mona.blue 15.05.26, 15:47 Dlaczego ludzie tak nie znoszą krytyki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brightsun Re: Krytyka 15.05.26, 16:22 Bo krytykowanie i przyjmowanie krytyki wymaga takiej dojrzałości że jak ją ktoś ma to już nie ma za wiele powodów żeby go krytykować 😆 Ogólnie to nikt nie przepada za tym ale czasami uznaje wyższość tego nad komfortem psychicznym bo chce rozwoju. Ale jest też mega dużo czynników narodowościowych i tu bym powiedział że na tym w pl strasznie cierpimy. Powiedzialbym że jest kilka zasad krytyki które spowodują że będzie skuteczniejsza. Nie w gniewie, nie podniesionym głosem, nie na emocjach, wysokim c Nie w trwającym konflikcie Raczej w lepszym dla krytykowanego momencie a nie gorszym i w dobrym stanie relacji Nie grupowo Na przykładach Bardzo bezpośrednio Na bieżąco a nie z zaszłościami, nie hurtem tylko detalem Bez insynuacji, same fakty W zależności czy ktoś sobie życzył, od relacji A tym wszystkim jeszcze rządzi niuans no i to jest szalenie trudna sprawa. Byłaby prosta gdybyśmy mogli poznać intencje krytykującego, ale nie możemy plus to często złożone, kolejny plus, nawet krytykujący może jej nie znać, wypierać lub mieć kilka intencji nawet z pozoru sprzecznych Aha, żeby kogoś skrytykować konstruktywnie jeszcze musi być tak i to powiązane z intencją, że ta krytyka nie powinna być odwetem, krytykować w sumie się powinno z troski więc na relacji troski Odpowiedz Link Zgłoś
brightsun Re: Krytyka 15.05.26, 16:26 Krytykowanemu też bym kilka rzeczy dał do kodeksu ale to zaraz Odpowiedz Link Zgłoś
brightsun Re: Krytyka 15.05.26, 16:54 No to bym powiedział Oddychaj Bierz pod uwagę kto, w jakiej sytuacji Czy to o czym mówi i przedstawia jako wadę gdzie indziej dla kogoś innego nie jest zaletą lub jest Ci potrzebne Czy to na co się powołuje go jakoś skrzywdziło, czy ma to podłoże emocjonalne czy jest obiektywne Czy to o czym ktoś mówi jest problemem dla Ciebie, innych, w Twoim życiu Czy zostały podane konkrety Czy macie konflikt czy są wysokie emocje Czy ufasz tej osobie, czy jest Ci bliska, zależy wam na sobie Nie odpowiadaj od razu, następnego dnia jeśli w ogóle Jak chcesz zastosować się to dla siebie nie dla kogoś, żyjesz dla siebie Przyjmuj tylko w dawkach które możesz znieść Zanim pokornie się zgodzisz spróbuj przegadać intencje Chyba tyle Odpowiedz Link Zgłoś
brightsun Re: Krytyka 15.05.26, 17:03 Jeszcze Nie bądź pelikan 😆 Pomyśl czy ten kto mówi dotychczas wnosił coś pozytywnego Pomyśl czy wymusza zmianę dla siebie czy niego Nie musisz się usprawiedliwiać, tłumaczyć czy chcesz coś poprawić, możesz przemyślenia zachować dla siebie Czegoś nie rozumiesz dopytaj Odpowiedz Link Zgłoś
brightsun Re: Krytyka 15.05.26, 17:19 Czy ty też mógłbyś skrytykować te osobę i dostać zrozumienie- nie mylić ze zmianą Czy ktoś ci to mówił wcześniej Sorry ale to mi jeszcze przyszło do głowy A ize nie myśl że każda krytyka to krytyka całego Ciebie, czasami nawet nie twoich cech a zachowan Odpowiedz Link Zgłoś
brightsun Re: Krytyka 15.05.26, 16:42 Aaa jeszcze bym dodał taką rzecz która imo charakteryzuje Holendrów a nas ani trochę. Oni właśnie walą prosto z mostu ale krytyka nie służy ich ego i nie oczekują pokory bo pokorni zwyczajnie nie są. Jak coś Ci mówią to trochę zdaje się być im obojętne czy mają rację, weźmiesz w jakiej części co z tym zrobisz. Nie krytykują dla siebie na swoją potrzebę, raczej wtedy jak ktoś sam zgłasza że nie spełnia swoich oczekiwań a nie otoczenia Odpowiedz Link Zgłoś
brightsun Re: Krytyka 15.05.26, 16:44 I z dużym luzem to robią, tak mimochodem, bez spięcia, żalu, często żartem ale to nie jest właśnie jakiś taki atak tylko uwaga Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Krytyka 15.05.26, 17:50 I wychodzi na to, ze to baaardzo duza umiejętnośc. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Krytyka 15.05.26, 16:30 Bo bierzemy ją bardzo personalnie, na zasadzie ja jestem zły a nie to jedno źle zrobiłem ale dalej jestem super, jestem dobry, ok. No i chcemy w innych oczach wyglądać na tych zaradnych, dobrych, wszystkowiedzących. Poza tym uwielbiam ludzi którzy nie krytykują innych i próbuję się od nich uczyć. Bo tak naprawdę krytyka niczemu dobremu nie służy. Chyba nigdy nie skrytykowałam moich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Krytyka 15.05.26, 16:49 Z pierwsza czescia sie zgadzam, ale co do drugiej to uwazam, ze istnieje tez konstruktywna krytyka. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Krytyka 15.05.26, 16:56 Jeśli komuś skrytykuję, że się wyprawia w klapkach na Giewont, to chyba ma to sens. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Krytyka 15.05.26, 17:28 Zawsze można nie krytykować tylko doradzić inne obuwie. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Krytyka 15.05.26, 17:35 Czyli rozumiesz krytykę jako dewaluację. Uzasadniając potrzebę innego obuwia, krytykuję wybór klapek. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Krytyka 15.05.26, 17:42 Nie, uważam że może ten ktoś ma tak wygodne klapki i bez problemu w nich wejdzie na Giewont. Ja miałam buty na koturnie w których mogłam i 20 km dziennie robić po różnym podłożu, i pewnie większość ludzi by mi doradzała inne buty i w żadnym wypadku nie uważałabym tego za krytykę. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Krytyka 15.05.26, 18:04 Równie dobrze ktoś po piwku może dobrze prowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Krytyka 15.05.26, 18:16 To akurat jest karane. I nie jest krytyką powiedzieć mu aby nie jechał, czy nawet zabrać kluczyki i/lub zadzwonić na policję, tylko dobrym uczynkiem i obowiązkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
brightsun Re: Krytyka 15.05.26, 18:22 Zaproponowanie traperów w góry to też dobry uczynek jeśli Ci życie jego miłe Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Krytyka 15.05.26, 18:30 Klapki też narażają życie innych, również ratowników, przy pogorszeniu pogody helikopter. Ale jak po piwku, może się spokojnie udać osiągnąć cel. Odpowiedz Link Zgłoś
brightsun Re: Krytyka 15.05.26, 18:33 I tych którzy też potrzebują pomocy ale ratownicy poszli do kubociarzy Nie tylko rzeczy karane są tymi niezbyt fajnymi Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Krytyka 15.05.26, 20:23 Chyba są jakieś warunki, kiedy po zauważeniu mogą kogoś zawrócić. Jak ktoś chce chodzić w japonkach między żmijami, to pewnie jego sprawa, ale jakieś trasy mogą monitorować i wlepiać mandaty za niebezpieczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Krytyka 16.05.26, 13:22 Narażeniem życia jest też jeżdżenie szybciej niż obowiązujące przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Krytyka 15.05.26, 18:20 Dla mnie krytyką jest powiedzenie że: źle to robisz bo nie starasz się, bo jesteś za głupi aby to robić, krytyka konstruktywna to powiedzenie: źle to robisz zrób to tak i tak, a bez krytyki można powiedzieć : może spróbuj to zrobić inaczej, ja Ci pokażę jak mi jest najwygodniej i najprościej bo w tej chwili wychodzą błędy. Odpowiedz Link Zgłoś
brightsun Re: Krytyka 15.05.26, 18:24 eagle.eagle napisała: > a bez krytyki można powiedzieć : może spróbuj to zrobić inacz > ej, ja Ci pokażę jak mi jest najwygodniej i najprościej bo w tej chwili wychod > zą błędy. To jest w stu procentach z krytyką Odpowiedz Link Zgłoś
brightsun Re: Krytyka 15.05.26, 17:35 Doradzanie jest częściej bardziej impertynenckie niż krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Krytyka 15.05.26, 19:49 Można też ze spokojem odebrać wszystko i odpowiedzieć - rozumiem, jednak dalej wolę w klatkach, to mój wybor Odpowiedz Link Zgłoś
brightsun Re: Krytyka 15.05.26, 20:34 True. Bo o to chodzi że krytykowany może powiedzieć spoko, dzięki ale nie. Ale tak samo krytykujący nie może mieć wymagań wobec krytykowanego Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Krytyka 16.05.26, 07:54 Dostrzeganie błędu, to krytyka. Może być z wyśmiewaniem i poniżaniem, wskazywaniem na głupotę czy inne deprecjonalia, ale to "wartości" dodane do krytyki, nie krytyka. Jeśli nauczyciel wskazuje, że źle się rozwiązuje zadanie, to -bo tak chcę- nie jest neutralnym własnym poglądem. Wybór koloru spódnicy życia nie zmienia. Wskazanie, że mnie się nie podoba, nie jest krytyką, tylko wyrażeniem swojego gustu, nawet jak powiem, że jest paskudny. Dla kogoś może być piękny i może tak chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Krytyka 16.05.26, 08:11 no.. ale wrzutka swojej opinii - mi sie nie podoba ten kolor spódnicy - jest potrzebna? na pewno nie jest niezbędna, zwłaszcza, że kolor cudzej spódnicy niczego mi nie narusza rozum pyta - po co to komuś wrzucać? czym innym jest dziura na siedzeniu o której kobieta nie wie, może warto o niej powiedzieć ważniejsze czy komuś własna spódnica sie podoba, czy nie, tylko innej nie ma np Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Krytyka 16.05.26, 08:35 Też się mówi - ten spektakl zebrał wspaniałe krytyki. Nie musi mieć znaczenia pejoratywnego. Obcej osobie na ulicy niekiedy ktoś się nie może powstrzymać przed zachwytem nad czymś. Czym innym jest zaczepienie kogoś - jak pani może chodzić w dziurawej spódnicy na tyłku między ludźmi, czym innym, bo nie oceną osoby jest zwrócenie uwagi komuś na " wadę", o której może nie wie. By nabrać oblicza, nie w krytyce problem, ale w intencji. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Krytyka 15.05.26, 16:48 A niektórzy są wdzięczni. Jeśli nie mówimy o narcyzach, to zależy czym jest motywowana, bo chyba motywująca krytyka ma sens. Odpowiedz Link Zgłoś
brightsun Re: Krytyka 15.05.26, 17:33 Btw krytyka to także analiza pozytywnych rzeczy. Wiem że Ci chodzi o negatywne ale to tak dla uściślenia Odpowiedz Link Zgłoś