Dodaj do ulubionych

fobia spoleczna

19.06.12, 21:57
cierpie od lat na fobie spoleczna, od jakichs 15 lat tak naprawde, z tym ze przez 10 lat nie wiedzialem, co mi jest i adaptowalem sie alkoholem, potem odkrylem psychologow i ogolnie cos zaczelo mi switac, ale malo rozumialem, w ostatnim czasie od roku poznalem to zaburzenie. U mnie to jest sytuacyjne, obawa przed przebywaniem w sytuacjach towarzyskich i obawa, ze bede mi sie trzesly rece i sie skompromituje. Totalnie irracjonalne, ale zakodowane na poziomie wrecz automatycznym. Do tego dochodzi lek 'przed' czyli rozmyslanie o sytuacjach na dni czy tygodnie przed i czarne scenariusze.
Stosowalem rozne techniki- terapia poznawczo behawioralna, ekspozycja, rozne techniki w ramach, ale ciagle mam obawe, ze to jest, ze wroci. mimo, ze zdarza sie rzadko, i mimo ze staram sie nie izolowac z tego powodu, to ten lek zawsze gdzies jest i unieprzyjemnia kontakty spoleczne.

czy ktos slyszal o hipnozie przy takich zaburzeniach? Jakie inne metody? Dzieki.
Obserwuj wątek
    • lidka449 Re: fobia spoleczna 19.06.12, 23:04
      nie obraź się tylko, ale przytoczę pewien cytat :
      "Kto ma urojone lęki,ten zasługuje na prawdziwe" - Seneka Młodszy
      Może nie wszytko jest takie jak sobie wyobrażasz ?
      • kropidlo5 Re: fobia spoleczna 20.06.12, 01:23
        idka449 napisała:

> nie obraź się tylko, ale przytoczę pewien cytat :
        > "Kto ma urojone lęki,ten zasługuje na prawdziwe" - Seneka Młodszy
        > Może nie wszytko jest takie jak sobie wyobrażasz ?

Znam takich przyslow wiecej.
        Eisenhover 'nie mam czasu na myslenie o ludziach, kotrych nie lubie'
        Shopenhauer '90% rzeczy ktorymi martwilem sie z wyziu nigdy sie nie zdarzylo'

niestety tak to jest.
    • eirene-the-best Re: fobia spoleczna 19.06.12, 23:29
      Myślę,że hipnoza jest bardzo dobrym pomysłem.
      Mogłoby Ci pomóc również NLP.W Warszawie jest Polski Instytut NLP gdzie jest prowadzona psychoterapia metodami NLP. Ma ona tę dobrą stronę,że to Ty sam pracujesz ze swoim problemem,a prowadzący Cię nawet na dobrą sprawę nie musi wiedzieć jaki to problem.
      Ponadto jest to szybka metoda dotarcia do podświadomości. Zainteresuj się tym .
      Polecam ! U Ciebie szwankuje poczucie własnej wartości ,a dzięki NLP możesz je łatwiej zbudować.
      • kropidlo5 Re: fobia spoleczna 20.06.12, 01:26
        eirene-the-best napisała:

> Myślę,że hipnoza jest bardzo dobrym pomysłem.
        > Mogłoby Ci pomóc również NLP.W Warszawie jest Polski Instytut NLP gdzie jest pr
        > owadzona psychoterapia metodami NLP. Ma ona tę dobrą stronę,że to Ty sam pracuj
        > esz ze swoim problemem,a prowadzący Cię nawet na dobrą sprawę nie musi wiedzieć
        > jaki to problem.
        > Ponadto jest to szybka metoda dotarcia do podświadomości. Zainteresuj się tym
        > .
        > Polecam ! U Ciebie szwankuje poczucie własnej wartości ,a dzięki NLP możesz je
        > łatwiej zbudować.

brzmi ciekawie, zainteresuje sie.

Tak, niskie poczucie wartosci jest przy zrodle. Kiedy robilem terapie behawioralna, i czytalem o takich metodach, doczytalem, ze proste fobie eliminuje sie przez ekspozycje- powolne oswojenie z czynnikiem, ktory przeraza. Jednak gdy to nie dziala, oznacza to ze fobia jest na poziomie przekonan i jest odzwierciedleniem glebszych procesow myslowych. I tu sie klania poczucie wartosci.

• 1lapaz Re: fobia spoleczna 20.06.12, 08:51
          Na 1, 2 i 3 rzut oka ta sytuacja wyglada tak, ze zauwazyles, pewnie nie bezpodstawnie, ze ludzie poswiecaja duzo uwagi osobom, ktore maja problemy, wzruszajace. Lubimy pomagac innym bo przez to cos zyskujemy. Zaliczamy kolejne plusiki na koncowy egzamin z zycia.
          Potrzebujesz czyjejs uwagi, zainteresowania, ale nie dlatego, ze masz jakies choroby, tylko dlatego, ze kiedys miales tego deficyt. Skup sie na tym. Probujesz nawiazac dialog, w ktorym ty jestes na pierwszym miejscu. Moze musisz osiagnac jakis sukces zyciowy i w ten sposob podniesiesz samoocene ? Tylko znow najwazniejsze zebys robil to tylko dla siebie, a nie zeby poinformowac cala reszte swiata. Badz dla siebie troche bardziej surowy i nie rob problemow z wszystkiego.
          • kropidlo5 Re: fobia spoleczna 20.06.12, 09:53
            ystko sie zgadza poza surowowscia, bo wszedzie gdzie czytam, radza by byc dla siebie mniej surowym, pod kazdym wzgledem. wysoka samokrytyka, niska samoocena, zawyzone aspiracje i ambicje, duzy poziom wstydu i poczucia winy- to sa zrodla. tylko nie jest latwo to zwalczyc.
            • 1lapaz Re: fobia spoleczna 20.06.12, 10:24
              Bardziej surowy dla siebie w kontekscie wymyslania i nazywania problemow.
              • kropidlo5 Re: fobia spoleczna 20.06.12, 14:18
                1lapaz napisała:

> Bardziej surowy dla siebie w kontekscie wymyslania i nazywania problemow.

no tak, to taki paradoks- badz bardziej surowy poprzez wieksza wyrozumialosc.
                • 1lapaz Re: fobia spoleczna 21.06.12, 11:44
                  Moze i paradoks, ale jesli bedziesz bardziej surowy dla swojego racjonalnego rozumu, ktory kaze ci zglebiac i nazywac wlasne ulomnoci, niemoc, to staniesz sie wyrozumialy dla tego z czym sie meczysz, staniesz sie bardziej wyrozumialy dla samego siebie. Odwrotnie tez to dziala.
            • eirene-the-best Re: fobia spoleczna 20.06.12, 10:26
              Polecam Ci książeczkę znanej terapeutki Sharon Wegscheider-Cruse-" Poczucie własnej wartości".
              Jest dostępna na allegro .
              • 1lapaz Re: fobia spoleczna 20.06.12, 10:34
                A ja polecam ksiazke "o czym mowie, kiedy mowie o bieganiu" Murakami i "Dalajlama o szczesciu, zyciu i przemijaniu"
              • kropidlo5 Re: fobia spoleczna 20.06.12, 14:17
                dzieki za sugestie, zakupie jak zobacze w ksiegarni.
                • eirene-the-best Re: fobia spoleczna 20.06.12, 19:49
                  Nie wiem czy dostaniesz w księgarni. Watpię.Ja mam dość stare wydanie.
                  • kropidlo5 Re: fobia spoleczna 20.06.12, 21:32
                    widzialem online.
        • morribet Re: fobia spoleczna 25.01.13, 20:55
          Co do Polskiego Instytutu NLP zdecydowanie nie polecam.To co inni piszą,że terapeuta nie musi znać problemu,żeby leczyć....To tak jak lekarz nie musi znać choroby,żeby ją leczyć.....Natomiast faktycznie w PINLP nie są zainteresowani problemami pacjenta ale zupełnie z innych przyczyn. Liczy się szybka forsa i dobra reklama a więc znajomości z dziennikarzami a właściwie z dziennikarkami /biedne kobiety..../,prezentowanie się na różnych imprezach masowych,gdzie żongluje sie piłeczkami i opowiada niestworzone historie,że można wszystko -wystarczy zmienić swoje myślenie i podnieść samoocenę.I magia działa i kasiora też jest.
          Generalnie magii NLP ulegają osoby, które potrzebują na codzień autorytetu,siły grupy i połykają treści jak przetrawioną papkę.Łatwo dają się zaprogramować i są wpatrzeni w swego mistrza jak w boga.Chór głosów powtarza slogany NLP:"mapa to nie rzeczywistość".Jak to sie dzieje,że dorośli ludzie tak są zmanipulowani jak dzieci w przedszkolu powtarzający co PANI powiedziała.PANI jest najważniejsza.
          A następne;zachęcam do przyjrzenia się głównym trenerom i tzw. psychoterapeutom NLP. Niektórzy mienią się DOSKONAŁYMI /naprawdę-sprawdźcie na stronach NLP/.Sam znam jednego,który zrezygnował z leczenia psychiatrycznego i stał się guru NLP.Ludzie zacznijcie w końcu samodzielnie myśleć!!!Chociaż techniki NLP często to utrudniają....
          • szaman.ka Re: fobia spoleczna 25.01.13, 22:41
            A Ty znasz metody psychoterapii przy użyciu NLP, czy tak na podstawie ogólnej ,powierzchownej wiedzy zabierasz głos ?
            Taka jest specyfika psychoterapii w NLP,że zmiany pacjent może dokonywać sam,a rolą terapeuty jest tylko znać dobrze procedurę i uważnie go prowadzić.
            Pewnie jest tak,że jedni gonią za kasą ,a inni nie.Psychoterapia przy użyciu NLP nie jest akurat tak dochodowa i lukratywna jak działalność szkoleniowa ,zwłaszcza dla biznesu.Tak więc ;jeśli ktoś się postanowił specjalizować w psychoterapii,to akurat nie kasa jest jego priorytetem.Poza tym są tam stażyści,którym zależy na zdobyciu doświadczenia i na pewno angażują się w to, co robią,a stawki mają o 50% niższe.Jestem pewna,że są na tyle zaawansowani,że nie zrobią klientowi krzywdy.
    • lifeisaparadox Re: fobia spoleczna 21.06.12, 01:29
      kropidlo5 napisał:

> czy ktos slyszal o hipnozie przy takich zaburzeniach? Jakie inne metody? Dzieki

Jak to jest genetyczne, to tylko rewolwer i piwnica.
      • kropidlo5 Re: fobia spoleczna 21.06.12, 03:05
        ifeisaparadox napisał:

> kropidlo5 napisał:
        >
        > > czy ktos slyszal o hipnozie przy takich zaburzeniach? Jakie inne metody?
        > Dzieki
        >
        > Jak to jest genetyczne, to tylko rewolwer i piwnica.

Dziekuje za rade. Moze mi sie przyda. Wzruszony jestem.
        • 1lapaz Re: fobia spoleczna 21.06.12, 11:39
          Jak odbierasz paradoxa czy jako wrednego , czy osobe z poczuciem humoru ?
          • kropidlo5 Re: fobia spoleczna 21.06.12, 12:21
            1lapaz napisała:

> Jak odbierasz paradoxa czy jako wrednego , czy osobe z poczuciem humoru ?

posrodku.
            • 1lapaz Re: fobia spoleczna 21.06.12, 12:27
              Czyli jestes obojetny na taki komentarz. Tylko w zyciu musisz miec czesciej wlasne zdanie i swiatopoglad, nie na zasadzie wszystko jedno. Przy podejsciu obojetnym mozesz wydawac sie kims idealnym do manipulacji i ksztaltowania.
              • kropidlo5 Re: fobia spoleczna 21.06.12, 14:59
                1lapaz napisała:

> Czyli jestes obojetny na taki komentarz. Tylko w zyciu musisz miec czesciej wla
                > sne zdanie i swiatopoglad, nie na zasadzie wszystko jedno. Przy podejsciu oboje
                > tnym mozesz wydawac sie kims idealnym do manipulacji i ksztaltowania

ciekawe, nie pomyslalem o tym. tak istosnie moze byc. i w efekcie, jak to mowa- jak dogadzaz wszystkim to nie dogadzasz nikomu.
                • eirene-the-best Re: fobia spoleczna 21.06.12, 15:05
                  Ja znam inną wersję: "Człowiek,który chce zadowolić :Boga,ojczyznę i rodzinę nie osiąga niczego i sam ginie w rozpaczy."
                  • kropidlo5 Re: fobia spoleczna 21.06.12, 18:41
                    eirene-the-best napisała:

> Ja znam inną wersję: "Człowiek,który chce zadowolić :Boga,ojczyznę i rodzinę ni
                    > e osiąga niczego i sam ginie w rozpaczy."

lepszy wrobel w garsci, lapanie srok za ogon, trawa bardziej zielona itp:)
        • lifeisaparadox Re: fobia spoleczna 21.06.12, 17:36
          kropidlo5 napisał:

> Dziekuje za rade. Moze mi sie przyda. Wzruszony jestem.

Prawdziwie wzruszająca to jest skuteczność psychotropów i psychoterapii w zestawieniu z placebo.
          • kropidlo5 Re: fobia spoleczna 21.06.12, 18:36
            to prawda, nieodgadnione sa rezerwy ludzkiego muzgo.
            • lifeisaparadox Re: fobia spoleczna 21.06.12, 20:12
              optymista
    • clarissa3 Re: fobia spoleczna 25.01.13, 22:37
      Z wiekiem przechodzi - gdy zrozumiesz na pewno ze ludzie to ludzie i przejmowac sie tym co mysla o tobie nie warto. Jest tez taki sposob, ktory ponoc pomaga, wyobrazic sobie swego rozmowce golego i jedynie w gaciach - nerwy wtedy przechodza i usmiech wykwita na twarzy;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka