Dodaj do ulubionych

powrót do przeszłości

19.01.22, 10:08
Ostatnio bardzo często wracam do przeszłości. Do chwil minionych, do ludzi, których już nie ma na tym świecie. Przypominają mi się z coraz większą dokładnością różne sytuacje z dawnych czasów, jakaś nostalgia, tęsknota, nie wiem. O czym to może świadczyć Waszym zdaniem?
Obserwuj wątek
    • zaczarowanyogrod Re: powrót do przeszłości 19.01.22, 17:18
      Nie wiem o czym to świadczy u Ciebie, ale ja tak mam zazwyczaj na Wszystkich Świętych, gdy zobaczę jakieś zdjęcie, usłyszę jakąś piosenkę które kojarzą mi się z tą sytuacją, miałam tak przed operacją, przypominały mi się rzeczy i osoby z przeszłości, które już nie żyją co dla nich zrobiłam źle, czy dobrze. Czasem jak spotkam jakąś osobę z dawnych lat lub wspomnienia innych ludzi. Z wiekiem chyba to też jest normalne nawet u młodych osób.
      • malwa200 Re: powrót do przeszłości 19.01.22, 18:01
        tylko, że jaj mam tak już parę lat
        • jezow Re: powrót do przeszłości 24.01.22, 11:36
          Może masz sporo przykrych sytuacji i powracasz do radosnych (przyjemnych) zdarzeń, które miały miejsce w przeszłości (niekiedy nie tak bardzo odległej), albo szukasz (w przeszłości) rad, dzięki którym możesz pokonać obecne trudności.
    • afq Re: powrót do przeszłości 19.01.22, 23:03
      o czym to świadczy?
      że z nostalgią i tęsknotą wspominasz dawne czasy?

a cieszysz się tym co masz dzisiaj?
      • malwa200 Re: powrót do przeszłości 20.01.22, 08:47
        nie
        • inka.fem Re: powrót do przeszłości 20.01.22, 12:26
          Właśnie miałam zapytać o teraźniejszość. Może uciekasz w przeszłość. Może warto przyjrzeć się teraźniejszości, może uda się coś zmienić, żeby było lepiej.
        • yadaxad Re: powrót do przeszłości 20.01.22, 12:44
          Jak dla mnie, to świadczy o jakimś nastroju, stanie depresyjnym odwracającym się od zainteresowania sytuacją teraźniejszą. Zaangażowanie w teraźniejszość przypomina czasem, w formie refleksji, zdarzenia z przeszłości, ale nie przenosi w przeszłość na stałe. Ale może to właśnie poszukiwanie refleksji, które pozwoli na odnalezienie się w teraźniejszości. Osobowość zawsze jest nastawiona na poszukiwanie sensu i może nieskoordynowanie, spontanicznie "grzebać" w różnych zaszłościach licząc, że w końcu trafi na trop.
          • malwa200 Re: powrót do przeszłości 20.01.22, 14:01
            tak sobie myślę, że macie rację
        • afq Re: powrót do przeszłości 21.01.22, 17:00
          malwa200 napisała:

> nie

zdecydowane to "nie" ?
          a co jest takiego w tych wspomnieniach, czego ci dziś brakuje ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka