Dodaj do ulubionych

Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego

30.12.13, 17:38
Tak sie glosno mowi na temat nowoczesnego, liberalnego kraju jak Holandia, a jak wyglada rzeczywistosc... Dozwolone wszystko: eutanazja, prostytucja, marihuana, aborcja, mowia, ze sa ta scisle respektowane prawa kobiet, a jednak nie jest to takie oczywiste. Kobieta owszem moze decydowac o swoim ciele decydujac sie na aborcje, na zyczenie moze odebrac sobie zycie, jednak nie moze zadecydowac, w jaki sposob dziecko moze przyjsc na swiat. Nie ma tam czegos takiego, jak cesarskie ciecie na zyczenie, wykonuje sie je tylko w ekstremalnych przypadkach, wiec? Czy nie jest to paradoks tego rozslawionego holenderskiego liberalizmu, ktory tak naprawde jest bardzo jak widac wybiorczy?
Obserwuj wątek
    • egzystencjalka Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 30.12.13, 22:20
      Tak piękny kraj, o najwyższej stopie życiowej w europie, to się zmienia albo Szwecja albo Holandia. Unia co roku robi badania w którym kraju ludzie są najszczęśliwsi i Polska no wiadomo.
      Jeśli chodzi o cesarkę i porody naturalne to rzeczywiście dziwne i temat można zgłębiać, bo są tu ludzie skłóceni, gdyż nawet niektórzy głoszą że tu ewolucja się wyłożyła i jest to błąd natury i tym samym jedni naturalnie chcą a cesarka szkodzi, a drudzy że naturalnie szkodzi i pewnie zrobili kompromis że tylko w ostateczności.
      • egzystencjalka Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 30.12.13, 22:36
        Ale co ja mówię w polsce jest jeszcze gorzej bo nie patrzą na naukę tylko na biblijne- kobieta ma rodzić w bólu i często trzeba dużo kasy zapłcić za znieczulenie bo państwo katolickie zabrało znieczulenie w imię bozi.
        • lutsyfer Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 30.12.13, 23:26
          Zapomniala dodac, ze tam sa legalne zwiazki partnerskie, a pary homoseksualne maja prawo zawierac sluby. Zapomniala jeszcze o jednek kwestii, grupa uprzywilejowana do cesarskiego ciecia sa wlasnie prostytutki i zaswiadczenie wydanye z budelu o zatrudnieniu w tejze instytucji decyduje o koniecznosci chirurgicznej interwencji. Jest to zrodlo utrzymania tych kobiet, ktore po urodzeniu dziecka chca szybko byc sprawne, bo chca wrocic do pracy. Te dowody zatrudnienia sa tam bardzo skrupulatnie sprawdzane.
          • wladca_pierscienii Re: Legalne (czyli NIEkaralne) Związki Partnerskie 31.12.13, 14:23
            lutsyfer napisał:

> Zapomniala dodac, ze tam sa legalne zwiazki partnerskie,

w kwestii formalnej:

w Polsce związki partnerskie (konkubinaty)
            są legalne czyli niekaralne

(przez sąd czy kolegium ds. wykroczeń)
        • ankaskakanka14 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 15:03
          egzystencjalka napisał(a):

> Ale co ja mówię w polsce jest jeszcze gorzej bo nie patrzą na naukę tylko na bi
          > blijne- kobieta ma rodzić w bólu i często trzeba dużo kasy zapłcić za znieczule
          > nie bo państwo katolickie zabrało znieczulenie w imię bozi.

współczuję,że wszędzie "widzisz" poniżenie kobiet.Nigdzie nie ma napisane,że kobieta nie może mieć znieczulenia - nigdzie tak bozia nie napisała - mieszanie do tego Nazarejczyka? jest po prostu chore.
          Mężczyźni fakt faktem nie rodzą w bólu ale zostało im odebrane przez naturę coś bardzo fajnego co mają/czują tylko kobiety - macierzyństwo.
          Mam skalę porównawczą mądra kobieto i wierz mi,że chwila bólu porodowego jest niczym w porównaniu z bólem szwów pooperacyjnych,narkozą i powikłaniami ingerencji chirurgicznej w organizm.
          Bardzo dobrze,że lekarze nie wykonują cesarki bez wyraźnych wskazań,a teraz możesz na mnie wylać wiadro pomyj,że chce bólu dla innych kobiet - idąc tokiem Twojego rozumowania.
          • clarissa3 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 15:09
            ..plec pleciugo byle dlugo...

współczuję,że wszędzie "widzisz" poniżenie kobiet.

gdybys wspolczula to bys tez widziala, nie?
            • ankaskakanka14 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 15:13
              clarissa3 napisała:

> ..plec pleciugo byle dlugo...
              >
              > współczuję,że wszędzie "widzisz" poniżenie kobiet.
              >
              > gdybys wspolczula to bys tez widziala, nie?

Współczuję osobie która wszędzie dopatruje się spisku przeciwko kobietom.
              • clarissa3 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 15:19
                to zdanie nie wyraza tego co ty chcesz powiedziec - ze gardzisz taka osoba. Bo wspolczucie to wspolczucie i gdybys takie czula to bys potrafila zobaczyc to co inna osoba widzi - a ty zawsze widzisz tytlko to co ty widzisz, i nijak sie nie daje ci wytlumaczyc. Mur.
                • ankaskakanka14 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 15:23
                  clarissa3 napisała:

> to zdanie nie wyraza tego co ty chcesz powiedziec - ze gardzisz taka osoba. Bo
                  > wspolczucie to wspolczucie i gdybys takie czula to bys potrafila zobaczyc to co
                  > inna osoba widzi - a ty zawsze widzisz tytlko to co ty widzisz, i nijak sie ni
                  > e daje ci wytlumaczyc. Mur.

Be urazy współczuje również głupoty :))) Współczuje kobietom bólu porodowego,który trwa chwile ale jeszcze bardziej tym,które MUSIAŁY mieć cesarkę / z przyczyny niemożności urodzenia siłami natury / i częstymi komplikacjami pooperacyjnymi - zresztą moje argumenty są uzasadnione naukowo - a wasze sprowadzają sie do "bólu" wyklinanie na Nazarejczyka,że kobieta musi cierpieć.
                  Oraz,że cały świat jest przeciwko kobietom - co jest oczywistą bzdurą.
                  • wiolcia29_2 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 15:31
                    Anka, niektórym trudno jest wyjść z roli ofiary, a nawet tego nie chcą, bo nie potrafią żyć inaczej. Możemy im tylko współczuć i nic więcej nie zrobisz, bo to musi być ich chęć, a nie Twoja, moja, czy kogo tam jeszcze.;)
                  • clarissa3 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 15:34
                    dyskusja jest z toba trudna, jesli nie niemozliwa, bo brak ci dystansu - uczepiasz sie nie wnoszacych nic do niej szczegolow i nie masz zamiaru z powtarzania ich zrezygnowac.

To co teraz powiedzlalas powiedzials juz ze 120 razy - po co? Jaki w tym sens tak na okraglo to samo powtarzac i to w wielu watkach ktore sa zupelnie na inny temat? Potrafisz to mi wytlumaczyc?
                    • ankaskakanka14 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 15:37
                      clarissa3 napisała:

> To co teraz powiedzlalas powiedzials juz ze 120 razy - po co? Jaki w tym sens t
                      > ak na okraglo to samo powtarzac i to w wielu watkach ktore sa zupelnie na inny
                      > temat? Potrafisz to mi wytlumaczyc?

Taki sam sens jak powielanie tematu poruszanego kilka tygodni temu :)))
          • egzystencjalka Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 15:13
            Ankaskakanka
            To masz problem nawet z biblią bo bóg jak wyganiał adama i ewę z raju wył że kobieta za karę będzie rodziła w bólu.
            I w Polsce od lat jest z tym afera, że państwo w imię kościelniej nienawiści nie refunduje znieczulenia podczas porodu, jeśli chcesz znieczulenie płać, co oczywiście odbija się jak zwykle na najbierdnieszych kobietach. Wróciliśmy do czasów gdzie kler przeklinał znieczulenie i lekarze boją się inkwizycji kroili na żywaca, oczywiście pacjenci wariowali.
            • ankaskakanka14 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 15:19

> Ankaskakanka
              > To masz problem nawet z biblią bo bóg jak wyganiał adama i ewę z raju wył że ko
              > bieta za karę będzie rodziła w bólu.
              > I w Polsce od lat jest z tym afera, że państwo w imię kościelniej nienawiści ni
              > e refunduje znieczulenia podczas porodu, jeśli chcesz znieczulenie płać, co ocz
              > ywiście odbija się jak zwykle na najbierdnieszych kobietach. Wróciliśmy do cza
              > sów gdzie kler przeklinał znieczulenie i lekarze boją się inkwizycji kroili na
              > żywaca, oczywiście pacjenci wariowali.

To jest Twoje widzenie - moje widzenie to to,że lekarze nie chcą niepotrzebnie ryzykować / życiem kobiety i dziecka / bo pannica nie wiedziała,ze poród boli.
              • egzystencjalka Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 15:34
                ankaskakanka14

A to kobieta musi cierpieć bo chory z nienawiści kler tak chce. To jest straszny ból gdzie rozrywane są narządy płuciowe i nikt nie powinien niepotrzebnie cierpierć bo od stu lat wymyślono znieczulenie. To co może operacje też zrobimy bez narkozy szczególnie kobietam, bo psychopaci w sutannach tak chcą?
                • ankaskakanka14 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 15:38

> ankaskakanka14
                  >
                  > A to kobieta musi cierpieć bo chory z nienawiści kler tak chce. To jest straszn
                  > y ból gdzie rozrywane są narządy płuciowe i nikt nie powinien niepotrzebnie cie
                  > rpierć bo od stu lat wymyślono znieczulenie. To co może operacje też zrobimy be
                  > z narkozy szczególnie kobietam, bo psychopaci w sutannach tak chcą?

Gdzie kler napisał,że kobieta ma cierpieć - podaj źródło ? Aż ciekawa jestem
                  • egzystencjalka Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 15:45
                    Ankaskakanka
                    Źródło Biblia księga genezis. Jak Bóg wygania Adama i EWĘ z raju i przekina ludzi, w tym kobiete że teraz będziesz rodzić w bólu/ to dzieci nawet znają/ i psychopatyczny kler że już kobiet nie może palić na stosie, się na ten ustęp powołuje, iż bóg przykazał iż kobieta ma skręcać się w bólach. I o tym głośno było, protesty przed szpitalami że w dobie cywilizacji kobiety skazuje się na rzeźnie.
                    • ankaskakanka14 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 15:47
                      ale Ty napisałaś,że kler - więc czekam na źródło :)))
                      • egzystencjalka Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 15:52
                        Ankaskakank
                        Czy ty niedorozwinięta jesteś dzieci wiedzą jak Adama i Ewę bóg przeklina i wyrzuca z raju i do kobiety, będziesz rodzić w bólu- i kler obecnie na ten ustęp się powołuje, że kobiecie nie wolno podawać znieczulenia i masz afery i protesty w szpitalach że w cywiliowanym świecie kler domaga się uboju rytualnego kobiet.
                        • ankaskakanka14 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 16:03

> Ankaskakank
                          > Czy ty niedorozwinięta jesteś dzieci wiedzą jak Adama i Ewę bóg przeklina i wyr
                          > zuca z raju i do kobiety, będziesz rodzić w bólu- i kler obecnie na ten ustęp s
                          > ię powołuje, że kobiecie nie wolno podawać znieczulenia i masz afery i protesty
                          > w szpitalach że w cywiliowanym świecie kler domaga się uboju rytualnego kobiet
                          > .
                          Podaj źródło gdzie kler sie w ten sposób wyraził i zabiega za tym? Inaczej uznam Twoje pisanie za konfabulacje?
                          *Nasza wina,że pozwalamy aby kler mieszał się w politykę ogółem.
                          • egzystencjalka Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 16:15
                            ankaskakanka14
                            To że jesteś niedoinformowana bo pewnie ze wsi i niedorozwinięta bo ze wsi i nie wiesz co się dzieje i masz problemy ze zrozumieniem tekstu to nie moja wina.
                            1. Protesty kobiet przed szpitalami i marsze kobiet na ulicy w polsce.
                            2. Dlatego że kobietom nie daje się znieczulenia podczas porodu, rząd po zabiegach kleru odbiera kobiecie refundowanie znieczulenia podczas porodu.
                            3. Zachodni dygnitarze oburzeni że to barbarzyństwo kobiet i pytania lekarzy jak wy możecie coś takiego robić swoim kobietom.
                            4. Kler aby kobiety cierpiały powołuje się na ustępy z bibli iż bóg nakazał kobiecie cierpieć i natychmiast rusza zakłamana propaganda portali prawicowych iż znieczulenie jest szkodliwe.
                            5. Stan po tej bitwiej jest taki , wtenczas Kopacz była ministem zdrowia że znieczulenie nie będzie refundowane, jak ktoś chce znieczulenia to musi zapłacić.
                            • clarissa3 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 16:23
                              Patriarchat zaciskuje petle, prawa kobiet ubozeja, tu i tam - Polska wciaz w trakcie przemian, nie do konca hierachie ustalone, ani porzadek kolejki do zloba, ale na wszelki wypadek usuwa sie z pola mlode kobiety, tak jak pred tem te po 50... BNo bo jak najlepiej zdominowac drugiego? Cierpieniem, bolem, przemoca - az posluszne jak baranki beda robic i gadac to co im sie kaze.... wiele nawet nieswiadome opresji jakiej ulegly... co widac jak na dloni.
                              • brygada_ww Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 16:29
                                clarissa3 napisała:

> Patriarchat zaciskuje petle, prawa kobiet ubozeja, tu i tam - Polska wciaz w tr
                                > akcie przemian, nie do konca hierachie ustalone, ani porzadek kolejki do zloba,
                                > ale na wszelki wypadek usuwa sie z pola mlode kobiety, tak jak pred tem te po
                                > 50... BNo bo jak najlepiej zdominowac drugiego? Cierpieniem, bolem, przemoca -
                                > az posluszne jak baranki beda robic i gadac to co im sie kaze.... wiele nawet n
                                > ieswiadome opresji jakiej ulegly... co widac jak na dloni.

Dokladnie, co ja przeszlam, to przeszlam i nie zamierzam mowic o traumach jako o przyjemnosciach. "Cierpienie uszlachetnia"- gowno prawda, mnie bardzo zmienilo na gorsze.
                              • ankaskakanka14 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 16:46
                                clarissa3 napisała:

> Patriarchat zaciskuje petle, prawa kobiet ubozeja,
                                Czyja to wina?
                            • ankaskakanka14 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 16:45

> ankaskakanka14

> 2. Dlatego że kobietom nie daje się znieczulenia podczas porodu, rząd po zabieg
                              > ach kleru odbiera kobiecie refundowanie znieczulenia podczas porodu.
                              Ja nawiązuję do cesarki,a nie do znieczulenia - i kto ma problem ze zrozumieniem czytanego tekstu?
                              A teraz podaj linka źródło gdzie kler wypowiedział się w ten sposób o kobietach - a tak na marginesie co zrobiłaś w realnym świecie aby kobiety cierpieć nie musiały?
                              • egzystencjalka Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 16:53
                                Ankaskakanka
                                Odniosłaś się do mojego postu że w polsce jest gorzej gdy pisałam jak tu odebrano kobietom znieczulenie.
                                Co zrobiłam, protestowałam przed szpitalami razem z innymi kobietami. Ale jak widać dużo osób nie ma pojęcia co kler zrobił kobietom. Następnie wyjechałam i wy jako naród za skrajnych debili jesteście odbierani przez inny , wyśmiewani, bo to co w polsce politycy i kler wyprawia to im włosy dęba stoją. Jak można robić wszysko aby sobie szkodzić i powtarzać zwyrodnienia które wam bokiem wychodzą a szczególnie kobietom. Kobieta z perspektywy zachodu to gorzej jest tu traktowana niż tam zwierzęta, ludzie w łeb się pukają, część polaków nie przeznaje się ze wstydu że są polakami.
                                • ankaskakanka14 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 17:02

> Ankaskakanka
                                  > Odniosłaś się do mojego postu że w polsce jest gorzej gdy pisałam jak tu odebra
                                  > no kobietom znieczulenie.
                                  > Co zrobiłam, protestowałam przed szpitalami razem z innymi kobietami.
                                  Ano widzisz - skoro inne kobiety nie protestują to znaczy,że albo nieświadome,że może być inaczej lub im to po prostu pasuje i nie narzekają.
                                  • egzystencjalka Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 17:14
                                    Ankaskakanka
                                    Raczej nieświadome, w polsce i polakimi jest coś nie tak, panuje mentalność że po co zmieniać szkodliwe rzeczy i walczyć o lepsze jak my cwaniaki jesteśmy i ominiemy system, wycwaniakujemy go i to jest raczej głupota.
                                    • ankaskakanka14 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 17:45

> Ankaskakanka
                                      > Raczej nieświadome, w polsce i polakimi jest coś nie tak, panuje mentalność że
                                      > po co zmieniać szkodliwe rzeczy i walczyć o lepsze jak my cwaniaki jesteśmy i o
                                      > miniemy system, wycwaniakujemy go i to jest raczej głupota.

Tak to prawda - zamiast walczyć o zmianę systemu mamy mentalność aby go omijać wszelkimi sposobami - cóż taka mentalność.
                                      • ankaskakanka14 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 18:04
                                        ankaskakanka14 napisała:

> > po co zmieniać szkodliwe rzeczy i walczyć o lepsze jak my cwaniaki jesteś
                                        > my i o
                                        > > miniemy system,
                                        z czymś takim spotkałam się gdy napisałam o niezdrowej żywności - oczywiście dziewczyny podały mi sposoby jak omijać szkodliwe jedzenie / nie chciałam juz pisać,że od dawna tak robię,bo mam świadomość że obecne żarcie w sklepach zabija / ale był to typowy przykład na patenty jak omijać "system" - niwelować skutki systemu / w którym rządzi kasa,chciwość - kosztem innych najbiedniejszych,których nie stać na żarcie z prywatnych źródeł bez chemii /
                                        Cóż taki świat - generalnie problem niezdrowej żywności poruszyłam aby oświecić ewentualnych nieoświeconych oraz po to aby te spostrzeżenia były podawane dalej.
                                        Mam nadzieję,że istnieją osoby,które nie zatraciły zupełnie instynktu samozachowawczego i że będą chciały ewentualnie coś z tym zrobić? I na tyle empatyczne aby chciały to zrobić nie tylko dla siebie ale i dla innych.
                  • clarissa3 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 15:47
                    no dobra - zmieniam na 'beton'.... w moherowym berecie.
    • wiolcia29_2 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 30.12.13, 22:58
      Pewnie dlatego: dzieci.pl/kat,1033565,title,Naturalny-porod-daje-wiecej-szczescia,wid,16257550,wiadomosc.html?smgputicaid=611ef7

;)
    • clarissa3 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 30.12.13, 23:08
      Patriarchat droga pani, patriarchat! Opresja kobiet in full swing.. gdzie okiem nie rzuci! :(
    • brygada_ww Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 16:02
      Mozemy sobie podebatowac na temat plusow/ minusow porodu naturalnego, ale jak sie to ma do selektywnosci liberalizmu, gdzie kobieta, ktora decyduje sie na aborcje, ma do tego pelne prawo, zabieg wykonuje sie tam w znieczuleniu ogolnym, a kobieta, ktora chce wydac dziecko na swiat nie moze wybrac formy porodu.
      • ankaskakanka14 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 16:05
        brygada_ww napisała:

> Mozemy sobie podebatowac na temat plusow/ minusow porodu naturalnego, ale jak s
        > ie to ma do selektywnosci liberalizmu, gdzie kobieta, ktora decyduje sie na abo
        > rcje, ma do tego pelne prawo, zabieg wykonuje sie tam w znieczuleniu ogolnym, a
        > kobieta, ktora chce wydac dziecko na swiat nie moze wybrac formy porodu.

Przy porodzie możesz również zdecydować sie na znieczulenie
        • brygada_ww Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 16:14
          ankaskakanka14 napisała:

> Przy porodzie możesz również zdecydować sie na znieczulenie

A Ty dalej swoje, mnie chodzi o te prawa do wyboru, ktore sa selektywne, nie o znieczulenie.
          • clarissa3 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 16:26
            porody to tylko czesc metod opresji kobiet - podsumowanie obecnego stanu tu:

www.truth-out.org/news/item/20849-capitalism-ecology-and-the-official-invisibility-of-women
            • brygada_ww Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 16:30
              clarissa3 napisała:

> porody to tylko czesc metod opresji kobiet - podsumowanie obecnego stanu tu:
              >
              > www.truth-out.org/news/item/20849-capitalism-ecology-and-the-official-invisibility-of-women

Dzieki za link, w chwili czasu poczytam i podziele sie spostrzezeniami, a teraz lece do garow.
        • malwi.4 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 16:32
          Ale i tak może cię tak rozerwać, że będzie problem ze współżyciem!!!
          • malwi.4 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 16:33
            to do Anki było na to

Przy porodzie możesz również zdecydować sie na znieczulenie

dam już spokój w wątku o ojcu co nie wiadomo czy go szanować można
            • brygada_ww Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 16:36
              malwi.4 napisała:

> to do Anki było na to
              >
              > Przy porodzie możesz również zdecydować sie na znieczulenie
              >
              > dam już spokój w wątku o ojcu co nie wiadomo czy go szanować można

Tu nalezy tez wziac pod uwage fakt, ze ojciec nie wie, jak wygladaja narzady rodne corki i czy da rade urodzic naturalnie, czy konieczny bedzie rzezniczy porod zabiegowy.
              • malwi.4 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 16:41
                malwi.4 napisała:

> Anka!!! Gdzie tu empatia?????????????????
                >
                > Kobieta kocha swego faceta. Chcą mieć rodzinę, dzieci, cieszyć się ich wychowyw
                > aniem i nagle przez różnego rodzaju przyspieszanie niby naturalnego rodz
                > enia kobieta tak jest uszkodzona w środku, że więź intymna się rozpada........
                > .............
                >
                >
                > masakra......................

A co to ma z tym wspólnego współczucie?
                Jasno określiłam - jeżeli kobieta się boi porodu komplikacji związanych z tym to może lepiej aby nie decydowała się na dziecko.Współczuć to mogę strachu przed bólem.

to z wątku obok

podsumowując: kobiety, które boją się rodzić nie mają prawa być matkami, mimo, że medycyna idzie naprzód i można miec niewielką ranę po cesarce nie wystającą poza strój kąpielowy!!!!!!!!!!!!!
                • malwi.4 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 16:46
                  i jeszcze to skomentuję, już tu, wybacz Brygado, ale to w sumie na temat

bo jeżeli strach przed bólem mobilizuje kobietę aby domagać się cesarki i ryzykować nie tylko zdrowiem ale i -> życiem? nie tylko swoim ale i dziecka - to po co się w ogóle decydować?
                  malwi.4 chyba nie rozumiesz,że w każdym aspekcie zycia jest COŚ ZA COŚ - żadko lub nigdy za darmo.
                  to tyle z mojej strony.

ps. może trzeba było przed porodem zglebić swoja wiedzę jak to jest z życiem intymnym po porodzie - zrobić bilans czego bardziej chcesz / mając na uwadze,że coś jest zawsze kosztem czegoś /

czyli seks służy wydaniu na świat potomstwa
                  • brygada_ww Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 16:58
                    malwi.4 napisała:

> i jeszcze to skomentuję, już tu, wybacz Brygado, ale to w sumie na temat
                    >
                    >
                    > bo jeżeli strach przed bólem mobilizuje kobietę aby domagać się cesarki i ry
                    > zykować nie tylko zdrowiem ale i -> życiem? nie tylko swoim ale i dziecka -
                    > to po co się w ogóle decydować?
                    > malwi.4 chyba nie rozumiesz,że w każdym aspekcie zycia jest COŚ ZA COŚ - żadko
                    > lub nigdy za darmo.
                    > to tyle z mojej strony.
                    >
                    > ps. może trzeba było przed porodem zglebić swoja wiedzę jak to jest z życiem in
                    > tymnym po porodzie - zrobić bilans czego bardziej chcesz / mając na uwadze,że c
                    > oś jest zawsze kosztem czegoś /

>
                    > czyli seks służy wydaniu na świat potomstwa

W swiecie zwiarzat tak, tylko i wylacznie.
                  • ankaskakanka14 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 16:59
                    malwi.4 napisała:

> i jeszcze to skomentuję, już tu, wybacz Brygado, ale to w sumie na temat
                    >
                    >
                    > bo jeżeli strach przed bólem mobilizuje kobietę aby domagać się cesarki i ry
                    > zykować nie tylko zdrowiem ale i -> życiem? nie tylko swoim ale i dziecka -
                    > to po co się w ogóle decydować?
                    > malwi.4 chyba nie rozumiesz,że w każdym aspekcie zycia jest COŚ ZA COŚ - żadko
                    > lub nigdy za darmo.
                    > to tyle z mojej strony.
                    >
                    > ps. może trzeba było przed porodem zglebić swoja wiedzę jak to jest z życiem in
                    > tymnym po porodzie - zrobić bilans czego bardziej chcesz / mając na uwadze,że c
                    > oś jest zawsze kosztem czegoś /

>
                    > czyli seks służy wydaniu na świat potomstwa

i przyjemności.
                    hmm zastanawiam się dlaczego ten świat jest ułożony w taki sposób,że aby np. czerpać przyjemność radość z np. zakupu auta lub mieszkania - trzeba się zdrowo nazginać?
                    No co za wstrętny zły świat - cholera nie ma nic za darmo! hi hi
                    • malwi.4 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 17:06
                      no właśnie nie masz kasy rodzisz w bólach, masz kasę masz cesarkę
                    • egzystencjalka Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 17:07
                      Ankaskakanka
                      To nie świat jest zły tylko głupota ludzka powoduje takie konsekwencje. Ja popieram cezarkę bo :
                      1.Historycznie mnóstwo kobiet zmarło lub skończyło uszkodzonymi bez tej metody.
                      2. Bo obecnie ludzie lepiej jedzą niż kiedyś i niemowlęta są większe.
                      3. Bo niemowleta obecnie głowy mają większe a kobiety są nadal drobne.
                      4. Bo ewolucja zostawiła człowiekowi furtkę by ingerował.
                      5. Jeśli poród idzie dobrze nie trzeba cesarki ale obecnie jest więcej komplikacji przez punky 2 i 3.
                      • ankaskakanka14 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 17:43

> Ankaskakanka
                        > To nie świat jest zły tylko głupota ludzka powoduje takie konsekwencje. Ja popi
                        > eram cezarkę bo :
                        > 1.Historycznie mnóstwo kobiet zmarło lub skończyło uszkodzonymi bez tej metody.
                        > 2. Bo obecnie ludzie lepiej jedzą niż kiedyś i niemowlęta są większe.
                        > 3. Bo niemowleta obecnie głowy mają większe a kobiety są nadal drobne.
                        > 4. Bo ewolucja zostawiła człowiekowi furtkę by ingerował.
                        > 5. Jeśli poród idzie dobrze nie trzeba cesarki ale obecnie jest więcej komplika
                        > cji przez punky 2 i 3.

a ja nie popieram cesarki bo wiem czym jest życie,wiem co to znaczy otrzeć się o śmierć a cesarka to niepotrzebne ryzyko.
                        Zamiast wydawać kasę na cesarkę myślę,że lepiej by było ją spożytkować na badania nad układem nerwowym - jak zniwelować ból do zera? aby właśnie kobiety nie musiały cierpieć i np. osoby chore na raka.
                        Przykro nie przekonasz mnie - bo kieruję się zasadą,że życie i zdrowie ludzkie jest najwyższą wartością.hmm / przynajmniej według mnie /
                        • egzystencjalka Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 18:14
                          Ankaskakanka
                          A to co to za życie jak dla ciebie w imię tej idea gdzie nie ma cesarki, kobieta ma wypłuć macice a lekarze wyciągać dziecko łamiąc mu kręgosup lub uduszonego pępowiną. Bo raczej idea irracjonalna , jakaś chora propanda jest dla ciebie ważna a nie życie.
                          • wiolcia29_2 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 18:40
                            Nie przesadzasz trochę? W takim razie wiekszość z nas powinna być kalekami.;)
                            • clarissa3 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 18:56
                              .. a nie sa?
                              • wiolcia29_2 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 19:15
                                Masz na myśli emocjonalne? Fakt, dużo tu takich.;)
                            • clarissa3 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 19:01
                              kobieta.wp.pl/kat,48756,title,Na-te-choroby-Polki-skarza-sie-najczesciej,wid,16119832,wiadomosc.html?ticaid=111f0b
                            • clarissa3 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 19:08
                              Ważnym czynnikiem zdrowia pojawiającym się na czele wszystkich statystyk, dotyczących zdrowia Polek, jest ich zdrowie psychiczne. Pojawia się ono jednak w tak wysokich rejestrach nie dlatego, że jest tak dobre, lecz przeciwnie. Kobiety w Polsce nader często skarżą się na dyskomfort psychiczny oraz przedłużające się stany zdenerwowania. Według danych GUS aż jedna czwarta kobiet w Polsce przez kilka dni w miesiącu jest zdenerwowana. Co piąta czuje się zmęczona przez połowę lub więcej dni w miesiącu. W różnego rodzaju badaniach potwierdza się rokroczny wzrost tego zjawiska. Skala negatywnych odczuć psychicznych zwiększa się także wraz z wiekiem. Pozytywne aspekty życia takie jak: pełnia życia, szczęście oraz wysoki poziom siły i energii coraz rzadziej deklarują seniorki.

Polki nierzadko borykają się z depresjami oraz bezsennością. Ocenia się, że w Polsce skala zachorowań na depresję może sięgać nawet do 25 procent. Kobiety zapadają na tę chorobę dwa razy częściej niż mężczyźni. Specjaliści zaznaczają, że ma to związek z hormonami oraz presją pełnienia wielu ról przez dzisiejsze kobiety. Również macierzyństwo niesie w tej kwestii pewne zagrożenia, bo jak podaje portal bezdepresjii.pl, aż co piąta matka cierpi na depresję poporodową.

No, ale ze TY takiej nie mialas, i czujesz sie fantastucznie, to masz to w d.... , rozumiem.
                              • wiolcia29_2 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 19:12
                                A skąd Ty wiesz, co ja miałam, a czego nie? Skończyłam jakiś czas temu z użalaniem się, bo to była droga donikąd. :) Czego wszystkim tu życzę. :)
                                • clarissa3 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 19:21
                                  a potrzebuje wiedzic? Po co? Powiesz prawde czy bedziesz kozaka rznac?.. po to zeby wydac sie lepsza... najlepsza we wsi! Brawo! Popodziwialismy juz... wiec spadaj!
                                  • wiolcia29_2 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 20:09
                                    Widocznie chciałaś to wiedzieć, skoro takie hasło rzuciłaś. Zapewniam Cię, że dużo w życiu przeszłam, ale podnosiłam się. I nie jestem tu po to, żeby opowiadać jak bardzo skrzywdzili mnie rodzice i inni, bo dzieckiem nie jestem.

Widzę, że ciekawość Cię zżera, bo nie wylewam żali tak, jak Ty to nieustannie robisz. To matka i ojciec, to bracia i ich rozmnażające się rodziny, to "przymus" kupowania prezentów, itd. Po co Ci to? To unikanie wzięcia swojego życia we własne ręce.

Nie czuję się lepsza, ale bardziej świadoma- tak, na co ciężko pracowałam. Dlatego polecam terapię.

Myślę też, że masz obsesję na punkcie pochodzenia, ale rozumiem to, że może nieraz wstydziłaś się swojej rodziny pochodzenia i projektujesz to na innych. Mieszczuchem jestem.;)

Pomyśl na kogo się tak naprawdę wściekasz pisząc do mnie? Na matkę?
                                    • clarissa3 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 20:14
                                      na twoim miejscu bylabym zazenowana!

Co to jest czego mi tak zazdroscisz?... przyznaj sie!
                                      • wiolcia29_2 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 20:19
                                        Nie widzę powodu. :D

Naprawdę nie mam czego. Widzę Twoją samotność, agresję, zgorzknienie i dużo więcej pod płaszczykiem feminizmu. Bardziej można współczuć niz zazdrościć, nie sądzisz?

A opór przed poznaniem siebie jest czymś naturalnym.;)
                                        • clarissa3 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 20:21
                                          a ja widze ze wymuszona penatracja zrobila swoje.. na zawsze?
                                          • wiolcia29_2 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 20:26
                                            Myślę, że u Ciebie braki w penetracji ujawniają się agresją. Cóż, niektórzy nie potrafią ukryć swego prawdziwego oblicza, choćby się bardzo starali. ;)
                                            • clarissa3 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 20:28
                                              spac ci to po nocach nie daje, nie?

Az tak chcialabys byc mna?..... Spadaj!!!!
                                        • malwi.4 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 20:23
                                          Wiolcia z tego co wiedzę, to często tu wszczynasz jakieś kłótnie - choć robisz to dyskretnie, chcesz sobie udowodnic, ze po terapii jesteś lepsza?? jeszcze masz trochę pracy przed sobą tak mysle, jest w tobie duzo ukrytej złosci i mało tolerancji

jaki problem ma Clarissa?? bo żyje według własnej wizji życia - nie twojej (słusznej, jedynej)
                                          • malwi.4 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 20:26
                                            twoje prywatne wycieczki odnośnie życia Clarissy są nie na miejscu
                                            • wiolcia29_2 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 20:32
                                              Malwi, nie ja to zaczęłam. Ta kobieta powinna zrozumieć, że inni też potrafią odpowiedzieć na jej agresję. To nie są wycieczki, bo ona sama o tym pisała i mam prawo tak ją widzieć. To może boleć, ale w przeciwieństwie do niej nie piszę rzeczy wyssanych z palca.

A dla Ciebie jeszcze raz dobra rada; zmień towarzystwo.;)
                                              • malwi.4 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 20:34
                                                Ciebie tez całuję :)

Szczęśliwego Nowego Roku!!! dla Wszystkich

ps. jeszcze tu dziś zajrzę
                                              • clarissa3 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 21:11
                                                tak, wracaj do magla - tam ci wlasciwe..
                                          • clarissa3 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 20:26
                                            Buzki, Malwi! ;))

Szczesliwego Nowego Roku :)
                                            • malwi.4 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 20:27
                                              Całusy :)
                                              • clarissa3 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 20:28
                                                :)
                                • malwi.4 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 19:22
                                  > A skąd Ty wiesz, co ja miałam, a czego nie?

i dlatego inne kobiety nie mają prawa mieć lepiej niż ty:

poród ma być w bólach potem trauma parę lat i brak seksu i wreszcie psychoterpia co uleczy i seks wróci a dzieci i tak takiej matce polce powiedzą, ze mają żal
                                  • malwi.4 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 19:28
                                    wystarczy, że powie sie kobietom ile plusów poród naturalny ma, i przede wszystkim !!!! polepszy sie opieka na porodówce!!!! i większość kobiety sama wybierze poród naturalny

no ale niektórzy myślę, że lud głupi jest i trzeba go tylko zakazami męczyć
                                  • wiolcia29_2 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 19:51
                                    Malwi, Ance dosrałaś to teraz szukasz kolejnej zaczepki?

Jak te inne kobiety chcą to niech się tną wzdłuż, wszerz i w poprzek, ja im tego nie zabraniam. Tylko zadziwia mnie często ich nieświadomość, ale ja stara jestem i mam prawo dziwić się.;)

A oczekiwanie od dzieci wdzięczności jest paskudne. Mają prawo czuć to co chcą, a nie czego sie od nich oczekuje.
                                    • clarissa3 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 19:59
                                      a co to nas obcvhodzi?

A od dosrywania to ty tu specialistka, wpisy twoje swiadcza....

Spadaj!!!!
                                    • malwi.4 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 20:00
                                      bo argumentów jej zabrakło to znaczy, ze dosr...???

kobiety, ja od was tolerancji jedynie oczekuję!!!

ja całe dzieciństwo w zakazach spędziłam, to mi wystarczy, mam swój rozum od dawien dawna
                                      • malwi.4 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 20:02
                                        jak można mówić, ze ktoś jest głupi tylko dlatego, że ma inną wizję życia???????????

to wszyscy tacy sami mamy być????????????
                                        • malwi.4 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 20:04
                                          jesli masz czas to Wiolcie proszę cytuj kiedy dosrałam, az sama jestem ciekawa
                                          • malwi.4 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 20:08
                                            tylko nie wycinaj z kontekstu prosze

jedyna obraza to brzmiała, że Anka nie ma empatii dla niektórych kobiet, bo napisała, ze kobiety, które boją się bóli porodowych nie powinny decydować się na dzieci!!!!

• wiolcia29_2 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 20:14
                                              Skoro ją tak żarliwie przepraszałaś, jak napisała, że odchodzi, to widocznie miałaś za co.

Malwi, rozumiem, że możesz przeżywać teraz spóżniony okres buntu, ale są granice tego buntu. Odnoszę wrażenie, że czasami sama sobie przeczysz, bo łapiesz różne rzeczy od zbyt wielu osób. Tu raczej nie znajdziesz swojej tożsamości.
                                              • clarissa3 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 20:18
                                                specjialistka od terapi sie ku.... znalazla!

A kysz!!!!
                                              • malwi.4 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 20:19
                                                przepraszałam, bo pomyślałam, ze bardzo ją uraziłam, mimo, że dla mnie to była zwykła dyskusja, ale ona bierze wszystko mocno do siebie

zastanawiam się jak ona mogła to wszystko odebrać i fakjtycznie jest mi głupio, bo wiem, ze ona chce dobrze...... ale nie tędy droga przez nakazywanie innym jak mają żyć.....
                                                • clarissa3 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 20:23
                                                  Malwi, zostaw mohera - nigdy do niej nie dotrze! Nie miej wyrzutow bo szkoda czasu.
                                            • clarissa3 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 20:16
                                              Malwi, spoko, one plota od rzeczy - to nic z toba wspolnego nie ma - tak maja!... suki podle.
                                        • clarissa3 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 20:11
                                          niech sie do ku... nedzy chociaz tematu trzymaja, kretynki, tak skore sie wywyzszac nad innymi.

Poszly sobaki!
                                          • liluchna77 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 20:15
                                            malwi masz rację z niej taka empatyczna osoba jak nasi politycy.dobrze,że jej dosrałaś jak ktoś ma ochotę isc na cesarkę to jego sprawa.lud szczęścia jednej się uda innej nie.czysta matematyka , segregacja naturalna

z taką to trzeba krótko.
                        • brygada_ww Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 19:35
                          ankaskakanka14 napisała:

> Przykro nie przekonasz mnie - bo kieruję się zasadą,że życie i zdrowie ludzkie
                          > jest najwyższą wartością.hmm / przynajmniej według mnie /

W zwiazku z czym powinienes sie kierowac podstawowa zasada, o ktorej dowiedziales sie pewnie na pierwszym roku studiow "po pierwsze nie szkodzic".
                          • malwi.4 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 19:46
                            dodam jeszcze, ze wierzę w to, ze ludzie są na tyle mądrzy, ze powinni sami kierowac swoim życiem i podejmowac decyzje odnoscie porodów, karmienia, aborcji, ilosci partnerów, wystarczy informowac ich plusach i minusach, anie zakazywać (kościół, rząd)

i sa i tacy, co świadomie wybierają życie na krawędzi, ich życie, ich definicja "szczęścia"

i jestem przekonana, ze matki co decydują się na cesarkę robią to właśnie poprzez instynkt samozachowawczy, boją się o siebie i zdrowie dziecka i wybierają to co w ich odczuciu lepiej zniosą i zapewni dziecku bezpieczne przyjście na świat !!!!!

• ankaskakanka14 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 16:57
            malwi.4 napisała:

> Ale i tak może cię tak rozerwać, że będzie problem ze współżyciem!!!

To już raczej wina? lekarza lub położnej - po to nacina sie kobiety w odpowiednim momencie aby nie miały z tym problemu - tak mi się wydaje.
            Moja np. koleżanka po porodzie miał 50 szwów razem na zewnątrz i poszyta cała szyjka - libido jej nie minęło - zresztą mnie ostatnie dziecko też porozrywało po trójce blizn szwów nie tylko na zewnątrz ale i wewnątrz mam dużo i moje pożycie na tym nie ucierpiało chociaż czasami jest jakiś dyskomfort.
            Może u Ciebie to psychika raczej?
            • malwi.4 Re: Dziewczyny i chlopaki 31.12.13, 17:04
              a czy to wazne, czy psychika czy problem fizyczny?? liczy sie fakt, ze kobiety po traumatycznym porodzie naturalnym miewają problem ze współżyciem

a im bardziej kobieta porodu sie boi, tym większa szansa, ze traumą on będzie wiec pozówl im na ZABIEG!!! jakim jest cesraka

nie ograniczajmy macierzyństwa tylko do twardych matek polek!!!!

ja miałam problem przez rok i mam w sobie współczucie dla kobiet, u których problem się przedłuża, a wieź intymna pęka
    • liluchna77 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 20:05
      brygado jestem pod ogromnym wrażeniem twojej inteligencji.pisałam,że to dziewczyna z chorą

głową która pod pozorami troski domaga sie bólu dla kobiet a nie wierzyłaś i te wywody
      odnośnie jedzenia śmiechu warte.

normalnie wieśniara z niej nieobyta w kulturalnym towarzystwie
      • malwi.4 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 20:09
        to ty czy.....???????

dziwne zbiegi okoliczności i ten rocznik
      • clarissa3 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 20:19
        1000% Moher.
      • clarissa3 Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 31.12.13, 20:24
        tak, teraz i ja to widze. Wiolcie tez w to zalicz.
    • dinqdong Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 01.01.14, 22:05
      A jaki tam wybiorczy. O kase chodzi i nic innego...Gdyby kazda chciala rodzic cesarskim to niech zaplaci za zabieg...to kosztuje.
      • brygada_ww Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 01.01.14, 22:13
        dinqdong napisał:

> A jaki tam wybiorczy. O kase chodzi i nic innego...Gdyby kazda chciala rodzic c
        > esarskim to niech zaplaci za zabieg...to kosztuje.

Rybus Ty jestes skarb, ale jak nie ma finansowych przeciwwskazan do aborcji, to do cesarki powinno byc tak samo.
        • dinqdong Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 01.01.14, 22:23
          ty mnie juz tak opetalas, ze musze stad spadac...normalnie nie poznaje siebie. Ale, no musze jeszcze ten jedyny raz nie zgodzic sie z toba...ale przyrzekam ze to ostatni raz...:)))
          Aborcja w kregach rzadowych jest prewencja wydawania kasy na ewentualne samotne matki i ich pociechy. To moze kosztowac...oj moze.
          • brygada_ww Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 01.01.14, 22:29
            dinqdong napisał:

> ty mnie juz tak opetalas, ze musze stad spadac...normalnie nie poznaje siebie.
            > Ale, no musze jeszcze ten jedyny raz nie zgodzic sie z toba...ale przyrzekam ze
            > to ostatni raz...:)))
            > Aborcja w kregach rzadowych jest prewencja wydawania kasy na ewentualne samotne
            > matki i ich pociechy. To moze kosztowac...oj moze.

Rybenku, ale mnie tylko o to chodzi, ze kobieta tam nie musi placic za aborcje, gdy jest ubezpieczona, jak zechce aborcji to zasrany obowiazek personelu szpitalnego jest ja wykonac, dlaczego z cesarka nie jest podobnie?
            • dinqdong Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 01.01.14, 22:40
              bo mamy dwie kompletnie rozne sytuacje....

- cesarka...kobieta zdecydowala sie na dziecko i chce je urodzic, cesarka, to dodatkowy koszt dla szpitala czy ubezpieczyciela. Mozna pominac? to wedlug nich...trzeba. Sytuacja prawdopodobnie maialaby sie inaczej, gdyby kobieta zazadala cesarki...rzucajac swoja karte bankowa w lekarza.

- aborcja...kobieta decyduje sie na nia, prawdopodobnie ze wzgledow finansowych. Dlatego trzeba jej pomoc, bo inaczej, rzad bedzie musial ja utrzymywac jak rowniez i dziecko przez wiele lat. Dlatego daja jej tzw. druga szanse. Nie w kazdym kraju jest to stosowane.
              • brygada_ww Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 01.01.14, 22:44
                Ryb prosze nie denerwuj mnie, wystarczy ze sie tak brzydko wyraze powypie...c polozne i wiecej chirurgom za godzine zaplacic. Cesarka to 20 minut pracy.
                • dinqdong Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 01.01.14, 22:54
                  Nio, 20 minut...co sie rowna jakies 1000 euro plus...w realnych kosztach. Bedzie tak chcialo 1 milion i...mamy miliard....plus. W kosztach ktorych mozna uniknac.
                  • brygada_ww Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 01.01.14, 22:58
                    dinqdong napisał:

> Nio, 20 minut...co sie rowna jakies 1000 euro plus...w realnych kosztach. Bedzi
                    > e tak chcialo 1 milion i...mamy miliard....plus. W kosztach ktorych mozna uniknac.

Idu w pizdu Rybie, Ty tez zaczynasz tematyke Cicioliny z Pastelyny.
                    Powodzenia, ale beze mnie, moze Liluchna77 Ci pomoze, bo widze, ze identyczni.
                    Ja mam dosc.
                    • dinqdong Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 01.01.14, 23:01
                      dlaczego w pizdu? wolalbym w chooj...no ale dobra...ide.
                      • brygada_ww Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 01.01.14, 23:04
                        dinqdong napisał:

> dlaczego w pizdu? wolalbym w chooj...no ale dobra...ide.

Pewnie, jak nie ma argumentow idziesz z forum, to takie wygodne i eleganckie. Jestes identyczny jak i Liluchna 77.
                        • dinqdong Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 01.01.14, 23:06
                          a to takie proste...

www.youtube.com/watch?v=AmP39QEoEcU
                          • brygada_ww Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 01.01.14, 23:12
                            dinqdong napisał:

> a to takie proste...
                            >
                            > www.youtube.com/watch?v=AmP39QEoEcU

Zgadlam "from here to eternity"

Moze Ty i Liluchna to ten sam nickk ,a moze to Twoja Curuchna 77, ale to mnie nie interesuje.
                            Dalaj wyzywajcie sie na mnie.
                            • dinqdong Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 01.01.14, 23:20
                              oooo, sprawilas mi przykrosc w pierwszy dzien 2014 roku...no i tak juz pozostanie do konca...:(((
                              • brygada_ww Re: Wybiorczosc liberalizmu holenderskiego 01.01.14, 23:32
                                dinqdong napisał:

> oooo, sprawilas mi przykrosc w pierwszy dzien 2014 roku...no i tak juz pozostan
                                > ie do konca...:(((

Tak to juz bywa, jaki tatus, taka corka i pewnie tak pozostanie. Niedaleko spada jablko od jabloni.
    • brygada_ww Tylko dla Mony 01.01.14, 22:32
      W watku na temat Holandii piosenka po holendersku.

www.youtube.com/watch?v=R7CVGKtvn9o
      • mona.blue Re: Dla Brygady 01.01.14, 23:13
        www.youtube.com/watch?v=-8RXCcXQ24U
        Edyta Bartosiewicz - Jenny
        • mona.blue Re: Dla Brygady 01.01.14, 23:18
          www.youtube.com/watch?v=j5syXVk5l1g
          Lipnicka&Porter - Nobody else
      • mona.blue Re: Tylko dla Mony 01.01.14, 23:45
        www.youtube.com/watch?v=hLQl3WQQoQ0
        Adele - Someone Like You

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka