06.11.11, 11:00
Czytam "Wujaszka Wanię" Czechowa (to zamiast mszy), i na stronicy 6, Telegin wypowiada takie oto zdanie:
Kto zdradza żonę albo męża, to człowiek niepewny, taki, co może zdradzić i ojczyznę.
I myślę, jaki ten Anton Pawłowicz był genialny. Miał rację. Popatrzcie na dzisiejszych emigrantów. Ile wśród nich zdrad. Hadko smatriet'.
Obserwuj wątek
    • jedr-ek28 Re: Zdrada 06.11.11, 11:22
      :) Oj tam, oj tam
      • kptwrona Re: Zdrada 06.11.11, 12:12
        Bo dzisiaj zdrada nie jest nawet naganna. Zdrada małżeńska- zero kary. Zdrada ojczyzny- tak samo.
        Jeśli ks. Boniecki zdradza swój Kościół, to tylko mu paluszkiem pogrozili.
        Ale jesli pomylisz sie w PIT-cie o 11 zł, to postepowanie karno-skarbowe i kara (poznałem na własnej skórze).
        Zupełne pomieszanie z poplątaniem.
        • cynta Re: Zdrada 06.11.11, 15:36
          wg ciebie emigranci to zdrajcy?
          • kptwrona Re: Zdrada 06.11.11, 15:38
            Jeśli wyjechał czasowo- to separatysta, jak na stałe- to zdrajca.
            Tak mi dusza Polaka mówi.
            • gadagad Re: Zdrada 06.11.11, 21:09
              Niewolnictwo i pańszyzna dawno zlikwidowane.
              • kptwrona Re: Zdrada 06.11.11, 21:26
                gadagad napisała:

> Niewolnictwo i pańszyzna dawno zlikwidowane.

Niewolnictwo i pańszczyzna nadal istnieją, tylko pod innymi nazwami, ale nie o to chodzi.
                Kto zdradza żonę albo męża, to człowiek niepewny, taki, co może zdradzić i ojczyznę.
                Człowiek, który zdradza żonę/męża, zdradzi bez problemów przyjaciół, rodzinę, pracodawcę, ojczyznę. W końcu samego siebie zdradzi.
                • gadagad Re: Zdrada 06.11.11, 21:36
                  Na pohybel Niemcom, którzy zdradzili hitlerowskie państwo, choć było oficjalne, dyplomatyczne i akceptowane, bo im indywidualnie jego kurs, im wnętrzu, nieodpowiadał.
                  • kptwrona Re: Zdrada 06.11.11, 21:47
                    Zdradzili Hitlera, ale nie Niemcy.
                    Uważasz, że Claus von Stauffenberg zdradził swą ojczyznę? On za nią umarł.
                    • gadagad Re: Zdrada 06.11.11, 22:09
                      Nic o tym nie wiem, by pod Hitlerem nie istniały Niemcy, państwo.
                      • kptwrona Re: Zdrada 06.11.11, 22:13
                        Nie pasjonuje mnie mentalność Niemców.
                        Jestem Polakiem. Bliźsi mi są Rosjanie, np. Anton Pawłowicz.
                        • kptwrona Re: Zdrada 06.11.11, 22:24
                          Pojęcie Ojczyzny wiąże się bardzo ściśle z Bogiem i honorem.
                          Nie można o Ojczyźnie rozmawiać z ateistą.
                          Nie można o Ojczyźnie rozmawiać z człowiekiem bez honoru.
                          • gadagad Re: Zdrada 06.11.11, 22:29
                            A co mnie obchodzi, czego ty nie możesz?
                          • uleczka_k Re: Zdrada 07.11.11, 08:16
                            Wyjaśnij zatem pojęcie ojczyzny. I dlaczego, koniecznie, z wielkiej litery, a honor już nie?
                            • kptwrona Re: Zdrada 07.11.11, 10:47
                              To nie jest temat o definicjach, małych i wielkich literach. Jak wyjaśnię co to dla mnie Ojczyzna, to zapytasz o definicję męża/żony, przyjaciela, rodziny, honoru, Boga itp.
                              Chodzi o zdradę i łatwość zdradzania. Wystarczy zdradzić w jednej dziedzinie, uchylić furtkę i jest przyzwolenie na zdrady totalne.
                              Typowy zdrajca Ojczyzny, to Witold Gombrowicz. Podobno jak wchodził na pokład "Chrobrego", minął się z pułkownikiem Stanisławem Dąbkiem. Syn szlachty i syn chłopów. Zdrajca i patriota.
                              • uleczka_k Re: Zdrada 07.11.11, 13:40
                                Kapitanie, jeśli już o czymś mówisz, to mów tak, aby Cię słuchacze zrozumieli. Temat jest o ojczyźnie, honorze, zdradzie, bo sam te byty tu przywołałeś. Zatem przysiądź no, kolego, fałdów, zadaj sobie ten trud i wyjaśnij czym to dla Ciebie jest. Ułatwisz w ten sposób dyskusję.
                                • wtorekmelomana Re: Zdrada 09.11.11, 13:36
                                  Temat patriotyzmu i tradycyjnych wartości, jak Bóg, Honor, Ojczyzna, staje się ostatnio bardzo modny.
                                  Pewnie 11 listopada dyskusja na ulicach Warszawy będzie bardzo głośna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka