Dodaj do ulubionych

Dziecko nie spi

17.11.24, 01:27
Moja córka jak spotka ją coś przykrego w szkole nie śpi całą noc. Nie musi to być coś dużego ale jakaś kłótnia z koleżanką czy ktoś jej sprawił przykrość. Ma 10 lat a problem zaczął się wraz z 4 klasą. Dziecko dorasta i ma bardziej dorosłe problemy. Nie śpi całą noc, rano jest niewyspana ale nerwowa i dalej nie śpi cały dzień. Daje jej doraźnie hydroksyzyne ale to słabo na nią działa. Powoduje co najwyżej taki półsen. Ja sama cierpię na bezsenność i takie nieprzespane nocki mnie wykańczają. Dziecko opuszcza szkołę a ja pracę. Dziecko od zawsze wrażliwe. Śpi tylko 7 godzin dziennnie więc ten sen nigdy nie był dobry. Ale nie bylo aż tak źle. Jakieś rady? Coś oprócz psychiatry i mocniejszych leków ?
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Dziecko nie spi 17.11.24, 07:35
      katiemorag napisała:

> Coś oprócz psychiatry i mocniejszych leków ?

Twoja córka raczej potrzebuje psychoterapii a nie leków od psychiatry.
    • eagle.eagle Re: Dziecko nie spi 17.11.24, 07:47
      Może spróbuj dawać jej regularnie leki ziołowe uspakajające plus pedagog szkolny, jak jest jakiś normalny, psycholog, terapeuta.
      • nangaparbat3 Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 08:02
        Leki ziołowe to też leki i też mają działanie niepożądane, tyle że zazwyczaj o nim nie wiemy. W życiu nie dałabym dziecku na własną rękę uspokajającego leku, ziołowego czy nie.
        • berdebul Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 12:35
          Jak nie zbierasz randomowych chwastów w lesie, to wszystko znajdziesz w ulotce dołączonej do “leku”. To są zazwyczaj środki bazujące na melisie.
    • berdebul Re: Dziecko nie spi 17.11.24, 11:05
      Psycholog. Nauka radzenia sobie ze stresem, z konfliktami itd. Plus warto się przyjrzeć klasie, czy tam są ok układy czy coś złego się dzieje.
    • eva_evka Re: Dziecko nie spi 17.11.24, 11:25
      Jest taka książka "Uważność i spokoj żabki", warto z córką poczytać.
      Na pewno potrzebuje nabyć umiejętności radzenia sobie ze stresem, a nie silnych lęków od psychiatry. Pomyśl też o psychoterapeucie.
    • ichi51e Re: Dziecko nie spi 17.11.24, 11:29
      Relaksacja/medytacja? Na yt są filmy i prowadzone medytacje. Naprawdę działa i jak się nauczysz jest to umiejętność na całe życie.
      • ichi51e Re: Dziecko nie spi 17.11.24, 11:31
        Coś tego typu m.youtube.com/watch?v=JFHSz62mnv0
        Dużo jest różnych czasem warto spróbować kilku i nie od razu zaczynać od sytuacji w której jest zestresowana. Są też takie relaksacje 10 min w ciągu dnia - najlepiej żeby się oswoić zacząć od tego.
        • ichi51e Re: Dziecko nie spi 17.11.24, 11:33
          A i jeszcze ashwaganda/melatonina. Ja daje bears with benefits ale co to nie ma znaczenia - chodzi bardziej o rytuał nie o to czy to faktycznie działa.
          • ichi51e Re: Dziecko nie spi 17.11.24, 11:34
            Warto też jogą rozważyć jeśli macie w poblizu
    • 71tosia Re: Dziecko nie spi 17.11.24, 12:38
      Czy konsultowałaś problem z jakimś neurologiem? Bo wrażliwość wrażliwością ale może dziecko ma niedobór melatoniny? Jest melatonina w płynie dla dzieci (chyba nawet bez recepty) ale lepiej skonsultuj jej polowanie z lekarzem.
    • misiamama Re: Dziecko nie spi 17.11.24, 12:50
      Po pierwsze, zajmij się sobą. Sama napisałaś, że też nie śpisz i nocki córki Ciebie wykańczające. Przypuszczam że córka widzi, jak przeżywasz jej niespanie i dodatkowo się nakręca / wbija w poczucie winy / nabiera przekonania że coś z nią żle. Zanim zaczniesz naprawiać córkę, napraw siebie a równolegle, postaraj się wzmocnić córkę i jej poczucie własnej wartości i bezpieczeństwa. Nie mów córce o psychiatrze, lekach, terapii dla niej. Rozwijaj w niej poczucie, że jest fajna, dużo umie, jest pomocna i jest wartościowym człowiekiem. Czy chodzi na zajęcia pozaszkolne, jest w czymś dobra, coś umie? ma grupę przyjaciół? Możesz zaproponować zajęcia jogi dla dzieci/młodzieży (są grupy wiekowe więc zgodnie z grupą), ale nie przedstawiaj tego jako terapii, tylko nowe fajne zajęcia dla was obydwu - ty też możesz poćwiczyć. Przejrzyj w necie treningi mindfulness, proste ćwiczenia możesz wykonywać z córką na zasadzie wspólnej aktywności i higieny (coś w rodzaju wspólnego nakładania maseczki na twarz, wyjścia do fryzjera, na spacer itp).
      • misiamama Re: Dziecko nie spi 17.11.24, 12:51
        *są dla Ciebie wykańczające
      • 1matka-polka Re: Dziecko nie spi 17.11.24, 13:11
        misiamama napisała:

> Zanim zaczniesz naprawiać córkę, napraw siebie

Otóż to, dokładnie w tej kolejności...
      • 71tosia Re: Dziecko nie spi 17.11.24, 19:28
        Jezeli problem ma i mama (od lat) i córka (od jakiegos czasu) to problem może mieć wspolne podłoże fizjologiczne a nie psychologiczne.
        • 1matka-polka Re: Dziecko nie spi 17.11.24, 20:57
          71tosia napisała:

> Jezeli problem ma i mama (od lat) i córka (od jakiegos czasu) to problem może m
          > ieć wspolne podłoże fizjologiczne a nie psychologiczne.

A czy autorka watku była w tej sprawie u jakiegokolwiek lekarza? A jesli nie, to dlaczego?
          • ichi51e Re: Dziecko nie spi 17.11.24, 21:19
            Pewnie dlatego że zawsze sobie myślała „stresuje się to nie śpię już ja tak mam”
            • alicia033 Re: Dziecko nie spi 17.11.24, 21:23
              ichi51e napisała:

> Pewnie dlatego że zawsze sobie myślała „stresuje się to nie śpię już ja tak mam ”

no to najwyższa pora na terapię.
              • 1matka-polka Re: Dziecko nie spi 17.11.24, 21:29
                alicia033 napisała:

> ichi51e napisała:
                >
                > > Pewnie dlatego że zawsze sobie myślała „stresuje się to nie śpię już ja t
                > ak mam ”
                >
                > no to najwyższa pora na terapię.
                >

Otóż to...
        • alicia033 Re: Dziecko nie spi 17.11.24, 21:22
          71tosia napisała:

> Jezeli problem ma i mama (od lat) i córka (od jakiegos czasu) to problem może m
          > ieć wspolne podłoże fizjologiczne a nie psychologiczne.

nie kojarzysz autorki wątka, co?
          • 1matka-polka Re: Dziecko nie spi 17.11.24, 21:29
            Ja nie kojarzę, mozesz cos o niej napisac?
            • katiemorag Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 01:49
              U mnie bezsenność jest rodzinna. Mój ojciec nie spał całe noce jako dziecko. Ale to była wieś i dawne czasy i nikt się tym nie przejmował. Ja nie spałam jako dziecko. Miałam problem z zaśnięciem i spałam po 6-7 godzin dziennie. W wieku dorosłym miałam lepsze i gorsze momenty. Psychiatra powiedział, że moja bezsenność wynika z ADHD. I żadna psychoterapia mi nie pomoże. Może mi przepisać leki na ADHD ale nie chce ich brać bo ja dość dobrze funkcjonuje i nie mam większych problemów. Mam dość dobrze dobrane leki na bezsenność i jak prowadzę normalny tryb życia to jakoś funkcjonuje. Jednak jeśli mam tydzień nieprzespanych nocy to nawet leki nie pomagają. A moje dziecko wkracza w okres dojrzewania i zaczęły się duże problemy ze snem. Mam plan udać się do neurologa i psychiatry. Ja nie miałam aż tak tego nasilonego. Córka potrafi nie spać do 3-4 rano i to po hydroksyzynie przepisanej przez lekarza pierwszego kontaktu. Tak jakoś się chciałam wyżalić bo znowu nie śpimy niestety.
              • alicia033 Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 10:35
                katiemorag napisała:

> U mnie bezsenność jest rodzinna.

Zaryzykuję twierdzenie, żo rodzinną to u was jest trauma i reakcja organizmu na nią. Źródło zapewne jest różne u twojego ojca, u ciebie i u twojej córki (acz częściowo też przeniesione, znaczy stan ojca rzutował na ciebie a jego i twój na córkę), natomiast i nad traumą i nad reakcją organizmu na nią można, z sukcesem, pracować. Mając w pamięci co pisałaś o twoim małżeństwie na twoim miejscu na początek rozejrzałabym się za kimś obeznanym w pracy z ludźmi z PTSD
              • eva_evka Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 17:35
                Tak, psychoterapia wiele Ci da. To nie jest tak, że bezsenność bierze się znikąd. Dodatkowo powielasz wzorce (ojciec nie spal). Idz na terapię, zrob to dla swojego dziecka. Jeśli zobaczysz, z czego wynika Twój problem i nauczysz się zasypiać to i jej będzie lżej. Będziesz mogła jej coś przekazać. Bo na ten moment fundujesz jej bezsenność, bo "mama też nie spala".
                To tak jak z tą maska w samolocie, najpierw zakładasz sobie, potem dziecku. Najpierw Twój stan psychiczny i stabilizacja i wszystko się ułoży.
      • katiemorag Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 02:22
        Ale córka jest rozumna. Wie, że z powodu tych problemów nie możemy mieć na przykład psa bo ja nie jestem w stanie chodzić z nim na spacery. Po pracy po 3-4 godzinach snu jestem tak zmęczona, że jak przychodzę to tyko leżę bez ruchu. Ciągle biorę opieki na dziecko i nie mam w pracy żadnych nagród i awansów. I ta łatka pracownika, który się miga od pracy. Jeśli to dalej potrawa to z tej pracy mnie zwolnią. Czy psychoterapia mi coś da? A czy zmieni się moje życie i problemy nagle znikną? Nic się nie zmieni. Zawsze tylko na gorsze. Tylko jak być szczęśliwym i spełnionym w takim niewyspaniu i ciągłych problemach? Ja nie chcę takiego życia. Nie mam w sobie genu poświęcenia. Nigdy nie chciałam aby moje życie tak wyglądało. To nie życie a jakieś przetrwanie.
        • alex_vause35 Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 06:44
          Tak, może dać, bo nauczysz się np. relaksować, wyciszać i jakoś tam jednak wysypiać.
          Człowiek wypoczęty zniesie o wiele problemów niż ten wiecznie zajechany.
        • berdebul Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 06:51
          Jeżeli tylko leżysz bez ruchu to zdecydowanie lekarz. Na początku rodzinny i niech kieruje dalej, prawie na pewno neurolog i badanie snu. Przy takim spinaniu ze zwolnią, że latka, że ciągle zwolnienia - poziom stresu i poczucie winy u dziecka może być wysokie.
        • alicia033 Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 08:17
          katiemorag napisała:

> Czy psychoterapia mi coś da?

cóż, niejednemu uratowała zdrowie i życie.

> A czy zmieni się moje życie i problemy nagle znikną?

Powinna zmienić twoje schematy myślenia a to zwykle pociąga inne zmiany. Więc nawet jeśli twoje otoczenie się nie zmieni, to może, a w twoim przypadku na pewno powinien zmienić się sposób radzenia sobie z problemami. Z destruktywnego (ta bezsenność na przykład) na przynajmniej mniej szkodliwy. Musisz nauczyć się, bo nie umiesz, radzić sobie ze stresem w niedestruktywny sposób, ogarnąć, w pewnie bolesny, ale bezpieczny sposób, źródła twoich lęków (jakkolwiek by to teraz dziwnie nie brzmiało - obawa o utratę pracy to jeden z na pewno wielu ich objawów, nie przyczyna), zrozumieć je i wypracować sobie mechanizmy panowania nad nimi.
        • hanusinamama Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 09:36
          A to nie ejst tak, że dziecko wie ze masz problemy w pracy, ze się boisz o pracę...bo moze ja to nakręca. Nie spi bo się podswiadomie martwi.
          Swoją drogą jak ona zostaje w domu to nie moze zostać sama? Musisz ty z nią zostawac, to juz 10 latka.
    • 1matka-polka Re: Dziecko nie spi 17.11.24, 13:08
      Psychoterapia, dla was obu, BIEGIEM!

"Dziecko... Nie śpi całą noc, rano jest niewyspana ale nerwowa i dalej nie śpi... Ja sama cierpię na bezsenność...
      • princesswhitewolf Re: Dziecko nie spi 17.11.24, 18:58
        Taa biegiem bo pare spotkan bedzie miec wplyw na wydzielanie melatoniny. Przecież dziewczyna jest wrazliwa i tak reaguje na stresy.
        • 1matka-polka Re: Dziecko nie spi 17.11.24, 19:13
          princesswhitewolf napisała:

> Taa biegiem bo pare spotkan bedzie miec wplyw na wydzielanie melatoniny. Przeci
          > eż dziewczyna jest wrazliwa i tak reaguje na stresy.
          >

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQJKwqI8s6HLD-XnHrkZxfCxzOjxc2lz3g8BA&s
          • princesswhitewolf Re: Dziecko nie spi 30.11.24, 01:12
            Przeciez sama sobie dajesz swiadectwo wklejajac takie rynsztokowe memy.

Wy stukniete jestescie z tym lataniem do psychologa wlasciwie ze wszystkim
            • 1matka-polka Re: Dziecko nie spi 30.11.24, 13:15
              princesswhitewolf napisała:

>
              > Wy stukniete jestescie z tym lataniem do psychologa wlasciwie ze wszystkim

Zaszyj dziurkę póki mała, mama Zosię ostrzegała... A u Kati dziurka jest ogromna...
    • princy-mincy Re: Dziecko nie spi 17.11.24, 18:54
      Psycholog i psychoterapia. Nie wyobrażam sobie, że 10-latka nie śpi całą noc. To jest chora sytuacja.
    • princesswhitewolf Re: Dziecko nie spi 17.11.24, 18:56
      Melatonina
    • katiemorag Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 02:26
      Dziś znowu rzucę opiekę na dziecko. Córka zaśnie pewnie około 4-5 nad ranem. Ona zaśnie, ja cicho popłaczę ze zmęczenia i wykończenia a jutro podobnie będzie noc wyglądała. Może kilka dni lepiej a potem znowu podobnie. Tak chciałam jakoś się wyżalić chyba sama sobie. Bo ile można udawać? Przy dziecku już ciągle udaje szczęśliwą i wesołą.
      • berdebul Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 06:52
        Byłaś u lekarza?
      • ichi51e Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 07:28
        Nie rozważałaś ed? Chociażby i tylko czasowo. Wykończycie się inaczej.
        • ichi51e Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 08:42
          Nie chce mi się czytać wszystkiego ale moje wrażenie jest takie że od pokoleń jesteś uwięziona w schemacie w którym ci źle i wpychasz w niego córkę. Terapia nie działa i nie zadziała bo twoje życie ja sabotuje i generalnie jest to plaster który w najlepszym wypadku nauczyłby cię urządzać się w d. Pomysł dziecko ma przed soba życie a ty ją ładujesz w ten sam schemat. Czy w wakacje jest lepiej?
          • alicia033 Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 11:30
            ichi51e napisała:

> Terapia nie działa i nie zadziała bo twoje życie ja sabotuje i generalnie jest to plaster który w najlepszym wypadku nauczyłby cię urządzać się w d.

dokładnie odwrotnie, niż piszesz, ichi: to nie życie sabotuje autorkę wątka, a autorka wątka swoje (i, odpryskiem, córki) życie.
            • ichi51e Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 20:43
              No tylko tak umie - zapewne obie mają adhd a ona źle nawyki które pielęgnuje.
              • princesswhitewolf Re: Dziecko nie spi 30.11.24, 01:14
                >zapewne obie mają adhd

Adhd nie lezy w lozku tylko biega biega i pada w lumpach ze zmeczenia

Znam pare adhdowcow- dzieci
              • alicia033 Re: Dziecko nie spi 30.11.24, 07:27
                ichi51e napisała:

> No tylko tak umie

thank you, captain obvious!
                Ale to, wbrew temu, co sugerowałaś wyżej, na szczęście można zmienić. "Nawet" mając adhd.
        • alicia033 Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 11:27
          ichi51e napisała:

> Nie rozważałaś ed?

zapomniałaś jeszcze dorzucić: "i zwolnić się z pracy?".
          Jak ty sobie to ichi wyobrażasz? I jakie problemy miałoby autorce wątka i jej córce rozwiązać przejście na ed? Bo na bezsenność nie pomoże.
          • berdebul Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 12:36
            Brak presji, jak będzie w chmurze to ma platformę i kontakt z nauczycielami. Brak złośliwych koleżanek i życie towarzyskie w innych grupach.
            • alex_vause35 Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 16:22
              Dziecko z podstawówki, bardzo wrażliwe, samotnie przed kompem na platformie, kiedy samotna mama musi być w pracy (to nie przypadek ichi, którą facet może utrzymywać) to prosta recepta na jeszcze większe problemy. I kiepską jakość jego nauki.
            • alicia033 Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 16:27
              berdebul napisała:

> Brak presji, jak będzie w chmurze to ma platformę i kontakt z nauczycielami. Br
              > ak złośliwych koleżanek i życie towarzyskie w innych grupach.

a córka autorki wątka na to w ogóle narzeka?
      • hanusinamama Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 09:38
        A nie moze zostać sama w domu? A ty idziesz normalnie do pracy?
        To nie ejst tak, że tam wszystko: opuszczanie szkoły, branie opieki na dziecko nakręca to jeszcze bardziej?
        Dziecko nie ejst głupie, widzi ze jesteś nieszczęsliwa...
        • katiemorag Re: Dziecko nie spi 30.11.24, 00:51
          Dziecko szkole uwielbia. Dobrze się w niej czuje i ma dużo koleżanek. Na moje pytanie czy by chciała ED jest stanowczy sprzeciw. Nie ma mowy o takim rozwiązaniu. Córka jest dość mądrą, szybko łapie materiał, mało się uczy a ma dobre oceny.
    • alex_vause35 Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 06:42
      A to nie nie jest twój taki dochodzący facet, co to siedzi i nocuje w twoim małym mieszkaniu na twój koszt przez pół tygodnia, i dalej nie daje ci się wyspać wygodnie we własnym łóżku? Czy pomyliłam nicki?
      Bo może to jest jedna z przyczyn? I te napięcia dziecka też? Obcy człowiek w małym mieszkanku przez pół tygodnia?
      Pamiętam taki kuriozalny wątek o pani umęczonej wizytami pana, ale teraz nie mogę go znaleźć.
      • alpepe Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 08:39
        Bo ona chyba ma dwa nicki, ale toksyczny związek jak najbardziej był i jakoś dziecko nie zajmowało jej życia, bo jej był penis, nawet i ten marny, potrzebny.
        • alex_vause35 Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 16:10
          To był nick na "k", podobny do tego albo może ten sam, niektóre mi się zlewają. Może znajdę ten wątek. W każdym razie byłam zaskoczona, że dobrze dorosła kobita sobie to robi, czyli dokłada sobie obowiązków i dyskomfortu, chyba relacje nie są po to...
          • alex_vause35 Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 16:19
            Wot, i znalazła wink
            forum.gazeta.pl/forum/w,567,178008140,178008140,Facet_was_oklamuje.html

"Czy mieszkamy razem? Spędza u mnie 4/5 dni w tygodniu z noclegiem. Ja mam tylko 2 pokoje więc jak jestem strasznie niewyspana od tego nocowania razem w niewygodnym łóżku to on jedzie do swojego mieszkania. Ciężko mi dodatkową osobę na takim małym metrażu. On nie chce wynajmować czegoś wspólnie. Dziecko jest moje. "

Katie, nie myślisz, że to też może wpływać na twój sen? Mnie by chyba coś trafiło, byłabym non stop przebodźcowana.
            • katiemorag Re: Dziecko nie spi 30.11.24, 00:59
              Relacje z panem skończyłam. Nie mam siły na takie zabawy przy tak wymagającym dziecku i takim trudnym życiu. Ja potrzebuje kogoś kto mi pomoże i będzie wsparciem a nie kolejnego dziecka do opieki i zabawiania. Ja nie mam po prostu ani sił ani czasu na takie przyjemności.
              • hanusinamama Re: Dziecko nie spi 30.11.24, 13:06
                TRoche tak piszesz jakbyś z powodu z dziecka (przez dziecko) rezygnowała z czegoś wartościowego. Z tego co pamietam to nie było nic wartościowego, związek raczej toksyczny.
                Piszesz jakbyś przez "trudne dziecko" miała wiecznie pod górę. Dzieciak wie ze tak to czujesz.
                Nie chciałabym być wyrzutem mojej mamy, która "tyle" przeze mnie traciła w życiu...
                Pytanie czy nie masz siły na na przyjemnośći faktycznie przez dziecko czy jednak coś w tobie to powoduje...
    • nangaparbat3 Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 08:34
      A jesteś dokładnie przebadana? Pierwsze co się nasuwa to tarczyca, wiem, przysłowiowa tutaj, ale też można mieć rodzinna skłonność, sprawdziłabym.
      Mądry psycholog czy psychoterapeuta też pomoże. Ja bym szukała równolegle, i u lekarza, i u psychologa. Często jest tak, że nieleczona, a nawet leczona, choroba somatyczna powoduje problemy z nastrojem, depresję, lęk. Znałam kogoś, u kogo leczono depresję i ataki paniki, a miał bardzo chore serce. Nastolatek.
      Zanim napisałaś o psie, pomyślałam, czy nie byłoby dobrze, żebyście go miały. Suczkę, bo wyszukuje się od razu po wyjściu z domu i w razie choroby, ulewy czy gdybyście obie nie miały już zupełnie siły, to duże ułatwienie - z psem nie da się wyjść na 5 minut. Dorosła, bo szczeniak by Was wykończył. Spokojna i nieduzą. To mi przyszło do głowy, bo czasem spacer wieczorem dobrze robi. We dwie, mogłybyście wtedy pogadać spokojnie.
      Jeszcze mi przyszło do głowy pytanie o ciśnienie, czy sprawdzasz regularnie?
      W każdym razie idź do starszego raczej internisty, opowiedz o ojcu, sobie, córce, zobaczysz, co powie.
      • nangaparbat3 Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 08:41
        No i równolegle psychoterapeuta dla Ciebie.
        Dziecko może by skonsultować w poradni psych. ped? Tam bywają dobrzy fachowcy i mogą coś ważnego zauważyć, doradzić.
      • berdebul Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 11:10
        Proponujesz psa, osobie która napisała że leży na kanapie i się nie rusza? Czym te psy Ci tak zawiniły?
        • 1matka-polka Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 11:18
          berdebul napisała:

> Proponujesz psa, osobie która napisała że leży na kanapie i się nie rusza? Czym
          > te psy Ci tak zawiniły?

Popieram. Nanga znowu płynie...
        • nangaparbat3 Re: Dziecko nie spi 30.11.24, 10:28
          A nie sądzisz, że niejeden pies wolałby się wylegiwać z Katie na kanapie niż tkwić w przytułku?
          • 1matka-polka Re: Dziecko nie spi 30.11.24, 11:57
            nangaparbat3 napisała:

> A nie sądzisz, że niejeden pies wolałby się wylegiwać z Katie na kanapie niż tk
            > wić w przytułku?
            >

Dalej płyniesz...
    • ikonieckropka Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 11:44
      Ciekawe, piszesz, że masz diagnozę ADHD, przez to nie śpisz, ale leków nie bierzesz, bo jesteś wysoko funkcjonującą. Chyba jednak nie.
      A córkę może badałaś na ADHD?
      • katiemorag Re: Dziecko nie spi 30.11.24, 00:56
        Leki biorę nasenne. Nie chcę tych na ADHD. Ja mam taką pracę, że moje ADHD mi bardzo pomaga. W sytuacjach stresowych ja bardzo dobrze funkcjonuje. Nie mogłabym siedzieć przy biurku.
        • alicia033 Re: Dziecko nie spi 30.11.24, 07:49
          katiemorag napisała:

> Leki biorę nasenne. Nie chcę tych na ADHD.

rany boskiesad

> Ja mam taką pracę, że moje ADHD mi bardzo pomaga. W sytuacjach stresowych ja bardzo dobrze funkcjonuje.

ale leki na ADHD tego nie zmienią. Jak sobie dobrze radzisz z sytuacjami kryzysowymi tak dalej będziesz sobie z nimi radziła. Natomiast mniejszym kosztem, bo aktualnie to za to "bardzo dobre funkcjonwanie" płacisz coraz większe koszty psychosomatyczne a twoje życie to, sorry, chaossad, który fundujesz nie tylko sobie (smutne no ale jesteś dorosła, skoro chcesz się krzywdzić, to trudno) a niestety także, rykoszetem, córce. A to jest już bardzo nie w porządkusad, bo ona, z racji wieku, nie ma ani możliwości poznawczych ani innych środków, żeby się przed tym chronić.
        • ikonieckropka Re: Dziecko nie spi 30.11.24, 13:35
          Cóż, całe mnóstwo zaburzeń ma to do siebie, że ich posiadacze je lubią, bo traktują jako część tożsamości...
    • headonshouldersbaby Re: Dziecko nie spi 29.11.24, 19:40
      morfologia i poziom b12, D, zelaza, magnezu.
      Zacznij podawać profilaktycznie D teraz zima i tak, oraz magnez i b12.
      • princesswhitewolf Re: Dziecko nie spi 30.11.24, 01:17
        + b6 witamina. Wplywa na wydzielanie naturalne melatoniny
    • katiemorag Re: Dziecko nie spi 30.11.24, 01:05
      Tak myślę, że może przyczyna tych nasilonych bezsenności mojego dziecka jest fakt, że spotkam się z kolejnym facetem. Wcześniej było to 3-4 nieprzespane noce w miesiącu a teraz jest tego o wiele więcej. Może dziecko coś wyczuwa, że jest ktoś nowy chociaż nic jej nie mówiłam ani nie przedstawiłam aby nie mieszać w głowie. Ktoś pisał o moim ex partnerze i jakoś tak mi przyszło coś takiego na myśl, że to jest przyczyną. N
      • hanusinamama Re: Dziecko nie spi 30.11.24, 13:08
        Wyżej psiałaś ze sie z nikim nie spotykasz, bo przez "wymagająće dziecko" nie masz siły na przyjemności.
    • nena20 Re: Dziecko nie spi 30.11.24, 07:48
      Napisz do pani która prowadzi bloga "Kochamy Laurę". Jej trzecie dziecko jest diagnozowane z powodu bezsenności . Badania już bardzo zaawansowane, w szpitalu gdańskim. Może coś podpowie , doradzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka