Dodaj do ulubionych

Serce czy rozum

03.03.25, 20:53
❤️ vs. 🧠

Który team jesteście?
Obserwuj wątek
    • yadaxad Re: Serce czy rozum 03.03.25, 21:21
      Niby czemu serce ma być pozbawione rozumu, a rozum serca.
      • brightsun Re: Serce czy rozum 03.03.25, 21:42
        Bo tak bywa? 🤷‍♂️
        • brightsun Re: Serce czy rozum 03.03.25, 21:43
          Że tego się ni ch nie da połączyć, biegną w odwrotną stronę osi liczbowej
      • chocolate_dog123 Re: Serce czy rozum 03.03.25, 22:03
        youtu.be/_Gxgqtb0Brc?si=-jVe-1jPIdrazOlw
    • chocolate_dog123 Re: Serce czy rozum 03.03.25, 22:17
      Team Pinky i Mózg.
      • brightsun Re: Serce czy rozum 03.03.25, 22:28
        Pamiętam ich 😆
        • brightsun Re: Serce czy rozum 03.03.25, 22:28
          Słabiutko ale jednak 😆
          • chocolate_dog123 Re: Serce czy rozum 03.03.25, 22:36
            To ty młodziutki musisz być. Pewnie rocznik ok. 2000.
            • brightsun Re: Serce czy rozum 03.03.25, 22:40
              Młodziutki? 😆. 95 I to chyba bardziej coś co w tle kojarzę niż żebym sam oglądał . Ale postacie kojarzę, tytuł kojarzę, ale żebym powiedział o co w tym chodziło 🤷‍♂️
    • jozefina.mroz Re: Serce czy rozum 03.03.25, 22:22
      Naiwna dychotomia :)
      • brightsun Re: Serce czy rozum 03.03.25, 22:27
        Też tak uważam- ogólnie, bo kilka ich sprzeczek, rzadko bo rzadko, mi się w życiu zdarzyło. I wtedy ni ch nie szło zmusić towarzystwo do współpracy.

Nie przemówiły argumenty że oni to zespół

🤷‍♂️🤦‍♂️
        • jozefina.mroz Re: Serce czy rozum 03.03.25, 22:40
          :) można integrować zespół. Dychotomia w przedstawieniu dziecięcej fantazji. Czy serduszko czy główka. Można też zapytać: racjonaliśc kontra emocje. Wtedy się widzimy że w mózgu te procesy są splecione i dopiero poznajemy mapę układu nerwowego. Ale to mnie osobiście prowadzi w głębiej: czy jest wolna wola czy jest nie ma:)
          • brightsun Re: Serce czy rozum 03.03.25, 22:41
            Mówisz?

Że to takie proste?
            • brightsun Re: Serce czy rozum 03.03.25, 22:42
              Chyba jednak nie, bo w tym co mówisz jest tylko zmiana nazwy. Mozg zmieniłaś na racjonalność, serce na emocje.
              • brightsun Re: Serce czy rozum 03.03.25, 22:44
                A ja mam twardą tabelkę. Mózg ma więcej punktów. Ma przecholerna przewagę. Nic tu nie współpracuje 🤷‍♂️
                • jozefina.mroz Re: Serce czy rozum 03.03.25, 22:48
                  To racja, czasem bywa że nie współpracuje. Ale jednak opis i język ma znaczenie dla konstruowania oglądu świata. Bo jak mówisz serce kontra umysł, to widzisz dwa antagonistyczne byty. Wręcz odrębne. Tymczasem to wszystko się kisi w jednym tyglu
                  • brightsun Re: Serce czy rozum 04.03.25, 15:04
                    No jakoś nie widzę ich teraz jako tygiel 🤷‍♂️
                • jozefina.mroz Re: Serce czy rozum 03.03.25, 23:00
                  Nie wiem czy znasz, jest taki naukowiec i popularyzator nauki, pisze świetne książki - Robert Sapolsky. Właśnie na warsztat bierze całą złożoność ludzkiej psychiki i stara się rozkminić, co skąd i dlaczego
                  • brightsun Re: Serce czy rozum 04.03.25, 15:05
                    Wpiszę na listę wstydu, chociaż nie myślę żeby to wiele ułatwiło 🤦‍♂️
          • jozefina.mroz Re: Serce czy rozum 03.03.25, 22:42
            Sorry, za literówki. Słownik w tel
            • jozefina.mroz Re: Serce czy rozum 03.03.25, 22:43
              Że proste, to nie mówię. Wszak każda antyczna tragedia jest jest o tym:)
              • jozefina.mroz Re: Serce czy rozum 03.03.25, 22:43
                Ale też bez przesady, można z pomocą lub samemu jakoś analizować sprzeczne pragnienia
                • yadaxad Re: Serce czy rozum 04.03.25, 13:44
                  W bardzo wielu pozytywnych emocjonalnych przywiązaniach serce sięga po rozum, tak jak przy braku, czy złych emocjach rozum się pomija, choć by podpowiedział, że się za to beknie. Trochę co innego, jak w grę wchodzą sekspodniecenia, bo natura ma tu trochę inne, wyrachowane przez nią cele i mózg przytruwa, by zbyt mu racjonalność za bardzo nie grała.
                  • brightsun Re: Serce czy rozum 04.03.25, 15:05
                    O to to, jak się nie dać zatruć jednemu
    • afq Re: Serce czy rozum 04.03.25, 13:46
      przy tak postawionym pytaniu musze przyznać że jestem dwubiegunowy
      • brightsun Re: Serce czy rozum 04.03.25, 15:06
        😆
      • brightsun Re: Serce czy rozum 04.03.25, 17:46
        Ale idziesz za jednym i drugim razem, łączysz czy raz za tym raz za tym?
        • yadaxad Re: Serce czy rozum 04.03.25, 18:15
          Mają logiczną całość, i wcale nie określają mi wszystkich, akurat dziś mi nie odpowiada, że skuxxysyxstwo i fikcja zasad unieważnia kilkadziesiąt lat historii. Nawet jak pchanie historii nie pomaga indywidualnym przeznaczeniom i będzie im co ma być. Nie wiem, czy mam być usatysfakcjonowana, czy rozczarowana. A może to bez znaczenia. A potrzeba znaczenia jest, przy bez zaburza instynkt.
          • brightsun Re: Serce czy rozum 04.03.25, 18:22
            Potrzeba znaczenia mówisz.

To może ona powinna określać za czym iść?

Znaczenie tego co się dzieje
    • mona.blue Re: Serce czy rozum 04.03.25, 13:58
      Ja bardziej kieruję się emocjami, niestety. Muszę często sobie przypominać, żeby weryfikować działania i decyzje rozumem.
      • brightsun Re: Serce czy rozum 04.03.25, 15:06
        Łańcuch behawioralny pomaga?
        • yadaxad Re: Serce czy rozum 04.03.25, 16:56
          Frustruje mnie tak w chmurze nad wszystkim, co odbija się nienaturalnie "w chemii" zupełnie osobistych spraw, że tak pojawiła się fikcja. To się można odrealnić.
          • brightsun Re: Serce czy rozum 04.03.25, 17:07
            Czekaj, czekaj na czym? Na działaniu na emocjach czy na rozpisywaniu wszystkiego?
            • yadaxad Re: Serce czy rozum 04.03.25, 17:48
              Teraz nie określę, bo nawet nie wiem co mi się z emocjami stało, na co zresztą ma wpływ nałożonych na siebie kilka ptsd.
              • brightsun Re: Serce czy rozum 04.03.25, 18:07
                Ale czujesz odrealnienie, tak?

Kooooleżaaankooo, jak ja Cię dobrze rozumiem 🫸🫷
                • brightsun Re: Serce czy rozum 04.03.25, 18:43
                  Sorry to nie odrealnienie. To Truman show 🤦‍♂️
        • mona.blue Re: Serce czy rozum 04.03.25, 19:09
          brightsun napisał(a):

> Łańcuch behawioralny pomaga?

Czytałam o tych łańcuchach behawioralnych, trochę to trudno mi zastosować.

Spróbowałam w jednym przypadku, myślę że przyniesie efekt.
          • brightsun Re: Serce czy rozum 04.03.25, 19:18
            Na czym masz trudność?
            • brightsun Re: Serce czy rozum 04.03.25, 19:37
              Bardziej na przyczynach czy na skutkach?

Może Ci być na przyczynach o tyle trudno że nie znasz swoich wyzwalaczy.

Mnie to z jakiś kwartał zajęło znalezienie tych wszystkich strun które wystarczy paluszkiem ruszyć opuszkiem ino i dźwięk jak z całej orkiestry popłynie.

Do tej pory znajduję jakieś, albo niezauważone wcześniej albo po prostu nowe
              • mona.blue Re: Serce czy rozum 04.03.25, 20:09
                Najtrudniej z ogniwami wiążącymi, z przyczynami też niełatwo.

I znalazłam praktycznie tylko dwa pomocne materiały w necie, jeden przydługi, musiałabym jeszcze do niego wrócić, i drugi uproszczony, ale dzięki niemu można zrozumieć o co chodzi.
                • brightsun Re: Serce czy rozum 04.03.25, 20:18
                  Jak ogniwa to masz diagnozę swojego problemu. 🤷‍♂️

Nie masz łączność ze sobą. Coś z dostępem jest nie tak
                  • mona.blue Re: Serce czy rozum 04.03.25, 20:49
                    Wiem, że często trudno mi zidentyfikować własne uczucia. Myśli łatwiej.
                    • brightsun Re: Serce czy rozum 04.03.25, 20:53
                      To jedz myślami i sobie w końcu wymyślisz skąd takie myśli
                      • brightsun Re: Serce czy rozum 04.03.25, 21:01
                        Najważniejsze żeby robić często te schematy, bo wtedy zaczynasz zauważać, o co się ciągle potykasz i co trzeba wyeliminować

Ja się np na tym zorientowałem że stary na mnie działa jak plachta na byka i coś muszę z tą relacją zrobić. Tzn nie to żebym nie wiedział, ale dobitnie zobaczyłem że to niekoniecznie on dostaje, ja go odreagowuję
                      • mona.blue Re: Serce czy rozum 04.03.25, 21:05
                        Trochę wymyśliłam w tym moim przypadku.

Tak naprawdę nie wiem co może być tym zachowaniem problematycznym, oprócz tam podawanych przykładów - upijania się/objadania się/krzyczenia na kogoś.
                        Rozumiem, że to coś co nam lub innym szkodzi, ale ciężko mi znaleźć konkretne przykłądy we własnym życiu.
                        • brightsun Re: Serce czy rozum 04.03.25, 21:35
                          Kwestia określenia potrzeb. Ja np wiem, że muszę mieć swoją dawkę wysiłku fizycznego. Muszę mieć też momenty medytacyjne kiedy się łącze ze sobą.

Oczywiście milion innych rzeczy może być a to tęsknota za narzeczoną a to zazdrość o dziecko lub kogoś innego.

No ale ogólnie to o potrzeby oparte. O swoją higienę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka