delta9 10.11.20, 10:22 Dzień dobry. Mam chłopaka w ZK (półotwartym) i ma on myśli samobójcze. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Na priv, bo nie chcę pisać szczegółów publicznie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mona.blue Re: Chłopak w ZK a myśli samobójcze 10.11.20, 11:09 Namów go koniecznie na wizytę u psychiatry. Możesz napisać na priv @mona.blue Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Chłopak w ZK a myśli samobójcze 14.11.20, 17:02 A co jesli psychiatra przyzna mu racje ? Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Chłopak w ZK a myśli samobójcze 10.11.20, 12:05 Nie ma tu wielkiej filozofii, gdyż chodzi tu o manipulowanie Tobą. Wykonać należy następujące działania: 1. Odejść i odciąć się od kontaktu (najbardziej wskazane i najlepsze wyjście) 2. Udać się do psychoterapeuty po pomoc (ale dla siebie; sobie może on pomóc tylko sam) 3. Poinformować go o tym, żeby poszedł po pomoc (psychiatra, psychoterapeuta) -wyposażyć go w nr do linii zaufania - poinformować, że przy pierwszej próbie (pozorowanej lub nie, każda jest NIEBEZPIECZNA, ale głównie dla Ciebie. Jeżeli ma gen samobójcy i bardzo chce odejść, to zrobi to. Odejdzie a Ty zostaniesz w DUPIE czarnej do końca życia. Poczucie winy i wyrzuty sumienia Cię zjedzą odsyłam do punktu nr 1 i 2 powyżej), zawiadomisz od razu służby (pogotowie, policja, straż pożarna lub numer awaryjny 112). I masz być stanowcza i masz tak postąpić. Konsekwentnie. Nic więcej zrobić nie możesz i nie powinnaś. Odpowiedz Link Zgłoś
delta9 Re: Chłopak w ZK a myśli samobójcze 10.11.20, 14:04 Ano właśnie, poczucie winy już mnie zżera. Za to, że robię za mało. Napisałam mu list na temat tego dlaczego powinien żyć kierując się tym filmem youtu.be/0YxiGf6tEVI Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Chłopak w ZK a myśli samobójcze 10.11.20, 14:33 Akurat to tłumaczenie grożącemu samobójstwem, jaką zrobi krzywdę, wydaje mi się dezproduktywne, bo często właśnie o to mu chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Chłopak w ZK a myśli samobójcze 12.11.20, 06:36 delta ludzie którzy trabią o tym że chca się zabić, chcą uwagi swoich słuchaczy ludzie którzy chca się zabić, zabijaja sie w ciszy rozważ to Odpowiedz Link Zgłoś
anna_top Re: Chłopak w ZK a myśli samobójcze 24.11.20, 20:42 Myślę , że najbezpieczniejszym rozwiązaniem tej sytuacji dla Ciebie i dla niego jest zgłoszenie się do psychoterapeutę. Tutaj wklejam link do mojej zaufanej poradni www.przystan-psychologiczna.pl/nasz-zespol mogą mieć termin jeszcze w tym tygodniu online lub stacjonarnie Odpowiedz Link Zgłoś