Dodaj do ulubionych

Pomoc psychologiczna online - co o tym myślicie?

06.11.09, 13:19
Zastanawiam się czy pomoc psychologiczna online jest tak samo skuteczna jak osobista wizyta u psychologa. Na pewno jest to lepsze rozwiązanie dla osób, które boją się napiętnowania ze strony otoczenia, że chodzą do psychologa. W takich poradniach online mogą otrzymać pomoc anonimowo. Czy ktoś z Was korzystał np z porad na Psychorada ?
Napiszcie swoje opinie.
Zastanawiam się bowiem nad ich ofertą Internetowego Programu Zmiany Osobistej
Jestem obecnie w dołku i chciałabym coś zmienić w swoim życiu, a oferta wydaje się atrakcyjna. Kurs trwa 12 tygodni. Oczywiście płaci się za niego, ale piszą, iż w ciągu 10 dni mogę zrezygnować i otrzymać pieniądze z powrotem. Także przypuszczam, że ryzyka nie ma. Co wy o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • gladys_g Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 07.11.09, 09:33
      myślicie, że pomoc psych online nie umywa się nawet do spotkania twarzą w twarz. A że w ciagu 10 dni można sie rozmyślić - to żadna łaska a wymóg ustawowy przy sprzedaży produktów i usług przez net.
      12 tygodni poza tym to za mało żeby naprawdę pozbyć sie problemów i zmienić swoje życie na dobre.
    • el_kalinowska Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 20.11.09, 15:09
      Basiu, jestem psychologiem i od kilku lat pracuję również on-line. Jeśli chcesz
      dowiedzieć się więcej o tego rodzaju pomocy to zapraszam na swoją stronę
      internetową eKalinowska.pl znajdziesz tu między
      innymi artykuł
      Czy
      psycholog może pomóc przez internet
      , w którym szczegółowo opisuję w
      jakich sytuacjach i dla kogo może to być skuteczna pomoc, a kiedy lepiej udać
      się do gabinetu - dokładnie odpowiadam na Twoje pytania ;)

Jeśli chodzi o ryzyko, to można wziąć pod uwagę dwie kwestie - jedna to taka, że
      bez względu na to czy przez internet czy tradycyjnie to udanie się do
      psychoterapeuty zawsze jest obciążone ryzykiem, że nie będzie Ci odpowiadać lub,
      że efekty nie będą zgodne z Twoimi oczekiwaniami. W terapii po prostu dograć się
      muszą dwie osoby, żaden terapeuta nie jest dobry dla wszystkich. Tak więc i
      program proponowany przez Psychoradę może być dla jednego świetny, a dla
      drugiego marny. Czasem po prostu trzeba trochę poszukać aż znajdzie się
      odpowiedniego terapeutę dla siebie (i to jest tak samo zarówno on-line, jak i
      tradycyjnie)

Druga kwestia związana z ryzykiem w kontakcie on-line jest trudniejsza
      weryfikacja tego, czy rzeczywiście mamy do czynienia z psychologiem i czy to za
      co zapłacimy nie okaże się "pustym pudełkiem".

Tu myślę, że w przypadku Psychorady można być spokojnym, ponieważ sprzedawanie
      "psutych pudełek" jest dobrą strategią na chwilę, jeśli ktoś utrzymuje się z
      tego typu działalności, chce ją rozwijać, to myślę, że podcinałby gałąź, na
      której siedzi, robiąc coś nieuczciwie.

W zawodzie psychoterapeuty ważne są polecenia, więc jak ktoś poważnie podchodzi
      do tego zawodu, to będzie pracował najlepiej jak potrafi. Z tego co się
      orientuję, Aneta Styńska - założycielka i właścicielka Psychorady jest
      nastawiona na rozwijanie swojej pracy w internecie więc myślę, że dba o poziom
      świadczonej pomocy. A czy Tobie to co proponuje będzie pasować, to trudno zgadnąć.

Myślę, że najpierw sprawdź czy to jest w ogóle pomoc dla Ciebie - myślę, że
      będziesz to umiała sama ocenić po przeczytaniu
      artykułu

Pozdrawiam
      Ela Kalinowska
    • de_witch No ale to bzdura... 20.11.09, 18:46
      No chyba, ze nie wiesz co z pieniazkami zrobic.
      Ze wszystkim takim przez Internet nalezy podchodzic bardzo ostroznie.
      Chocby dlatego,ze osobowosci nie zmienia sie w jakims tam X czasie.
      To bardzo indywidualne i kosztuje sama ciebie najwiecej
      pracy...calymi latami to staly proces czlowieka na przebiegu lat
      zycia.

Zamiast wydac na nic te pieniadze lepiej kup sobie wycieczke do
      jakiegos ciekawego kraju, gdzie pozansz ciekawych ludzi, a sam
      kontakt z nimi juz przyczyni sie do jakis zmian. I bedzie o wiele
      przyjemniej.
      • el_kalinowska Re: No ale to bzdura... 24.11.09, 01:11
        Jasne, rozwój nigdy się nie kończy i zawsze jest coś przed nami. Osobowość
        żadnego człowieka nigdy nie jest kompletnie dojrzała, zawsze coś będzie do
        zrobienia.

W pomocy psychologicznej nie chodzi o to, aby zmienić całkowicie czyjąś osobowość.

Nie chodzi też o to, aby kogoś wyręczać w jego rozwoju i robić coś za niego. To
        prawda jak człowiek sam nie będzie się zmieniał, sam nie włoży w to pracy i
        zaangażowania, to psycholog (czy tradycyjnie, czy przez internet nic nie zdziała).

Psycholog może pomóc ukierunkować energię zmian, tak aby własna praca nad sobą
        była efektywna, żeby nie wpadać w ślepe uliczki.

Oczywiście podróże też mogą przyczynić się do zmian, czasem nawet istotnych,
        warto jednak pamiętać o tym, że w podróż zabieramy również wszystkie lęki oraz
        cały sposób myślenia i postrzegania świata. Więc np. jeśli, ktoś tu i teraz nie
        widzi wokół siebie ciekawych ludzi, z którymi kontakt może się przyczynić do
        zmian, to raczej nie dostrzeże ich również na wycieczce.

Ale jeśli komuś chodzi o przyjemne i miłe spędzenie czasu - to rzeczywiście
        lepiej udać się na wycieczkę, niż do psychologa. U psychologa nie zawsze jest
        zabawnie.
        • de_witch Tutaj bym nie przesadzała. 24.11.09, 11:42
          Więc np. jeśli, ktoś tu i teraz nie
          widzi wokół siebie ciekawych ludzi, z którymi kontakt może się
          przyczynić do
          zmian, to raczej nie dostrzeże ich również na wycieczce

Sam fakt np. ze ktoś uwalnia się od ludzi, sytuacji, stresujących w
          jakiś tam sposób jest, już w pewnym sensie szukaniem dróg dla
          poprawy samopoczucia.

Ktoś kto np. wyjeżdza za pracą i mieszkaniem, za 'lepszym' życiem,
          może poznać siebie o wiele lepiej i przekonać się,że ten obraz o
          sobie jaki mu np. rodzina siła wtłoczyła, jest fałszywy i błedny.Bo
          zagranicą daje sobie doskonale radę. I tak robi bardzo wielu ludzi.

Przyglądając się owej reklamowanej witrynie psychologicznej, widać
          jedynie ogromne ceny za owo poradnictwo.

Powiedzmy,że owej pani psycholog, uda się zebrać kilka grup ludzi
          np. 100 osób, łatwo jest wtedy przeliczyć ile kasy weżmie do własnej
          kieszeni, i o ile nie trafi na rewizora, który nie sprawdzi
          przekazów bankowych, to te pieniądze trafią w duzej mierze do jej
          własnej kieszeni i nie musi ich deklarować.
          Inna sprawa to jej umiejętne manipulowanie tekstem, gdzie tekst
          został już wcześniej opracowany z różnych źródeł i literatury, który
          jednorazowo do owych 100 osób mozna podesłać. Pracując jedynie raz.

Z obserwacji wiem, ze ludzie są dość, niestety tępi i o psychologii
          mało wedzą, tak że każdy tekst jeżeli się dobrze skleci może pasować
          do kazdej praktycznie kazdej oosby.

Co myśleć o takiej witrynie i wielu im podobnym?Zeby kodeks prawny
          tym się zajął. Jest prawo w EU, które zabrania fałszywych reklam.
          Ale takie działalności nie są nielegalne. Zawsze mozna się wykręcić
          brakiem zdlolnosci współpracy klienta.
          To tylko naiwny moze się dać na to nabrać.
          Może najwyzsza pora, aby w kraju media zabrały się za tego typu
          poradnictwo, gdzie głównym celem jest jedynie zysk. I to dobry zysk
          dla pani z papierem psycholog.
          • el_kalinowska Re: Tutaj bym nie przesadzała. 24.11.09, 17:40
            Nie wiele wiem o tym, na czym konkretnie polegają programy zmiany osobistej w
            psychoradzie, ale wiem co sama robię pomagając ludziom przez internet i wiem
            jakie efekty to przynosi. Szczegółowo omawiam to na swojej stronie, więc nie
            będę tego teraz tu powtarzać.

Powiem tylko, że praca przez internet w moim przekonaniu, wymaga zaawansowanych
            umiejętności terapeutycznych - jest trudniejsza i bardziej pracochłonna niż w
            gabinecie. Dodatkowo, po takiej pracy pozostaje dokładny zapis tego co się
            działo, co daje w istocie większe możliwości kontroli terapeuty, niż w
            tradycyjnej psychoterapii, gdzie o tym, co dzieje się w gabinecie można
            dowiedzieć się tylko z relacji terapeuty, lub klienta.

Oczywiście jak ktoś nie ma ochoty korzystać z tego rodzaju pomocy to przymusu
            nie ma. Do tego jest bardzo duży wybór różnych miejsc w sieci, świadczących taką
            pomoc. Nie trzeba iść do psychorady. Można przejrzeć różne propozycje - różne są
            formy pomocy od bardziej "zautomatyzowanych" do zupełnie indywidualnego
            podejścia i rozmowy.

Kwestia prawnego uregulowania obszaru pomocy psychologicznej to już inna bajka -
            doświadczenia ostatnich 8 lat pokazują, że sprawa nie jest taka prosta jakby się
            wydawało.

• leda16 Re: Tutaj bym nie przesadzała. 10.05.13, 21:00
            de_witch napisała:
            Może najwyzsza pora, aby w kraju media zabrały się za tego typu
            > poradnictwo, gdzie głównym celem jest jedynie zysk. I to dobry zysk
            > dla pani z papierem psycholog.

Albo i bez papieru. Działalność psychologiczną czyli gospodarczą, zwłaszcza internetową, może w Polsce otworzyć nawet rzeźnik. W Poradniach Zdrowia Psychicznego takiego nie zatrudnią bo NFZ weryfikuje kwalifikacje zawodowe zarówno lekarzy jak i psychologów, ale w internecie można hulać do woli, byle umiejętność klepania frazesów mieć odpowiednią.
        • leda16 Re: No ale to bzdura... 10.05.13, 20:54
          el_kalinowska napisała:

> Jasne, rozwój nigdy się nie kończy i zawsze jest coś przed nami.

To takich frazesów teraz na psychologii uczą? Owszem, rozwój organizmu kończy się w momencie zrealizowania programu rozwojowego a to samo jest z inteligencją, osobowością itp. Po dojrzałości następuje starość czyli zjazd po równi pochyłej. A osobowość jako funkcja mózgu który codziennie traci ileś tam milionów komórek też w jakimś momencie rozwijać się przestaje.

Osobowość
          > żadnego człowieka nigdy nie jest kompletnie dojrzała, zawsze coś będzie do
          > zrobienia.

Następny slogan. Osobowość dojrzała spełnia pewne kryteria identycznie jak niedojrzała. Ale truizmem jest powiedzieć, że niektórzy nie dojrzeją nigdy a jeszcze inni zdziecinnieją :).

> Nie chodzi też o to, aby kogoś wyręczać w jego rozwoju i robić coś za niego. To
          > prawda jak człowiek sam nie będzie się zmieniał, sam nie włoży w to pracy i
          > zaangażowania, to psycholog (czy tradycyjnie, czy przez internet nic nie zdział
          > a).

Otóż to. A na pewno człowiek leniwy, któremu nawet nie chce się ruszyć tyłka sprzed komputera zmieniać się nie będzie.

> Psycholog może pomóc ukierunkować energię zmian,

A co to jest "energia zmian"? Jakieś guślarskie powiedzonko czy parapsychologiczne? Bo naukowy termin to to nie jest.

> Oczywiście podróże też mogą przyczynić się do zmian, czasem nawet istotnych,
          > warto jednak pamiętać o tym, że w podróż zabieramy również wszystkie lęki oraz
          > cały sposób myślenia i postrzegania świata. Więc np. jeśli, ktoś tu i teraz nie
          > widzi wokół siebie ciekawych ludzi, z którymi kontakt może się przyczynić do
          > zmian, to raczej nie dostrzeże ich również na wycieczce.

Tak, tak, osoba w traumie,depresji, utracie której potrzebna jest pomoc psychologiczna będzie się rozglądać za ciekawymi ludźmi ew. siedzieć w domu i klepać w klawiaturkę do takiej "ciekawej" osoby jak Ty. I jeszcze za to płacić ;).

> Ale jeśli komuś chodzi o przyjemne i miłe spędzenie czasu - to rzeczywiście
          > lepiej udać się na wycieczkę, niż do psychologa. U psychologa nie zawsze jest
          > zabawnie.

A znasz kogoś, kto chodzi do psychologa żeby "mile spędzić czas"?
      • daria765432745684357 Re: No ale to bzdura... 18.06.16, 00:44
        w-zwierciadle-codzienosci.blogspot.com/ za darmo.
      • daria765432745684357 Re: No ale to bzdura... 18.06.16, 00:45
        w-zwierciadle-codzienosci.blogspot.com/
    • aurelia-k Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 26.11.09, 11:47
      wszystko zależy od tego, co chciałabyś osiągnąć. Jeśli liczysz raczej na
      wsparcie, czy pracę trochę warsztatową, może być ok. Jeśli chciałabyś pracować
      nad głębszą zmianą lub poważniejsze trudności (spróbuj to ocenić miarą
      subiektywnego cierpienia - coś Ci po prostu przeszkadza, chciałabyś coś
      udoskonalić czy poważnie cierpisz psychicznie z powodu czegoś) to jednak polecam
      tradycyjną terapię z realnym kontaktem z psychoterapeutą. W ten sposób również
      kształtuje się więź.
      Jeśli nie jesteś przekonana, po prostu umów się na jedną konsultację.
      Powidzenia
      • aurelia-k Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 26.11.09, 11:48
        kieruję się doświadczeniem - jestem psychoterapeutą:)
    • agata.s1 Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 30.03.10, 13:26
      Basiu, może warto porozmawiać o tym z psychologiem w bezpośrednim kontakcie
      zapraszam do Warszawskiego Centrum Kobiet. Porady psychologa w WCK są bezpłatne.
      Tel.0 22 834 60 59
      • anonim4736 Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 10.05.13, 15:47
        Każdy wybiera taką ofertę, jaka jest dla niego najlepsza - w zależności od danej sytuacji, predyspozycji i oczekiwań konkretnej osoby. Ja szukając pomocy psychologa (potrzebowałem szybkiej i profesjonalnej konsultacji), sprawdzałem przede wszystkim kwalifikacje. Jest wiele stron w sieci, gdzie terapeuci przedstawiają się jako terapeuci lub psychologowie, a nie ukończyli nawet studiów, nie mówiąc o jakimś szkoleniu w zakresie terapii (a mają chyba taki obowiązek chcąc pracować jako terapeuci??) Udało mi się znaleźć specjalistę, którego mogę polecić, bo pani psycholog bardzo mi wtedy pomogła (www.psychologiczny.com.pl/psycholog-online), ale wszystko zależy od tego, czego się szuka i co danej osobie pomaga.
    • jedr-ek28 Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 10.05.13, 18:28
      Ja np. korzystam ostatnio z Psychospace.pl i mam kontakt z taką jedną panią psycholog, która jest świetna! Poleciłbym ją każdemu. To prawda, że to nie to samo, co wizyta u psychologa, ale tez pomaga.
      • leda16 Re: Jedno zdanie 10.05.13, 21:26
        w zupełności wystarczy aby zdyskredytować wartość usług pani el. na rynku psychoterapeutycznym: "Z badań nad psychoterapią, wynika, że metoda psychoterapii jest mało znaczącym czynnikiem jeśli chodzi o jej efektywność. Najistotniejszy jest kontakt klienta z psychoterapeutą, dobra relacja, dobre dopasowanie. Reszta jest już wtórna." Wynika z niego, że pani uprawia subiektywne, pozbawione cienia naukowości guślarstwo nie oparte na żadnych profesjonalnych procedurach. Tymczasem kontakty służą do pomocy w zapalaniu światła, a nie w leczeniu :). Co do metod psychoterapii, psychologowie zajmujący się nauką, nie guślarstwem, sporządzili już co najmniej kilkadziesiąt opracowań statystycznych dotyczących efektywności różnych szkół psychoterapeutycznych. Pani el. wstawia Wam po prostu psycho-kit. W daleko gorszym wydaniu niż tutaj: psycho-kit.pl/?page_id=15
        • jedr-ek28 Re: Jedno zdanie 10.05.13, 21:56
          Udowodnij mi, że nasze spotkania online to guślarstwo, mądralo.
          • leda16 Re: Jedno zdanie 10.05.13, 22:43
            jedr-ek28 napisał:

> Udowodnij mi, że nasze spotkania online to guślarstwo, mądralo.

Nie ma żadnych spotkań, jest dyskusja.
            • jedr-ek28 Re: Jedno zdanie 10.05.13, 23:18
              takich ludzi jak ty powinno sie rozstrzeliwac, to chodzaca zaraza, wirus
              • szaman.ka Re: Jedno zdanie 11.05.13, 13:00
                Jędrek,kuli szkoda !
                • leda16 Re: Jedno zdanie 13.05.13, 00:24
                  szaman.ka napisała:

> Jędrek,kuli szkoda !

Pewnie, wsadź ją sobie w dupę. Może właśnie tego ci potrzeba.
    • majo-p Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 10.05.13, 22:25
      Byłam kiedyś w bardzo trudnej sytuacji, wiele problemów skumulowało się i po prostu nie wiedziałam co robić, a raczej zaczęłam już myśleć o samobójstwie. Trudno jest mi opisać słowami jak się wtedy czułam-kto tego nie przeżył nie zrozumie. W końcu uznałam, że potrzebuję fachowej pomocy i poszłam do psychologa. Przepisał mi leki i rozmawiał ze mną, a raczej słuchał co ja mówię. Poznał mnie jak pewnie nawet ja sama siebie nie znałam, zaufałam mu a on niestety wykorzystał to. Do dziś nie wiem jak udało mi się nie oszaleć, nie poddać i żyć dalej. Od tamtego czasu trudno jest mi zaufać komuś i myślę, że człowiek musi chcieć żyć mimo wszystko-może dla kogoś jeśli nie dla siebie (ja miałam małe dziecko). I kiedy teraz czasem dopada mnie depresja tłumaczę sobie, że to minie (mija) i że samobójstwo jeszcze zdążę popełnić. Pomagają (a raczej pomagały) mi też tabletki Seronil, a od jakiegoś czasu zamiast nich zaczęłam brać tabletki firmy DXN z ganodermą. Uważam, że są zdrowe i ogólnie wpływają dobrze na mój organizm. Niestety nie można kupić ich w sklepie tylko zamówić u dystrybutora. Na temat ganodermy dowiecie się dużo w internecie lub na stronie www.mp.ganodermakawa.pl/ Tam też zamawiam produkty. Bardzo smakuje mi kawa, zwłaszcza Lingzhi black coffee.
      • leda16 Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 10.05.13, 22:52
        majo-p napisała:

> Byłam kiedyś w bardzo trudnej sytuacji, wiele problemów skumulowało się i po prostu nie wiedziałam co robić, a raczej zaczęłam już myśleć o samobójstwie. poszłam do psychologa. Przepisał mi leki i rozmawiał ze mną,

Dlaczego kłamiesz? Psycholog nie ma uprawnień do zapisywania leków, więc nie mógł ich zapisać.

Poznał mnie jak pewnie nawet ja sama siebie nie znałam, zaufałam mu a on niestety wykorzystał to.

Ejże, czy Ty nie jesteś aby tą osobą, która niedawno szkalowała w internecie pewnego psychiatrę? Teraz konfabulujesz o psychologu...

I kiedy teraz czasem dopada mnie depresja tłumaczę sobie, że to minie (mija) i że samobójstwo jeszcze zdążę popełnić.

Szkoda, że nigdy nie dopada Cię poczucie odpowiedzialności za istotę, którą dla własnego kaprysu powołałaś do życia. Może jeszcze nie jest za późno by oddać dzieciaka do adopcji, gdzie jacyś psychicznie dojrzali rodzice adopcyjny stworzą mu prawdziwy, kochający dom, z ojcem i matką pod jednym dachem.

Pzaczęłam brać tabletki firmy DXN z ganodermą. Uważam, że są zdrowe i ogólnie wpływają dobrze na mój organizm. Niestety nie można kupić ich w sklepie tylko zamówić u dystrybutora. Na temat ganodermy dowiecie się dużo w internecie lub na stronie www.mp.ganodermakawa.pl/ Tam też zamawiam produkty. Bardzo smakuje mi kawa, zwłaszcza Lingzhi black coffee.

Co jeszcze tu zareklamujesz, świstaka, który siedzi i zawija w sreberka?
    • kkaramba80 Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 10.01.15, 15:22
      Ja osobiście korzystałam z porady na Psycholog online na portalu symbolia.pl i nie żałuję.
      • 4likiliki Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 16.03.15, 12:15
        Ja również...ciągle korzystam z terapii online na psycholog-online.info. Jestem zadowolona:-)
    • perfum nic - gdyz to bensens. 16.03.15, 13:02
      sensem moze byc np. pomoc prawna

ale nie psychologiczna, ktora zaklada osobisty kontakt.

a co, mieszkasz na zadupiu - i do miasta (do psychologa) daleko ?
      • badencja Re: nic - gdyz to bensens. 16.03.15, 18:58
        tak sobie myślę., że niektórym może być łatwiej otworzyć się przed psychologiem bez kontaktu twarzą w twarz, ale pytanie czy tacy dostępni online faktycznie są dobrymi fachowcami?
        • yen20 Re: nic - gdyz to bensens. 17.08.15, 10:14
          Dużo osób zastanawia się czy psycholog online nie jest wyłudzaniem pieniędzy przez niewykwalifikowanych specjalistów. Najlepiej porozmawiać z kimś kto ma porównanie w terapii stacjonarnej i online. Moje wnioski po tych doświadczeniach są takie: po pierwsze wszędzie można trafić na niekompetentną osobę, po drugie każdy ma prawo wybrać najdogodniejszą dla niego formę, po trzecie warto spróbować chociaż jednej rozmowy i przekonać się czy to jest dla nas dobre. Ja polecam psycholofga online, który pomógł mi o wiele bardziej niż terazpie stacjonarne.
          gabinet-online.com/ - polecam.
    • madzia3109 Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 09.09.15, 12:24
      Nie sądzę abym poradziła sobie tak z problemami jak po wizytach na żywo, bo ważna jest chęć zmienienia czegoś a w domu ktoś nas może podsłuchiwać i mamy różne obawy. "Pomarańczowe Ja" www.terapiapoznan.pl pomogło mi rok temu i nie żałuje, że mi je polecono
      • yen20 Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 11.09.15, 12:14
        Podsłuchiwać? ;/
      • daria765432745684357 Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 18.06.16, 00:43
        w-zwierciadle-codzienosci.blogspot.com/
      • ewikon85 Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 13.07.16, 09:08
        Ja się w ogóle nie zgodzę. Do tej pory korzystam z internetowej poradni psychologicznej e-psycholog24.pl. Korzystałam z wizyt na żywo i pan wyliczał prawie co do minuty moje spotkania, a w tej poradni płacę za CAŁĄ konsultację (niezależnie czy ona trwa 1 godzinę czy 3). Co prawda w cenniku podane jest, że za godzinę, ale to jest CAŁA konsultacja, więc się opłaca. Pani jest mega miła, elastyczna i umawiamy się na spotkania tak jak nam pasuje. Pomaga mi w codziennym funkcjonowaniu i na pewno już nie zamienię tego na wizyty w gabinecie. Zresztą siedzę sobie wygodnie w domku przed komputerem i mam ten komfort, że mnie nikt nie obserwuje :)
      • bialatecza Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 08.02.17, 22:36
        Tylko Polska jest duża, jest duży wybór specjalistów, ale nie każdy nam pasuje. Czasami jest tak, że chcemy porozmawiać z psychologiem, który przyjmuje dość daleko, a czujemy że chcemy z nim wejść w pewną relację terapeutyczną. Ja sama prowadzę konsultacje w gabinecie i online, i muszę zaznaczyć że czasami ludzie są bardziej otwarci w trakcie rozmowy online. Ludzi najczęściej umawiają się na takie rozmowy kiedy wiedzą że nikogo nie będzie w domu lub będą mogli spokojnie porozmawiać w innym pokoju. Nie każdy specjalista jest dla każdego, nie każdy klient jest dla każdego specjalisty, więc warto szukać i nie ograniczać się odległością.
        Pozdrawiam,
        Tatiana Dzianiszczyk
        Doradca Życiowy/Psycholog
        www.bialatecza.com
    • daria765432745684357 Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 18.06.16, 00:42
      w-zwierciadle-codzienosci.blogspot.com/ za darmo
    • jan_stereo Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 18.06.16, 02:19
      Tak samo i tu i tam tracisz jednakowo czas, ale utrata czasu moze byc calkiem owocna, jaks ie rozmawia z wlasciwymi ludzmi, bo tak naprawde to czlowiek chce sie poczuc normalnie na tle innych, ze swoimimi problemami, dziwactwami itp. a online jest tylu czubow dostepnych, ze ciezko pozostac pokrecocym, zawsze sie czlowiek tutaj zobaczy jako totalna przecietnizna. Na zdrowie!
    • habrek2016 Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 21.06.16, 13:54
      Terapia ONLINE jest wygodną formą pracy psychologicznej, dającą takie same efekty jak stacjonarna terapia. Jest to skuteczna metoda, stosowana od lat na całym świecie i przynosząca tak samo dobre efekty jak terapia w tzw ?realu? w gabinecie. Jednak psychoterapia wymaga systematycznej i długoterminowej pracy np od roku do kilku lat w zależnosci od problemu.

TU jest LINK na FB na temat pomocy psychologicznej online:

www.facebook.com/pomoc.psychologiczna.online/?ref=bookmarks
    • ewikon85 Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 13.07.16, 09:03
      Ja Ci polecam Internetową Poradnię Psychologiczną - e-psycholog24.pl
      Miałam ambiwalentne uczucia co do pomocy on line, ale bałam się kontaktu z psychologiem na żywo. Koleżanka z pracy poleciła mi, żeby poszukać pomocy w online i tak trafiłam do tej właśnie poradni. Pani psycholog jest bardzo miłą osobą, kontakt z nią może być przez skype, maila, fb albo na takim czacie co jest wbudowane w stronkę. Kwota, która podana jest na stronie - jest kwotą za CAŁĄ konsultację, a nie jak jest napisane za godzinę. Więc miałam 3,5 godziny rozmowy właśnie w cenie za godzinę. Kiedyś korzystałam z pomocy psychologa na żywo (to było bardzo dawno) i pan "kasował" mnie co do minuty i to była dla mnie przesada.
      Do tej pory korzystam z usług ten poradni i polecam wszystkim, bo to wygodna forma kontaktu, a naprawdę pomaga!
    • pokemon84 Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 23.07.16, 00:48
      Myślę, że watro próbować. Ja serdecznie polecam psychologa online z przystanekempatia.pl
    • hefa89 Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 23.01.17, 12:23
      Zapraszam na spotkanie we Wrocławiu z Robertem Rutkowskim - najpopularniejszym psychoterapeutą w Polsce.
      Porozmawiamy m.in. o tym:
      - jak nauczyć się bycia szczęśliwym?
      - jak można zmienić swój los z pełnego udręki na pełen radości?
      - dlaczego jednym udaje się zostać bogatymi i szczęśliwymi, a innym los ciągle rzuca kłody pod nogi?
      - czy jesteśmy skazani na sukces lub na klęskę, czy możemy pomóc losowi, aby nas polubił i dał szansę pławić się w poczuciu szczęścia?
      www.facebook.com/events/583794091818398/
    • g0d_h1mself Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 23.01.17, 15:41
      Tylko unikaj Grzesiaka !
    • stenkaa Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 10.02.17, 09:39
      Ja próbowałam terapii online. To był jakiś koszmar przebić się przez ten stos ofert, mało przejrzyste te strony, opisy terapeutów. Niby tego pełno a jak co do czego... Chciałam terapię online, bo mam małe dziecko i wiem kiedy ma godziny snu i fajnie tak spotkać się z psychologiem w dresie. Uważam, że niczym się nie różni psycholog online od spotkań bezpośrednich, bo takie też miałam. Ważna jest chyba motywacja i co chcesz zrobić. W każdym razie terapia online moje oczekiwania spełniła. Nie znam ośrodka o którym piszesz, ja ostatecznie wyladowałam w Przystanku Empatia. Przypasował mi specjalista i prostota w umawianiu. Wracam sobie na terapię od czasu do czasu jak mam gorszy czas. Pozdrawiam wszystkie mamity!
    • 0rtensja Moja opinia. 12.02.17, 12:16
      W ogole nie mam zaufania do Psychologii, jako niby Nauki, a tym bardziej psychologow.
      Uwazam, ze to jest jedno wielkie badzwie z ta psychologia i tymi terapiami, gdzie ludzie padaja ofiarami 'portfelozercow', cwaniakow, ktorzy sami zawalaja swoje zycie i nie potrafia skutecznie sobie pomoc, a tym bardziej mniej moga pomoc innym.
      • 1klementyna Re: Moja opinia. 13.02.17, 01:27
        Ogrom złości wyczuwam. Czyżby ktoś trafił Cię w czuły punkt? Pokazał coś nieakceptowanego w sobie?
    • katrina.34 Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 07.03.17, 00:26
      Jako klientka takiego rodzaju usług jak najbardziej mogę polecić. Znaczną część ubiegłego roku spędziłam w Anglii. Niestety, w tym czasie straciłam bliską osobę. Przeżyłam to na tyle ciężko, że postanowiłam poszukać profesjonalnej pomocy i wtedy trafiłam na Przestrzeń Pomocy. Terapia z panią Sosinowską była dla mnie nieocenioną pomocą, ważne było dla mnie też, że była to osoba z Polski. Także jeśli trafimy na dobreego specjalistę, wydaje mi się, że sposób kontaktu nie ma takiego znaczenia.
      • kasiabielawa Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 03.08.17, 18:26
        Też uważam, że kontakt z terapeutą nie musi być osobisty. Dla mnie ważne było, że nie muszę wychodzić z domu. Umawiałam się na rozmowy na SKYPie na bezproblemowo.com Na pierwsze wyjście z domu odważyłam się dopiero po trzecim spotkaniu z terapeutką on line.
        • monika_jankow Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 07.11.17, 17:44
          To bardzo wygodna forma terapii i wiele gabinetów i poradni taką możliwość teraz oferuje. Szczególnie to się sprawa, kiedy mieszkamy poza większym miastem. Lub jesteśmy mamą małego dziecka i nie możemy dotrzeć na terapie stacjonarną. A taka forma niczym się nie różni od takiej w gabinecie, a nawet czasami jest bardziej efektywna, bo pacjent czuje się bezpiecznie w swoim domu. Ja sama czasami umawiam się na online spotkania w CoTam? z moją psychoterapeutką kiedy nie pasują mi terminy wizyty stacjonarnej. I na prawdę taka wizyta nie różni się niczym od tradycyjnej.
    • poradnia_psycholog_partner Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 28.11.17, 17:16
      Polecam Nasz artykuł, w którym odpowiadamy na powyższe pytania: www.psycholog-partner.pl/czy-terapia-online-jest-skuteczna/

Pozdrawiam
    • poradnia_psycholog_partner Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 28.11.17, 17:17
      Polecam nasz artykuł, w którym znajdziesz odpowiedź na powyższe pytania:)
      www.psycholog-partner.pl/czy-terapia-online-jest-skuteczna/
    • morgana67 Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 29.06.18, 12:57
      Dla niedowiarków że takie sesje pomagają mam ciekawy artykuł na ten temat blog.e-poradnia.com/2018/02/05/skutecznosc-psychoterapii-online/
      • mona.blue Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 23.03.21, 09:18
        Z mojego doświadczenia terapia online jest skuteczna. Widzę zmiany w sobie pod wpływem spotkań online w grupie, inni też widzą.
    • krystynka.z.chelma Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 05.06.19, 22:09
      Mieszkam za granicą i dzięki takim usługom można przenieść spotkanie z gabinetu psychologa czy psychoterapeuty do dowolnego miejsca na świecie. Korzystanie z usług online jest wygodne dla wielu osób. Korzystanie za granicą z psychologa online lub psychoterapeuty online jest o wiele tańsze. Mieszkam w Wielkiej Brytanii.
      • blogus2000 Re: Pomoc psychologiczna online - co o tym myślic 22.03.21, 18:47
        Tak jak rozumiem posiłkowanie się opinią danej osoby w internecie, powiedzmy, szukając informacji o psychologu, to sprawdzam opinie na zasadzie opinie, Wanda Wegener i albo ufam tym wynikom, albo nie, tak w żaden sposób nie rozumiem porad psychologicznych online. No chyba, że odbywa się to w formie video rozmowy poprzez jakiś komunikator. Inna forma? Nie widzę sensu takowej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka