Dodaj do ulubionych

Alkohol w Wigilię

28.11.11, 21:43
Dostałem zaproszenie na firmową Wigilię. Otwierając mail moim oczom ukazało się Menu alkoholowe, przesłane przez samego dyrektora korporacji. Rozumiem, że trzeba robić tak, aby podobało się każdemu, więc jak kto woli. Ja jednak pytam: alkohol w Wigilię? Ja mogę iść i nie pić, ale w mojej rodzinie nigdy nie było w Wigilię alkoholu, dlatego nie wyobrażam sobie siedzieć przy Wigilijnym stole i patrzeć, jak ludzie piją alkohol. A wiem, że nie jeden będzie siedzieć przy tym stole pijany. I w zasadzie, to nie wiem: czy jestem zapraszany na Wigilię czy na zwykłą popijawę? Na Wigilię - chętnie przyjdę, ale w Wigilię. Na popijawę - owszem, ale kiedy indziej. Póki co, mój głos jest na "Nie". Jakie jest Wasze zdanie, alkohol w Wigilię "tak" czy "nie"?
Obserwuj wątek
    • georgia241 Re: Alkohol w Wigilię 28.11.11, 21:50
      Kto chce, niech pije. Kto nie chce, niech nie pije. Wszak nie jesteśmy niewolnikami. Aloha!
    • wltch Absolutnie isc.... 28.11.11, 21:50
      I nie robic ceregieli ze sprawy Wigili.

Ja np. wcale nie pijam alkoholu, ani nie pale. Po prostu nie. Co nie znaczy,ze unikam spotkan. Takie spotkania sprzyjaja kolektywom, lzej pozniej razem pracowac. Poza tym nie obrazisz w ten sposob innych....
    • paco_lopez Re: Alkohol w Wigilię 29.11.11, 09:39
      jędruś przeciez to jest spotkanie przed wigilią de facto i nie chodzi o rytuał świąteczny a imprezę d ziękczynną, że żescie wszyscy razem ten rok wytrzymali ze sobą. wigilia w pracy , to tylko nazwa. ja byłem na takich juz z 10 razy i stoję. juz jnie bądź taki moralista. nie chcesz pić to nie pij, ale nie odmawiaj innym pogańskiej zabawy. w końcu ta cała wigilia , to świeto pogańskie. katolicy jak to oni w zwyczaju mieli wetkneli swoje i każą się ludziom powstrzymywać. niech już przestaną te swoją farmazonię rozciągać na firmowe popijawy.
    • spin0za Re: Alkohol w Wigilię 29.11.11, 10:19
      Też jestem przeciwny alkoholowi w Wigilie. Może jeszcze do tego golonkę i bigos?
      Jeśli możesz się wykręcić, to zmyj się po opłatku.
      Siedzieć z ochlapusami przy stole wigilijnym? Po co?
    • nazzilla Rybka lubi plywac:) 29.11.11, 10:23
    • oko_zielone_pe Re: Alkohol w Wigilię 29.11.11, 12:11
      Dla mnie samo określenie Wigilia firmowa to niezły absurd.
      I wiadomo o co chodzi w firmowych tego typu spędach. Podwładni dostają ochłap ze stołu pańskiego w postaci wódki i zakąski. A przełożeni są zadowoleni głównie z siebie i bacznie przysłuchują się rozmowom lekko podchmielonych pracowników. Standard.
    • sabinac-0 Re: Alkohol w Wigilię 29.11.11, 23:57
      jedr-ek28 napisał:

> w mojej rodzinie nigdy nie było w W
      > igilię alkoholu, dlatego nie wyobrażam sobie siedzieć przy Wigilijnym stole i p
      > atrzeć, jak ludzie piją alkohol.

No nie przesadzaj, przeciez nie bedzie chyba libacji.

P.S. Mam nadzieje, ze nie bedziesz siedzial z mina Aniola Zaglady patrzac wzrokiem bazyliszka na kazdego, kto osmieli sie napic wina w te podniosla uroczystosc...

> A wiem, że nie jeden będzie siedzieć przy tym
      > stole pijany.

Skad wiesz?

> alkohol w Wigilię "tak" czy "nie"?

Zaleznie od osobistych upodoban.
      • jedr-ek28 Re: Alkohol w Wigilię 30.11.11, 00:45
        No nie przesadzaj, przeciez nie bedzie chyba libacji.

Wyobraź sobie, że pracuję już tam ponad rok i znam ludzi dobrze i wiem dokładnie, kto będzie oił i kto będzie pijany.

Wciąż mam mieszane uczucia.
        • sabinac-0 Re: Alkohol w Wigilię 30.11.11, 14:24
          jedr-ek28 napisał:

> Wyobraź sobie, że pracuję już tam ponad rok i znam ludzi dobrze i wiem dokładni
          > e, kto będzie oił i kto będzie pijany.
          >
          Ja bym na twoim miejscu poszla i staralabym sie bawic najlepiej jak sie da - poplotkowalabym, wypilabym kieliszek czy dwa albo tylko podjadlabym bez popijania wykrecajac sie ze musze gdzies jechac, a jakbym widziala ze robi sie kicha, pozegnalabym sie wylewnie i serdecznie i czmychnela pod pretekstem "spraw nie cierpiacych zwloki" (chore dziecko, tesc w szpitalu, remont dachu, zawsze cos sie znajdzie).

W koncu chodzi o to by spelnic towarzyska powinnosc i by bylo milo a nie zeby poddawac doroslych bliznich surowej ocenie moralnej.

P.S. Pisze co ja bym zrobila, nie musi to byc wlasciwe w twoim przypadku. Jesli np. twoja niechec do imprez z alkoholem wynika z tego, ze kiedys piles w nadmiarze i jestes po terapii, lepiej nie idz. Za duze ryzyko.
    • seth.destructor Re: Alkohol w Wigilię 30.11.11, 00:16
      To znaczy na firmową imprezę o nazwie Wigilia. Mogliby ją nazwać Sylwestrem, na jedno by wyszło. Sącz sobie jakiś soczek jak nie chcesz pić i baw się dobrze.
      • voxave Re: Alkohol w Wigilię 30.11.11, 06:07
        Alez oczywiście---do ryby wigilijnej obowiazkowo dobre biale wino :)
        • sabinac-0 Re: Alkohol w Wigilię 30.11.11, 14:26
          Odpowiednie wino jest uzupelnieniem uroczystego posilku. Nie nazwalabym tego "pijanstwem" ani "robieniem z Wigilii libacji". Nie ta kategoria.
          • spin0za Re: Alkohol w Wigilię 01.12.11, 09:05
            Jezus i apostołowie pili wino koszerne. Przy jego produkcji, rozlewaniu itp. nie mogły brać udziału kobiety. Zatem wino do wigilii powinno mieć certyfikat koszerności.
    • shachar Re: Alkohol w Wigilię 30.11.11, 15:25
      ....and don't drink at the corporate christmas party, or face the wrath of the Crimson Bolt:-)
      www.youtube.com/watch?v=FNfMq5BwYcE
    • tehuana Re: Alkohol w Wigilię 30.11.11, 23:16
      Nie wyobrazam sobie butelki obok oplatka. Wigilia jest wyjatkowa i piekna tradycja, ktora ja osobiscie szanuje najbardziej. Zaden inny dzien w roku nie wzbudza we mnie tylu pozytywnych emocji.
      Spotkania pseudowigilijne w pracy czy w szkole - doprowadzaly mnie do mdlosci. Nie widze powodu, zeby lamac sie oplatkiem z obcymi mi ludzmi, zyczyc im czegokolwiek. Przez okragly rok ludzie rywalizuja ze soba, obgaduja sie, nienawidza, pogardzaja, w ostatecznosci omijaja. Chyba rzeczywiscie musialabym sobie wypic, zeby przezyc te wszystkie falszywe gesty i puste slowa.

• voxave Re: Alkohol w Wigilię 01.12.11, 10:36
        Tehua---w domach cvzyli rodzinach to sie dopiero nienawidza-----a to z powodu spadkow i że mama jedno dziecko wyróżnia itd.
        Wino biale do wigilijnej ryby jak najbardziej-----Jezus z przekazu, tez na wieczerzy pił wino.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka