Dodaj do ulubionych

bezsenność

24.10.18, 14:09
Wiem, dużo na nią sposobów można znaleźć w Internecie. Ale chcę się tylko po użalać nad sobą. Najgorzej jeszcze jak mózg wchodzi na wysokie obroty korzystając z przebudzenia i analizuje, segreguje, porządkuje, rozplątuje, planuje a i czasem zachęca do działania w tym właśnie momencie. I jak on ma mi służyć w dzień i w jakich warunkach cielesnych po takiej zarwanej nocy? Po dwóch, trzech godzinach daje się przekonać i zaczyna posłusznie owce liczyć...

Obserwuj wątek
    • mona.blue Re: bezsenność 24.10.18, 14:51
      Mi przy bezsenności pomaga Hydroxyzinum 10 mg :)
      • kod_matrixa Re: bezsenność 24.10.18, 21:41
        Hydroxyzina jest środkiem uspokajającym. Bez sensu jest brać taki lek na sen tylko dlatego, że jest się po nim sennym.
        • mona.blue Re: bezsenność 24.10.18, 21:52
          Nie wiem, czy bez sensu, jeżeli potrafi pomóc zasnąć w ciągu 10 min i nie powoduje nadmiernej senności rano.
        • shachar Re: bezsenność 10.11.18, 02:00
          "Hydroxyzina jest środkiem uspokajającym. Bez sensu jest brać taki lek na sen tylko dlatego, że jest się po nim sennym."

A dlaczego konkretnie jest to bez sensu?
        • leda16 Re: bezsenność 10.11.18, 09:47
          kod_matrixa napisał:

> Hydroxyzina jest środkiem uspokajającym. Bez sensu jest brać taki lek

Popieram. Zwłaszcza, że jest też środkiem uzależniającym. Jak nie możesz spać w nocy, to znaczy, że organizm tyle tego snu nie potrzebuje. Weź się więc w nocy za coś pożytecznego zamiast łykać psychotropy i liczyć barany. Ureguluj sobie rytm dobowy. Wówczas żadne chemiczne pałki nie będą Ci potrzebne a koncerny farmaceutyczne na Tobie nie zarobią.
          • ada_ww Re: bezsenność 10.11.18, 09:53
            Swieta prawda Leda, jest tyle ciekawych zajec, ktore mozna wykonywac noca. Zmeczenie samo spowoduje, ze zadne proszki nasenne nie beda potrzebne:)
          • mona.blue Re: bezsenność 10.11.18, 09:59
            Hydroxyzyna nie jest psychotropem i nie uzależnienia.
            • leda16 Re: bezsenność 10.11.18, 21:18
              Psychotropem jest wszystko, co wpływa na psychikę, hydroxizina też. No ale jak chcesz, to żryj to świństwo i rób sobie dziury w mózgu.
    • herakles-one Re: bezsenność 05.11.18, 11:34
      A nie jesteś przypadkiem w depresji? Takie wczesne wybudzanie się w nocy często jej towarzyszy. Jest spowodowane wtedy lękiem, i nierozwiązanymi problemami.
      • in133 Re: bezsenność 05.11.18, 12:29
        nie jestem typem tryskającym radością, a i do tego obniżony nastrój czasem mnie dopada, ale w depresji raczej nie jestem, bo w depresji nie miałabym sił na nic
        a nierozwiązane problemy zawsze będą istnieć,

również dziękuję :)
        ps. dzisiejsza bezsenność, to faktycznie lęk przed ważnym wydarzeniem
        pewnie też kwestia "przeżywania" niektórych spraw

• herakles-one Re: bezsenność 05.11.18, 21:10
          A dolegliwości fizycznych nie masz? Depresja może też mieć formę maskowaną.
          • in133 Re: bezsenność 09.11.18, 22:10
            Fizycznie od lat jest constans. Choć w tym roku jakoś gorzej się czułam, ale możliwe, że to kwestia braku żelaza. Ostatnio o to zadbałam i jest lepiej.
    • in133 Re: bezsenność 05.11.18, 12:20
      układanie menu, skomplikowane liczenie... o matko! to bym tak do rana na wysokich obrotach galopowała,
      właśnie od tego się zaczyna, że za bardzo zaczynam porządkować, planować i skupiać się na konkretach,
      ja muszę "hola hola" i... adin dwa tri, ale dziękuję za radę :)
    • karsmo Re: bezsenność 15.01.19, 10:07
      Temat bezsenności znany, ale czy na pewno oklepany. Zastanawiam się ile osób z nim się borykających zna zasady higieny snu. Zachęcam do zapoznania się z tematem oczamipsychiatryterapeuty.blogspot.com/2019/01/bezsennosc-zasady-przeciwdziaania.html . Po ich wdrożeniu może będzie łatwiej wyjść z impasu błędnego koła niespania, a na pewno nie pogarszać problemu. Pozdrawiam wszystkich "liczących owce" i w razie braku efektu stosowania zasad higieny snu zachęcam do proszenia o pomoc np. w Poradniach Zaburzeń Snu i nie tylko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka