ala.l 30.03.12, 22:32 dzisiaj powiedzialam niemce ze ona nie jest odpowiedzialna za to co dzilo sie w wojne, potem poczulam sie strasznie i mam wyrzuty sumienia. Bo czy ja tak powiedzialam z wiara w to co mowie ,a moze tylko dlatego ze wypadalo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leokadia_25 Re: dwulicowosc? 30.03.12, 23:02 Jest takie przysłowie-jak nie wiesz jak się zachować to się zachowuj przyzwoicie,więc się zachowałaś przyzwoicie,nikt Ci nic nie zarzuci.No i jest to prawda że ona za wojnę nie odpowiada bo ona jedna nawet gdyby chciała wywołać wojnę to bez szefostwa i niemieckiego rządu byłaby bez szans,za wojnę decydowała góra a nie pionki Odpowiedz Link Zgłoś
renkaforever Re: dwulicowosc? 30.03.12, 23:11 A ona stara byla , ta Niemka ? Nawet jak stara, to nalezaloby jej wspolczuc z powodu, ze musiala grac role, ktorej nie mogla odmowic. Jak mloda, to w ogole o czym tu gadac, let her go dance. Odpowiedz Link Zgłoś
shachar Re: dwulicowosc? 31.03.12, 04:04 a gdyby ta Niemka powiedziała Ci (albo Ukrainiec, albo Żyd, albo Polak), że nie wini Cię ,o to ,co stało się w czasie wojny, to jakbyś się poczuła? Myślę, że swoją wspaniałomyślność zachowaj na "lepsze okazje", jak to mówią :-) tzn, jak będziesz miała naprawdę coś do wybaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: dwulicowosc? 31.03.12, 10:00 To tak jakbys powiedziała że wszyscy Polacy morduja swoje dzieci bo czytałaś że w jakiejś polskiej rodzinie do tego doszło. Myslę że nie istnieje zbiorowa odpowiedziałność. serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
larusse Re: dwulicowosc? 31.03.12, 10:08 ja jak byłam w liceum (niepełnoletnia, na szczęście) to się pobiłam z takim jednym starym niemcem na dworcu w Deutschlandii. tzn. nie pobiłam, po prostu on mnie popchnął (omal na tory nie wpadłam), bo mu na drodze rozgadana stałam, to ja mu oddałam (nie jestem zbyt dobrze wychowana). Zatoczył się, bo z laską był (i dwiema opiekunkami), wygrażać mi tą laską zaczął to ja niewiele myśląc "heil hitler" krzyknęłam. Szum się zrobił. Chwała Bogu, że niemieckiego nie znam, bo może i by mi przykro było. Nauczycielki się tyłem odwróciły, bo to wycieczka szkolna była... że niby mnie nie znają. Ja, jako że nic nie rozumiałam, wzruszyłam ramionami, odwróciłam się i poszłam. Zadnych nie mam wyrzutów sumienia. ala.l napisała: > dzisiaj powiedzialam niemce ze ona nie jest odpowiedzialna za to co dzilo sie w > wojne, > potem poczulam sie strasznie i mam wyrzuty sumienia. > Bo czy ja tak powiedzialam z wiara w to co mowie ,a moze tylko dlatego ze wypad > alo? Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.suf Re: dwulicowosc? 31.03.12, 13:26 jesli Alu sadzisz, ze jest ona wspolodpowiedzialna za to, co sie dzialo, to tak - hipokryzja. dobra okazja, zeby sie zastanowic nad tym, co wlasciwie myslisz na ten temat. mzoe stad ta agresja - zyjesz miedzy ludzmi, ktorych uwazasz za potwory, i usmiechasz sie do nich, bo tak wypada. Odpowiedz Link Zgłoś
ala.l Re: dwulicowosc? 07.04.12, 19:20 pewnie ze nie sadze ,aby ona za cokolwiek odpowiedzialna była,ja tez nie jestem odpowiedzialna ze moje wychowanie... I za te mysli,,,,tez nie.. Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk2 Re: dwulicowosc? 08.04.12, 12:43 dobrze sie czujesz w roli małej nieodpowiedzialnej dziewczynki;) Odpowiedz Link Zgłoś
ala.l Re: dwulicowosc? 08.04.12, 19:20 krytyk2 napisał: > dobrze się czujesz w roli małej nieodpowiedzialnej dziewczynki;) a co to ma wspólnego z tym faktem? Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk2 Re: dwulicowosc? 08.04.12, 20:29 ,ja tez nie jestem odpowiedzialna ze moje wychowanie... I za te mysli,,,,tez nie.. kokietujesz czy piszesz serio? za wychowanie nie jestesmy odpowiedzialni ,ale za to co z tym dalej robimy-juz na pewno.i nic/nikt/ nas z tego raczej nie wytłumaczy.Częste wspominanie o braku dopowiedzialności juz samo w sobie zdradza tendencję do jej unikania.Takim sposobem rozpoznania tego syndromu jest tez czeste poczucie krzywdy i tego ,ze los nie jest dla nas łaskawy;) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: dwulicowosc? 07.05.12, 19:11 Kazdy normalny czlowiek ma dwa lica Alka ;')) Poza tym, co wy o tej wojnie wiecznie gledzicie...a czujesz sie odpowiedzialna za to co stalo sie na wojnie w Iraku, nasi tez sie tam bili, no jak tam Alka z Twoja odpowiedzialnoscia za tamtejsze krzywdy ? Odpowiedz Link Zgłoś
lila122 Re: dwulicowosc? 08.05.12, 14:41 Dajcie spokoj z ta wojna.Ona juz dawno sie skonczyla i dla mlodych ludzi to daleka przeszlosc. Moja babcia miala 8 lat jak wybuchla wojna,a ja mam teraz myslec co zrobili Niemcy??? Teraz wielu Niemcow mowi,ze przeciez to nie ich wina za to co sie stalo i gdyby Hitler mogl tylko zobaczyc,ile miliardow ludzi na tej ziemi go nienawidzi za to co robil....... Tylko z samych Wegier-zginelo w Oswiecimiu,jakies 400.000 tys.Zydow.Tylko przez jeden dzien,krematorium spalalo 12 tys. ludzi.Te wszystkie eksperymenty na dzieciach i najgorszy "Aniol Smierci"- w Oswiecimiu....Jozef Mengele,ktory specjalizowal sie na eksperymentach z blizniakami.Tak jak opowiadala juz dawno temu jedna starsza kobieta......bardzo przystojny,ale gorszego diabla na ziemi juz nie bylo. Bardzo duzo niemieckiej mlodziezy wyjezdza do Oswiecimia,oni dobrze wiedza co sie tam strasznego stalo,wielu placze.To wszystko jest pokazywane im, nie po to,aby wzrastala nienawisc i rasizm,ale po to,zeby ludzie zrobili wszystko,aby nigdy nie doszlo do drugiego Holocaustu. Nasza terazniejsza mlodziez nigdy nie dalaby sie wepchnac do Oswiecimia,ludzie sa teraz inni.My mamy inne czasy,wszystko jest inne. Ja nigdy nie slyszalam od rodziny-zlego slowa o Niemcach i za to jestem im wdzieczna. Poza tym.....Hitler byl Austriakiem a nie-zadnym Niemcem. Wiem,ze Hitler ma krewnych w USA,ale oni ukrywaja sie z tym,ze maja z nim jakies wspolne korzenie,bardzo sie tego wstydza. ......i ja nie jestem winna,ze nasze Polaczki gnoja sie na calym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
hatroha Re: dwulicowosc? 16.05.12, 11:04 Gdybym był dzieckiem adolfa hiterku...malarza, to tekst typu "to nie twoja wina" raniłoby moje ego. jako dziecko czułbym sie ch...owo. Podobnie z narodowością. gdybym był niemcem, byłoby mi ch...owo, mając taka przeszłość bez względu na mój udział w IIWS. Wydaje mi się, że w takiej sytuacji zamiast mówic nie twoja wina, lepiej powiedziec ze Polacy to też ch...e i całkiem fajnie mordowali sobie ukraińców! Odpowiedz Link Zgłoś
ala.l Re: dwulicowosc? 11.06.12, 07:48 wszystko prawda ,o czym mowicie... ale ja tak mam,mysle jedno mowie drugie. I nie wierze ze Wy tez tak nie macie??? Odpowiedz Link Zgłoś
ala.l Re: dwulicowosc? 11.06.12, 07:45 jan_stereo napisał: > Kazdy normalny czlowiek ma dwa lica Alka ;')) Poza tym, co wy o tej wojnie wiec > znie gledzicie...a czujesz sie odpowiedzialna za to co stalo sie na wojnie w Ir > aku, nasi tez sie tam bili, no jak tam Alka z Twoja odpowiedzialnoscia za tamte > jsze krzywdy ? tyz prawda,ze w dzisiejszych czasach ,tez nie jest wesolo.I wcale nie czuje sie odpowiedzialna. Odpowiedz Link Zgłoś
baryhomo Re: dwulicowosc? 11.06.12, 13:34 Co innego myslisz, a co innego mowisz ? Musz e sprobowac , ale w twoim przypadku najwazniejsze sa intencje, byly dobre i nie spowodowaly konfliktu. Masz polityczna poprawnosc i nie zaostrzylas konfliktu polsko-niemieckiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
renkaforever Re: Czesc Alka ;') n/t 13.06.12, 07:29 A ja kiedys doswiadczylam dziwnej historii z Niemka, jedna z wypedzonych.. Otoz trafila ona do Kanady jako mloda dziewczyna, jedyna ocalala z calej rodziny wymordowanej przez Polakow, tuz po wyzwoleniu, jak opowiadala. Przezyla tu wiele lat. Bedac 80 letnia staruszka, z mloda opiekunka przyjechala do mojej restauracji, gdzie ja uraczylam polskim obiadem i swoim bajerowaniem o wojnie, Polakach i Niemcach. Kobieta poplakala sie i nagle podeszla do mnie blisko i usciskala mnie i dziekowala mi , placzac. Ja nie wiem , co ja zrobilam, chyba zmienilam bieg historii w jej sercu, bo przeciez ona byla wypedzona, a jej rodzina wymordowana przez Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś