psyhologia111 26.06.15, 16:18 Witam Potrzebuje pilnie odpowiedzi na poniższe pytanie: Podmiotowe i sytuacyjne wyznaczniki funkcjonowania dziecka od narodzin do okresu wczesnoszkolnego. Byłabym bardzo wdzięczna za każdą pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wolfbreslau Re: psychologia - funkcjonowanie dziecka 26.06.15, 16:25 sciaga.pl/…t/32789-33-psychologia_rozwoju_czlowieka Odpowiedz Link Zgłoś
psyhologia111 Re: psychologia - funkcjonowanie dziecka 26.06.15, 16:29 nie bardzo wiem jak zrozumiec i zdefinowac podmiotowe i sytuacyjne wyznaczniki, czy tez jak dopasowc to do funkcjonowania dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
wolfbreslau Re: psychologia - funkcjonowanie dziecka 26.06.15, 16:38 żartowałem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
psyhologia111 Re: psychologia - funkcjonowanie dziecka 26.06.15, 20:17 czy jest tu ktos kto mogłby mi pomoc? podac przykłady, naprowadzić? Byłabym bardzo wdzieczna Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: psychologia - funkcjonowanie dziecka 27.06.15, 20:58 psyhologia111 napisała: > czy jest tu ktos kto mogłby mi pomoc? podac przykłady, naprowadzić? Byłabym ba > rdzo wdzieczna A po co Ci to? Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: psychologia - funkcjonowanie dziecka 27.06.15, 21:36 Podmiotowe wyznaczniki funkcjonowania dziecka są związane z osobami (i relacjami lub więziami) z nimi, które mu towarzyszą w tym okresie: rodzice, dziadkowie, członkowie rodziny, sąsiedzi, dzieci. Także świat zewnętrzny - zwierzęta, otoczenie, zabawki, itd... Sytuacyjne, to wydarzenia, które dziecku towarzyszą: obcowanie z rodzicami, czynności fizjologiczne, zabawy, nauka mowy, wyrażanie potrzeb,...wszystko. Słowo "wyznacznik" chyba jest tu rozumiane jako determinant, czynnik wpływający. Tak, że jest to chyba jakaś opisowa praca mająca na celu wyszczególnienie najistotniejszych czynników wpływających na funkcjonowanie dziecka w wymienionym okresie. Odpowiedz Link Zgłoś