Dodaj do ulubionych

Jak odnaleźć w sobie pasję

01.06.13, 16:45
Nie potrafię znaleźć w sobie odpowiedzi na to pytanie.. Mam wrażenie, że moje życie jest niepełne, praca, dom. Wchodzę w związek partnerski który wypełnia moje życie, później jestem sama tak jak teraz. Przez całe życie próbuję ją odnaleźć, ostatnio myślałam, że złapałam bakcyla fotografii, robiłam zdjęcia ludziom ale po ostatniej sesji gdy trafiła mi się modelka której styl kompletnie mi się nie podobał poczułam się znudzona tą całą moją chęcią robienia zdjęć. Mam wrażenie, że do wszystkiego mam takie dość średnie zdolności, nie wybijające się ponad przeciętną a może jednak jest coś co zachwyciłoby mnie na maxa ? chciałabym umieć to odnaleźć, tylko jak...
Obserwuj wątek
    • ecco_mi Re: Jak odnaleźć w sobie pasję 01.06.13, 17:27
      Przede wszystkim mieszasz posiadanie ponadprzeciętnych zdolności do robienia czegoś z pasją do tego. To nie jest to samo.
      Być może dlatego nie potrafisz się zaangażować w coś bardziej, bo jesteś perfekcjonistką, chcesz to robić idealnie, a to odbiera Ci radość z samego działania.
      Próbuj różnych rzeczy, aż Cię coś wciągnie, ale nie oczekuj od razu ponadprzeciętnych rezultatów. Moim zdaniem większość umiejętności jest pochodną praktyki, a nie talentu samego w sobie.
      Powodzenia :)
      • clarissa3 Re: Jak odnaleźć w sobie pasję 01.06.13, 17:37
        Szukajcie a znajdziecie - jak mowi pismo swiete! ;)
        • szaman.ka Re: Jak odnaleźć w sobie pasję 01.06.13, 18:19
          Ni e patrz na to w czym jesteś dobra,czy masz zdolności, tylko na to,co sprawia Ci radość i to rób.
    • hansii a na xuja ci ta pasja ? 01.06.13, 19:08
      lubie:

moja prace
      pivo
      ksiazki
      kobiety
      rover...
      kajak
      majsterkowanie
      itd...

ale do wszystkiego tego mam LETNI stosunek
      i z kazdej z tych spraw (na korzysc pozostalych) moge z latwoscia zrezygnowac :)
    • jedr-ek28 Re: Jak odnaleźć w sobie pasję 01.06.13, 19:54
      Jak odnajdziesz na to sposób, to mi daj znać:)
    • fornalka Re: Jak odnaleźć w sobie pasję 28.04.15, 07:28
      fajny artykuł - dużo o odnajdywaniu pasji też tutaj www.jakoszczedzacjakzarabiac.blogspot.com
    • wolfbreslau Re: Jak odnaleźć w sobie pasję 28.04.15, 08:08
      singielka_77 napisała:

> Nie potrafię znaleźć w sobie odpowiedzi na to pytanie.. Mam wrażenie, że moje ż
      > ycie jest niepełne, praca, dom. Wchodzę w związek partnerski który wypełnia moj
      > e życie, później jestem sama tak jak teraz. Przez całe życie próbuję ją odnaleź
      > ć, ostatnio myślałam, że złapałam bakcyla fotografii, robiłam zdjęcia ludziom a
      > le po ostatniej sesji gdy trafiła mi się modelka której styl kompletnie mi się
      > nie podobał poczułam się znudzona tą całą moją chęcią robienia zdjęć. Mam wraże
      > nie, że do wszystkiego mam takie dość średnie zdolności, nie wybijające się pon
      > ad przeciętną a może jednak jest coś co zachwyciłoby mnie na maxa ? chciałabym
      > umieć to odnaleźć, tylko jak...

mowia na to "slomiany zapal"...czasem dotyczy to wszystkich dziedzin zycia.
      czy jest na to lekarstwo?
      nie mam pojecia....
      wspolczesny czlowiek, ma jednak naiwna i infantylna wiare w to ,ze na wszystko jest wyjasnienie. ze psychologia na wszystko ma odpowiedz. i kazda rzecz mozna naprawic, lub wyteraputyzowac ;-)
      a moim zdaniem, zeby cos zmienic w swoim zyciu, potrzebna jest determinacja, cierpliwosc i duzy wysilek. dopiero potem mozna szukac pomocy tu i tam . wpierw motywacja autentyczna, potem metoda.
      i tak mi podpowiada wlasne doswiadczenie: docenilem wlasne uzdolnienia dopiero wtedy , gdy je wszystkie niemal utracilem. czyli: jak przywalilem w zyciowe dno, dopiero wtedy odnalazlem pasje zycia wlasnego :-)
      nie cudzego, nie spolecznie aprobowanego, nie rodzinne akceptowanego...ale wlasnie wlasnego :-)wczesniej przez kilkadziesiat lat rozmienialem na drobne wszystko, co mi natura dala. latwo przychodzilo, jeszcze latwiej znikalo.
      potem byla i terapia i psycholog, i poszukiwania doznan mistycznych, czy innych sekciarskich produktow. a teraz cieszy mnie zaplacony na czas rachunek, pasja jazdy rowerem na zlosc innym rowerzystom, pasja pracy, pasja patrzenia na wlasne dorosle dzieci jak zyja. pasja mycia sie i golenia przed randka. i dopada mnie czasem szewska pasja, gdy jakas blondynka, zamiast ruszac na swiatlach zielonych z impetem i szybko. konczy wlasnie gapienie sie w smartfona, maluje pazury, szuka biegu, a ja mam pecha bo stoje w korku za nia :-)
      a przeciez tak naprawde rude i blondynki to moja najwieksza pasja ;-)
      • hansii nosz , kutfa... 28.04.15, 20:29
        wolfbreslau napisał:
        a przeciez tak naprawde rude i blondynki to moja najwieksza pasja ;-)

nosz kutfa, dobrze, ze szatynki i brunetki pozostawiasz mnie.
        bo inaczej bym... k... (tu moga sie pojawic grozby karalne.)
    • aarikka Re: Jak odnaleźć w sobie pasję 28.04.15, 23:28
      Polecam ten artykuł www.energiawewnetrzna.pl/2015/gdy-brakuje-muzy-skad-czerpac-inspiracje/.
    • orjen Re: Jak odnaleźć w sobie pasję 29.04.15, 21:07
      oj tez bym chciała znaleźć jakąś pasję która mnie wciągnie na maksa... zazdroszcze koleżance co sie np. wkręciła w bieganie, niby takie proste, a widze ze sprawia jej duzo radosci, a ja próbowałam troche z nią pobiegac i to jednak nie dla mnie :( jedyne co mnie wciąga to oglądanie seriali, ale tego chyba pasją nazwać nie można xD
      • hansii trza jej szukac :) 29.04.15, 23:47
        a jak to nie ?
        jedyne co mnie wciąga to oglądanie seriali, ale tego chyba pasją nazwać nie można xD

a jak to nie ?
        Slubna oglada pasjami seriale od 25-tu lat...
        a coby jej nie obrazac - pojechala wlasnie z jedna reka w gipsie do RPA/South Africa...

- chciec - to muc.
        • wolfbreslau Re: trza jej szukac :) 30.04.15, 11:17
          jak to napidal slusznie hans....trzeba miec pasje do szukania pasji
          ostatecznie mozna wspomoc sie pasja jana sebastiana bacha;
          www.youtube.com/watch?v=P21qlB0K-Bs
          potem inny rodzaj pasjonowania sie z zyciem :
          www.youtube.com/watch?v=xz7usUEPWsc

a na koniec:
          www.youtube.com/watch?v=m9SqSbwJSYA

;-)))
          • orjen Re: trza jej szukac :) 02.05.15, 13:26
            no tak przy dobrej melodii życie od razu robi się przyjemniejsze i szukanie pasji podobnie :)
      • malwi.4 Re: Jak odnaleźć w sobie pasję 30.04.15, 17:13
        Jak będziesz siebie obwiniac o te seriale to samopoczucie Ci sie nie poprawi a dobre samopoczucie to checi do czegoś więcej niż seriale. Spróbuj ich oglądanie traktować jako czas dla siebie, czas relaksu, odpoczynku, bez obwiniania siebie, bez wyrzutów sumienia.
        • orjen Re: Jak odnaleźć w sobie pasję 02.05.15, 13:27
          nie obwiniam :) lubię je oglądać w wolnym czasie i tyle ;)
    • badencja Re: Jak odnaleźć w sobie pasję 30.04.15, 17:37
      Oj tam, pasja wcale nie musi byc czymś namacanym i typowym. Wiadomo, że jak ktoś zbiera znaczki, czy robi zdjęcia itp to ma namacalne dowody tej pasji, ale takie rzeczy jak oglądanie seriali czy cokolwiek innego tez może pasjonowac człowieka.
      Ja np. mam dziwne upodobania, może pasją bym tego nie nazwała, ale np. lubię sobie własnie przeglądać fora i czytać rózne wypowiedzi ludzi i ich róznorodność mnie często tak fascynuje, że poniekąd stało się to moim hobby ;)
      • malwi.4 Re: Jak odnaleźć w sobie pasję 01.05.15, 15:53
        Zgadzam sie z Tobą, Badencja. Fajnie tu Szamanka napisała, aby nie koniecznie skupiać się na tym w czym dobrzy jesteśmy, ale robić to co lubimy, co nam przyjemność sprawia.

A jeśli chodzi o dręczące uzależnienia. Kiedyś w jednej audycji kobieta (psycholog) mówiła tak: jeśli ktoś uzależniony jest od zjedzenia codziennie tabliczki czekolady i się o to obwinia to jest jeszcze gorzej, gdyby to zjedzenie przyjemność dostarczało. I oto, jak radziła walczyć z tym objadaniem: usiąść spokojnie, jeść czekoladę i się delektować, celebrować, bez wyrzutów. Następnego dnia znów przygotować się do "celebrowania" i zjeść jedną kostkę mniej. Itd. i ja potrafię już jedynie dwoma kostkami kokosowej się zaspokoić! :)

I też uważam, ze pasje to mogą być nawet uważane przez innych za mało ambitne. Ważne, ze by przyjemność sprawiały, pozytywnie nakręcały. Ja też mam taką jedną pasję, może mało ambitną, ale nawet jakieś korzyści z niej mam. Dobra w niej nie jestem, rozwijam się. Lubię to.

Jeżdżenie po lasach i szukanie tajemniczych miejsc też fajne jest. Ktoś mi o tym niedawno pisał.

No dobra, bo się dziś rozpisałam, kilka razy przyłożyłam i To.niemożliwe poziom spada, degustacji doznaje. I tak planuje od jakiegoś czasu na stare forum wrócić pod zmienionym nikiem.
    • wolfbreslau Re: Jak odnaleźć w sobie pasję 19.05.15, 15:14
      poniekad miesci sie w temacie. pasja,zycie i reszta tego co wynika potem
      polecam ksiazke...moim zdaniem warto przeczytac :
      www.gandalf.com.pl/b/najgorszy-czlowiek-na-swiecie/?gclid=CPiBuc_wzcUCFeiWtAodQScAKg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka