować, nie laminować 24.02.09, 16:24 No nie, to nie to samo. Przy gorącym laminowaniu wewnętrzna warstwa termo-kleju rozpuszcza się i wnika w powierzchnię akwareli. Stąd "mokry" efekt. A potem i tak można za szybę wsadzić. Czemu nie? Ale to nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
melinda_k Re: Laminować, nie laminować 24.02.09, 17:51 Tylko wtedy taka laminowana akwarela staje się - jak by to powiedzieć? - mniej dostępna, zatopiona, definitywnie stracona. Odpowiedz Link Zgłoś
bljadzia Re: Laminować, nie laminować 24.02.09, 19:41 Może lepszą aparatkę potrzebuję. Znavvco, ty laminujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
znavvca Re: Laminować, nie laminować 24.02.09, 20:13 Nie. Ale raz spróbowałem i podobał mi się ten mokry efekt. Właśnie na akwareli. I tylko dlatego widział bym jakikolwiek sens. Odpowiedz Link Zgłoś
omacku Re: NIE LAMINOWAć! 07.03.09, 21:35 Łojezu, pierwsze słyszę, żeby akwarele laminować!!! Szkło, panie i panowie, i to nie żadna antyrama, tylko ramka + passe-partout. Odpowiedz Link Zgłoś
kicho_nor Re: nie takie rzeczy za...... 07.03.09, 22:36 Była wystawa z Muzeum Sztuki w Odessie były tam też olejne za szybą Odpowiedz Link Zgłoś
bydgoszczansky Re: nie takie rzeczy za...... 11.03.09, 06:12 kicho_nor napisał: > były tam też olejne za szybą To często się widzi. Ale laminować akwarele? Wandalizm bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś