Dodaj do ulubionych

Spacja przed znakiem zapytania

20.09.12, 21:40
O czym to świadczy, gdy osoba stawia uporczywie spację przed każdym znakiem zapytania? Jak dla mnie jest to jakieś zwichnięcie psychiki, niepewność, wahanie. Pytam, bo coraz częściej wśród studentów widzę taką manierę, może to moda, a może oni po prostu mają problemy i trzeba im pomóc. Zresztą potwierdza to stwierdzenie jednego z psychologów niemieckich:
"Stosowanie odstępu przed znakiem zapytania świadczy o głębokich kompleksach z dzieciństwa, niepewności co do swojego działania i niespełnionym pragnieniu akceptacji."
Obserwuj wątek
    • szczesliwy_pierozek Re: Spacja przed znakiem zapytania 20.09.12, 22:01
      > Pytam, bo coraz częściej wśród studentów widzę taką manierę, może to moda, a mo

A nie uczysz studentów romanistyki? Spacja przed pytajnikiem jest normą w języku francuskim, tak jak zaczynanie zdania z wielkiej litery.
    • lifeisaparadox Re: Spacja przed znakiem zapytania 20.09.12, 22:15
      guidonn napisał:

> "Stosowanie odstępu przed znakiem zapytania świadczy o głębokich kompleksach z
      > dzieciństwa, niepewności co do swojego działania i niespełnionym pragnieniu akc
      > eptacji."

Hahahaha, że co ?
    • jan_stereo Re: Spacja przed znakiem zapytania 20.09.12, 22:20
      Z licznych opracowac wynika iz spacja przed znakiem zapytania jest stawiana przez osoby, ktore mialy mniej udane wakacje, najczesciej okresu letniego, natomiast spacja przed wykrzyknikiem podkresla nie do konca udane zakupy rodzinne, tak zwana dobitnosc ze wydana kasa byc moze nie byla slusznie zainwestowana. To sa bardzo trudne i zawile tematy, wielu psychologow polamalo sobie na tym umysl.
    • uleczka_k Re: Spacja przed znakiem zapytania 21.09.12, 08:01
      Niechlujność ortograficzna i interpunkcyjna???
      • guidonn Re: Spacja przed znakiem zapytania 21.09.12, 09:22
        Nie sądzę. To ma głebsze podłoże. Jak to:

"Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości." - Terry Pratchett.
        • to.niemozliwe Re: Spacja przed znakiem zapytania 21.09.12, 19:38
          To ciekawe, bo zwykle latwiej dostrzega sie zaburzenie cudzej osobowosci. :-)
    • rt.4 Re: Spacja przed znakiem zapytania 21.09.12, 10:01
      Dla mnie znaczyloby to bardziej, ze nie znaja podstawowych zasad w gramatyce. Po prostu malo czytaja i rownie malo pisza.
    • roman.wolak Re: Spacja przed znakiem zapytania 21.09.12, 13:08
      Wbrew pozorom to ciekawy temat. Z pisma można wiele się dowiedzieć o człowieku i nie mówię to o grafologii sensu stricte, ale o właśnie takie pozornie nieistotne elementy jak spacja przez znakiem interpunkcyjnym, głównie pytajnikiem i wykrzyknikiem. Z moich obserwacji wynika, że osoby takie mają zaburzenia osobowości, kompleksy z dzieciństwa jak ktoś już napisał również, są to osoby często apodyktyczne, nie znoszące sprzeciwu, ponieważ boją się, że ich pomysły nie są wcale takie genialne, jak im się wydaje. Ale to tylko pozory, ponieważ są to naprawdę osoby słabe psychiczne, o chwiejnych nastrojach, które maskują takich właśnie chamskim zachowaniem. Niestety pismo wiele powie o człowieku, ponieważ piszemy zwykle bezwiednie, przy tym wylewając na papier czy klawiaturę swoją osobowość.
      Roman
    • facettt Psychologow niemieckich mam w d... 21.09.12, 14:22
      a spacje tez stawiam, bo chce by znak zapytania bylo widac i by nie zlewal sie ze slowem.

A np. po hiszpansku pisze sie tak:
      znaki zapytania sa dwa, a jeden z nich stoi na glowie :)))

¿Por qué?
      • roman.wolak Re: Psychologow niemieckich mam w d... 21.09.12, 14:27
        To znaczy, że masz kompleksy. Zastanów się nad sobą.

facettt napisał:

> a spacje tez stawiam, bo chce by znak zapytania bylo widac i by nie zlewal sie
        > ze slowem.
        >
        > A np. po hiszpansku pisze sie tak:
        > znaki zapytania sa dwa, a jeden z nich stoi na glowie :)))
        >
        >
        > ¿Por qué?
      • roman.wolak Re: Psychologow niemieckich mam w d... 21.09.12, 14:29
        facettt napisał:

> ¿Por qué?

ps. Gdzie te znaki zapytania? Ja nie widzę żadnego.
        • facettt forumowych psychologow tez mam w d... 21.09.12, 15:04
          roman.wolak napisał:

> facettt napisał:
          >
          > > ¿Por qué?
          >
          > ps. Gdzie te znaki zapytania? Ja nie widzę żadnego.

no to i mialem racje, ze trza je od literek odsunac, by bylo je widac.
          zobacz tera:

¿ Por qué ?
          • roman.wolak Re: forumowych psychologow tez mam w d... 21.09.12, 15:40
            I jeszcze zadufany w sobie.
            Miałem rację.
            Roman

facettt napisał:

> roman.wolak napisał:
            >
            > > facettt napisał:
            > >
            > > > ¿Por qué?
            > >
            > > ps. Gdzie te znaki zapytania? Ja nie widzę żadnego.
            >
            >
            > no to i mialem racje, ze trza je od literek odsunac, by bylo je widac.
            > zobacz tera:
            >
            > ¿ Por qué ?
            • grosiq Re: forumowych psychologow tez mam w d... 09.02.13, 13:40
              Ja np. mam 16 lat. Ale nigdy przenigdy nie wiedziałem, że się nie robi spacji przed znakiem zapytania ... bowiem zawsze stawiałem spację przed znakiem zapytania czy przed wykrzyknikiem ... Właśnie tak: "Czyżbym źle pisał ?" Chociaż powiem wam, że w tym co napisaliście jest dużo prawdy ... miałem problemy emocjonalne i mam kompleksy i jeszcze wiele innych dziwnych ubzdurań ... być może dlatego piszę wykrzykniki i znaki zapytania po spacji ale nikt nigdy mnie nie uczył, że się tak nie robi. Dopiero z pewnego forum się o tym dowiedziałem i pragnąłem znaleźć na google co się udało znaleźć właśnie ten wątek i napisać. Proszę o więcej wypowiedzi.
              • hatroha Re: forumowych psychologow tez mam w d... 13.02.13, 23:12
                Zaczynam bać się spacji. Spuszczę się na enter
                !
            • aroden te uwage tesz mam w d... 14.02.13, 16:56
              roman.wolak napisał:

> I jeszcze zadufany w sobie.

- mnie to nie przeszkadza, a jak tobie przeszkadza - to masz prpblem :)

> Miałem rację.

- bierz to smialo na Klate. racje - jak d... kazdy ma wlasna.
    • 6.maja.2013 Bzdura! 07.05.13, 17:59
      Choć powszechnie przyjęte jest, że przed znakiem interpunkcyjnym nie powinno się stawiać spacji, to od tej zasady są pewne odstępstwa. Dotyczy to znaku zapytania i wykrzyknika.
      Pytanie ze znakiem zapytania poprzedzonym spacją inaczej się intonuje, aniżeli pytanie ze znakiem zapytania bez spacji. Podobnie jest ze zdaniem zakończonym wykrzyknikiem.
      Doskonale o tym wiedzą aktorzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka