Dodaj do ulubionych

Idziemy do kina?!

19.11.14, 17:29
O! Mam pomysl:

Wlasnie dowiedzialam sie o nowym filmie - na tematy tu obficie dyskutowane - i mysle ze nalezy zorganizowac wycieczke, czyli ze kazdy sobie pojdzie tam gdzie mieszka a potem sobie pogadamy jak to jest na tym swiecie, ok?.. ;)

A tu troche o nim - dla zachety :

'Zapomnijcie o starej wersji "Śpiącej Królewny" – o mądrych wróżkach, troskliwych rodzicach i bezwzględnej Czarownicy. Zapomnijcie o prostym podziale na czarne i białe. Najnowsza odsłona baśni pokazuje racje strony, która do tej pory nie miała szans na usprawiedliwienie. Angelina Jolie – jako producentka "Czarownicy" – przekonuje, że nikt nie jest zły bez przyczyny i nie ma osób bezwarunkowo dobrych.

Zmieniona perspektywa znanej od lat historii umożliwiła wydobycie z niej kilku mądrych lekcji, na które nie było miejsca w klasycznej opowieści. Przede wszystkim w wersji Jolie to ludzie, a nie czarownice zostali pokazani jako nieliczące się z nikim potwory, w które zamienia ich wrodzona chciwość i potrzeba władzy. Magiczny świat Diaboliny wolny jest od typowo ludzkich ambicji będących główną przyczyną większości tragedii. Tu każdy element natury – w przeciwieństwie do świata ludzi – ma niezbywalne prawo do istnienia. Dopiero pierwiastek ludzki zaburzy ten porządek. Co więcej – "Czarownica" uderza tylko w świat dorosłych. Przyjaźń małoletniej Diaboliny z chłopcem jest początkowo tak samo czysta jak ich serca. Dopiero z wiekiem Stefan nauczy się podstępu i wykorzystywania słabości innych do własnych celów. To, co uda mu się osiągnąć dzięki zdradzie, będzie niewspółmierne do bólu, który po sobie zostawi. Cierpienie Diaboliny zamieni ją natomiast w szukającą zemsty wiedźmę.'

www.filmweb.pl/reviews/True+Love-15916#
;)
Obserwuj wątek
    • mona.blue Re: Idziemy do kina?! 19.11.14, 19:33
      Ja już oglądałam :)
      • clarissa3 Re: Idziemy do kina?! 19.11.14, 19:41
        I co? Dobry?

ps: po tym jak napisalam wyczytalam ze on z Maja 2014 - i ze go sciagnac moge przez inernet wiec wkrotce to zrobie.
        • mona.blue Re: Idziemy do kina?! 19.11.14, 20:04
          clarissa3 napisała:

> I co? Dobry?
          >

W miarę, ale myślałam, że będzie lepszy. Nie chcę zdradzać szczegółow, ale juz w tej krótkiej recenzji jest ujawnione, że tu Zła Czarownica, czyli Diabolina jest ukazana jako osoba skrzywdzona, która ma prawo do zemsty.
    • hansii Clara, z Toba zawsze... 20.11.14, 19:43
      z tym, ze Ty na film
      a ja do kina
      z Toba.
      i ronczka w ronczke.
      • malwi.4 Re: Clara, z Toba zawsze... 20.11.14, 19:47
        i wywołałaś wilka z lasu :)

Postaram się obejrzeć w przyszłym tygodniu i podyskutuję.
        • hansii dej pokoj... 21.11.14, 15:38
          malwi.4 napisała:
          > i wywołałaś wilka z lasu :)

dej pokoj.
          ja wcale nie gryze
          i tylko mnie do rany przyloz...

• clarissa3 ksiazka? 27.11.14, 21:42
          do kina jeszcze nie podszlam - ale mam Malwi do ciebie pytanie ktore przyszlo mi do glowy po naszej dzis rozmowie: czy czytalas ksiazke 'Biegnaca z Wilkami' Clarissy Pinkoli Estés?

lubimyczytac.pl/ksiazka/47547/biegnaca-z-wilkami-archetyp-dzikiej-kobiety-w-mitach-i-legendach
          bo to dobra ksiazka do czytania podczas robienia sobie roznych przemyslen... Polecam ci! :)
          • malwi.4 Re: ksiazka? 27.11.14, 21:56
            Dzięki za propozycję. Poszukam w moje bibliotece. Jak przeczytam, to opiszę wrażenia. Recenzja wygląda ciekawie.
            • clarissa3 Re: ksiazka? 27.11.14, 22:08
              ;)

Pamietaj zeby sie nie zrazic na poczatku tylko uwaznie przebrnac oswajajac sie z jezykiem jakim jest napisana - potem ja pewnie polkniesz, bo swietna!
          • brygada_ww Re: ksiazka? 28.11.14, 19:19
            Ty tu wczoraj Clarisso o tanczacych z wilkami, a dzis slyszalam, ze mamy w sasiedztwie problem, bo mieszkamy blisko lasy i jest ostrzezenie, ze wilki probuja wchodzic na teren osiedla. Dzwonili do lesnictwa, ale jak to zwykle bywa z reakcjami, jak wszedzie. I co, mieszkancy maja w koncu lesnictwo prosic o pozwolenie na bron, gdy wilki zbliza sie do mieszkancow osiedla?
            • clarissa3 Re: ksiazka? 28.11.14, 19:26
              a dokladnie w czym im te wilki przeszkadaja?

• brygada_ww Re: ksiazka? 28.11.14, 19:28
                clarissa3 napisała:

> a dokladnie w czym im te wilki przeszkadaja?

Chcialabys, zeby tam, gdzie mieszkasz przychodzily wilki?
                • clarissa3 Re: ksiazka? 28.11.14, 19:45
                  na pytanie mi nie odpowiedzialas! ;)

U mnie lisy chodza po ulicach i w porzo! Nik rabanu nie robi.

Natomiast sa okolice w ktorych ogromny wrzask bo Polacy sie pojawili.... Czy to przypadkiem nie podobne sa tam emocje u ciebie?
                  • brygada_ww Re: ksiazka? 28.11.14, 21:38
                    clarissa3 napisała:

> na pytanie mi nie odpowiedzialas! ;)

Co im przeszkadzaja, nie wiem tak naprawde. Ja sama musze sobie poczytac jakie jest zagrozenie, ale do tej pory nie znalazlam czasu.

> U mnie lisy chodza po ulicach i w porzo! Nik rabanu nie robi.

Skoro lisy chodza, to pewnie w poblizu musza byc tacy, ktorzy maja kury.

> Natomiast sa okolice w ktorych ogromny wrzask bo Polacy sie pojawili.... Czy to
                    > przypadkiem nie podobne sa tam emocje u ciebie?

Clarisso, nie wiem dlaczego dopatrujesz sie zloslowosci, czy podtekstow w tym co pisze, chyba logiczne, ze gdybym mowila o ludziach wyrazilabym sie przynajmniej wilcy a nie wilki.
                    • clarissa3 Re: ksiazka? 28.11.14, 22:10
                      a ja nie wiem dlaczego ty sie dopatrujesz dopatrywania zlosliwosci.

Zlosliwosc byla tu ogolna - do gatunku ludzkiego.

Jestem w miescie sporym, kur tu nikt nie trzyma ale sa parki, to prawda, i ogrodki przy domach, i smietniki. A na swiecie jest tak ze nie tylko ludzie na nim zyja, wielu zapomina. I ze nie wszyscy jednakowi. Gdy uslysza ze wilka ktos widzial to strzelac by chcieli i raban podnosza - az ja uslyszalam! ... jak ci ktorzy Polakow zobaczyli pierwszy raz w zyciu.... i tez sie zabieraja strzelac..

Wiec sie zapytalam cie o wilki - zrobil co ktory komu?

Z tego co ja pamietam to wilki ludzi nie atakuja. Ale mowi sie 'glodny jak wilk z lasu' wiec te twoje pewnie za jedzeniem przyszly - uwierzyc pewnie by ci bylo trudno ile to jedzenia lezy dookola porozrzucanego - co ja zobaczylam gdy mialam psa, bo ciagle cos znajdywal. Pewnie rozsadnie byloby go dookola nie rozrzucac - tylko jak to ludziom wytlumaczyc?

Jesli chcesz cos wiecej o wilkach to i tobie ksiazke polecam bo tam o nich sporo ;) ... no chyba ze na Malwi poczekasz az przeczyta to ci powie... A o ludziach polecam dzisiejsze wiadomosci - o wyprzedazach w UK i US. Tu dopiero jest sie rzeczywiscie czego bac!!

• brygada_ww Re: ksiazka? 28.11.14, 23:24
                        clarissa3 napisała:

> a ja nie wiem dlaczego ty sie dopatrujesz dopatrywania zlosliwosci.
                        >
                        > Zlosliwosc byla tu ogolna - do gatunku ludzkiego.

Masz racje z tym gatunkiem ludzkim, nawet po takim, po ktorym niestety dziedzisz nawet geny. Kiepski mam dzien dzisiaj:(

> Jestem w miescie sporym, kur tu nikt nie trzyma ale sa parki, to prawda, i ogro
                        > dki przy domach, i smietniki. A na swiecie jest tak ze nie tylko ludzie na nim
                        > zyja, wielu zapomina. I ze nie wszyscy jednakowi. Gdy uslysza ze wilka ktos wid
                        > zial to strzelac by chcieli i raban podnosza - az ja uslyszalam! ... jak ci kt
                        > orzy Polakow zobaczyli pierwszy raz w zyciu.... i tez sie zabieraja strzelac..

Tez masz racje, bo widzialam nie raz, jak ludziom nie chce sie smieci wyrzucic, to zostawiaja na zewnatrz przed drzwiami i rano przed pojsciem do pracy wyrzucaja, zwierzeta wyczuwaja resztki jedzenia i byc moze przychodza.

> Wiec sie zapytalam cie o wilki - zrobil co ktory komu?
                        >
                        > Z tego co ja pamietam to wilki ludzi nie atakuja. Ale mowi sie 'glodny jak wilk
                        > z lasu' wiec te twoje pewnie za jedzeniem przyszly - uwierzyc pewnie by ci byl
                        > o trudno ile to jedzenia lezy dookola porozrzucanego - co ja zobaczylam gdy mia
                        > lam psa, bo ciagle cos znajdywal. Pewnie rozsadnie byloby go dookola nie rozrz
                        > ucac - tylko jak to ludziom wytlumaczyc?

Jezeli dzikie zwierzeta sa wsciekle, to wlasnie probuja podchodzic tam, gdzie sa ludzie.

> Jesli chcesz cos wiecej o wilkach to i tobie ksiazke polecam bo tam o nich spor
                        > o ;) ... no chyba ze na Malwi poczekasz az przeczyta to ci powie... A o ludziac
                        > h polecam dzisiejsze wiadomosci - o wyprzedazach w UK i US. Tu dopiero jest sie
                        > rzeczywiscie czego bac!!

Nie mam czasu, nawet gdyby mi sie chcialo, mam problem z przestudiowaniem jednego rozdzialu w ksiazce i z nauka programu do fotografii.
              • brygada_ww Re: ksiazka? 28.11.14, 22:01
                clarissa3 napisała:

> a dokladnie w czym im te wilki przeszkadaja?

Skoro podchodza zbyt blisko osiedla moze oznaczac, ze maja wscieklizne.
    • paco_lopez Re: Idziemy do kina?! 21.11.14, 08:57
      Ja to chyba widzialem przedwczoraj. Tzn kryska sie tym wymozdzala, a ja chyba mialem sluchawki na uszach i youtuba z saxon czy cos w podobie. Szvzerze , to jak widze nagromadzenie wrozek elfow i avatarow, mdli mnie i moge na to tylko zerkac. Za to wvzoraj na tvp1 byla super produkcja o lzs chrzastawa - swietne europejskie kino bez ffajerwerkow , happyendu i moralnych prxeslan. O tym chcialbym dyskutowac.
    • clarissa3 Re: Idziemy do kina?! 09.12.14, 20:18
      No i jakie tam postepy w sprawie rozrywki, pytam was? ;))

Cos ciekawego ktos zobaczyl ostatnio? Zachwycil sie czyms moze.. poza soba..?

Dzilelic mi sie tu prosze - bo mi nudno! ;))
      • malwi.4 Re: Idziemy do kina?! 10.12.14, 23:07
        a kto sam wystąpił też się liczy? ;)

aniołem byłam. oglądnełam sobie, jak wypadłam. wrzucę Wam ...
        ... żartuję oczywiście :)

o to chodzi, że się nie widzimy :)

miłej nocki!

• clarissa3 Re: Idziemy do kina?! 10.12.14, 23:59
          Aaaaa! ;) No to dziecie zachwycone bylo, rozumiem, mama! Dobrze dobrze ;)

... Zeby ciezko nie miala potem jego przyszla - i do aniola nie musiala dorownac! ;))
      • hansii nosz... 11.12.14, 01:28
        clarissa3 napisała:
        Zachwycil sie czyms moze.. poza soba..?

nosz..., ja sie Toba zachwycilem...
        i hollender, zadnego pozytywnego feedbacku
        - tylko jeszcze mi sie po lapach dostalo...

eehh...
    • seriochlopcy Re: Idziemy do kina?! 11.12.14, 15:01
      Myślałem, że na "Obce ciało" Zanussiego.
      • clarissa3 Re: Idziemy do kina?! 11.12.14, 15:16
        nie wiedzalam - dzieki! :)

Nowiutki, prosto spod igly. Ale recenzja nie specjalnie pochlebna - wyglada ze przejechal sie po 'modernych' kobietach... przestraszaja go?.. co byloby zrozmiale biorac pod uwage jego wlasne upodobania...?
        • seriochlopcy Re: Idziemy do kina?! 11.12.14, 15:22
          Jego uczennice, feministki, na czele z Agnieszką Holland blokowały scenariusz przez 1,5 roku.
          • clarissa3 Re: Idziemy do kina?! 11.12.14, 15:30
            A to ciekawe! ;)

Co mu odbilo?
            • seriochlopcy Re: Idziemy do kina?! 11.12.14, 15:33
              Nie wiem co jemu odbiło ale tobie to chyba szajba ;P
              • clarissa3 Re: Idziemy do kina?! 11.12.14, 15:39
                No patrz! A zdawales sie inteligentny ;(
                • seriochlopcy Re: Idziemy do kina?! 11.12.14, 15:48
                  Taki jak ty? Po co komu inteligentni ludzie?
                  • clarissa3 Re: Idziemy do kina?! 11.12.14, 15:52
                    moze po to zeby sie czegos ciekawszego dowiedziec niz to co jakis duren o nich mysli?
                    • hansii to w koncu na film, czy do kina ? 11.12.14, 16:13
                      clarissa3 napisała:
                      > moze po to zeby sie czegos ciekawszego dowiedziec...

ale wiedza czesto Szczescia nie daje - co niekiedy widac golym okiem...
    • malwi.4 Re: Idziemy do kina?! 12.12.14, 17:15
      Miałam w tym tygodniu jeszcze jedno wystąpienie. I nie powinnam zapeszać, bo jeszcze się rozmyślą... ale póki co - od stycznia idę do pracy :D
      • clarissa3 Re: Idziemy do kina?! 12.12.14, 17:31
        Hurrrrra!!!

Nowy rok, nowe doswiadczenia. Powodzenia! :)
      • mona.blue Re: Idziemy do kina?! 12.12.14, 22:42
        malwi.4 napisała:

> Miałam w tym tygodniu jeszcze jedno wystąpienie. I nie powinnam zapeszać, bo je
        > szcze się rozmyślą... ale póki co - od stycznia idę do pracy :D

Gratulacje!
    • ankaskakanka10 Re: Idziemy do kina?! 08.01.15, 19:15
      clarissa3 napisała:

> O! Mam pomysl:
      >
      > Wlasnie dowiedzialam sie o nowym filmie -

tylko unikaj psychologicznych bo cIĘ fantazja ponosi :D i zaczynasz się za bardzo w rolę psychiatry wczuwać :lol:
      • brygada_ww Re: Idziemy do kina?! 08.01.15, 19:23
        ankaskakanka10 napisała:

> clarissa3 napisała:
        >
        > > O! Mam pomysl:
        > >
        > > Wlasnie dowiedzialam sie o nowym filmie -
        >
        > tylko unikaj psychologicznych bo cIĘ fantazja ponosi :D i zaczynasz się za bard
        > zo w rolę psychiatry wczuwać :lol:

Nie wku...aj Clarissy Anka, bo jak bedziesz potrzebowala implantow to Cie wypie...;)
        • clarissa3 Re: Idziemy do kina?! 08.01.15, 19:43
          ja to sie martwie jak sobie Zolza z tym bajzlem teraz poradzi!

.. a mialo byc tak pieknie i pod linike - i goowno z tego wyszlo ;(

Ja tam lece do kina...;)
          • ankaskakanka10 Re: Idziemy do kina?! 08.01.15, 20:47
            Gdzie ten pojepany mod co banami dzieli :))))
          • ankaskakanka10 Re: Idziemy do kina?! 08.01.15, 20:54
            clarissa3 napisała:

> Ja tam lece do kina...;)

tylko nie szukaj choja do dooopy,bo możesz znaleźć z tymi swoimi urojeniami :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka