Dodaj do ulubionych

Lęk przed lataniem

18.11.10, 11:22
Czy są tu może osoby, które boją się latać? I czego ten strach dotyczy, że coś sie stanie z samolotem, czy że może coś nam się stanie podczas lotu.
Obserwuj wątek
    • der1974 Re: Lęk przed lataniem 18.11.10, 15:28
      Ja się boję latać i uważam to za normalną reakcję. Dotyczy to tak samolotu jak i mojej osoby, bo jedno wynika z drugiego :-). Nie latam kiedy nie muszę. A jak już lecę to zawsze się denerwuję. Nawet lubię nieco ten swój stres samolotowy.
      • kara_10 Re: Lęk przed lataniem 19.11.10, 10:09
        Pytałam dlatego, że jako sama jestem cykorem do latania i nie latam z tego powodu, ale przygotowuję warsztat/ kurs, który oswajał by ten lęk. Na koniec takich 2-3 dniowych zajęć byłby lot samolotem, takim normalnym, ze wszystkimi uczestnikami tego kursu wraz z wykładowacami.
        Ciekawa byłam jakie byłoby zainteresowanie czymś takim. Dodam ze pracuję w lotnictwie wiele lat więc to będzie kurs z profesjonalistami a nie ludźmi chcącymi interes zrobić tylko.
    • best_pilotek Re: Lęk przed lataniem 06.09.11, 14:22
      Jeśli się boisz latać, zajrzyj na Lataj bez strachu

Pilot i stewa opowiadają o lataniu, samolotach, swojej pracy itp. a psycholog o lękach i sposobach ich pokonywania. To warsztat dla 15-20 osób, zakończony 30 min. rejsem samolotem. pomaga.

często strach przed lataniem wynika z braku ogólnej wiedzy o samolotach, lataniu i organizacji przewozu lotniczego. naprawdę wiele osób dba o to, aby latanie było bezpieczne i wszyscy szczęśliwie dotarli do celu.

• mel.la Re: Lęk przed lataniem 06.09.11, 14:31

Tylko ze jak jest bum! ... to po mnie a jak jest bum! z samochodem to - czasem jest tylko auto uszkodzone, mozna byc lekko rannym, ciezko ewentualnie mozna byc jeszcze inwalida i najgorsza opcja ale jednak tych opcji troche jest. Przedstawiam tylko moj sposob widzenia bo nie latalam, nie latam i w zyciu nie bede latac :-)
      • uleczka_k Re: Lęk przed lataniem 06.09.11, 14:34
        No i ten sztab ludzi dbający o moje bezpieczeństwo też dokłada się do tego strachu. Gdyby było bezpiecznie, to nie byłoby potrzeby zatrudniać tylu osób tylko w tym celu.
        Trochę boję się latania. Chyba z każdym rejsem coraz bardziej :P
        Ale czy zdarzyło się Wam kiedyś usiąść obok czarnoskórego młodego mężczyzny, który tuż na początku lotu wyjmuje sobie Koran do poczytania? No niby nic, prawda? Póki sobie siedział było jeszcze znośnie, ale gdy zechciał wyjść do toalety, to nie powiem, przemknął mi przez myśl obraz z 11 września. :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka