14.09.21, 11:54
Jest wątek piosenki, więc proponuję wątek: książki.

Ja właśnie skończyłam "Tego lata w Zawrociu" i jestem w trakcie "Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi". O tej pierwszej napiszę jeszcze trochę więcej, a o tej drugiej wspomnę, że jest warta przeczytania, ale ciężko mi się ją czyta. Może dlatego, że to książka z lat 60 ubiegłego wieku.

Jeszcze się podzielę ciekawymi fragmentami.

A Wy co czytacie?

Obserwuj wątek
    • mona.blue Re: Książki 14.09.21, 12:31
      Ja ostatnio Kasię Miller 😀
    • afq Re: Książki 14.09.21, 13:03
      niedawno "Zabijaj uważnie" kryminał Dusse Karstena
      teraz "Informacja zwrotna" Jakuba Żulczyka, też kryminał
      przede mną "Ogarnij się, czyli jak wychodziliśmy z szamba." Nowaka i Sekielskiego, ksiązka "branżowa" o uzależnieniu i ogarnianiu, jak tytuł wskazuje

w miedzyczasie powoli studiuje "Życie piękna katastrofa" Jon Kabat-Zinn

z recenzji tej ostatnie:
      "Klasyczne już dzieło Jona Kabata-Zinna na temat praktyki uważności w walce ze stresem i cierpieniem wytrzymuje próbę czasu. To bardzo użyteczny i praktyczny przewodnik. Gorąco polecam nowe wydanie lekarzom, pacjentom i wszystkim, którzy interesują się wiedzą o tym, jak użyć potęgi skupionej świadomości w obliczu zarówno poważnych, jak i pomniejszych życiowych wyzwań. Andrew Weil, lek. med., autor książki Spontaniczne szczęście To wspaniałe, że otrzymujemy nową i zaktualizowaną wersję klasycznej pozycji, która skłoniła tak wielu ludzi do wejścia na ścieżkę transformacji własnego umysłu i rozbudziła w nas zdolność dostrzegania piękna w każdej chwili, w każdym dniu naszego życia. Oparte na pierwszym drugie wydanie z pewnością będzie uznane za cenny materiał źródłowy i przewodnik nowych pokoleń szukających mądrości ukazującej, jak odnaleźć pełnię życia i jak odnaleźć w nim spełnienie. dr Diana Chapman Walsh, emerytowana prezes zarządu Wellesley College W zmienionym i rozszerzonym wydaniu swojego przełomowego dzieła Życie, piękna katastrofa Jon Kabat-Zinn kreśli dla nas ścieżkę życia pełną niuansów, dbałości o szczegóły i nieustannego zadziwienia. Czerpiąc ze swoich długoletnich doświadczeń w pracy z tysiącami indywidualnych przypadków, łączy osobiste historie swoich podopiecznych z najnowszymi odkryciami, by nauczyć nas wykorzystania inteligentnej świadomości w sposób, który radykalnie zmniejszy nasze obciążenie i pomoże nam odnaleźć radość nawet w najtrudniejszych chwilach życia. Ta książka może zmienić twoje życie. Skorzystaj z zaproszenia! dr Clifford Saron, UC Davis Center for Mind and Brain, szef zespołu badawczego, The Shamatha Project"
      • afq Re: Książki 14.09.21, 13:07
        aa no jeszcze połknąłem sprintem książki Macieja Siembiedy, czysta rozrywka
        "Kukły" "444" i "Wotum"
        troche kryminały troche sensacja troche współczesności której korzenie sięgają historii
        Follet by sie nie powstydził
        • mona.blue Re: Książki 14.09.21, 13:39
          Ja mam zamiar jeszcze raz przeczytać "Sankofa. Nie smaruj życia.
          • mona.blue Re: Książki 14.09.21, 13:40
            *nie zmarnuj życia
      • mona.blue Re: Książki 14.09.21, 13:38
        Kiedyś chciałam kupić te o tej pięknej katastrofiem :) tylko że cegła i bałam się, że nie przeczytam.
        Ciekawe czy autor faktycznie ma metody skutecznej walki ze sterem?
        • afq Re: Książki 14.09.21, 17:30
          Sprawdzam właśnie
          Moim zdaniem ma
          • afq Re: Książki 14.09.21, 17:30
            Oczywiście od samego czytania nic się nie zadzieje.
    • n4rmoorr Re: Książki 14.09.21, 18:41
      Ja polecam dwie . Daniel Kahneman: „Pułapki myślenia. O myśleniu szybkim i wolnym.”
      Autor, psycholog Daniel Kahneman, to laureat nagrody Nobla w dziedzinie ekonomii.
      Książka jest dość gruba, bo posiada 672 strony, na których przedstawione są możliwości szybkiego i wolnego myślenia, a więc mechanizmy ludzkiego rozumowania. W „Pułapkach myślenia” znajdziemy wnikliwą analizę działania ludzkiego umysłu i dowiemy się (z lekkim humorem) co decyduje o naszym myśleniu i jakie są zagrożenia związane z szybkim myśleniem. Przeczytamy tu również, czym jest intuicja i czy warto jej zaufać. I druga Bishop Gary John: ”UNF*CK YOURSELF. NAPRAW SIĘ!”
      Autor tę książkę dedykuje tym, którzy mają bardzo dużo wątpliwości i tym, którym manipulacje innych zatruwają codzienne życie. Jego celem jest, aby przeczytanie tej książki było dla nas werbalnym policzkiem, abyśmy w końcu się ocknęli, docenili swój prawdziwy potencjał i przestali sobie dowalać.
      W książce wyczytamy o naszym monologu wewnętrznym, który tak naprawdę zatruwa nam nasze własne życie – krytykuje, powtarza, że jesteśmy leniwi, głupi czy słabi. To on sprawia, że nie zauważamy swoich wartości, a na domiar tego wysysa z nas energię generując stres i napięcia.Może powinienem wtedy iść na studia i na psychologię .Jestem wrażliwy na ludzką krzywdę .I przeczytałem trochę książek w tym temacie.Ale bieda ,technikum i do pracy
    • inka.fem Re: Książki 14.09.21, 19:47
      "Ja właśnie skończyłam "Tego lata w Zawrociu""

Czytałam całą serię o Matyldzie. Fajne, klimatyczne książki. Najcięższa książka tej serii to "Maska Arlekina". Moim zdaniem.

Skończyłam "Jedenaście dni w Berlinie" Hakana Nessera. Jak ktoś lubi Forrest Gumpa, to polecam. Zaczęłam "Intrigo" również Nessera. To zbiór opowiadań.
      • n4rmoorr Re: Książki 14.09.21, 21:16
        inka.fem napisała:

> "Ja właśnie skończyłam "Tego lata w Zawrociu""
        >
        > Czytałam całą serię o Matyldzie. Fajne, klimatyczne książki. Najcięższa książka
        > tej serii to "Maska Arlekina". Moim zdaniem.
        >
        > Skończyłam "Jedenaście dni w Berlinie" Hakana Nessera. Jak ktoś lubi Forrest Gu
        > mpa, to polecam. Zaczęłam "Intrigo" również Nessera. To zbiór opowiadań.
        Warto kupić czytnik do e-boka .Koszt 300 zł.Ale darmowe czytanie.Tu jest fajny artykuł o nich i strony ,oraz czytniki e-boków.Warto to przeczytać .www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.pcworld.pl/news/Darmowe-ebooki-skad-legalnie-pobierac-e-ksiazki-za-darmo,421651.html&ved=2ahUKEwj97N-wlP_yAhVB_7sIHQIZBJwQFnoECBgQAQ&usg=AOvVaw0eysk373QnBvTkD9iERNd-&cshid=1631646660217
        • inka.fem Re: Książki 14.09.21, 23:38
          Nie lubię e booków, wolę papierowe książki.
          • afq Re: Książki 14.09.21, 23:52
            żona ostatnio zapragnęła ebooka
            i ma
            fajne to w sumie, zapamietuje gdzie sie skonczylo, wielkosc czcionki mozna wybierac
            i rozne takie bajery
            ale kurcze.. ja musze miec papier
            • afq Re: Książki 14.09.21, 23:53
              ale audiobook, do samochodu np
              a to spoko
            • hana11 Re: Książki 15.09.21, 06:45
              "ja muszę mieć papier"

A ja dodatkowo rytuał związany z pójściem do biblioteki.
              • n4rmoorr Re: Książki 15.09.21, 12:18
                hana11 napisała:

> "ja muszę mieć papier"
                >
                > A ja dodatkowo rytuał związany z pójściem do biblioteki.
                Fakt bojowniczka o prawo i sprawiedliwość .A gdzie podejście do wycinki lasów się pytam?Ze biblioteka to ruch i zdrowie.I przyjemność coś samemu wybrać .Jak alarmują ekolodzy, w wielu rejonach świata zjawisko wycinania lasów odbywa się na zastraszającą skalę. Szacuje się, iż co 3 lata na świecie znikają lasy tropikalne o powierzchni Polski, sięgając więc po tradycyjne książki warto uświadomić sobie fakt, iż z jednego drzewa produkuje się średnio sto 500-stronnicowych książek, a jedno drzewo produkuje dziennie około 2,5 litra tlenu. W wymiarze globalnym oznacza to, że produkcja papieru i powstających z niego między innymi książek ma negatywny wpływ na środowisko. Polska na szczęście na tle pozostałych krajów może pochwalić się dobrym zarządzaniem gospodarką leśną. Nasz kraj jest w europejskiej czołówce, jeśli chodzi o powierzchnię lasów, które zajmują prawie 30% terytorium Polski.

- Do papierni trafia drewno pochodzące z tzw. cięć pielęgnacyjnych. Usuwa się wtedy część młodych drzew, by dać przestrzeń do wzrostu pozostałym. Drzewa te i tak zostałyby wycięte. Natomiast dorodne, wiekowe okazy nigdy nie są przerabiane na papier. Owszem powinno się ograniczać zużycie papieru, ale w kontekście niemarnotrawienia produktów pochodzących z lasu i nieśmiecenia. Warto zwrócić też uwagę na fakt, że do produkcji papieru stosowane są różnego rodzaju chemikalia – mówi Anna Malinowska, rzecznik prasowy Lasów Państwowych. Polecam wszystkim ten artykuł ,nie tylko Tobie . www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.focus.pl/artykul/e-booki-czy-tradycyjne-ksiazki-co-jest-bardziej-ekologiczne&ved=2ahUKEwj5icvR3oDzAhWp_rsIHc_nBLMQFnoECAMQAQ&usg=AOvVaw3rMFoHyS9ys6wRtp-Gvih8
                • afq Re: Książki 15.09.21, 16:03
                  pl.wikipedia.org/wiki/Elektroodpady
                  • afq Re: Książki 15.09.21, 16:16
                    papier np ecco book jest produkowany bez chemii
                    uzywany własnie do druku książek
                    makulatura stanowi standardowo 70% składu nowego papieru
                    a w papierach eko ?

mowisz ze ebooki mozna miec za darmoszke
                    ja tam wole zaplacic, bo chciałbym zeby autorzy mieli za co zyc i zeby dalej pisali
                    bo jednak lubie czytac
                    • afq Re: Książki 15.09.21, 16:16
                      drukarze tez niech sobie spokojnie zyją
                      znam paru, mili ludzie
          • n4rmoorr Re: Książki 15.09.21, 00:23
            inka.fem napisała:

> Nie lubię e booków, wolę papierowe książki.
            Inka Ty żyjesz w czasach co się chodziło do biblioteki szkolnej i miastowej . Chcesz czytać taniej – książki elektroniczne są generalnie tańsze niż papierowe – bo w promocjach większość dostaniesz za kilkanaście złotych; patrz: przewodnik nt. kupna książek..Czytasz dużo w podróży i masz już dość noszenia ciężkich książek. Czytniki 6-calowe ważą mniej niż 220 gramów. A teraz zważ swoje ostatnie lektury.Proszę Cię.
            • afq Re: Książki 15.09.21, 01:10
              n4rmoorr napisał(a):

> Czytniki 6-calowe ważą mniej niż 220 gramów.

no ale jeden pdf na czytniku wazy np 2000 kilo

> A teraz zważ swoje ostatnie lektury.Proszę Cię.

taka przecietna ksiazka to 0,3 kilo
              :-D
            • inka.fem Re: Książki 15.09.21, 07:56
              Do pracy jeżdżę rowerem, więc w drodze nic nie czytam. Lubię wieczorem, gdy mam czas lub w weekend usiąść z książką w ogródku lub na kanapie (zależnie od pogody). Lubię wybrać się do biblioteki a od czasu do czasu kupić coś w taniej książce.
              • mona.blue Re: Książki 15.09.21, 10:51
                Jedno nie przeszkadza drugiemu :)

Ja też lubię papierowe wydania książek, ale odkąd córka sprezentowała mi Kindla to doceniłam zalety czytników elektronicznych.
              • n4rmoorr Re: Książki 15.09.21, 12:07
                inka.fem napisała:

> Do pracy jeżdżę rowerem, więc w drodze nic nie czytam. Lubię wieczorem, gdy mam
                > czas lub w weekend usiąść z książką w ogródku lub na kanapie (zależnie od pogo
                > dy). Lubię wybrać się do biblioteki a od czasu do czasu kupić coś w taniej ksią
                > żce.
                To zdrowo.Gorzej w zimie.Jak jestem w Czewie to tylko na rowerze bo wszystkie urzędy i banki I wszędzie zaparkujesz w centrum miastav .Autem masakra.Centrum ode mnie to w pięć minut.Środek alei i pędzisz .Polecam e-boka bo nowości i dużo darmowych jest .
      • hana11 Re: Książki 14.09.21, 21:22
        Zaczęłam od przelotu bocianów i mnie uwiodła. Wątek starszej kobiety, dojrzałej, doświadczonej w roli mentorki zawsze mi się podobał. I jesienne klimaty na miejskich ulicach i ganku wiejskiej posiadłości. Ale gdybym zaczęła od pierwszej części, chyba bym odłożyła na później czytanie tej serii, bo tego lata nie urzekło mnie za bardzo. Takie chaotyczne, mało spójne. Ale refleksie nad minimalizmem, konsumpcjonizmem i produkcją śmieci u schyłku lat dziewięćdziesiątych zaskoczyły mnie, pozytywnie.

No a poza tym te skomplikowane więzi emocjonalne między członkami rodziny. Wiesz zapewne co mam na myśli. I tak też myślałam, że historia o Świrze może być ciezka. Ale może jeszcze w którejś z części czeka mnie taka uczta, jak przy przelocie bocianów, dlatego przeczytam część za częścią.

Ja nie jestem takim molem książkowym.
        • inka.fem Re: Książki 14.09.21, 23:34
          Przelot bocianów rzeczywiście wyjątkowo udana. Mnie męczyła w sumie ostatnia część, ale przeczytałam. Ogólnie ta seria mi się podobała. Lubię "zaprzyjaźnić" się z bohaterami i zostać z nimi na dłużej. Nie połykam książek, lecz raczej smakuję. Lubię myśleć o bohaterach. Jest kilka trafionych cytatów, są różne relacje (może za dużo negatywnych). Ta relacja między Matyldą a Pawłem trochę mi na początku nie pasowała. Chciałam, żeby było inaczej.
    • n4rmoorr Re: Książki 16.09.21, 05:25
      Kiedyś też byłem zwolennikiem książek drukowanych, ale po latach korzystania z wszelkich udogodnień związanych z lekturą ebooków, cierpię za każdym razem, gdy jestem zmuszony wybrać lekturę książki drukowanej. Ebooki czynią czytanie łatwiejszym, a książki bardziej dostępnymi. Korzystajmy z tego.
      • inka.fem Re: Książki 16.09.21, 19:22
        «Ebooki czynią czytanie łatwiejszym, a książki bardziej dostępnymi. Korzystajmy z tego.»

Polecasz i polecasz, jak dobry sprzedawca;)
        • kalllka Re: Książki 16.09.21, 19:29
          … a nawet sprzedawczyk!

Niech sie enfor, na mnie nie gniewa, jakby co, tak sobie tylko trawestuje na boku. I sprzedawców w kupcow, ćwiczę.
          O efektach dam znać.
        • n4rmoorr Re: Książki 16.09.21, 22:00
          inka.fem napisała:

> «Ebooki czynią czytanie łatwiejszym, a książki bardziej dostępnymi. Korzystajmy
          > z tego.»
          >
          > Polecasz i polecasz, jak dobry sprzedawca;)
          Masz jakiś problem z tym. Mam czytnik do e-boka Pocketbook i jestem zadowolony .Nie mieszkam w Polsce to go zabieram.Korzystam z neta i nie potrzebuje tony papieru ze sobą .Tak ciężko Ci to zrozumieć .Co któraś to bardziej zgryźliwa .Jakiś dzień konia dzisiaj.
          • inka.fem Re: Książki 16.09.21, 22:47
            Masz jakieś poczucie humoru?
            • n4rmoorr Re: Książki 17.09.21, 14:16
              inka.fem napisała:

> Masz jakieś poczucie humoru?
              Straciłem na początku lipca tego roku.
    • kalllka Re: Książki 16.09.21, 15:19
      No proszę, wątek niemożliwego zrewitalizowany;
      No i ukochane choc zapomniane przez e-Boga-forum książka przypomniało o swoim istnieniu i_istotnej roli jaka odegrało w tworzeniu jakości naszego „wirtualnego życia”
      W każdym razie, jak czytać/ nie co czytać/ stało sie dla mnie ważnym pytaniem.
      czytam dużo, różne rzeczy. Moja Literaturę znajduje na rzut oka, a oceniam czy jest dla mnie, wertując. Kilka zdań wybranych na chybił trafił/ numerologia/ informacje o autorze, background- rodzice, dzieciństwo- sprawia, ze sięgam po kogoś konkretnego, nie produkt. Po latach wracania do tych samych książek wiem, ze właściwie interesuje sie biografia książki; procesem jej powstawania tego dlaczego ktoś pisze kryminały albo romanse. Czyli jak i dlaczego w jednym. To „The magus” Johnna Fowlesa zaindukowal mnie kiedyś do realizacji fikcji literackiej w świadome „życie” zwłaszcza w sieci.
      A Przytoczona w książce łacińska sentencja:
      „Utram bibis? Aquam am undam”
      sprawiła, ze od wtedy zyje zgodnie ze słowem.

• hana11 Re: Książki 10.10.21, 14:28
      Z serialu The Crown dowiedziałam się o trudnym życiu matki Filipa Alicji, o torturach zadanych jej przed Frauda. Nie wiedziałam , że Elzbieta i Filip byli spokrewnieni. Trwałe małżeństwo, mimo wszystko.

I chyba dochodzę do momentu, gdy pojawi się Diana.
      • inka.fem Re: Książki 11.10.21, 06:52
        Skończyłam oglądanie tego filmu na 5 odcinku pierwszego sezonu. Niewiele mogę powiedzieć. Może kiedyś wrócę.
        Dopada mnie jesienna melancholia, muszę nad tym zapanować.
        • hana11 Re: Książki 11.10.21, 10:19
          Oglądam prawie codziennie po połowie odcinka. Nie każdy jest interesujący. Zimno z rana. Trzeba wyjąć czapkę. Lubię satysfakcję, gdy pokonuję czyhające na mnie czarne dziury. Takie zionące pustką i "głodem". Melancholię akurat lubię.

• inka.fem Re: Książki 11.10.21, 13:09
            O jakich dziurach mówisz? Ja nie lubię swojej melancholii, bo jestem wtedy płaczliwa. Ale to wszystko przez nieprzyjemne wydarzenie, które mnie spotkało jakiś czas temu. Nieprzewidziane sytuacje wytrącają mnie z równowagi i wprowadzają niepokój.

• n4rmoorr Re: Książki 11.10.21, 20:09
              Następny delikatny kwiat pod ochroną.A co się stało jeśli można wiedzieć .
              • inka.fem Re: Książki 11.10.21, 21:01
                Zaczepił mnie jakiś mężczyzna, było nieprzyjemnie delikatnie mówiąc. Nic mi się fizycznie nie stało, nawet nie zgłosiłam na policję.
                • n4rmoorr Re: Książki 12.10.21, 03:53
                  inka.fem napisała:

> Zaczepił mnie jakiś mężczyzna, było nieprzyjemnie delikatnie mówiąc. Nic mi się
                  > fizycznie nie stało, nawet nie zgłosiłam na policję.
                  Uważaj na siebie nie brakuje łobuzów .Staraj się unikać ustronnych miejsc i ciemnych.Kup sobie gaz pierzowy i noś go zawsze w kieszeni kurtki jak idziesz gdzieś ,gdzie możesz być narażona na atak. Najlepiej wybrać gazy pieprzowe dla kobiety o dużej zawartości MC w wyrzucanej mieszance. Warto wiedzieć, że gaz obezwładniający dla o pojemności 15 ml wystarczy tylko na jedno użycie. Gazy pieprzowe dla mogą być uwalniane w formie chmury/stożka albo strumienia, mieć konsystencję piany lub żelu Nie jest to duży koszt .A może czasami uratować życie .Na necie tego jest multum .Sam noszę taki w plecaku .Dbaj o swoje zdrowie .Ubieraj się ciepło .Ech.Nie mogę spać tak dmucha i leje.Życie jest paskudne Tylko chwile w nim .Trzymaj się.
                  • inka.fem Re: Książki 12.10.21, 07:44
                    Dziękuję za troskę, umiesz rozmawiać z ludźmi.
                    • n4rmoorr Re: Książki 12.10.21, 19:42
                      Mam coś dla Ciebie Inuś .Przed laty poznałem pewną policjantkę z Mannheim.200 km gnałem co tydzień na weekend .Przy.niej nie można się było nudzić .Cały czas w ruchu . Bieganie ,skakanie i i inne rzeczy.Mówię ja tu przyjechałem odpocząć ,z racji że montuję panele fotowoltaiczne i wylatam się po dachach .Mówię napijemy się wina ,obejrzymy film nie .Cały czas w ruchu.Zabrała mnie do policyjnego małpiego gaju .Z podziwem patrzyłem jak skacze ,czołga się i wspina.Szczęśliwa kobitka jak była zmęczona.Prowadziła też kurs samoobrony kobiet.Gaz ,telefon już nastawiony na 112 .Tylko odblokować .Gdy ktoś cię nagle złapie z tylu i dusi.Nie wpadaj w panikę .Całą stopą lub piętą uderz gościa w goleń ,powyżej kostek.Buty nie tenisówki.Boli jak cholera .Jak najwięcej hałasu jeśli tylko jest możliwość .Byle nie stres.Możesz użyć ,głowy ,łokci i próbować złamać mu paluchy co Cię duszą.Jak uderzysz tyłem glowy w nos to po chłopie .Jesteś dzielna ,mądra i wspaniała .Bardzo mnie zabolało ,że tak się bałaś .Wszyscy jesteśmy tu po to by sobie pomagać .By każdy czuł się bezpieczny.Nie ma takiego forum na GW.Hana mnie tu przywlokła .Wszedłem tuz buciorami .Poznałem fajne kobiety i jednego faceta .Mądrego pomógł mi w walce z astro.Poznałem Moni ,która od razu mi uwierzyła i broniła .Bardzo opiekuńcza i serdeczna kobieta.Ma swoją religię .Dziś twardo stoi na ziemi .Yada jej fajne przemyślenia i Kala kobieta co wzbudza kontrowersje i kulom się nie kłania.Muszę trochę odpocząć od forów bo sam zwariuję .Trzymaj się Inuś dobry duchu tego forum.
                      • inka.fem Re: Książki 12.10.21, 20:34
                        Dziękuję za rady, ale w praktyce to wygląda inaczej, bo strach paraliżuje. Był pijany, więc nie było trudno uciec, ale z trzeźwym nie miałabym szans. Jestem drobnej budowy, jestem słaba fizycznie. Nie martw się, po prostu straciłam czujność, bo miałam wtedy dziwny dzień, szłam i rozmyślałam i dałam się zaskoczyć.
                        • n4rmoorr Re: Książki 12.10.21, 20:47
                          Wiem .Stres .Ale taka drobna ,delikatna też pofrafi walczyć.Wiesz jak takie dziewczyny nazywają .Kieszonkowe .Masz ją w kieszonce bluzy ,całujesz i chowasz do kieszonki.Ona nie musi nic jeść ,żyje miłością .Wystarczą jej buziaki i jest szczęśliwa .Uważaj na siebie i więcej odwagi.
                          • inka.fem Re: Książki 12.10.21, 21:24
                            Kieszonkowe? Bardzo brzydko to brzmi. Przedmiotowo. Ja muszę jeść i lubię, ale wybredna jestem.
                            • n4rmoorr Re: Książki 12.10.21, 21:56
                              Dlaczego i musi.U mnie jedzenie na trzecim miejscu.Przez 10 godzin tylko owoce.A że jest tu wybór to wybieram różne ciekawe .Wieczorem szef kuchni poleca szybkie dania i gotowe.Dla mnie jedzenie może nie istnieć .Aplikacja Atrium Designs.Pocket Girlfriend to jak sama nazwa wskazuje wirtualna dziewczyna, którą zawsze mamy przy sobie. Jeśli nosicie telefon w kieszeniach spodni, to spokojnie możecie nazwać ją „kieszonkową sympatią”. Zgodnie z założeniem twórców, nasza dziewczyna jest ucieleśnieniem marzeń o idealnej partnerce. Po stuknięciu w ikonkę gry od razu „ładujemy” się do ekranu głównego w którym przywita nas animacja wideo naszej dziewczyny. Tak, tutaj nie mamy do czynienia z grupą zdjęć panienek w bikini. Naszym oczom, ukaże się „żywa” dziewczyna, a w zasadzie filmik prezentujący wdzięki bardzo atrakcyjnej kobiety. Po stuknięciu w ikonkę gry od razu „ładujemy” się do ekranu głównego w którym przywita nas animacja wideo naszej dziewczyny. Tak, tutaj nie mamy do czynienia z grupą zdjęć panienek w bikini. Naszym oczom, ukaże się „żywa” dziewczyna, a w zasadzie filmik prezentujący wdzięki bardzo atrakcyjnej kobiety.
                              Niestety, animacja co jakiś czas się zapętla, wiec po jednym dniu zabawy znamy już wszystkie ruchy naszej wirtualnej partnerki. Co możemy zobaczyć? W dość zmysłowy sposób dziewczyna pokazuje swój pępek, wysyła buziaczki i przelotne uśmieszki. Czasami zrobi sobie delikatny masaż lub dziarsko pomiętosi koszulkę. Na nic więcej jednak liczyć nie możemy. Wdzięki naszej dziewczyny możemy podziwiać tylko z przodu, nie ma widoku z boku lub z tyłu, o akcjach ze ściąganiem majteczek lub pokazaniem gołych piersi nie ma mowy – wszak Apple czuwa, abyśmy zbytnio się nie podniecali.
                              O tym myślałem. Oglądam mecz i patrzę co kieszonkowa dziewczyna pisze I jeszczce wybredna .
                            • n4rmoorr Re: Książki 12.10.21, 22:20
                              inka.fem napisała:

> Kieszonkowe? Bardzo brzydko to brzmi. Przedmiotowo. Ja muszę jeść i lubię, ale
                              > wybredna jestem.
                              Dzisiaj trochę przegiąłem .Trzymaj się dobranoc.
                            • n4rmoorr Re: Książki 13.10.21, 06:03
                              inka.fem napisała:

> Kieszonkowe? Bardzo brzydko to brzmi. Przedmiotowo. Ja muszę jeść i lubię, ale
                              > wybredna jestem.
                              Wybredna .Psychologowie twierdzą, że „wybrzydzaczki” są zafascynowane możliwościami i nie wyobrażają sobie, że miałyby z którejś nie skorzystać. To sytuacja jak z wiersza Fredry: „Osiołkowi w żłoby dano”. Mając do wyboru owies i siano, nie potrafimy się zdecydować, bo i jedno nas kusi, i drugie. W końcu zostajemy z niczym. – Nie ma nic gorszego niż zrezygnować z czegoś, by po czasie dojść do wniosku, że tak naprawdę tego chciałyśmy – ostrzega Amalia McGibbon.Przeczytaj to i Annie też to polecam .Idealny artykuł dla Was dwóch.Annie chyba bardziej.Dobrego dnia. www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.kobieta.pl/artykul/klatwa-wybrednej-kobiety&ved=2ahUKEwjVspLFv8bzAhXYR_EDHYIEBhcQFnoECAQQAQ&usg=AOvVaw0mfVPbG3o90G-8SgNSsVYs
                              • inka.fem Re: Książki 13.10.21, 07:13
                                Ten artykuł nie jest dla mnie. Nigdy nie mam problemu, żeby wybrać.
                                Muszę jeść, bo wszystko u mnie podporządkowane jest pod migreny. Głód jest jednym z czynników silnie wpływających. Najbardziej jednak u mnie zapach. Gdy mam aurę, to wystrzegam się produktów, potraw które mają intensywny zapach np.cytryny. Nauczyłam się z tym żyć i jest dobrze, ale też biorę dużo leków. Kiedyś, gdy byłam mało świadoma przyczyn, to ból był nie do wytrzymania, tak że nie mogłam wstać z łóżka i miałam ochotę wydrapać dziurę w ścianie paznokciami. Kto tego nie doświadczył, ciężko jest zrozumieć. Jakiś czas temu był live z doktorem neurologii pt."Od migreny do depresji". Dużo się u mnie potwierdziło. Nie mam czasu już dłużej pisać. Miłego dnia wszystkim.
                                • jezow Re: Książki 13.10.21, 09:47
                                  Czy jest jakieś nagranie "Od migreny do depresji"? Chętnie obejrzę.
                                  • inka.fem Re: Książki 13.10.21, 10:42
                                    Nie znalazłam, przykro mi. Będę pamiętać, żeby podlinkować, jak coś będzie o migrenach i depresji.
                                  • n4rmoorr Re: Książki 13.10.21, 19:34
                                    jezow napisał:

> Czy jest jakieś nagranie "Od migreny do depresji"? Chętnie obejrzę.
                                    Masz wujka Google .Ciężko coś znaleźć .
                                • n4rmoorr Re: Książki 13.10.21, 19:44
                                  inka.fem napisała:

> Ten artykuł nie jest dla mnie. Nigdy nie mam problemu, żeby wybrać.
                                  > Muszę jeść, bo wszystko u mnie podporządkowane jest pod migreny. Głód jest jedn
                                  > ym z czynników silnie wpływających. Najbardziej jednak u mnie zapach. Gdy mam a
                                  > urę, to wystrzegam się produktów, potraw które mają intensywny zapach np.cytryn
                                  > y. Nauczyłam się z tym żyć i jest dobrze, ale też biorę dużo leków. Kiedyś, gdy
                                  > byłam mało świadoma przyczyn, to ból był nie do wytrzymania, tak że nie mogłam
                                  > wstać z łóżka i miałam ochotę wydrapać dziurę w ścianie paznokciami. Kto tego
                                  > nie doświadczył, ciężko jest zrozumieć. Jakiś czas temu był live z doktorem neu
                                  > rologii pt."Od migreny do depresji". Dużo się u mnie potwierdziło. Nie mam czas
                                  > u już dłużej pisać. Miłego dnia wszystkim.
                                  Nie wiedziałem Inuś że tak cierpisz .Gdybym mógł Ci w czymś pomóc nie ma sprawy .Wystarczy że mnie opieprzysz i będę zadowolony.Ten artykuł nie jest o Tobie bo jesteś cudowną kobietą .– Osoby cierpiące z powodu migreny przewlekłej są niemal sześciokrotnie bardziej narażone na rozwój depresji, a prawdopodobieństwo jej wystąpienia zwiększa się wraz ze wzrostem liczby dni z migrenowym bólem głowy w miesiącu.Migrena jest, wbrew temu co się o niej sądzi, poważną chorobą neurologiczną, która ma ogromny wpływ na funkcjonowanie pacjenta. Jej najcięższą postacią jest migrena przewlekła, której ataki występują przez ok. 15 dni w miesiącu uniemożliwiając choremu normalne funkcjonowanie. Życie w ciągłym bólu często powoduje depresję – zdaniem specjalistów cierpi na nią aż 11 proc. pacjentów z przewlekłą migreną.

Migrena jest bardzo uciążliwą chorobą, gdyż oprócz bólu głowy towarzyszy jej również szereg innych objawów, m.in. nudności, wymioty, nadwrażliwość na bodźce zewnętrzne, takie jak światło, dźwięki i zapachy. Często wywołuje także zaburzenia widzenia, a nawet zaburzenia mowy.
                                  Tym bardziej nie powinno nikogo dziwić, że choroba ta odciska silne piętno na zdrowiu psychicznym cierpiącej na nią osoby.Straszne .Poczytałem .A jesteś tak pozytywną osobą .Dlaczego ja trafiam na tak podłe .I nie mam szczęścia do pozytywnych.Kurza twarz .Ściskam Cię mocno.13 to ryczę jak bóbr.
                                  • inka.fem Re: Książki 13.10.21, 21:16
                                    Tak, jest uciążliwa, ale od kilku lat mam dobrane leki i jest dużo lepiej. Nauczyłam się rozpoznawać aurę tzn.wiem kiedy nadchodzi, wtedy od razu biorę leki. Poza tym unikam wyzwalaczy. Między innymi dlatego wolę jeździć rowerem, komunikacja miejska też była wyzwalaczem.
                                    Dziękuję za pozytywne słowa.
                                    • n4rmoorr Re: Książki 13.10.21, 21:51
                                      Fajne to forum bo można się odkryć i nikt nikomu złego nie zrobi.A tu takie tragedie..Jak jestem w Częstochowie to tylko rowerem.Dzisiaj było rano w Hamburgu zimno i szyby trzeba było skrobać .Nie lubię takiej pogody.Rano ciemno ,po pracy też .Dzisiaj kolega miał wypadek ,ktoś inny wbił mi nóż w serce.Co za dzień .Ubieraj się ciepło na rower i dbaj o siebie .Chciałbym Cię tu widzieć uśmiechniętą .Dobranoc słodkich snów .

• mona.blue Re: Książki 11.10.21, 20:26
              Do mnie też zbliża się melancholia. To chyba ta jesienna aura.
    • hana11 Re: Książki 12.10.21, 11:53
      Dziś nie o czarnych dziurach, ale znów o intencjach będzie. Co zrobić, gdy intencją powinno być, aby nie mieć jakieś konkretnej intencji, którą się ma? Myślę, że wtedy trzeba odwrócic uwagę od intencji i zająć się tym, co jest do zrobienia. A i jeszcze jutro ważna rozmowa przede mną. Oby tylko jej efekt nie pogłębił czarnej dziury. Ciężki ten rok.

• inka.fem Re: Książki 12.10.21, 17:14
        Po co zaprzeczać tej intencji, skoro istnieje? Zająć się tym, co jest do zrobienia, to dobre w każdej sytuacji. Jak zadzwoni budzik, to zanim pomyślę, czy mi się chce wstać, czy nie chce, to od razu wstaję. A koleżanka mówi, że jestem dla siebie brutalna.
        • hana11 Re: Książki 12.10.21, 17:28
          "Po co zaprzeczać tej intencji, skoro istnieje?...."

Dzięki, tak też zrobię. Będę z nią żyć i robić swoje. Może się odmieni.
          • inka.fem Re: Książki 12.10.21, 18:03
            Nie wiem co to za intencja, ale nie da się niektórych wyeliminować. Powodzenia na rozmowie.
          • n4rmoorr Re: Książki 12.10.21, 19:00
            Gdzie ta wojowniczka i bojowniczka o prawa kobiet z pewnego forum .Gdzie tak dzielnie walczyła z Kaczorem.Pamiętam to taniarada nikogo tu na forum nie będziemy głaskać .Okazało się że wszystkich głaskasz tylko nie mnie.Uczyłem Cię byś była odważna i nie dawała sobie w kaszę dmuchać.Fakt nikogo się nie boisz tylko mnie .Jesteś mądra ,wspaniała i delikatna .Łatwo Cię urazić i skrzywdzić.Dasz radę jesteś ,ładna ,zgrabna i powabna .Podobno ."Jeśli kiedykolwiek znów będziesz potrzebował pomocy, rozumiesz, jeśli będziesz tkwił po uszy w kłopotach i niezbędna będzie ci pomocna dłoń...

– Tak?

– ...to giń bez wahania.

Douglas Adams, Restauracja na końcu wszechświata Ty wolałaś zginąć niż wziąść .Nic się nie bój będzie dobrze.
    • hana11 Re: Książki 15.10.21, 21:03
      Są takie dwie książki: homo sapiens, od bogów do ludzi i homo deus, krótka historia jutra. Autor Harari. I ja je obie zażyczyłam sobie na święta na prezent. Pewnie będę długo czytać. Mysle, że to będzie niezła uczta.
      • inka.fem Re: Książki 23.10.21, 20:33
        Dzisiaj na tvn leci film "Narodziny gwiazdy". Obejrzę.
        Czytam mojego ulubionego Hakana Nessera. Zdradzana żona planuje zabójstwo męża. Bardzo lekko się czyta, chociaż temat ciężki.
        • mona.blue Re: Książki 24.10.21, 01:54
          Też oglądałam Narodziny Gwiazdy. Fajny film, szkoda że tak smutno się kończy.
      • n4rmoorr Re: Książki 24.10.21, 00:29
        Raczej nie przeczytam ksìążki i pić też nie piję .
      • n4rmoorr Re: Książki 24.10.21, 18:55
        hana11 napisała:

> Są takie dwie książki: homo sapiens, od bogów do ludzi i homo deus, krótka hist
        > oria jutra. Autor Harari. I ja je obie zażyczyłam sobie na święta na prezent. P
        > ewnie będę długo czytać. Mysle, że to będzie niezła uczta.
        Nie przeczytałem żadnej książki Aniu .Wybacz mi wszystko .
    • n4rmoorr Re: Książki 25.10.21, 20:07
      Książki
    • inka.fem Re: Książki 05.11.21, 18:51
      Na piątkowy wieczór polecam "Pamiętnik pozytywnego myślenia" na Netflix. Jak ktoś lubi takie klimaty. Mężczyzna wychodzi z psychiatryka, ma chorobę dwubiegunową. Tak się zaczyna film. Reszty nie zdradzam.
      Zaczęłam oglądać wcześniej, może mi się uda dzisiaj dokończyć.
      • inka.fem Re: Książki 05.11.21, 19:06
        Korekta
        "Poradnik pozytywnego myślenia."
      • mona.blue Re: Książki 05.11.21, 19:51
        Chętnie obejrzę, dxieki, tylko nie wiem czy dziś.
        Ostatnio znów mnie "The Crown" wciągnęło.
        • hana11 Re: Książki 05.11.21, 20:04
          A ja trochę zahamowałam z the crown. Dołuje mnie ten okres, gdy pojawiła się Diana. Jej historia narzeczeństwa jest przygnębiająca, a i jeszcze wiedza że cierpienia nie uwieńczy happy end, a śmierć i to w młodym wieku sprawia, że muszę do tych odcinków mieć odpowiedni nastrój.

W ogóle oboje są ofiarami. I ona i Karol. I jeszcze zgorzknienie Małgorzaty.

Mona zdradziłaś zakończenie filmu z Gagą :) a ja chcę to dopiero obejrzeć po the crown. Mam nadzieję, że mimo to, będę się delektować. Mam nadzieję, że to film o miłości, ale poruszający głębiej niż na poziomie Instagrama.
          • inka.fem Re: Książki 05.11.21, 21:04
            Ja już do the crown chyba nie wrócę, a filmu z Gagą też w końcu nie obejrzałam, bo córka się wtedy rozchorowała. Dalej w poczekalni;)
          • mona.blue Re: Książki 05.11.21, 22:07
            Sorry za spoiler.
      • afq Re: Książki 05.11.21, 23:23
        a ja polece "sprzątaczke"
        tez na netflixie
        • inka.fem Re: Książki 06.11.21, 00:16
          Obejrzałam "Poradnik..." do końca, na prawdę godny polecenia komediodramat ze świetną kreacją de Niro i Coopera.

"Sprzątaczka" mi się od razu zareklamowała, ale to serial, więc trzeba wygospodarować więcej czasu. Dzięki
    • hana11 Re: Książki 15.11.21, 12:23
      Mój syn znów chory. Ciężka noc za mną. Uroki macierzyństwa. Ależ mam dziś duży poziom goryczy i smutku w żyłach. Podczytuje informacje z granicy i "Powrót z Bambuko" Nosowskiej i jeszcze mocniej dziś czuję moje Bambuko. Co z tego, że odsuksrybuję jeśli nie mam nic w zamian?

Może powinnam zaakceptować dzisiejszą bezsilność? Wczoraj był taki dobry dzień w moim własnym świecie.

• n4rmoorr Re: Książki 15.11.21, 17:37
        Młoda rozgoryczona młoda i cudowna kobieta która ma żal do całego świata .I jeszcze jak odrzuca pomocną dłoń .
      • inka.fem Re: Książki 15.11.21, 19:03
        Oddziały dziecięce pękają w szwach, wirus RSV. Dzieci siedząc w domu całą jesień i zimę nie nabyły odporności. Całe przedszkola zamknięte. Wytrwałości i zdrowia. Trzymaj się
        • yadaxad Re: Książki 15.11.21, 21:08
          Dziecko zawsze lepiej radzi z chorobą jak nie leży samo.
      • mona.blue Re: Książki 17.11.21, 13:00
        hana11 napisała:

> Mój syn znów chory. Ciężka noc za mną. Uroki macierzyństwa. Ależ mam dziś duży
        > poziom goryczy i smutku w żyłach. Podczytuje informacje z granicy i "Powrót z
        > Bambuko" Nosowskiej i jeszcze mocniej dziś czuję moje Bambuko. Co z tego, że od
        > suksrybuję jeśli nie mam nic w zamian?
        >
        > Może powinnam zaakceptować dzisiejszą bezsilność? Wczoraj był taki dobry dzień
        > w moim własnym świecie.
        >

Raz gorszy dzień, raz lepszy, takie życie niestety. Moje dzieci najbardziej chorowały do 4 roku życia, nawet z przedszkola musiałam je zabrać, bo tak lekarka radziła.
        • hana11 Re: Książki 18.11.21, 12:33
          Dzięki dziewczyny. Mój syn ciężko nie choruje, nie musi przyjmować antybiotyków, ale choruje bardzo często. Na ten moment nie ma konieczności rezygnować z przedszkola ze względów zdrowotnych, a psycholog uważa, że przedszkole jest potrzebne, aby wspomagać opóźniony rozwój. Syn lubi przedszkole, w przeciwieństwie do starszego dziecka na tym etapie. Na szczęście praca, o którą się staram odwleka rozpoczęcie szkoleń dla nowych pracowników, a zależy mi na tej pracy i nie mogłabym zacząć od zwolnienia na dziecko. Ale jak się nie uda to trudno. Coś tam dobrego dla mnie los sam wymyśli. Tak było przy pierwszym dziecku. Trafiłam wtedy idealne, a dziecko okazało się odporne na choroby.

• ew38p Re: Książki 15.11.21, 12:55
      a może ktoś mi poleci coś o uzależnieniu emocjonalnym?
      • mona.blue Re: Książki 15.11.21, 14:21
        www.empik.com/kobiety-ktore-kochaja-za-bardzo-norwood-robin,p1273626647,ksiazka-p?gclid=CjwKCAiAp8iMBhAqEiwAJb94z60YDEwsMhSr4EtbiyefimBMbE52HPCtKHpZ9NPu21d24gxDowAdRhoCHToQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

"Kobiety, które kochają za bardzo" - może to, przeczytaj opis na stronie.
        • ew38p Re: Książki 15.11.21, 14:51
          dziekuje za propozycje lektury. Pozdrawiam
          • n4rmoorr Re: Książki 15.11.21, 17:50
            A na cholerę Ci ta wiedza .Mój przykład .Po co Ci te czytanki Możesz mieć dobry kontakt dwoma facetami .Moje kontakty się odnoszą do do paru kobiet i nie chodzi o seks i inne pierdoły .Mogę być pomocny w wielu sprawach i nawet takich zwykłych i prostych. Oczekuje jedynie ,że ktoś coś miłego napisze i powie że jestem fajnym facetem .Ale jestem gnojkiem bo wybieram mężatki.By one zagubione w swoim związku i by widziały różnicę .Tylko tym ignoratom moich wpisów nie pokazują .A szkoda.
            • n4rmoorr Re: Książki 15.11.21, 18:15
              Wedle mojej wiedzy musi być chamem ,cwaniakiem.I tak umieć rozkochać kobietę by jej buty spadły .Żadne wrażliwe dusze .Płaczki i i histerycy..A gdy ją rozkocha to zaraz zdradzić ,porzucić i zadać ból.Kobiety fascynują takie dranie ,ale racji nie mam.
              • ew38p Re: Książki 15.11.21, 21:24
                dobrej wiedzy psychologicznej nigdy za mało. Chce to przeczytać aby sobie pomoc. Może w jakiś sposób oswieci mnie, a a jak nie to pewno jakas terapia. chciałam miec dobry kontakt, ale realny a nie wirtualny, ale ile mozna wysylac kartki na dzien dobry, skoro mieszka sie w jednym miescie. Nawet nie musialabym od razu z nim tworzyc zwiazku. Moglibysmy byc dobrymi znajomymi, ale jakby byla to realna znajomosc. Dziwny jakis.
                • n4rmoorr Re: Książki 15.11.21, 21:37
                  To zdecyduj i zostaw go.Przecież możesz kogoś w swoim mieście znaleźć innego .Po co Ci czytania lub terapia.Na odkochanie to druga mìłość .Nie jest to trudne.
                  • ew38p Re: Książki 16.11.21, 10:47
                    powiedzmy ze tak ale najpierw musze wyleczyc sie z jednej milosci
                    • n4rmoorr Re: Książki 16.11.21, 20:33
                      Ty musisz zdecydować kiedy i znaleźć antidotum. Pomyśl że jest Ci nikim .Jak ktoś Cię lekceważy to po prostu go wygaszaj .Wiem że to ciężkie bo tak samo mam .Mnie łatwiej bo mam zawsze w zapasie kogoś fajnego.
                      • yadaxad Re: Książki 16.11.21, 20:58
                        To będzie ciągle ten samy. Bo to jest pragnienie, nie człowiek.
                        • ew38p Re: Książki 17.11.21, 08:16
                          tak to jest pragnienie czegos, moze wyoobrazenie sobie czegoś co nigdy nie bedzie mailo miejsca
                          • ta Re: Książki 17.11.21, 13:50
                            Mocno się napracowałaś, by wyhodować tak wielką figurę tego pana w swoim polu psychicznym.
                            Sama sobie to zrobiłaś, obiektywnie on nie zawinił tu zbyt wiele. Napisałaś sobie w głowie scenariusz obejmujący piękną z nim teraźniejszość i świetlaną przyszłość na podstawie czego tak naprawdę?
                            Kilku krótkich internetowych kontaktów? Paru rozmów? Weź kartkę i rzetelnie spisz, co konkretnie powiedział/obiecał/zadeklarował, byś miała podstawy tak rozbujać swoją fantazję?
                            Mało tego - rościć pretensje i żale, że pan nie dąży do spotkania i najwyraźniej NIE CHCE tej znajomości rozwijać.
                            Pozbądź się iluzji.
                            Jeśli ludzie chcą kontaktu, to o niego zabiegają i ludzie dojrzali wiedzą jak to zrobić.
                            Jeśli ktoś kontaktu unika, to sprawa jest prosta, on tego kontaktu nie chce.
                            „Nie” znaczy nie, warto zapamiętać i respektować.

Oczywiście zawsze warto i trzeba się uczyć. Dobre publikacje są teraz łatwo dostępne.
                            Jeśli sobie życzysz, poślę ci na priv ( mail gazetowy) przydatne info.
                            • ew38p Re: Książki 17.11.21, 14:52
                              ok dziękije, tak chyba wytworzylam sobie sama ten obraz. Jak możesz to przeslij mi przydatne publikacje, aj siegam do roznych i mimo tego że o wielu rzeczech dotyczacych tego już czytalam to nic do mnie nie dociera. Może w tych publikach znajde jeszcze jakies informacje. ktore pomogą uwolnic mi się od tego chorego uzależnienia. Pozdrawiam
                              • ta Re: Książki 17.11.21, 15:35
                                OK postaram się przesłać do dwóch, trzech dni to, co w obecnej sytuacji powinno ci pomóc.

Wyjście z tej iluzji będzie trochę bolało, bo będzie ciepieć ego, ale dasz radę.
                                Póki co, zrób, jak już napisałam. Stań w prawdzie i spisz bardzo uczciwie wobec siebie i faktów, co ten pan właściwie takiego zrobił, że tak się nierozważnie i toksycznie dla siebie zaczepiłaś. Co zaoferował? Czym ujął? Co sprawiło, że zaczęłaś tak uporczywie fantazjować na jego temat?
                                Pomoże ci to poznać własny „ głód” i uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości, gdy jakiś np manipulant o nieczystych intencjach naciśnie te same klawisze.
                                Człowiek z brakami emocjonalnymi to potencjalna ofiara dla takich „ łowców”
                                • ew38p Re: Książki 17.11.21, 15:44
                                  tak dziekuje bardzo, ale tak naprawde to niczego mi nie objecal. Tylko kiedyś pwiedzial ze bardzo mu się podobał, do czego podeszlam nieco sceptycznie, bo jak by tak bylo to dzyl by do spotkan. na pocztatku proponowal zeby sie spotkac ale potem niestety spotkania musialam ja inicjowac.
                                  • yadaxad Re: Książki 17.11.21, 16:02
                                    Prawda cię nie rozemocjonizuje, tak że -ta- nie da ci recepty. Zapomnisz jak się zajmiesz czym innym. Nie wiem czym. Jesteś w związku, to się pokłóć i naprawiaj, pogadaj z kimś innym w necie, miej problem z jakimś rachunkiem.
                                    • mona.blue Re: Książki 17.11.21, 16:45
                                      Myślę, że jedno z drugim najlepiej zadziała, racjonalizacja da do myślenia, a zajęcie się konkretami uwolni od obsesyjnych myśli na temat tego faceta.
                                      • ew38p Re: Książki 17.11.21, 17:01
                                        tak swieta prawda
                                        • n4rmoorr Re: Książki 17.11.21, 18:49
                                          Co Ty Ewa tak się ze wszystkim zgadzasz ?.Chcesz kochać kochasz .Chcesz zerwać to zerwiesz nic na siłę .Jak kobieta kobiecie doradzi.I to dwie co nie cierpią facetów.
                                          • ew38p Re: Książki 17.11.21, 19:54
                                            Ja ze wszystkim sie nie zgadzam, bo kazdy jest inny, ale w czesci to co pisza kolezanki jest prawda. Nie mowie ze kazdy facet poznany w inietnecie to dran itd. , ale wto co weszlam to niezdrowa relacja i wydaje mi sie ze facet ten nie był nigdy w powaznym zwiazku, ale to tylko moje domysly. Prawda tez jest ze umila sobie czas tym pisaniem przebywajac w pracy, w ktorej spedza duzo czasu, bo taki ma zawod,
                                            • ta Re: Książki 17.11.21, 20:52
                                              Praca nad granicami, poczuciem wartości i szacunek do siebie to podstawa.

Teraz, nawet tutaj nie potrafisz zauważyć, że twoje granice są naruszane .
                                              Gdybyś zauważyła, zareagowałabyś :)

Ludzie poznają się w różnych okolicznościach, także w necie i to nie jest grzech.
                                              Tyle, że trzeba mieć wiedzę o zagrożeniach i być roztropnym.
                                              Dopóki człowiek nie pozbędzie się neurotycznych zachowań, lepiej partnerów w sieci nie szukać.
                                              Nigdy nie wiesz, kto siedzi po drugiej stronie, ile ma twarzy, życiorysów i pomysłów na życie…
                                              Zatem konieczna jest uwaga i rozwaga.

A już pisanie romantycznego scenariusza na podstawie internetowego bla, bla, bla jest stratą czasu i bywa ryzykowne. Bardziej niebezpieczne dla kobiet, gdy trafią na zaburzonego stalkera ale i mężczyźni mogą wpaść w niemiłe pułapki.

Buduj swoją siłę, będziesz bezpieczniejsza. Siłę daje wiedza i praca ze sobą.
                                              Nie ma innej drogi, ale warto. Powodzenia.

• ew38p Re: Książki 18.11.21, 10:07
                                                troche nie rozumie jak tu naruszylam swoje granice? Na co mialam zareagować? czeakam na materiały, które moglyby mi pomóc z wyjscia z iluzji. Pozdrrawiam
                                                • yadaxad Re: Książki 18.11.21, 11:18
                                                  Materiały może coś ci tam dadzą. Ale to jesteś ty z sobą. Tego faceta nie ma, to ty walczysz ze swoimi potrzebami. Nie warto przed nimi uciekać przypinając je na tego akurat. Uświadamiając sobie siebie zobaczysz i drugiego człowieka. I on ci da, ty mu dasz bez spiny. Wiedz czego chcesz, czego potrzebujesz, a się żyje.
                                                  • ew38p Re: Książki 18.11.21, 11:44
                                                    tak zgadza sie walcze caly czas
                                                  • yadaxad Re: Książki 18.11.21, 12:01
                                                    A tak jesteś w stanie to powiedzieć? To w anonimowe przecież, nikt cię nie rozpozna, chyba, że twój cię śledzi.
                                                • ta Re: Książki 18.11.21, 12:30
                                                  Wysłałam wczoraj, mail nie doszedł, został odesłany. Sprawdź, czy masz dobrze ustawiona pocztę.
                                                  Ew. prześlij mi na maila gazetowego : ta@gazeta.pl inny adres do korespondencji.

Nie ty przekroczyłaś swoje granice, to twoje granice przekroczono. Sprawa granic to problem do przerobienia, dla wielu kompletnie niezrozumiały.
                                                  ——

Yada - materiały nie „coś tam” dadzą, ale dadzą bardzo dużo człowiekowi, który wie, że musi wziąć się za siebie, ale nie wie jak. Gdyby pani wiedziała, nie pisałaby tutaj.
                                                  Nie polecę czarów nad rozbitym lustrem, przyrzekam :))))

Nie rozumiem, jak można zniechęcać kogoś w potrzebie, by korzystał z fachowej pomocy.
                                                  To nie jest działanie przyjazne.
                                                  • yadaxad Re: Książki 18.11.21, 12:38
                                                    Do fachowej pomocy nie zniechęcam. Ale najpierw niech popisze. Często nie trzeba aż tak dużo.
                                                  • ew38p Re: Książki 18.11.21, 12:44
                                                    nie mam maila gazetowego. Mam dwa maile: ew33p@interia.pl lub ewaszczerbinska@wp.pl/ Jakby cos znów nie zadziałalo podam mala google. Pozdrrawiam
                                                  • n4rmoorr Re: Książki 18.11.21, 18:29
                                                    Załóż sobie to nie trudne.Nie liczył bym na złoty środek .Twój wybór Ewa.
                                            • n4rmoorr Re: Książki 17.11.21, 20:53
                                              To już dużo wiesz .Wszystko Ci powiedziały. Żadnych rozmów na żywo i przez telefon, ale nie tylko – ma też bezwzględny zakaz kontaktowania się przez wysyłanie wiadomości i śledzenie profilu w mediach społecznościowych. Potrzebne jest ostre cięcie i znalezienie nowych przyjaciół.
                                    • ta Re: Książki 17.11.21, 18:36
                                      yadaxad napisał(a):

> Prawda cię nie rozemocjonizuje, tak że -ta- nie da ci recepty. Zapomnisz jak si
                                      > ę zajmiesz czym innym. Nie wiem czym. Jesteś w związku, to się pokłóć i naprawi
                                      > aj, pogadaj z kimś innym w necie, miej problem z jakimś rachunkiem.

Oczywiście! Praca nad sobą i ze sobą to podstawa :)
                                      Recept na wszechpomocne panaceum nie ma, ale są cenne wskazówki.

Zawsze w pakiecie musi być praca z emocjami, praca nad rozumieniem i przestrzeganiem granic własnych i cudzych(!) i zdrowy realizm. Dobrze robi intensywne zajęcie się własnymi sprawami, a generalne porządki czy nawet remonty działają cuda ;)

Uważam, że wszelkie „ romantyzmy” robią dużo szkody kobietom we właściwej ocenie relacji międzyludzkich i są wsparciem dla polujących na tzw „ romantyczki” wszelkiej maści popaprańcom.
                                      Neurotyczne romantyczki - ofiara palce lizać!

• n4rmoorr Twoja nienawiść do mnie ma swoje granice 18.11.21, 18:00
                                        ta napisała:

> yadaxad napisał(a):
                                        >
                                        > > Prawda cię nie rozemocjonizuje, tak że -ta- nie da ci recepty. Zapomnisz
                                        > jak si
                                        > > ę zajmiesz czym innym. Nie wiem czym. Jesteś
                                        > a ;)
                                        >
                                        > Uważam, że wszelkie „ romantyzmy” robią dużo szkody kobietom we właściwej oceni
                                        > e relacji międzyludzkich i są wsparciem dla polujących na tzw „ romantyczki” ws
                                        > zelkiej maści popaprańcom.
                                        > Neurotyczne romantyczki - ofiara palce lizać!
                                        >
                                        > Jedynie w życiu ci wychodzi nawalanie na PIS i kościół.Włóczysz się za mną po wszystkich forach.Żenada.
                            • mona.blue Re: Książki 17.11.21, 18:07
                              Ta, bardxo dobra analiza problemu 😀
                            • hana11 Re: Książki 18.11.21, 12:24
                              "Mocno się napracowałaś, by wyhodować tak wielką figurę tego pana w swoim polu psychicznym.(...)"

Dobrze ujęte. Są też mężczyźni, którzy po prostu "złapią" kontakt i nic więcej nie chcą, choć ten kontakt jest dwuznaczny. Taka manipulacja, być może dla podniesienia poczucia wartości.

• ta Re: Książki 18.11.21, 12:53
                                Hana, zastanów się nad swoim przekonaniem, „ze są mężczyźni, którzy złapią kontakt i nic więcej nie chcą”.

Naprawdę „ nic”? Kochasz siebie, cenisz ? Twoja uwaga, czas, emocje, które w kontakt wkładasz, współczucie, wsparcie, pewna dyspozycyjność ( reagowanie na kontakt), zobowiązanie do lojalności, które niepostrzeżenie i pracowicie ta druga strona konstruuje to jest NIC ? Nie cenisz tego co wymieniłam, a co w takiej niby niewinnej relacji dajesz?

Są osobowości skrzywione, dla których jest to upragniony „ pokarm”, a ty stajesz się źródłem zaopatrzenia, niestety bywa do wyczerpania baterii, bo tym stworom wiecznie głodnym ciągle mało.
                                To będą osoby z klinicznymi zaburzeniami osobowości, lub tzw „ chodzące nieszczęścia”, które nie potrafią żyć samodzielnie i czepiają się innych jak bluszcze i jemioły.

Im ktoś bardziej przekonuje cię, że „ nic” od ciebie nie chce, tym bardziej przyjrzyj się tej relacji :)

Obiecywałam sobie, że na FPsych po wielu latach nie wrócę i złamałam dane sobie słowo.
                                Trzeba to przepracować :)
                                Trzymajcie się w zdrowiu.
                                Nie wrócę.

• yadaxad Re: Książki 18.11.21, 15:33
                                  Chyba coś na tym jest, że było wracam.
                                  • n4rmoorr Re: Książki 18.11.21, 18:27
                                    Wróci .Jak przeczyta pocztę wróci.
                                • n4rmoorr Nie masz zielonego pojęcia o psychice ludzkiej 18.11.21, 18:24
                                  ta napisała:

Wrócisz .Takie zawsze wracają i ciężko je od siebie odrzucić .Mało żeś przylazła na psychologię to się wchrzaniłaś na religię .Dobrze by było byś się zajęła swoim nieudanym życiem .I napisz z jakiego powodu mąż cię zostawił ?.Tu nikt nikogo nie wykorzystuje .Bo są to kobiety po przejściach i łatwo je wykorzystać i gnoić jak astro.Ciebie pierwszą by pogonił .W kwietniu w wątku Wielkanocnym już wtedy próbowałaś mnie przed Hanną zdyskredytować i trzeba było uciekać na priv.Sporo osób nam kibicowało .I nigdy w historii forów GW i to na politycznym nie było takiego czegoś .Nawet snajper tego nie wyrzucił .Ty zajadłością mnie atakowałaś .Nie wiem co ci zrobiłem bo do kobiet mam dużo sentymentów .Oczywiście że wykorzystam Hannę .Jedynie mi chodzi o seks ,jej pieniądze i chcę też zapanować nad jej umysłem .Ale ona dzielnie walczy.Nie spotkałem jeszcze na forach takiej kobiety.Dobrze że więcej mam tu przyjaciółek ,którym zawsze służę pomocą .Fsjnie by było byś też z religii zniknęła.Nienawidzę jak ktoś się za mną szlaje .Bez czci i honoru.Wybacz więcej na pocztę jak zwykle.
                      • ew38p Re: Książki 17.11.21, 08:13
                        no ta cos w tym jest
                        • ew38p Re: Książki 17.11.21, 08:15
                          n4rmoorr jest to trudne, ale jakos musze dac rade
                          • n4rmoorr Re: Książki 17.11.21, 18:57
                            Pocierpisz znajdziesz kogoś i po kłopocie.Spytaj się tych wszystkich dziewczyn co Ci udzielają rad .Czy mają facetów ,miłość i uznanie.Ja Ci z góry Ewa mówię że nie.Siedzą od rana do wieczora na forach i czegoś szukają .Czego Bóg jedyny wie.Ja gdybym miał kobietę też bym tu nie siedział .Wolałbym jej patrzeć w oczy i coś więcej ..
                      • xdanax Re: Książki 19.07.22, 22:27
                        Ja też robię ...zapasy na zimę:-)
    • hana11 Re: Książki 03.12.21, 22:37
      Polecam wam na YT nowy projekt Eweliny Stempnickiej: nowy początek. Ja się ograniczę do odsłuchania raz w tygodniu jednej audycji, bo generalnie te projekty połączone są z zadaniami do wykonania, ale nie znajdę czasu na zadania. Dziś posłuchałam wstępu i myślę, że będzie inspirująco. Ten projekt z resztą już się zaczął i potrwa do końca stycznia. Taka podróż w głąb siebie na jesienno-zimowe długie wieczory. Lubię panią Ewelinę, jej spokój, miły głos i historie z jej życia opowiadane ze wzruszeniem i współczuciem dla siebie samej.

• n4rmoorr Re: Książki 05.12.21, 16:40
        Nikt nie zwrócił uwagi na Hany post , a jest na co.Może się ktoś boi lub coś innego.Ale nie ma czego .Dalej chyba jesteśmy przyjaciółmi ,ale już nie w takiej strefie emocjonalniej z mojej strony ale zawsze .Przeczytałem ,obejrzałem .Ewelina Stępnicka studiowała psychologię na Queens College w Nowym Jorku. Mieszkając w Nowym Jorku pracowała w klinice psychiatrycznej specjalizując się w terapiach grupowych. Spędziła 3 lata w laboratorium neuronauki szukając leku na epilepsję dla dzieci z autyzmem. W 2010 roku ciężka choroba oraz wypadek spowodowały, że otworzyła się na bardziej holistyczne podejście do pracy z ludźmi. Jej autorska metoda ODKRYWANIE jest oparta głównej na filozofii Eweliny, która głosi, że jesteśmy cudem do odkrycia a nie problemem do naprawienia.Ciekawe rzeczy można odkryć w nauce .Tak jak nowe podejście do raka .Kiedyś wrócisz do życia .Los nie zawsze jest okrutny .i zmienia koleje życia .Nie przejmuj się .Pozdrawiam.
      • afq Re: Książki 05.12.21, 16:48
        hana11 napisała:

> Polecam wam na YT nowy projekt Eweliny Stempnickiej: nowy początek.

chętnie sprawdzę :-)
        ja za to odkryłem ostatnio Emilie Mielko

www.youtube.com/channel/UCCjdbgJXEeQZF3BM9KG84jg
        • mona.blue Re: Książki 05.12.21, 18:57
          afq napisał:

> ja za to odkryłem ostatnio Emilie Mielko
          >
          > www.youtube.com/channel/UCCjdbgJXEeQZF3BM9KG84jg
          >

fajnie się zapowiada :)
      • n4rmoorr Re: Książki 05.12.21, 19:40
        Wszystko fajnie .Ale to od nas zależy jakie będzie nasze życie.Myślę że Hana może liczyć na wsparcie swoich przyjaciół w tym trudnym okresie ,w którym wszystko się sypie i nie ma znikąd pomocy .
    • n4rmoorr Re: Książki 10.12.21, 06:04
      Ostatnio kupiłem e-booka w promocyjnej cenie 22,74 zl. Wyloguj swój mózg
      Jak zadbać o swój mózg w dobie nowych technologii. Anders Hansen o właściwej higienie umysłu
      Zastanawiasz się, jak zadbać o swoje zdrowie psychiczne? Skandynawski psychiatra, Anders Hansen w swojej pracy naukowej zajmuje się wpływem internetu na naszą codzienność. Książka "Wyloguj swój mózg" to instrukcja obsługi współczesnych mediów dla tych wszystkich, którzy czują się psychicznie przytłoczeni tym, co tam codziennie znajdują. Autor krok po kroku przedstawia, w jaki sposób korzystać z dobrodziejstw współczesności, by zachować doskonałe zdrowie i równowagę psychiczną. Wyloguj swój umysł", czyli jak reagować na intensywne bodźce z zewnątrz
      Anders Hansen radzi: wyloguj się z wirtualnego świata na jedną godzinę każdego dnia. Postaw na aktywność fizyczną, która poprawi koncentrację i pomoże w walce z napięciem. Popołudniami wybieraj opcję czarno-białą w telefonie, aby zredukować poziom dopaminy. To uchroni Cię przed metodycznym przewijaniem treści. Ogranicz liczbę znajomych do najbliższych, by nie przebodźcować się danymi. Te i inne porady znajdziesz w nowatorskiej pracy naukowca.

Internet a kondycja zdrowia psychicznego
      Z jakiego powodu korzystania z Instagrama pobudza nasz umysł równie mocno, co polowania? Jak działa nasz mózg, gdy w czasie jazdy korzystamy z nawigacji? Co to jest cyfrowa zazdrość i w jaki sposób sieć wpływa na naszą empatię? Niezwykle interesująca książka popularnonaukowa, "Wyloguj swój mózg" stała się bestsellerem w Szwecji i uzyskała prestiżową nagrodę The Health Award of the Year.
      • hana11 Re: Książki 12.12.21, 18:29
        Mam w telefonie taka opcję, że mogę podejrzeć ile czasu w ciągu dnia go używam przez różne aplikacje. I się przeraziłam. I ograniczyłam. Chce ograniczyć jeszcze bardziej.
        • n4rmoorr Re: Książki 12.12.21, 19:18
          Wszystko fajnie ,tylko się nie ograniczaj się od tych co Ci dobrze życzą .
    • hana11 Re: Książki 12.12.21, 18:27
      "Ich małżeństwo nie jest idealne, ale trwałe i na swój sposób szczęśliwe. Większość par trwa razem, bo małżonkowie nie żyją mrzonkami, są realistami i rozumieją że człowiek nie jest idealny"

Skończyłam The crown. I taki oto cytat Wam zamieszczam, podpisując się pod nim. To są słowa serialowej Anny, gdy wypowiadała się na temat małżeństwa Camilli. Szkoda mi Diany i szkoda mi Karola. Serce nie sługa. Oglądałam przy okazji dwa dokumenty na temat Diany. Mogłaby zrobić jeszcze tyle dobrego. Miala w sobie ogromne pokłady współczucia i potrzebę bycia blisko pokrzywdzonego przez los czlowieka. Byla w tym niezwykle naturalna.
      • inka.fem Re: Książki 12.12.21, 21:07
        Skończyłam drugi sezon. Moim zdaniem jest lepszy od pierwszego. Podobno królowa po obejrzeniu serialu miała tylko jedną uwagę, że Filip w jednym z odcinków został przedstawiony jako zbyt surowy ojciec.

Odchodząc od serialu. W małżeństwie ważny jest szacunek i przyjaźń. Bez szacunku i bez sympatii nie ma przeprosin i nie ma wybaczenia i nie ma sensu dalej trwać. Nie chodzi moim zdaniem o mrzonki i realizm.
        A jeśli chodzi o rodzinę królewską, oni muszą odgrywać swoje role, to też obciąża psychicznie.
        • hana11 Re: Książki 12.12.21, 22:00
          Myślę, że ważny jest powód dlaczego tych dwoje ludzie postanowiłol być kiedyś razem. Jeśli zabraklo w tym miłości, to w końcu to wyjdzie, bo w pewnym wieku nie da sie udawać, ale może trwać z wygody, dla porządku.
          • inka.fem Re: Książki 13.12.21, 06:01
            Oboje muszą mieć taką samą wizję małżeństwa. Nie musi to być moim zdaniem miłość. Gorzej, jak każde z nich ma swoją wizję. I wtedy są niespełnione oczekiwania.
            • n4rmoorr Re: Książki 13.12.21, 14:08
              Ja mam taką wizję ,że małżeństwo i obrączki nic nie są warte ,przyrzeczenia typu nie opuszczę cię aż do śmierci ,też nie.Ogólnie to nuda ,filmów ,książek nie chce mi oglądać i czytać .A mam tego mnóstwo .Jedynie wyjazd na zakupy ,pobiegać i trochę pocwiczyć by w tłuszcz nie zajść .I siedzenie na necie i usrywanie się ze wszelakimi oszołomami tego forum i trollami .Syn się kiedyś pytał nie szkoda ci czasu .Ja mówię synu to jest nałóg i heroina 😊A jak jeszcze zobaczę Hanię lub Inkę to raduje się dusza .Siema .
              • xdanax Re: Książki 19.07.22, 22:36
                Twój syn ma rację. Niemniej każdy jest kowalem swojego losu.
    • inka.fem Re: Książki 02.01.22, 18:29
      Chciałam się podzielić opinią o książce, którą skończyłam wczoraj.
      Hakan Nesser "Żywi i umarli w Winsford"'.
      Kategoria thriller. Myślę jednak, że dla amatorów tego gatunku książka będzie słaba, nudna, bez krwawych scen, bez szybkiej akcji.

To książka, która pokazuje złożoność natury człowieka, jego rozterki, marzenia, wahania, kryzysy. Terapeutka głównej bohaterki ostrzega, że jak żyje się z przykrytą pokrywką, to później jak się ją uchyli, zaczyna wszystko wyciekać.
      • n4rmoorr Re: Książki 02.01.22, 19:56
        Chciałaś oderwać od fascynującego wątku .Przeczytałem recenzję . A budowanie „nowego” życia na kłamstwie może się skończyć jedynie katastrofą.Fakt ,tylko co nazywamy katastrofą .„Żywi i umarli w Winsford” to bardzo przygnębiająca książka, pokazująca jak trudno rozliczyć się z przeszłością i zacząć zupełnie nowy rozdział w życiu. Przeszłość jest bowiem czymś z czym trzeba się zmierzyć, inaczej będzie nas prześladować do końca naszego życia.Ty znajdziesz zawsze sobie coś miłego dla siebie 😊Teraz nie mam ochoty na czytanie książek ,ale jak wyjadę to nie ma sprawy .Ściągnę sobie do przeczytania .Lubię mroczne historie związane z psychiką człowieka .Dzisiaj mój ulubiony serial o Zniewolonej .Od 6 odcinka oglądam ,podoba mi się jak facet ratuje kobietę od psychola i sam ją też zaczyna męczyć .Związek musi być oparty o wzajemnej szczerości i przyjaźni .Jesteś za kimś to do utraty tchu ,ale ona musi też oddychać i nie być zniewoloną .
        • inka.fem Re: Książki 03.01.22, 15:49
          «A budowanie „nowego” życia na kłamstwie może się skończyć jedynie katastrofą»

Nie, no proszę Cię, nie pisz recenzji, jeśli nie czytałeś. Porozmawiamy, jak przeczytasz. To nie lektura dla dzieci, żeby takie proste wnioski wysnuwać.
      • mona.blue Re: Książki 02.01.22, 19:57
        A w supermarkecie, w galerii handlowej otworzono przed świętami empik i jesteśmy z corka szczęśliwe z tego powodu :) 😀 Obie lubimy czytać książki, buszować po empikach i wydawać za dużo kasy na książki. Nabylysmy sobie właśnie kilka książek i mam nadzieję na ciekawa lekturę.
        • mona.blue Re: Książki 02.01.22, 19:58
          Miało być w galerii handlowej bliziutko nas.
          • hana11 Re: Książki 02.01.22, 20:20
            Ja tuż przed końcem roku skończyłam powrót z Bambuko Nosowskiej i "jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi" Dale Carnegi. Tę drugą jeszcze wam podsumuje, a książka Nosowskiej to po prostu przemyślenia kobiety z pokolenia urodzonego w latach 70. Jest trochę o dzieciństwie, trochę o rozwoju osobistym, o przemianie duchowej, która trwa. Nie miała lekko: ciągła walka z poczuciem wartości, nadwagą (której w sumie nigdy nie zauważylam), i takie różne inne dylematy miewała nieobce nam kobietom.

Jestem odporna na kuszące półki w empiku - jedynie dla młodszego kupiłam (przy okazji zakupów świątecznych) cztery książki do czytania z pięknymi obrazkami, starszemu jakiś poradnik do obsługi rodziców, a sobie na prezent zażyczyłam dwie książki autora Harari: sapiens od zwierząt do bogów i krótka historia jutra. Myślę, że warto je mieć na półce więc oto są. Jednocześnie będę czytać smak szczęścia Maciąg - mam chyba od 4 lat i tylko fragmenty czytałam. I w tym roku muszę skończyć "biegnąca z wilkami". Przeczytać kolejna część serii Kowalewskiej (chyba akurat będziecie maska). Słucham po trochu audiobooka Lalka. I chcę zakupić "powrót do mojego wewnętrznego domu". I może "poprawianie ewolucji" Harrisa też kupię. Ale ogólnie lubię odwiedzać bibliotekę szukac tam beletrystyki.

Delektujmy się przyjemnie w książkach w tym 2022 ☺️

• mona.blue Re: Książki 02.01.22, 20:32
              A polecasz ten Powrót z Bambuka Nosowskiej? Trochę się zastanawiałam czy kupić te książkę.
              Co do Dała Carnegie mam mieszane uczucia, bo z jednej strony faktycznie opisuje sprawdzone sposoby na to, aby ludzie nas polubili, ale mam wrażenie że ich zastosowanie, jeżeli naprawdę nie wynikają z naszej osobowości to manipulacja.
              Na książkami Maciąg też się zastanawiałam, ale jakoś nie kupilam. Lubię natomiast Beatę Pawlikowska, a w zasadzie jej pierwsze książki z zakresu rozwoju osobistego, bobteraz mam wrażenie, że się za bardzo rozwodzi i powtarza.
              • hana11 Re: Książki 02.01.22, 21:12
                Gdy czytam książki, które muszę oddać to robię zdjęcia ciekawych fragmentów - swoje po prostu kreslę ołówkiem. Takich zdjęć okolo 30 zrobiłam czytając Bambuko, zdjęć fragmentów z myślami, do których jeszcze powrócę, bo były wyjątkowe. Czy warto mieć? Nie wiem. Ja jakoś nie czuje "porozumienia" z K.N. Jesteśmy z innej bajki, choć ją szanuję. Generalnie ma bardzo dobre recenzje. I przeczytać warto. Możesz posłuchać z nią wywiadu u Magdy Mołek na kanale. Mówi o tej książce.

Lubię energię w słowach Maciąg. Czytanie jej działa na mnie jak balsam. Planuje kupić jej książkę, w której są przepisy, bodajże smak życia albo miłości. I chcę przeczytać jej "Pełnię życia", w której pisze, dlaczego porzuciła terapeutyzowanie się i poszła własną drogą.

Pawlikowskiej słuchałam kiedyś na kanale.

Carnegie często podkreśla, że mamy mówić to co myślimy, bo inaczej wyjdzie fałszywie. Rozmowę można roznie poprowadzić, będąc w zgodzie ze sobą. Książka jak dla mnie uczy pokory i uważnosci na uczucia drugiego człowieka. Jest bardzo krótka, a czytałam ją z przerwami prawie dwa lata. Wymagała myślenia, podkreślania. Nie czytam dużo niestety. W tym roku nam nadzieję znajdę więcej czasu na czytanie. Mniej neta, YT więcej książek

Zainteresowała mnie mona polecana przez ciebie Katarzyna Miller. Dopisze ją do listy autorek książek do przeczytania.

• mona.blue Re: Książki 02.01.22, 23:13
                  To może polecę jeszcze Ewę Woydyłło🙂 2 przystępny sposób popolaryzuje psychologię i podejmuje dużo różnych problemów, z którymi borykają się głównie kobiety. Była terapeutka uzależnień i najciekawsze książki ma z tego tematu, ale inne też fajne.
                  Ja z kolei może przekonam się do Maciąg.
            • mona.blue Re: Książki 02.01.22, 20:38
              Biegnącej z wilkami nie udało mi się skończyć, ale może wrócę do niej.
              Powrót do mojego wewnętrznego domu Bradshowa gdzieś mi się zapodział, ale czytałam kiedyś. I jeszcze jego książkę Toksyczny wstyd, obie mocne.
              Co do Lalki to ostatnio przeczytałam notatki Olgi Tokarczuk sporządzane przez nią podczas lektury Lalki i wydane jako Lalka i perła, ciekawa książka i rzucająca nowe światło na zakurxona lekturę 😀
              • inka.fem Re: Książki 03.01.22, 15:54
                Biegnąca z wilkami jest polecana na psychologii pozytywnej. Sprawdzę, czy jest u mnie w bibliotece.

Do Zawrocia lubię wracać. Miałam zapytać Hanę, czy dalej czyta i proszę mam odpowiedź. Fajnie jest mieć takie swoje Zawrocie (swój azyl)'
    • adam.eu "Córki Dzieci Boga" 09.01.22, 19:24
      Tytuł jak w temacie.
      Autorkami są trzy przyrodnie siostry:
      Julianna Buhring, oraz Celeste i Kristina Jones, które swoją młodość spędziły w sekcie religijnej.
      Dla mnie to był szok, że w cywilizowanym świecie osoby znacznie młodsze ode mnie mogły przeżywać takie okropieństwa.

Może ktoś już to przeczytał.
    • adam.eu Czytnik e-booków 02.02.22, 21:27
      Zamierzam kupić czytnik e-booków. Nie czytam za wiele, papier lepszy, ale wiadomo, ze często coś jest na papierze nieosiągalne. Z czytnika natomiast przyjemniej czyta, niż z ekranu telefonu czy komputera.
      Czy może ktoś doradzić, na co zwrócić uwagę przy wyborze? Może ktoś korzysta i ma jakieś doświadczenia?
      • hana11 Re: Czytnik e-booków 04.02.22, 18:14
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,170074222,170074222,Jaki_czytnik_ebook_polecacie_.html#p170086100

forum.gazeta.pl/forum/search,.html?&query=czytnik+ebook&forum=emama&sortMode=DATE&queryMode=SIMPLEALL&pageNumber=1
        • adam.eu Re: Czytnik e-booków 11.04.22, 09:11
          Promocja czytników na Amazonie

Cena 224 zł z podświetlanym ekranem.
          Tylko do 14 kwietnia.
          Od razu dodam, że na Amazonie jak i poza granicami Polski nie kupowałem.
          • bogus_111 [...] 11.04.22, 14:00
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • bogus_111 [...] 11.04.22, 19:03
    • inka.fem Re: Książki 06.02.22, 11:49
      Mogę polecić książkę Heather Morris "Trzy siostry". Historia oparta na faktach. Walka o każdy dzień w obozie Auschwitz i marsz śmierci przez Europę.
      Ze względu na temat książka nie jest lekka, wzruszająca, zadziwia odwagą, determinacją i miłością sióstr.
      • inka.fem Re: Książki 21.02.22, 15:25
        Mam dość książek z niesprawiedliwym zakończeniem. Zdarzyło się Wam przeżywać trzy dni zakończenie książki? Ja myślę o tej książce trzeci dzień ( kryminał "Strefa szaleństwa"' A to druga w ostatnim czasie z zakończeniem smutnym i niesprawiedliwym.
        • hana11 Re: Książki 23.02.22, 15:55
          Zakończenie, które najbardziej utkwiło mi w pamięci to zakończenie "Zanim się pojawiłeś". Trudno mi się takie książki czyta. A przecież poszerzają perspektywę, uwrażliwiają.

Gdy mieszkałam wieki temu w akademiku czytałyśmy po kolei "Zaklinacza koni" i tu również zakończenie mnie przybiło, bo wtedy jeszcze nie byłam świadoma, że miłość może nieść różne dylematy czy kończyć się nieszczęśliwym wypadkiem. Młodzieńcza naiwność.

• inka.fem Re: Książki 24.02.22, 16:29
            W obliczu dzisiejszych wydarzeń zakończenia książek przestają być ważne, ale już dopowiem.
            W "Zanim się pojawiłeś" też mnie rozczarowało zakończenie, ale tylko trochę. W "Strefie szaleństwa" zaskoczyło mnie to, że autorka tak źle potraktowała jednego z głównych bohaterów. Porzucony w dzieciństwie przez matkę, szybko wkracza w dorosłe życie, przystojny, rozchwytywany przez kobiety, w głębi nieszczęśliwy chłopiec. Zostaje zmanipulowany przez dziewczynę, która użyła go do morderstwa męża. Nie dość tego wszystkiego ginie w głupi sposób. Czytelnik ma poczucie niesprawiedliwości.
            • hana11 Re: Książki 25.02.22, 12:59
              Dziś poczucie niesprawiedliwości przygniata wszystkich. Ciężkie chwile.
              • taniaradaa [...] 25.02.22, 16:03
    • bogus_111 [...] 04.04.22, 21:23
      • bogus_111 [...] 05.04.22, 12:26
    • afq Re: Książki 19.07.22, 21:59
      "Jak nakarmić dyktatora" Witold Szabłowski

lubimyczytac.pl/ksiazka/4893777/jak-nakarmic-dyktatora

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka