Dodaj do ulubionych

Bezsenność

27.04.24, 14:32
Czasami całą noc nie udaje mi się zmrużyć oka. sad A rano trzeba wstać do pracy. Jak sobie pomóc? Jestem w trakcie menopauzy. Melatonina pomagała, ale już nie pomaga. Trittico doprowadziło do arytmii i musiało zostać odstawione.
Obserwuj wątek
    • snakelilith Re: Bezsenność 27.04.24, 14:46
      Jeżeli problem związany jest z menopauzą, to sprawa jest hormonalna i do rozwiązania hormonami.
      Pierwsza możliwość to nowoczesna htz, czyli estradiol przez skórę i kapsułka progesteronu doustnie wieczorem. Zwykle bierze się estradiol według potrzeb i do tego około 200 mg naturalnego progesteronu. Po tym śpi się jak dziecko. Chyba nigdy tak dobrze w moim życiu nie spałam, jak teraz na htz.
      Jeżeli z jakiegoś względu nie chcesz brać estrogenów, czyli pełnej htz, to u wielu kobiet sprawdza się niska dawka progesteronu wieczorem. Zwykle 100mg. To bardzo niska dawka, ale na problem bezsenności powinna dobrze pomóc. Progesteron działa usypiająco, rozluźniająco i bardzo dobrze na nastrój/samopoczucie.
      Partnerem do rozmowy jest ginekolog ze znajomością nowoczesnych metod htz.
      • igge Re: Bezsenność 28.04.24, 03:00
        Podpiszę się.

Jeszcze zero stresu przed snem.
        Ketrel mała dawka? Nie uzależnia.
        Posiłki sensownie ustawione czyli nie być głodnym ani przejedzonym zasypiając.
        Zero ekranów przed snem.
        Wywietrzona sypialnia porządnie.
        Wygodne łóżko, pościel itp. Zasłony.
        Relaks nie tv przed snem.
        Masaż?
        Ciepła kąpiel.
        Suple np tryptofan.
        Spokojna usypiająca lektura...( muzyka?)
        • igge Re: Bezsenność 28.04.24, 03:03
          Generalnie można spróbować stworzyć sobie jakby rytuał zasypiania. Zestaw tego co razem zadziała. I trzymać się go.

Łatwiej napisać niż zrobić...
    • alexandra1984 Re: Bezsenność 27.04.24, 15:08
      jesli nic nie bedzie pomagalo to zainteresuj sie lekami, ktore zawieraja doksylamine. W Niemczech jest hoggar night, a w Polsce (jesli tam mieszkasz) nie wiem jaki lek na bezsennosc ma ten skladnik. Dziala swietnie i jest obecnie bez recepty (kiedys leki z doksylamina byly na recepte).
      • snakelilith Re: Bezsenność 27.04.24, 15:25
        Na niektórych świetnie, na innych fatalnie. U mnie rozwalały ciało, a głowa pozostawała nie senna. Leżałam w łóżku i miałam wrażenie, że kończyny nie należą do mnie. Okropne uczucie. Następnego dnia byłam jeszcze bardziej rozbita, bo to działało bardzo długo.
      • koko8 Re: Bezsenność 27.04.24, 18:21
        w Polsce jest klika preparatów z doksylaminą bez recepty, min. dorminox, noctis, sentino. Jednak skuteczność dla mnie dyskusyjna.
    • bardoszka Re: Bezsenność 27.04.24, 16:19
      Oczywiście menopauza to tylko hipoteza. Jeśli to zły trop, to co możecie polecić?
      • 1matka-polka Re: Bezsenność 27.04.24, 17:02
        Psychiatrę.
      • swinka-morska Re: Bezsenność 27.04.24, 22:07
        Terapię CBT u terapeuty wyspecjalizowanego w leczeniu zaburzeń snu
    • headonshouldersbaby Re: Bezsenność 27.04.24, 17:10
      zbadaj poziom witamin d,b12 i ferrytyny, mnie pomogła suplementacja żelazem i magnesem, ćwiczenia na świeżym powietrzu , zdrowa dieta. Problem trwał wiele lat, trzeba było zadbać o siebie od podstaw, wyciszyć nerwice, na to wszystko wpływa wiele czynników.
      • marta.graca Re: Bezsenność 27.04.24, 18:16
        *magnezem smile
    • ekstereso Re: Bezsenność 27.04.24, 17:47
      Szczerze polecam jogę yin, bardziej niż nidrę.
      • marta.graca Re: Bezsenność 27.04.24, 18:16
        Dla mnie nidra na sen jest wspaniała. I medytacje.
        • ekstereso Re: Bezsenność 27.04.24, 19:48
          Dla mnie też jest dobra na sen ale yin jakoś jeszcze lepsza. No i mnie łatwiej zrobić samej, nidra wchodzi tylko na sali
        • ekstereso Re: Bezsenność 27.04.24, 19:50
          A w ogóle Marta przy okazji powiem że szczerze i z sympatią podziwiam Ciebie w podejściu do nerwicy. Akurat ja mam zupełnie inną konstrukcję psychiczną, ale czytam Cię zawsze z dużym szacunkiem.
          • marta.graca Re: Bezsenność 27.04.24, 20:12
            Dziękuję za miłe słowa ❤️ Jestem z siebie dumna, jak sobie radzę, mimo że są nadal bardzo trudne momenty.
            • ekstereso Re: Bezsenność 27.04.24, 20:22
              💪🏿
    • hanusinamama Re: Bezsenność 27.04.24, 20:41
      Polecam książkę W pogoni za słońcem. Niby o wpływie słońca na nasze życie ale tak na prawdę o zegarze biologicznym i własnie o problemach ze snem.
      Poleciła mi znajoma, która cierpiała na bezsenność.
      Pilnując rzeczy opisanych w książce oraz medytacją pomogła sobie lepiej niż lekami
    • tol8 Re: Bezsenność 27.04.24, 21:36
      Mi lepiej działał zamiennik trittico. Niestety niedostępny i męczę się znowu
    • danka88 Re: Bezsenność 27.04.24, 23:57
      Nervina antistres

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka