mona.blue 28.08.18, 19:08 Wkurzajaca jest osobą, która próbuje innych kontrolować. Ale czy sami nie mamy czasem takich zapędów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
in133 Re: Kontrolowanie innych 29.08.18, 11:51 Myślę, że nie mam aktualnie. Kiedyś miałam. Chęć kontroli może mieć różne podłoże, np. niskie poczucie własnej wartości. Może też to być efekt uwikłania się w relację z manipulantem. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Kontrolowanie innych 30.08.18, 10:25 Ja niestety czasem zauważam u siebie lekkie skłonności do kontrolowania innych, na ogół staram się nie wprowadzać ich w czyn, chyba że ktoś działa wybitnie nierozsądnie, wtedy trudno mi się powstrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
ada_ww Re: Kontrolowanie innych 31.08.18, 10:16 mona.blue napisała: > Ja niestety czasem zauważam u siebie lekkie skłonności do kontrolowania innych, > na ogół staram się nie wprowadzać ich w czyn, chyba że ktoś działa wybitnie ni > erozsądnie, wtedy trudno mi się powstrzymać. > A ja zauwazam, a wrecz mam nieodparte wrazenie, ze siedzicie z tym durnym matrixem w wielkiej nudzie i bezcelowosci, wasze zycie jest monotonne i nudne, stad szukacie problemow u ludzi i projektujecie na nich swoje wlasne. Powtarzam Ci raz jeszcze, ze w taki sposob narobicie sobie tylu wrogow, ze bedziecie bali sie wyjsc na zewnatrz z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Kontrolowanie innych 31.08.18, 12:09 Wdogów wolałabym nie mieć. A dlaczego uwasz, ze szukam problemów u innych i projektuje na nich wlasne? Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Kontrolowanie innych 31.08.18, 12:11 Oczywiście wrogów, tak to jest jak pisze się z komórki, tablet mi się rozładował :( Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Kontrolowanie innych 31.08.18, 12:34 Moze i moje zycie stalo się ostatnio bezcelowe i monotonne, ale nie bardzo wiem co z tym zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Kontrolowanie innych 31.08.18, 17:04 Mam jeden duzy cel, a nawet dwa, tylko nie wiem, czy uda mi się je zrealizować. A monotonia nie musi być nudna, ona dostarcza mi poczucia bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ada_ww Re: Kontrolowanie innych 31.08.18, 17:47 mona.blue napisała: > Mam jeden duzy cel, a nawet dwa, tylko nie wiem, czy uda mi się je zrealizować. > A monotonia nie musi być nudna, ona dostarcza mi poczucia bezpieczeństwa. > Najwazniejsze, zeby ta monotonia nie stala sie toksyczna, bo niektorzy na jej skutek robia przykre rzeczy innym. Czyms takim bylo gnebienie jednej wrazliwej 24 letniej dziewczyny i jej dzieci przez pare, ktora sama ma dzieci w podobnym wieku, chociaz sa duzo starsi. Zdenerwowal sie starszy brat dziewczyny i obiecal, ze zrobi wszystko, zeby jej zycie stalo sie mniej monotonne i spokojne. Odpowiedz Link Zgłoś
ada_ww Re: Kontrolowanie innych 31.08.18, 17:50 Tlumaczyla sie tym, ze dokucza tej dziewczynie dlatego, ze jej zycie jest monotonne. Odpowiedz Link Zgłoś
in133 Re: Kontrolowanie innych 29.08.18, 11:57 Kontrola to też cecha ludzi despotycznych, narzucających innym swoje przekonania, wizję życia, nietolerancyjnych, nie umiejących skupić się na własnym życiu, pozbawionym umiejętności identyfikacji z kimś innym niż sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
in133 Re: Kontrolowanie innych 29.08.18, 12:59 "Zawsze mamy gdy na czymś nam zależy:)" czyli po trupach do celu Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: Kontrolowanie innych 30.08.18, 09:54 Nie wyobrażam sobie, jak można nie kontrolować czy np. podwładni prawidłowo wykonali powierzone im zadania, w służbie zdrowia czy pacjent ma ubezpieczenie, kolega rezydent prawidłowo zajmuje się chorymi, dzieci - czy odrobiły lekcje, nie zadają się ze złym towarzystwem, urzędników wysyłających drony kontrolujące emisję spalin, prawidłowość zeznań podatkowych, itp. Jeśli to uważasz Mona za "wkurzające" zwłaszcza po tylu terapiach, to masz ogromny problem ze sobą, ze swoim przystosowaniem do życia i dojrzałością psychiczną. Funkcjonowanie świata jest na takich zasadach oparte i musisz się z tym pogodzić. Zaś jeśli jako kontrolę postrzegasz przeszukiwanie mężowskich kieszeni, też masz problem ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Kontrolowanie innych 30.08.18, 10:30 Ja nie miałam na myśli sytuacji o których piszesz, wiadomo, że przełożony kontroluje pracę swoich podwładnych a rodzice do pewnego wieku kontrolują swoje dzieci, chociaż na to też można spojrzeć z innej strony - jak dzieci dorastają, trzeba im dawać coraz więcej swobody i mieć do nich coraz więcej zaufania, jeżeli na nie zasługują. Chodziło mi o relacje interpersonalne osób, które są sobie równe, w gronie znajomych, rodziny itp. Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: Kontrolowanie innych 30.08.18, 18:26 To już Cię przestałam rozumieć. Koleżanki chcesz kontrolować, współpracowników, brata, siostrę, rodziców? A jakim prawem chcesz kinol w cudze sprawy wtykać? Takie masz zapędy? To też bardzo, bardzo źle o Tobie świadczy. A nawiasem mówiąc, zaufanie jak i miłość nie są rzeczownikami stopniowalnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Kontrolowanie innych 31.08.18, 09:40 Nie rozumiesz, wścibska nie jestem. Tylko mam lekkie zapędy do pokierowania sytuacja czy ludźmi jeżeli widzę, że coś idzie nie tak, jak powinno wg mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ada_ww Re: Kontrolowanie innych 31.08.18, 10:11 mona.blue napisała: > Nie rozumiesz, wścibska nie jestem. Tylko mam lekkie zapędy do pokierowania syt > uacja czy ludźmi jeżeli widzę, że coś idzie nie tak, jak powinno wg mnie. > A mozesz powiedziec Mona, skad te Twoje urojenia wielkosciowe, ze chce decydowac o prywacie ludzi i o tym, jak maja zyc? Chcialabys, zeby ktos wtracal sie w Twoje prywatne sprawy? Jak bedziesz mieszac ludziom w zyciu, to zanim sie obejrzysz, to tak Ci umila to zycie, ze odechce Ci sie wszystkiego. Ludzie nie lubia, gdy ktos sie wtraca w ich prywatne sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Kontrolowanie innych 31.08.18, 11:06 Ja chcę decydować o prywatnych sprawach innych ludzi, pisalam o sytuacji, w której razem coś musimy zrobić, o próbie kontroli takiej sytuacji. Wiem, że ludzie nie lubia,, żeby wtrącać się w ich prywatne sprawy i żeby ich kontrolować, sama tego nie lubię i ludzie nie pozwalają na to. To tylko cień takich skłonności, ale wolę z tym walczyć. Jedyne co można by nazwać wtrącaniem się w cudze życie to moja chęć nawracania innych. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Kontrolowanie innych 31.08.18, 11:07 Miało być: ja nie chcę decydować o prywatnych sprawach innych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ada_ww Re: Kontrolowanie innych 31.08.18, 10:34 Z racji piatkowego poranka puszczaja mi wodze fantazji, weekend , czlowiek ma do tego przeciez prawo. Zakladasz watki, gdzie usilnie probujesz "kierowac" sytuacja bawiac sie w Boga. A moze ten chory matrix zwyczajnie Ci sie znudzil, chcesz nowych przygod z facetem znajomej i szukasz wszystkiego mozliwego, co storzy szanse na roszade- glupiego matrixa wcisnac jakiejs kobiecie, ktorej usilnie pragniesz meza, czy narzeczonego:) Wszystkie drogi prowadza do Rzymu;) Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Kontrolowanie innych 31.08.18, 11:26 Nie ufam facetom i nie chce żadnego faceta znajomej, Twoja fantazja jest chybiona. Odpowiedz Link Zgłoś
ada_ww Re: Kontrolowanie innych 31.08.18, 11:29 Mona, chyba zaczne pisac ksiazki:) Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Kontrolowanie innych 31.08.18, 11:42 Niezbyt mi do śmiechu dzisiaj, wczoraj dowiedzialam się o 3 trudnych problemach w życiu mojej koleżanki i jej córki, a moje życie też do bezproblemowych nie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
ada_ww Re: Kontrolowanie innych 31.08.18, 11:46 Widac, ze chyba kazdemu trudny czas umila zycie:( Odpowiedz Link Zgłoś
in133 Re: Kontrolowanie innych 02.09.18, 21:52 Mona nie rozumiem pretensji Ledy do Ciebie, kiedy sama pamiętam Ledę z wpisów, gdy opowiadała, jak to obowiązkiem rodzica jest manipulowac dzieckiem, aby podejmowało decyzje według widzimisie rodzica, który wie lepiej. Ważne, że dostrzegasz to czego nie dostrzegają u siebie inni. Nie można pozbawiać innych samodzielności. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Kontrolowanie innych 02.09.18, 22:38 Tak, też mi się to przypomniało jeżeli chodzi o Lede i jej dzieci. W sumie ja też właśnie najbardziej wobec córki widzę te moje zapędy do kontrolowania, ale odkąd je zauwazylam to staram się ich zaprzestać. Tym bardziej, że właśnie wyczytalam, że Freud uważał takie zapędy do kontrolowania innych jako rezultat popedu sadystycznego, strasznie to brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
ada_ww Re: Kontrolowanie innych 02.09.18, 22:46 Ja robilam to samo, co Leda, tez dzieci kontrolowalam. Dlatego tak tatusia dzis uwielbiaja, ktorego nigdy tak naprawde ich wychowanie nie interesowalo, tylko lezal przed telewizorem po pracy. Do dzis, jak cos kupi to jest najlepszym tatusiem, a matke maja gdzies. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Kontrolowanie innych 02.09.18, 22:53 Zależy jeszcze do jakiego wieku dziecko się kontroluje, od pewnego wieku relacje powinny być bardziej partnerskie, chociaż zawsze będzie to jednak relacja rodzic-dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
ada_ww Re: Kontrolowanie innych 02.09.18, 23:01 Tak to jest, dzieci zapominaja, kto za nie po nocach lekcje odrabial, jak tatus spal i dzieci spaly Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Kontrolowanie innych 02.09.18, 23:09 Z tą wdzięcznością że strony dzieci to niestety różnie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
ada_ww Re: Kontrolowanie innych 03.09.18, 00:02 Tak to bywa, jak mojej corce nauczyciel zwrocil uwage, ze inne pismo wygladajace na pismo doroslej osoby, powiedziala mi mamo, musisz sie lepiej nauczyc pisac tak, jak ja Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: Kontrolowanie innych 03.09.18, 10:04 ada_ww napisała: > Tak to bywa, jak mojej corce nauczyciel zwrocil uwage, ze inne pismo wygladajac > e na pismo doroslej osoby, powiedziala mi mamo, musisz sie lepiej nauczyc pisac > tak, jak ja Naprawdę Ada? Nauczyłaś dzieci oszustwa, czy tak tylko fantazjujesz? To teraz Ci pewnie powie - mamo, musisz więcej zarabiać, bo na ciuchy i kosmetyki mi nie starczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ada_ww Re: Kontrolowanie innych 03.09.18, 10:22 To sie zdarzalo sporadycznie, dzieci byly nauczone odrabiac lekcje, a syn w mlodym wieku, wrecz uczyl sie za duzo, szybko sobie zepsul oczy od czytania, bo wady wzroku po mnie nie odziedziczyl. Odpowiedz Link Zgłoś
in133 Re: Kontrolowanie innych 03.09.18, 12:13 czasem lepiej pomóc, żeby dziecka nie zniechęcać do szkoły przymusowym siedzeniem przy biurku, gdy naprawdę nie ma na to siły, Odpowiedz Link Zgłoś
ada_ww Re: Kontrolowanie innych 03.09.18, 12:19 Dlatego tez czasem pomoglam, nie to, ze non stop za corke odrabialam zadania domowe. A dziecko jak dziecko powiedzialo mi, zebym nauczyla sie pisac lepiej tak jak ona. Mentalnosc 8, czy 9 letniego dziecka w tym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: Kontrolowanie innych 03.09.18, 22:23 Odróżniasz pomoc w nauce od wyręczania dziecka i uczenia go oszustwa? Chyba nie za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
aaleksiss77 Re: Kontrolowanie innych 03.09.18, 19:04 leda16 napisała: > > Naprawdę Ada? Nauczyłaś dzieci oszustwa, jaka Ty moralna i uczciwa :D w tej swojej trosce o dzieci. Ja pie... hipokryzja nie zna granic. Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: Kontrolowanie innych 03.09.18, 22:27 A Ty nie? I co, daleko zajechałaś na kłamstwie, oszustwie, braku zasad moralnych i nieuczciwości? Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: Kontrolowanie innych 03.09.18, 10:01 ada_ww napisała: > Tak to jest, dzieci zapominaja, kto za nie po nocach lekcje odrabial, jak tatus > spal i dzieci spaly Zamiast kontrolować, czy same odrobiły lub chociaż pomagać w odrabianiu? No więc nie dziw się, że takie masz efekty... Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Kontrolowanie innych 02.09.18, 23:06 Kiedyś pewnie przejrza na oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: Kontrolowanie innych 03.09.18, 09:57 mona.blue napisała: Tym bardziej, że właśnie wyczy > talam, że Freud uważał takie zapędy do kontrolowania innych jako rezultat poped > u sadystycznego, strasznie to brzmi. Freud? On jest odpowiedzialny za wychowanie Twoich dzieci? No, tu już popadasz w śmieszność. A Kościół katolicki twierdzi - "rózeczką dziateczki Duch Święty bić radzi..." Nagle na protestantyzm przeszłaś? Chociaż oni też mają ideę trzymania dzieci na krótkiej smyczy. Nie mówiąc już o Mormonach produkujących ćwierć inteligentów. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Kontrolowanie innych 03.09.18, 10:50 Napisalam wyżej, że do pewnego wieku dzieci się kontroluje, ale od pewnego wieku relacje stają się bardziej partnerskie, nie pomijając tego, że zawsze będzie to relacja rodzic-dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: Kontrolowanie innych 03.09.18, 09:49 Oczywiście, że rodzice wiedzą lepiej. Dzieli ich bowiem od dzieci ocean wiedzy i doświadczenia życiowego. Na pewno dobrze nie wychowają dzieci rodzice, którzy traktują je jak półbogów mądrzejszych od siebie, stosujących się do porad z kolorowych tygodników :). Jeden przed podjęciem studiów już rozumiał, gdzie stoją konfitury - dziś jest szefem ochrony danych w jednym z angielskich banków. Drugi chciał...historię studiować i gdyby nie nasze "manipulacje", do końca życia klepałby biedę. Tak, że nasze metody dały bardzo dobre efekty. Ich rodziny nigdy nie zaznają biedy i niedostatku. Bo chyba o to w życiu chodzi, nie? Z tego co rozumiem, jedna dorosła córka Mony jest obrotna i zaradna, drugą - jak sama pisze - wepchnęła w niepełnosprawność, więc efektów można się domyśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Kontrolowanie innych 03.09.18, 10:32 Ja jej nie wepchnelam w niepełnosprawność, ona była niedotlenienia przy porodzie i stąd wzięły się wszystkie jej problemy zdrowotne. Odpowiedz Link Zgłoś
in133 Re: Kontrolowanie innych 03.09.18, 12:10 "dziś jest szefem ochrony danych w jednym z angielskich banków" na mnie nie robi to wrażenia, ale rozumiem ty jako matka wyobrażasz sobie, że bóg wie jakimi on zasobami on zarządza Warto wierzyć w swoje dzieci. Z tego co wiem, sukces Mony jednej z córek nie był w zaden sposób wymuszony przez Monę. Gdyby Mona nie dała jej wolnej przestrzeni robiła by dziś coś nudnego i przewidywalnego. "Nie zmuszajmy dziecka do aktywności, lecz wyzwalajmy aktywność. Nie każmy myśleć, lecz twórzmy warunki do myślenia. Nie żądajmy, lecz przekonujmy. Pozwólmy dziecku pytać i powoli rozwijać jego umysł tak, by samo wiedzieć chciało." słowa Korczaka (to nie zaden autor tekstów w kolorowych pisemkach). Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: Kontrolowanie innych 03.09.18, 22:14 Nie piszę tego po to, żeby na tobie zrobić wrażenie, tylko celem uzasadnienia słuszności moich postaw wychowawczych. Ważne jest że na zmywaku nie wylądował jak wiele dzieci tych "wierzących". Dodam jeszcze, że takie właśnie idee przyświecały nam w wychowaniu a nie ślepa wiara czy bezpodstawne żądania. Praw rządzących rozwojem inteligencji dziecka nie przeskoczysz, choćbyś się ukichała. Na chłopaku - wbrew twoim złośliwym sugestiom - niczego nie wymuszaliśmy. Przekonaliśmy, jakie prócz historii ma pozostałe opcje. Z tego co Mona pisała, Jej córka na razie jest studentką, więc do sukcesów zawodowych jeszcze daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Kontrolowanie innych 03.09.18, 22:36 Moja córka już skończyła studia i pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Kontrolowanie innych 03.09.18, 22:43 Połączyła swoją pasję z pracą i utrzymuje się już sama. Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: Kontrolowanie innych 03.09.18, 22:52 To super, że robi to, co lubi i jeszcze dobrze jej za to płacą. Na tym polega sukces zawodowy. A że po ukończeniu studiów utrzymuje się sama, to chyba oczywiste. Tak powinno być. Odpowiedz Link Zgłoś
aaleksiss77 Re: Kontrolowanie innych 03.09.18, 19:01 mnie Urząd Skarbowy podku...a niesamowicie kontrolując. Ni uja nie potrafię zrozumieć dlaczego prócz podatku z jednej pracy muszę ? dzielić się dodatkowym dochodem. Zobacz jak sku...syny pilnują, kontrolują. Jednak jeszcze bardziej pojąć nie potrafię dlaczego podatnicy się godzą na taką kontrolę. Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: Kontrolowanie innych 03.09.18, 22:20 Bo takie są przepisy aaleksiss w całym cywilizowanym świecie. Nie Ty jedna płacisz podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
in133 Re: Kontrolowanie innych 04.09.18, 14:20 Mona jeśli widzisz, ze twoja córka podejmuje bardzo nie właściwe decyzje, nie korzystne dla jej przyszłości lub nie podejmuje ich wcale to powinnaś z nią rozmawiać, uświadamiać konsekwencje. Ale jeśli ona coś robi i w to wierzy a tylko ty nie widzisz w tym sensu, to daj jej prawo do pomyłek - tak jak z tą historią. Historia to nie jest kierunek z przyszłoscią, ale jesli jest ona pasją, to mozna stać się nietuzinkowym historykiem i mieć i pracę, i pieniadze, i pasję. Jesli to trochę z braku pomysłu na siebie kierunek, to faktycznie lepiej otworzyć dziecku oczy, ze można lepiej wykorzystać potencjał podczas studiów. Myślę, ze dziecko od najmłodszych lat powinno mieć mozliwość podejmowania decyzji. Jesli nie ma takich możliwości to potem oprócz podejmowania bardzo nie korzystnych dla siebie wyborów moze bać się ich podejmowac w ogóle i stać w miejscu lub dawac się ustawiać przez innych i los. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Kontrolowanie innych 05.09.18, 11:26 Staram się właśnie ja przekonywać, żeby chodziła do stowarzyszenia, gdzie chodzą osoby w podobnej do niej sytuacji, ale ona nie za bardzo chce. Ja widzę, że to byłoby dla niej dobre, ale ona nie za bardzo to widzi. Ale nie chcę jej zmuszać do tego, zresztą to i tak nic nie da. Poza tym muszę od niej wymagać pewnych rzeczy i tu czasem trudno mi rozróżnić, co może być kontrola, a co jest wychowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
in133 Re: Kontrolowanie innych 05.09.18, 12:42 Może daj jej spokój na jakiś czas ze stowarzyszeniem. JEśli ma znajomych z podobnymi problemami to wystarczy, aby docierały do niej jakieś informacje jak sobie radzić. A masz takie momenty w przeszłości, ze byłaś zadowolona z tego co ona robiła i jak kierowała życiem? Może powrót w myślach do tych momentów da ci jakąś wskazówkę. Sa takie fora: wychowanie bez porażek i życie rodzinne. Jeśli bardzo chcesz usłyszeć rady osób/kobiet, które maja doświadczenie w temacie trudnych relacji z dorosłymi dziećmi albo w ogóle w tych relacjach, które mogą bywać skomplikowane mozesz tam napisać. Możesz zmienić nick, żeby czuć się komfortowo, anonimowo. Możesz opisac jakąś jedną sytuację (zeby nikt w tym pisaniu nie rozpoznał ciebie) i zapytać czy dobrze zareagowałaś/zrobiłaś/egzekwowałaś. Musisz sie liczyć z krytyką, ale w tej krytyce, czasem bezwględnej (bo anonimowo "można" więcej) jest dużo wskazówek i mądrości. Zwłaszcza jak piszą osoby, co miały podobne przejscia i mają doświadczenie juz jak należy postępować/reagować. Odpowiedz Link Zgłoś