Dodaj do ulubionych

Kto się nadaje na psychologię?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 21:50
Zastanawiam się czy psychologia to coś dla mnie? Nie wiem jakie trzeba mieć
predyspozycje, zainteresowania, aby studiować na tym kierunku. Proszę o
konkrety. Aha jeszcze jedno jak trudny jest ten kierunek tzn statystycznie jak
dużo ludzi odpada po pierwszym semestrze?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jan Osik Re: Kto się nadaje na psychologię? IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.12.04, 01:30
      Myślę, że każdy się nadaje, nie ma tu jakiś specjalnych ograniczeń z wymogów to
      myslę, że chyba tylko inteligencja i otwarty umysł. To trudny kierunek, jednak
      myślę, że jesli chcesz go ukończyć musisz po prostu być pewna wyboru. Selekcja?
      myślę, że dane statystyczne doskonale oddaje rocznik statystyczny -samobójstwa.
      Myślę, że ....
      Myślę więc jestem.
      • Gość: aivi Re: Kto się nadaje na psychologię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 10:40
        Dzięki za odpowiedź. Powiem tak jestem na pierwszym roku technologii chemicznej
        i chyba nie daję rady, albo nie wieżę w siebie. Wydaje mi się, że to kierunek
        nie dla mnie, a ponieważ z innych powodów odwiedzam psychologa, a on napomknął
        coś o tym, że była bym dobrym psychologiem, więc zaczełam się nad tym kierunkiem
        zastanawiać. Jestem osobą, która tak naprawdę nie wie czego chce, dlatego szukam
        jakiegoś potwierdzenia, że ponownie nie podejmę złej decyzji w wyborze studiów.
        Nie posiadam żadnego hobby, które chociaż częściowo mogło by mnie naprowadzić na
        właściwy tor.
        Może ktoś z Was (zapewne duża część psychologów, bądź ludzi nią
        zainteresowanych) potrafi doradzić jak się sprawdzić czy nadaję się na
        psychologa, czy nie popełnię kolejnej życiowej porażki.
        Pozdrawiam serdecznie i z góry wielkie dzięki!
        • Gość: gf Re: Kto się nadaje na psychologię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 11:04
          Po psychologii wcale nie trzeba byc psychologiem. Mozna prowadzic szkolenia dla
          biznesu, mozna zajmowac sie reklama i sto innych rzeczy. Wez kilka akademickich
          podrecznikow, poczytaj, i zobacz, czy to jest dla Ciebie ciekawe.

• Gość: aivi Re: Kto się nadaje na psychologię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 12:17
            gf dzięki!
            Właśnie mam taki zamiar, nawet psycholog mi tak poradziła. Poleciła mi nawet
            książkę (psychologia i życie- Zimbardo) No niestety wyporzyczyć się jej nie da u
            mnie, a kosztuje 115 zł. Może się pokuszę o taki wydatek, zobaczymy.
            Pozdrawiam :-)
            • Gość: zetesis Re: Kto się nadaje na psychologię? IP: *.smstv.pl 18.12.04, 16:33
              Droga aivi! Czy potrafisz podać powody dla których chciałabyś studiować
              psychologię? Czy może jedynym powodem jest sugestia psychologa w obliczu
              Twojego niezdecydowania? To naturalne, ze mlodzi ludzie nie zawsze maja
              sprecyzowane zainteresowania, czesto sie zdarza, ze pierwszy wybrany kierunek
              nie jest adekwatny do ich predyspozycji i oczekiwan. Sztuką zatem jest uczyc
              sie rozumienia siebie i obserwacji swoich zachowan. Zastanow sie o czym
              najczesciej myslisz, co Cie inspiruje, intryguje...Jesli chcialabys pomoc
              ludziom zdjac maske, odkryc ich naga twarz i pomoc im ja zaakceptowac, wybierz
              psychologie...Jesli chcesz obdarzac zagubionego usmiechem, spojrzeniem
              przynoszacym nadzieje, wybierz psychologie...Jesli wreszcie chcesz przywrocic
              samobojcom milosc do zycia, wybierz psychologie...
              P.S
              Dla mnie psychologia nie jest trudnym kierunkiem, oprocz niej studiuje takze
              filozofie, moze dlatego, ze obie dyscypliny sa moja pasją, ktora kocham calym
              sercem.
              POWODZENIA!!!
            • marta9991 Re: Kto się nadaje na psychologię? 18.12.04, 18:25
              Przede wszystkim musisz wiedziec jaką psychologię chcesz studiować: społeczną
              czy kliniczną. Ponadto musisz wiedziec czy lubisz czytać. Na psychologii jest
              mnóstwo czytania i sporo nauki. Zimbardo to początek i lekka książeczka.
              Niestety egzaminy są dosyc trudne, ale do przejścia jesli się pracuje (zresztą
              chyba na każdych studiach tak jest, ze jeśli nic nie robisz, to oblewasz).
              Na 4 roku wybierasz specjalizację związaną: z dziećmi, z reklamą, z
              zarządzaniem czy rodzinami (i wiele, wiele innych). Na prywatnej uczelni na
              dziennych robisz 3 specjalizacje, na zaocznych dwie.
              Ponadto trzeba nastawić sie na to, ze psychologia to również statystyka i
              psychometria, niektórzy to uwielbiają, a inni nienawidzą.
              Zapewne na takich zajęciach jak: ps. ogólna, społeczna, rozwojowa, rożnice
              indywidualne, poznawcza, warsztaty, neurobiologia i mnóstwo innych. Dowiesz się
              sporo na swój temat i innych ludzi, pomoze Ci to być osobą asertywną, znającą
              swoje wady i niedoskonałości, nauczysz się obserwacji ludzi, ale to nie jest
              koniec.
              Jesli chcesz byc terapeutą w przyszłości to musisz się dalej uczyć i przejść
              własną terapię.
              To co napisałam dotyczy psychologii społecznej, na klinicznej nie wiem jak
              jest, ale nie jest łatwo, wszystkie psychopatie, choroby, depresje, nerwice itd
              itd. Tu trzeba miec niesamowitą pamięć i kochac psychologię.

Dobrze jesli ktoś po słołecznej, albo w trakcie zrobi jeszcze jeden kierunek
              studiów, czyli socjologię lub filozofię (jak już ktoś napisał).
              Psychologia społeczna daje mnóstwo satysfakcji i możliwości zawodowych. Można
              pracowac, np. przy badaniach opinii publicznej, w dziale marketingu, w
              agencjach reklamowych, w sprzedaży lub robić mnóstwo innych rzeczy w zalezności
              od specjalizacji i wiedzy.
              Dodam, ze niektórzy sa bardzo zaskoczeni studiowaniem na psychologii, tzn.
              mysleli, ze już po dwóch latach będą pomagać ludziom, a to nie jest prawda,
              nawet 5 lat to za mało.

Podsumowywując: studia należą do jednych z najtrudniejszych, trzeba mieć dużo
              czasu i ambicji, żeby skonczyć je z pełną satysfakcją i wyniesiem wiedzy nie
              tylko obowiązkowej, ale też z lektur uzupełniających.
              Polecam Ci SWPS, to fantastyczna uczelnia, na której wykładają same sławy z
              Warszawy, Poznania, Krakowa i innych znanych uczelni w Polsce.

Pozdrawiam.
              • marta9991 Re: Kto się nadaje na psychologię? 18.12.04, 18:37
                Zapomnialam dodac przedmiotow: emocje i motywacje, osobowość, metodologia i
                logika, ekonomia, etyka zawodowa, prace empiryczne,historia psychologii, metody
                oddziaływańpsychologicznych, wywiad psychologiczny,studium osoby,zaawansowana
                psychologia społeczna i mnóstwo, mnóstwo innych. Łącznie do zaliczenia jest
                około 30 przedmiotów.

A książka za 115 złotych to tylko początek, niestety. przeciętna cena
                podreczników to 30-70 złotych. Jednak na SWPS jest super biblioteka i własciwie
                większosć ksiazek mozna w niej wypożyczyć lub skorzystac na miejscu.
              • Gość: Richelieu* SWPS, hehehe IP: 195.117.90.* 18.12.04, 18:43
                czytam i czytam i myślę, jak nadziane dziecię trzema tysiącami za semestr ma być najlepszym pomagaczem ludzi, kiedy dotychczas problemem był niezwykle trudny wybór pomiędzy codzienną kiecką za tysiąc a kiecką za 1200

empatia? moze. Kiedy od ust se odejmie, rodzice fiata sprzedadzą i dwie krowy, a delikwent poczuje na własnej skórze co to znaczy dziadować kiedy nie mozna na wakacje jechać w Aply czy wręcz na Bora Bora, wtedy faktycznie te trudne doświadczenia wykształcą psychologa klinicznego najwyzszej kategorii.

Stąd biznespsychologia, tak, ale kształcenie klinicznych systemem zapłać najpierw, my ci damy teorię, a praktyka niewazna, bo i tak to Ty będziesz leczył depresje spowodowane krzywym nosem. Depresje z powodów bardziej powaznych zostawcie absolwentom uniwerków
                • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 18:57
                  To prawda, uczelnia jest droga, 6700 zaoczne, a chyba 7500 dzienne. Najgorsze
                  jest to,że kiedy płaci się w ratach to koszt wzrasta o około 30 % (chyba, nigdy
                  tego nie liczyłam). Ja płaciłam w dwóch ratach.
                  Jednak nadal uważam, że jest to jedna z lepszych uczelni. poza tym zobacz ile
                  dostajesz w zamian, jakich wykładowców.
                  A na dziennych chyba sa praktyki.
                  Ja skonczyłam zaoczne, wydałam na to dużo pieniedzy i fakt, ze czasami
                  zastanawiałam się kiecka za 1200 czy 3300 za semest lub książka do poduszki za
                  40 czy podręcznik do statystyki (bo trzeba go mieć w domu,żeby się tego dobrze
                  nauczyć). Pieniedzy na ksero nawet nie liczę ile poszło, ale jednak warto było.
                  Teraz po skończeniu tej szkoły (+ jeszcze jeden kierunek) studia zwróciły mi
                  się w pół roku. I wreszcie nie muszę się zastanawiać czy sukienka za 300 czy za
                  1200. Warto się uczyć.
                • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 18:59
                  A Ty rozumiem, ze konczyłeś tu kliniczną?

I jak było?
                  • Gość: Richelieu* Re: SWPS, hehehe IP: 195.117.90.* 18.12.04, 19:28
                    Nie konczyłem tu klinicznej, nie konczyłem społecznej. Wykanczałam się gdzie indziej, hehe
                    Tylko znam opinię wielu, znaczy ok. 20 osób z swps, które są no ten tego, lub prosto bez owijania w bawełnę twierdzą, ze na zajęciach się nudzą, bo przychodzą dzieci, które pewne sprawwy słyszą po raz pierwszy w zyciu robiąc oczy jak spodki ze zdziwienia. I potem taka zielona trawaka ma być klinicznym, psychoterapeutą czy bogwikim, pomagającycm ludziom w skrajnych sytuacjach? Jak, kiedy skrajność mu się konczy na niemoznosci kupienia piwa za 10zł, bo akurat kasy brakło, dziś.
                    Biznesowe szkolenia (bez sensu, szkolenie 1000 w zwyz za hm, nauczyciel za to samo przy zgrai gimnazjalistów ma ile razy mniej?)
                    • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 19:36
                      Dlatego większość wykładowców twierdzi, ze woli zajęcia na zaocznych, gdzie
                      ludzie już maja jakies doświadczenie życiowe i płaca najczęściej sami za
                      siebie. Na dziennych zazwyczaj to rodzice finansują i niektorzy z łaski chodzą,
                      bo im tak kazali. Na dziennych są dzieci, to fakt, ale czy na państwowych ich
                      nie ma? czy nie robia "oczy jak spodki ze zdziwienia"?
                      Ja się nie nudziłam na zajęciach, było ciekawie, chociaż...
                      Najgorsze były wykłady u jednego ze znanych profesorów ze społecznej. Okazalo
                      się jednak, ze te same slajdy daje też na uniwerku i na innych uczelniach, leci
                      kolejno bez wyjasnień. Tu się nudziłam, po trzech zajęciach stwierdziłam, ze
                      szkoda czasu i że to samo moge poczytac w domu skoro slajdy mam i książkę tejże
                      osoby. Te dwie godzinki mozna było przeznacyzć na inne fajne sprawy.
                      • Gość: Richelieu* Re: SWPS, hehehe IP: 195.117.90.* 18.12.04, 20:01
                        No, płaci sam za siebie i w pełni świadomy wyda 7600 kiedy na UW to samo ma za niewiemilealenapewnoniezatyle. A najlepiej gdy zarobi na 5 lat zycia i pójdzie na dzienne, mając 30, 40, 50, 60 lat, niewazne ile. Ale darmo

swoją drogą taki absolwent swps musi zupełnie inaczej postrzegać MBA, jak na wyciągnięcie ręki, podczas gdy przeciętny Polak nie ma tysiaka na szkołę. Wychodzi takie nieboze bo 5 latach przekonany, ze drzwi przed nim otworem i wszystkie progi nisko, a tu chlust, wiadro na łeb pomyj, bo bidaka nikt nie chce. Jesli am specj. jakas tam pablik rilejszyns czy inne cool i trendy to mamuncia wynajdzie. Ale martwi mnie los daremny klinicznych, bo pójdzie dziecię do szpitala, a tam kobiety z polamanymi zebrami bo sie przypadkiem wywrocily, mezczyźni z depresją od 5-letniego bezrobocia, no to się dziecię jeszcze jakiegoś urazu na starcie nabawi

W moim województwie policja zorganizowała wolontariat dla studentów kierunków społecznych i prawa, w ramach pracy socjalnej. Na spotkanie organizacyjne czy no, informacyjne przyszło masę osób, z czego większość miała na celu wpisanie sobie do CV fajnej informacji, a nie rzeczywista pomoc, zdarzały się typowe blondi i dresy, jako kandydaci do wolontariatu, chyba jako klienci, prakwdziwie zainteresowanych pomocą poszkodowanym a nie sobie było bardzo niewielu.
                        Ta komórka policji nadal uwaza, ze zastosowała właściwy system rekrutacji, Jezu, co za głąby. Policja, nie studenci, bo studenci są młodzi i mają prawo jeszcze błądzić. I choćby wybrano najodpowoedniejszych to i tak na myśl mi przychodzi jeden obrazek. Przychodzi facet do lekarza bo ma hemoroidy, lekarz kaze mu zdjąć spodnie po czym woła stadko studentów medycyny zeby sobie popatrzyli na zywym przykładzie na czym polega ta choroba. facet oczywiście jest zachwycony.
                        Tak i przy wolontariacie. Króliki doświadczalne z potrzebujących, bo a nuz trafi na jakiegoś pajaca, co przy pierwszym zdaniu parsknie śmiechem.
                        • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 20:12
                          świeta prawda to co piszesz.
                          Jednak na wolontariat idą i osoby z potrzeby pomagania ludziom (hospicja
                          chociażby). Wiadomo,że po klinicznej zarabia się bardzo mało, 1000-1200 w
                          szpitalu? Ale za kilka lat, kiedy ktoś napisze kilka prac i pouczy trochę w
                          szkole na cwiczeniach, zrobi sobie doktoracik to może zarabiać dużo, dużo
                          więcej, np. prowadząc prywatną praktykę lub pracując w jakiejś prywatnej
                          przychodni.
                          Teraz już wiadomo czemu więcej osób pcha się na społeczną, te studia zwracają
                          się wielu osobom. Zapewne będą też i tacy, co to dalej nie moga znaleźć dobrej
                          pracy, bo takie czasy nam nastały, ale jesli ktoś nie jest leniwy i ma
                          poukładane w głowie, wybrał sobie dobrą specjalizację i włozył trochę swojej
                          pracy, to uważam, ze ma szansę na calkiem przyjemne wynagrodzenie.
                          Podziwiam najbardziej tych co chcą zostać na uczelni i robić doktorat, ile
                          wynosi stypendium? 1000, czy 1500? Ile zarobi na ćwiczeniach? 200? może trochę
                          więcej, może mniej. Ale potem, jaka satysfakcja z doktoratu.
                          • Gość: Richelieu* Re: SWPS, hehehe IP: 195.117.90.* 18.12.04, 20:19
                            Jak to praktyczka, doktoracik, kiedy wszystko po to by nie pracować z biednymi i potrzebującymi, tylko z nadzianymi z krzywonosną depresją. No pomyśl co napisałaś. Potrzebujący to nie jest przechowalnia na lepsze czasy tylko to są właśnie lepsze czasy. Nawet za 1200

a ze stypendium przesadzasz, kwiatki rózne takie sadzisz i przesadzasz. Jeśli ma się stypendium to ma się obowiązek (czasem cholerny obowiązek) 90 ustawowych odrobić plus bardzo chętnie z uśmiechem na ustach gratisy rózne do 150, 200 rocznie.
                            I wsadź satysfakcję do garnka i ugotuj obiad, no wsadź.
                            • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 20:25
                              Gość portalu: Richelieu* napisał(a):

> Jak to praktyczka, doktoracik, kiedy wszystko po to by nie pracować z
                              biednymi i potrzebującymi, tylko z nadzianymi z krzywonosną depresją. No pomyśl
                              co napis
                              ałaś. Potrzebujący to nie jest przechowalnia na lepsze czasy tylko to są właśni
                              e lepsze czasy. Nawet za 1200

ZALEŻY DLA KOGO, moze mają zamożnych małżonków lub rodziców. Zależy też gdzie
                              mieszkają, biedni Ci lekarze, tyle lat nauki i co z tego mają?
                              >
                              > a ze stypendium przesadzasz, kwiatki rózne takie sadzisz i przesadzasz. Jeśli
                              m
                              > a się stypendium to ma się obowiązek (czasem cholerny obowiązek) 90
                              ustawowych odrobić plus bardzo chętnie z uśmiechem na ustach gratisy rózne do
                              150, 200 rocznie.
                              I wsadź satysfakcję do garnka i ugotuj obiad, no wsadź.

NIE ROBIĘ DOKTORATU. Pisalam przeciez, że nie wiem. Czyli należy współczuć? To
                              po co go robią? Liczą,że kiedyś dopna się profesora i zarobią około 3000.
                              Fajnie, ze są ludzie ambitni. Kto by uczył, gdyby takich nie było.
                              • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 20:26
                                a ilu dorabia pisząc prace?
                                • Gość: Richelieu* Re: SWPS, hehehe IP: 195.117.90.* 18.12.04, 20:42
                                  to są wyrzutki społeczenstwa a nie dranci
                                  • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 20:44
                                    TU SIE ZGADZAMY W 100%.

Miejmy nadzieję, ze wreszcie ktoś się za to weźmie, a szczególnie za
                                    profesorów, którzy to robią.
                                    • Gość: Richelieu* Re: SWPS, hehehe IP: 195.117.90.* 18.12.04, 21:15
                                      szkoda, ze w 100%, bo gdyby w 40% to mozna by pogadac
                                      • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 21:21
                                        i tak można pogadać. czemu nizej robisz się agresywny?
                                      • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 21:21
                                        i co z tym kryzysem? jestes w przedziale?
                                        • Gość: Richelieu* Re: SWPS, hehehe IP: 195.117.90.* 18.12.04, 21:46
                                          W przedziale jestem, jadąc do roboty

a tutaj jestem bździągwa a nie facet
                                          • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 21:51
                                            czemu bździągwa? hihi
                                            • Gość: Richelieu* Re: SWPS, hehehe IP: 195.117.90.* 18.12.04, 21:55
                                              bo młoda i gupia ;)
                                              • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 21:57
                                                jestes kobietą?
                                                • Gość: Richelieu* Re: SWPS, hehehe IP: 195.117.90.* 18.12.04, 22:05
                                                  a nie widac na pierwszy rzut oka? jasne ze jestem
                                                  • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 22:08
                                                    myślałam, że jesteś płci męskiej, piszesz bezosobowo i ten nick. Może jakaś
                                                    podwójna osobowość? hihi
                                                  • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 22:09
                                                    ale to dobrze,bo dzieki temu masz 5 lat krócej, czyli 40-50
                                                  • Gość: krish Re: SWPS, hehehe IP: *.chello.pl 18.12.04, 22:13
                                                    marto

doktor lecter juz by zjadl twoja watrobe popijajac chianti

za te zawodowe madrosci

powiedz czemu taka madra i wyksztalcona mloda profesjonalistka

spedza sama sobotni wieczor wyjac do maszyny?
                                                  • Gość: krish znaczy to wyzej to do marty IP: *.chello.pl 18.12.04, 22:14
                                                  • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 22:15
                                                    no jakos tak wyszło, niestety
                                                    Lecter sympatyczny. I wcale nie uważam, ze jestem mądra profesjonalistka, o
                                                    młodej już nie wspomnę, chociaż...
                                                  • Gość: krish Re: SWPS, hehehe IP: *.chello.pl 18.12.04, 22:17
                                                    to moze chociaz ladna?
                                                  • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 22:18
                                                    Oj ładna.
                                                  • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 22:18
                                                    chociaż...
                                                  • Gość: krish Re: SWPS, hehehe IP: *.chello.pl 18.12.04, 22:20
                                                    chociaz co?
                                                  • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 22:21
                                                    kwestia gustu
                                                  • Gość: krish Re: SWPS, hehehe IP: *.chello.pl 18.12.04, 22:22
                                                    dotad myslalem, ze biustu

jakies nowe kryterium?
                                                  • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 22:23
                                                    a ja nie słyszałam, że biustu, widzisz ile można się nauczyć w sobote wieczorem
                                                    siedząc w necie, hihi
                                                  • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 22:22
                                                    a co ty robisz o tej godzinie przy klawiaturze? w sobotę?
                                                  • Gość: krish Re: SWPS, hehehe IP: *.chello.pl 18.12.04, 22:25
                                                    wyje z samotnosci do maszyny

jak i Ty
                                                  • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 22:26
                                                    ja nie wyję
                                                  • Gość: krish Re: SWPS, hehehe IP: *.chello.pl 18.12.04, 22:27
                                                    przepraszam. ja tez oczywiscie nie

obydwoje spedzamy milo czas gadajac z botami
                                                  • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 22:28
                                                    lubię to forum, pomimo wszystko
                                                  • Gość: krish Re: SWPS, hehehe IP: *.chello.pl 18.12.04, 22:30
                                                    alez ja tez

co nie zmienia faktu, ze i Ty i ja pieprzniemy je natychmiast w cholere

jak tylko sie cos zdarzy

o ile sie zdarzy
                                                  • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 22:32
                                                    U MNIE PEWNIE TAK, JUTRO PROWADZE ZAJĘCIA. Niestety, wrrrrr od rana
                                                  • Gość: krish Re: SWPS, hehehe IP: *.chello.pl 18.12.04, 22:33
                                                    aha i tu psychologie mozna sobie w dupe wsadzic
                                                  • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 22:33
                                                    czemu tak mówisz?
                                                  • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 22:33
                                                    ide więc zaraz spać, ale chociaż...
                                                  • Gość: krish Re: SWPS, hehehe IP: *.chello.pl 18.12.04, 22:34
                                                    chociaz co
                                                  • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 22:37
                                                    a mozesz wejść na gg? Gazeta strasznie wolno chodzi i tłuczemy 129 list, bez
                                                    sensu. Nr gg 7592946
                                                  • Gość: Richelieu* Re: SWPS, hehehe IP: 195.117.90.* 18.12.04, 22:37
                                                    zarekwirowałeś mi dyskutantkę i jeszcze chociazcujesz
                                                  • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 22:40
                                                    co robi, hihi
                                                  • Gość: Richelieu* Re: SWPS, hehehe IP: 195.117.90.* 18.12.04, 22:43
                                                    chociazcuje, z z kropką mi w operze nie chodzi, nie gra znaczy

idź juz lepiej, bo nie zdązysz się nagadać z Krishem, i na te prowadzone dziwne zajęcia chyba nie z psychologii bo wymięknę jak jajko, zaśpisz
                                                  • Gość: Richelieu* tylko trochę dziwnie IP: 195.117.90.* 18.12.04, 23:08
                                                    gadać z kimś ochoczo,
                                                    dopóki brak nóżki
                                                    odkryje się w kroczu

hehe
                                                    rozumiem
                                                  • marta9991 Re: tylko trochę dziwnie 18.12.04, 23:10
                                                    hahahaha, lubię z Tobą rozmawiać, wywaliło mi coś w komputerze, zwariował,
                                                    wszystko migało.
                                                  • marta9991 Re: tylko trochę dziwnie 18.12.04, 23:11
                                                    ale jutro, czemu nie, możemy kontynuować, chociaż wole na gg, bo trochę
                                                    szybciej, a tak mam wrazenie, ze płyta się zacina
                                                  • marta9991 Re: tylko trochę dziwnie 19.12.04, 18:41
                                                    Richelieu* gdzie się podziewasz?
                                                  • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 23:09
                                                    mój komputer na chwile zwariował, ale już dobrze.
                                                    Na szczęście nie wymieknieszjak jajko. Ja się nie znam na psychologii, ja tylko
                                                    do szkoły biegałam przez 5 lat i tyle.
                                                    Jest jeszcze wiele innych zajęć, i czasami są w niedzielę.
                                                    pozdrawiam, idę spać.
                              • Gość: Richelieu* Re: SWPS, hehehe IP: 195.117.90.* 18.12.04, 20:37
                                no, ale to normalne, ze ludzie 1200 zarabiają i to nie tymczasowo, a przez całe zycie. I pracują z prawdziwie potrzebujacymi, zazwyczaj bardzo trudnymi przypadkami, którzy wcale nie chcą by im pomagać, za 1200

i tu właśnie wychodzi swps, to o czym powiedziałam w pierwszym zdaniu. Że nigdy czy moze prawie nigdy absolwent swps nie będzie chciał pracować w OSP za 1200, a prywatna praktyka jest dla dzianych z problemem krzywego nosa. Po co więc tam specjalizacja kliniczna? Komu będzie pomagał? Krzywy nos mozna wyleczyć opinią ze nie jest krzywy powiedzoną przez autorytet białego faktucha

Liczenie na profesurę jest jak liczenie, ze jednemu z szacownych cegła na głowę spadnie. I nie porównuje się 20 lat walczenia o publikacje z zarazposzkolnej karierze biznełumen. A absolwenci swps przez na biznełumenowatość liczą
                                • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 20:43
                                  jednak są osoby, ktore zostają i robią dalej doktorat. Może jakiś 1% leczy
                                  potem za 1200 (ja jednak stawialabym na 800 na początek), ale to Ci co
                                  rzeczywiście chcą to robić i pewnie oni sa dobrymi lekarzami. Skoro wydali
                                  6700x5=33500 lub 7500x5=37500 + książki + dojazdy (bo ludzie nawet z końca
                                  Polski przyjeżdżają)+ mieszkanie na weekend, a jednak leczą potem za 800-1200
                                  miesięcznie TO JA ICH PODZIWIAM. Mnie nie byłoby na to stać.
                    • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 19:38
                      I jeszcze jedno, zanim ktoś zostanie tym klinicznym to ma przed sobą chyba
                      dodatkowe dwa lata + 300 godzin terapii własnej (ale tego nie jestem pewna,
                      zasłyszane rzeczy pisze). Gorsza sprawa jeśli wywali kolejne ileś tam kaski i
                      okazuje się, że się nie nadaje na tego klinicznego, ze nie umie słuchać i
                      wyciągać sensu z tego co ktoś mówi.
                    • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 19:51
                      I tu sie kłanbia statystyka, 20 studentów z 1000-ca lub lepiej.
                      Na moim roku też były 2 lub 3 osoby, ktorym się nie podobało, ale jak się potem
                      okazalo dalej im się nic nie podobało, ani praca, ani życie, ani inny kierunek,
                      ani inna szkoła.
                      Zawsze są marudy.
                      Byli ludzie, ktorzy uważali,ze naćwiczeniach będa omawiane ich problemy, a tu
                      zaskoczenie,zero dyskusji na ten temat, a nawet ucinanie ich tematu.
                      Padały pytania o konkretne przypadki, a tu nici, ucinanie tematu.
                      I dobrze, bo jesli prowadzący zajęcia nie znał tego przypadku dogłębnie, a
                      tylko usłyszał dwa, trzy zdania i miałby rozwiązac problem, to to byłby bezsens.

Ale kiedy na zajęciach leciały konkretne filmy przygotowane przez wykładowcę z
                      konkretnymi przypadkami, np. nałogowych morderców, to wtedy sala była zawsze
                      pełna i temat omawiany był wyczerpująco.
                      • Gość: Richelieu* Re: SWPS, hehehe IP: 195.117.90.* 18.12.04, 20:04
                        hehe, nie dziwię się, ze na krwawe pięści przychodziły. na Brusie Lee test pełna sala

kłania mi się statystyka? Uf, nareszcie ktoś mi się kłania. Dotychczas goniłam ją do roboty
                • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 19:12
                  Richelieu* napisał:
                  Depresje z powodów bardziej powaznych zostawcie absolwentom
                  uniwerków.

Zauważ, ze na SWPS jest prawie cała kadra z uniwerku (jak pisałam wcześniej),
                  ale na dziennych są inni ludzie-studenci, część nie dostała się na bezpłatne, a
                  częśc nie chciała tam iść. Jeśli studenci czegoś na SWPS wymagają, to dużo mogą
                  uzyskać, gorzej jeśli nic nie chcą. Poza tym szkoła organizuje wolontariaty i
                  praktyki.
                  • Gość: krish Re: SWPS, hehehe IP: *.chello.pl 18.12.04, 19:23
                    > Richelieu* napisał:
                    > Depresje z powodów bardziej powaznych zostawcie absolwentom
                    > uniwerków.

oj marto, marto...

richelieu* ma racje...
                    • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 19:29
                      trochę racji ma, nie mówię, ze nie ma.
                      Wydaje mi się jednak,ze nie można mówić tak ogólnie, jednak na tej uczelni
                      ludzie dużo się uczą i potem pracują jako Ci, co leczą te depresje z powodów
                      bardziej poważnych (o tych po klinicznej myślę oczywiście, chociaż...)
                      • Gość: krish Re: SWPS, hehehe IP: *.chello.pl 18.12.04, 19:37
                        ale sa to wyjatki

natomiast w wiekszosci tam studiuje inny rodzaj ludzi niz na uniwerku

chca leczyc, a nigdy w zyciu nie dotkneli depresji

choc im sie oczywiscie wydaje ze tak

myla sie

znam tez jedna osobe osiagajaca tam doskonale wyniki

nigdy nie uznam jej za terapeute, choc ta osoba do tego dazy i pewnie bedzie

po prostu: przy calum moim popie..niu wewnetrznym (a jest duze)

jestem i tak 10 x bardziej ulozonym czlowiekiem...
                        • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 19:42
                          Przeciez nie każdy idzie na psychologię po to, żeby potem leczyć. Niektórzy
                          chcą tak sami dla siebie coś wiedzieć, a niektorzy chcą siebie wyleczyć (i tu
                          się mogą zdziwić, bo ta szkoła tylko uświadamia problemy, ale na zajęciach nikt
                          nikogo nie leczy).
                          Jak to jeden z wykładowcow twierdził, nie ma na tej sali osoby normalnej, każdy
                          ma choćby jakiś mały problemik i dlatego tu jest.
                          Ale czy trzeba dotknąć samego depresji,żeby leczyć? Nie wiem, chyba nie.
                          • Gość: krish Re: SWPS, hehehe IP: *.chello.pl 18.12.04, 19:45
                            > Ale czy trzeba dotknąć samego depresji,żeby leczyć? Nie wiem, chyba nie.

a mi sie wydaje ze tak

• marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 19:53
                              Może masz rację, nie jestem terapeutą, na szczęście. Musze się popytac wśród
                              znajomych terapeutów czy przeszli depresję. Tylko czy jest ktoś na tym świecie
                              (o dorosłych myślę), ktory nie przeszedł choćby maleńkiej depresji?
                              Może tak jak w AA, trzeba najpierw to przejść, żeby wiedzieć o co chodzi.
                              • Gość: krish Re: SWPS, hehehe IP: *.chello.pl 18.12.04, 19:57
                                Tylko czy jest ktoś na tym świecie
                                > (o dorosłych myślę), ktory nie przeszedł choćby maleńkiej depresji?

kwestia nazewnictwa

bo chyba depresja sie nie stopniuje

gradacji podlega tylko poziom strachu przed rzuceniem sie na sznurek

lepiej jak jest wysoki
                                • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 19:59
                                  a jednak się stopniuje, chociaż nie dosłownie.
                                  • Gość: Richelieu* Re: SWPS, hehehe IP: 195.117.90.* 18.12.04, 20:07
                                    totez właśnie mówię, ze jest depresja spowodowana krzywym nosem oraz depresje nie z powodu pierdół
                                    • Gość: krish Re: SWPS, hehehe IP: *.chello.pl 18.12.04, 20:08
                                      i jeszcze stulejka w wieku 40...

tez depresjogenna
                                      • Gość: Richelieu* Re: SWPS, hehehe IP: 195.117.90.* 18.12.04, 20:12
                                        hm, czy stulejka znaczy, ze leje się jak stulatek?
                                        to faktycznie w wieku 40 lat moze byc depresjogenna
                                        • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 20:13
                                          dobrze, że nie jestem mężczyzną
                                          • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 20:16
                                            wiecie, że mężczyźni dłuzej przechodzą kryzys
                                            • Gość: krish Re: SWPS, hehehe IP: *.chello.pl 18.12.04, 20:17
                                              jaki?
                                              • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 20:20
                                                wieku śreniego oczywiście, około 5 lat dłuzej niż kobiety. wcześniejsze
                                                przechodzą podobnie jak u dziewczynek.
                                                Więc szanujcie prace, bo jak stracicie...to 5 lat dodatkowych cierpien Was czeka
                                                • Gość: Richelieu* Re: SWPS, hehehe IP: 195.117.90.* 18.12.04, 20:40
                                                  kiedy zaczyna sę wiek średni (jak się bizancjum wykluło?), bo chcę wiedzieć ile czasu jeszcze ma Kriss zeby mógł męznie znosić depresje wieku
                                                  • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 20:49
                                                    w polsce mężczyźni w wieku 40-55 (nawet do 60 czasami), ma to około 80%
                                                    społeczeństwa (kobiet i mężczyzn). To jest norma. Jednak im gorsza patologia i
                                                    lepsze wsparcie tym lepiej dla tej osoby. Im gorszy kryzys, tym lepsze dalsze
                                                    życie.
                  • Gość: Gocha Re: SWPS, hehehe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.12.04, 20:39
                    Teza, że na swps "jest prawie cała kadra z uniwerku" jest absurdalna. SWPS ma
                    przede wszystkim wlasna kadre. "Z uniwerku" (UW) jest tylko niewielka cześć,
                    podobnie jak z innych uniwerków (głownie UAM, trochę UJ)
                    • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 20:51
                      wejdź na stronę www.swps.edu.pl i zobacz nazwiska. Przeciez napisałam, ze sa
                      też z UJ i z Poznania.
                      • marta9991 link do kadry 18.12.04, 20:52
                        www.swps.edu.pl/new_www/uczelnia/kadra_nauk_dyd_1091708182.html
                        • marta9991 + osoby prowadzące wykłady specjalizacyjne i 18.12.04, 20:54
                          nie wymienione na tej liście
                          • Gość: Gocha Re: + osoby prowadzące wykłady specjalizacyjne i IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.04, 09:54
                            Mi nie chodzi o to, czy napisałaś, że są też z UJ i Poznania, ale o to,
                            czy "głównie" są z uniwersytetu. Głównie to swps ma własną kadrę i to
                            doskonałą, która na uniwersytecie nie uczy! Przykładowe nazwiska? Proszę bardzo:
                            Reykowski, Eliasz, Strelau, Skarzyńska, Wojciszke, Sędek, Doliński, Dymkowski,
                            Maruszewski, Klonowicz, Karyłowski, Kolańczyk, Łukaszewski, Wosińska, Boski,
                            Drat-Ruszczak, Pisula, Ohme, Falkowski, Heszen i tak dalej i tak dalej długo
                            jeszcze (ograniczając się nawet do samych prof. i dr hab.).
                            • marta9991 Re: + osoby prowadzące wykłady specjalizacyjne i 19.12.04, 13:40
                              zgoda, masz dużo racji w tymco piszesz. Chciałabymjednak zauwazyć,że Woyciszke
                              wykłada chyba jeszcze na UW na podyplomowych i Doliński chyba też.
                              Poza tym mi chodziło o całą kadrę, np. zsocjologii, filologii angielskiej czy
                              politologii. Tu juz w większości wykładowcy są z UW, z Torunia i z UŚ.
                              Najfajniejszy z wymienionych przez ciebie wykladowców to Falkowski i Doliński,
                              fantastyczni ludzie. Uwielbiam rownież dr Ścigałę za jej wiedze i poczucie
                              humoru.
                              To grono, które wymieniłaś robi karierę również na zachodnich uczelniach, a ich
                              nazwiska pojawiają się właściwie na wszystkich najlepszych książkach jakie znam
                              z psychologii.
                              • Gość: Gocha Re: + osoby prowadzące wykłady specjalizacyjne i IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.04, 17:06
                                No to uzgodnilismy stanowiska. Ja do tróki przez Ciebie wymienionej (pełna
                                zgoda - są fantastyczni!) dorzuciłabym jeszcze Bogdana Wojciszke, z którym
                                miałam zajęcia na I roku.
                                Strelau jest powszechnie znany na swiecie, Doliński to facet, którego badania
                                są omawiane we wszystkich najnowszych wydaniach amerykańskich podręczników
                                psychologii społecznej (byłam w lipcu w amerykańskiej księgarni i az mnie
                                zatkało jak zaobaczyłam na własne oczy, że w jednym z takich podręczników są
                                np. tabele z wynikami tych jego badań, które pokazywał nam na swoich
                                wykładach). Wojciszke też ma publikacje w najlepszych na świecie pismach. To
                                jest po prostu światowy poziom w psychologii.
                                Nie wiem, czy Doliński i Wojciszke uczą też na UW na podyplomowych. Pewnie tak,
                                skoro masz takie wiadomosci, ale podyplomówki to trochhe inna bajka - studentów
                                to przeciez nie dotyczy. A studenci swps mają do czynienia z absolutnym topem
                                psychologii. Z uniwersytetów, op których i Ty i ja pisałysmy zapraszani są
                                tylko najlepsi, a nie "jak leci".

Co do innych dyscyplin, to wolałabym się nie wypowiadać, bo nie czuję się tu
                                kompetentna.
                                • marta9991 Re: + osoby prowadzące wykłady specjalizacyjne i 19.12.04, 17:15
                                  i lupsssss, mamy konflikt, tzn. dla Woyciszke był bardzo kiepski na wykładach,
                                  za to książkę ma fajną. Chodziłam na co drugi wykład, był nudny, leciał
                                  slajdami, zero pomysłów.
                                  Za to podobała mi się prof. Brzezińska, też jest super i te jej pogaduchy,
                                  rewelacja.
                                  Ale suma sumarum najlepiej wspominał Ścigałę, a szczególnie emocje i motywacje.
                                  Dla mnie bomba.
                                • marta9991 Re: + osoby prowadzące wykłady specjalizacyjne i 19.12.04, 18:44
                                  Gocha,a Ty studiowałaś w Warszawie? czy sudiujesz jeszcze? Teraz we Wrocławiu
                                  tez jest filia, a widze, ze jesteś chyba z Wrocławia?
                                  • Gość: Gocha Re: + osoby prowadzące wykłady specjalizacyjne i IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.04, 18:54
                                    Studiowałam w Warszawie. We Wrocławiu filia jest od roku. Zresztą bardzo,
                                    bardzo dobra. Pracują tu m.in. Doliński i Łukaszewski. A co do Wojciszke, to
                                    słyszałam,że był rok kiedy miał słabe wykłady. Chodziły słuchy (nie wiem na ile
                                    oddające stan faktyczny), że miał jakies kłopoty osobiste, a to musi sie
                                    odbijać... Może trafiłaś na ten własnie okres, a może to rzecz gustu, bo mi, z
                                    kolei, Scigała podobała się raczej "dość", to znaczy oceniam jej zajęcia
                                    pozytywnie, ale bez zachwytu..
                                    • marta9991 Re: + osoby prowadzące wykłady specjalizacyjne i 19.12.04, 19:06
                                      Mi się u niej podobał cięty jezyczek, szczególnie odnośnie płci męskiej.
                                      Woyciszke ostatnio widziałam w TV i nawet fajnie mówił, moze wiec miał kryzys w
                                      tym czasie kiedy do niego chodziłam, ale to nie było tylko moje odczucie, bo w
                                      ciągu roku coraz mniej ludzi do niego przychodziło.
                                      • Gość: Gocha Re: + osoby prowadzące wykłady specjalizacyjne i IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.04, 19:26
                                        Tak, cięty języczek i poczucie humoru bardzo w porządku. Mi chodzi tylko o to,
                                        że nie mam wrażenia, że się wiele (szczególnie z motywacji) na tych wykładach
                                        dowiedziałam. Co innego u Dolińskiego i Falka - tam i poczucie humoru dobre i
                                        wiedza aż kipiała.
                                        • marta9991 Re: + osoby prowadzące wykłady specjalizacyjne i 19.12.04, 19:35
                                          To prawda, zresztą ja pisałam u jednego z nich prace mgr.
                                          Jesli czujesz, że wiesz zbyt mało z emocji i motywacji, to moze powinnas coś
                                          doczytać? Mi wystarczyło to co ona mowiła, moim zdaniem filmy, które pokazywała
                                          mówił wiele na ten temat.
                                          • Gość: Gocha Re: + osoby prowadzące wykłady specjalizacyjne i IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.04, 21:21
                                            No nie, czuje, ze wiem sporo, bo własnie doczytałam. W sumie zresztą nie
                                            chciałabym abyś odniosła wrażenie, że na Ścigałę narzekam. Jest w porządku. Po
                                            prostu Doliński i Falk to moi faworyci na swpsie. Zresztą nie tylko jako
                                            wykładowcy. Lubię czytać to, co piszą.
                    • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 20:57
                      oczywiście, ze nie jest cała, bo na UW jest huta. Jednak te najlepsze nazwiska
                      są, widzisz?
                    • Gość: Richelieu* Re: SWPS, hehehe IP: 195.117.90.* 18.12.04, 20:59
                      widzisz Gocha czego Cię óczom? Nie ma to jak kura i jajco ;)
                      • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 21:02
                        ktora kura, która jajco?
                        Przecież nie chodziło mi pisząc słowa cała, że raptem caly wydział psychologii
                        z UW leci uczyć prywatnie, ale rzeczywiście dość dużo wykładowców jest z UW
                        (przecież musza gdzieś do swojej pensji dorobić, choc moze chętnie siedzieliby
                        tylko w jednej szkole)
                      • marta9991 Re: SWPS, hehehe 18.12.04, 21:03
                        a Ty Richelieu* gdzie ten doktoracik robisz lub robiłeś i z czego?
                        • Gość: Richelieu* Re: SWPS, hehehe IP: 195.117.90.* 18.12.04, 21:13
                          na łopatologii specj. wytrzymałość trzonka
              • Gość: Vita Re: Kto się nadaje na psychologię? IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 21:32
                Dowiesz się sporo na swój temat i innych ludzi, pomoze Ci to być osobą
                asertywną, znającą swoje wady i niedoskonałości, nauczysz się obserwacji ludzi-
                to jest dokładnie to co mnie interesuję.Czy mogłabyś polecić jakieś ciekawe
                książki.Chciałabym popracować nad sobą-Jestem osobą wybuchową,która najpierw
                krzyczy, potem myśli i na sam koniec płaczę.Chciałabym w sytuacjach stresowych
                być opanowana,taka kamienna twarz,której prawie nikt nie jest w stanie
                sprowokować,ani doprowadzić do łez.Czy to jest możliwe???
                • Gość: vITA miało być do Marty IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 21:35
                  Źle wcisnełam i tu mnie wrzuciło.
                  • marta9991 Re: miało być do Marty 18.12.04, 21:39
                    napisz do mnie na gg, moze coś Ci polecę, ale samymi ksiażkami nic nie zrobisz,
                    musisz trochę popracować nad sobą, wyciszyc się, inaczej książki na nic.
                    Mój numer 7592946
                  • marta9991 Re: miało być do Marty 18.12.04, 21:50
                    Fajne pozycje to:
                    1) Sposoby komunikacji interpersonalnej. Peter Thomson
                    2) Stanowczo,łagodnie, bez lęku. Maria krol-Fijewska
                    3) Asertywność. Robert Alberti.
                    4) Od poczucia własnej wartości do poczucia jaźni. J.Monbourquett

To może na początek, jak przeczytasz to podam Ci dalej.
                    Pozdrawiam
                • marta9991 Re: Kto się nadaje na psychologię? 18.12.04, 21:42
                  a odpowiadając na Twoje pytanie czy to jest możliwe? Jest. Znam takie osoby i
                  bardzo im zazdroszczę. Ja aż tak niepotrafie niestety, czasami tez krzyczę i
                  daję się sprowokować.
                • marta9991 a może to... 18.12.04, 22:01
                  a moze masz chora tarczycę? Badałaś kiedyś? Przy nadczynności niestety
                  pojawiają się takie objawy, wycbuch, potem myślenie, potem płacz.
                  • Gość: Vita Re: a może to... IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 22:42
                    Dziękuję za informację,przepraszam,że dopiero teraz odpisuję,ale niestety nie
                    mam komputera tylko dla siebie:-)Tarczycę badałam,jak narazie wszystko w
                    porządku.Myślę,że akurat ten krzyk to bardziej wina wychowania.Mój tata był
                    bardzo despotyczny i w sumie więcej krzyczał niż mówił,a płaczliwość chyba
                    słaba psychika,chociaż ogólnie za taką nie uchodzę i sama też tak się nie
                    czuję,ale tak jak pisałam chce nad tym pracować.Piszę tu -nie na gg,bo nie wiem
                    czy dalej masz czas,zresztą Ja chwilowo go nie mam,bo mąż wisi nad moją
                    głową.Jeżeli jutro lub w jakiś dzień będzie taka możliwośc to bardzo chętnie
                    może jakieś techniki relaksacji,żeby nie tracić szybko panowania nad sobą:-)W
                    każdym bądź razie książki napewno przeczytam. Pozdrawiam.
                    • marta9991 Re: a może to... 18.12.04, 23:13
                      to chyba najlepsza jest joga.
                      Jutr będe na gg, numer masz,zapraszam, dzisiaj już idę spać.
                      Pozdrawiam i poczytaj to co Ci poleciłam, te ksiazki sa fajnie napisane. Jeśli
                      potrzebujesz czegoś mocniejszego, to pomyslę co Ci polecić.
    • marta9991 To co, idziesz na psychologię po tym co 18.12.04, 20:28
      napisaliśmy?
    • marta9991 Re: Kto się nadaje na psychologię? 18.12.04, 20:29
      i jeszcze jedna odpowiedx na Twoje pytanie. po pierwszym semestrze odpadają
      lenie.
    • Gość: do aivi Re: Kto się nadaje na psychologię? IP: *.dip.t-dialin.net 18.12.04, 21:10
      widzisz co sie z tymi ludzmi stalo?
      tymi udzielajcymi tobie rad!
      szkoda zebys az tak sie zmanierowal
      abys stal sie czyms podobnym do tych tutaj,
      pomysl o czyms innym
      Powodzenia
      • marta9991 Re: Kto się nadaje na psychologię? 18.12.04, 21:20
        ale ci zmanierowali napisali prawdę. Poza tym szkoła nauczyła mnie jednego nie
        oceniaj jeśli nie znasz. Ja uważam, ze nie jestem zmanierowana. Napisałam jej
        ile to kosztuje pracy i pieniedzy i napisaliśmy co z tego potem ma osoba, ktora
        kończy społeczną i kliniczną (dla porównania).
        • Gość: aivi do Marty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 23:20
          Po ty, co napisaliście to mam mętlik w głowie. Tzn. Na początku padło pytanie
          czy lubię czytać, a odp. brzmi tak jeśli mam czas i trochę spokoju. Jestem
          smotną mamą 3 letniego synka, więc nie wiem jak bym sobie dała radę. Leniem nie
          jestem, ale muszę pogodzić dom ze studiami (zaocznymi) Myślę czy to nie jest za
          bardzo absorbujący kierunek dla mnie, ale z drugiej strony jaki nie jest. Jeśli
          ktoś taki zna to słucham. Myślę jednak nad psychologią bo jestem wewnętrznie
          rozdarta, wiele już przeszłam. Sądze też, że może pomogło by mi to w zmienieniu
          nastawienia do życia. Nie wiem jak według Was ale ja sądze, że życie jest bez
          sensu. Człowiek ciągle gdzieś gna, dąży do jakiegoś celu pracuje, chce
          udoskonalić swoje życie, ale po co to skoro męcząc się tak w ostateczności itak
          dojdzie do tego samego punktu, czyli śmierci.
          Pozdrawiam
          • marta9991 Re: do Marty 21.12.04, 08:20
            Jesli Droga Aivi te studia psychologiczne mają Ci pomóc w naprawieniu rozdarcia
            wewnętrznego, to będziesz bardzo niemile zaskoczona, oświadczam że nie pomogą.
            Pomoga jedynie w uporządkowaniu świata wewnętrznego i zewnętrznego, pomoga w
            pracy nad sobą, ale dadzą teżogromny mętlik w głowie. Ilośc informacji i
            sprzecznych ze soba teorii jest tak ogromna, że ogarnięcie tego wszystkiego
            czasami wydaje mi się prawie niemożliwe i chyba zresztą nie tylko mi, skoro
            psychologia podzieliła się na takwiele kawałków i każdy doskonali sięw jednej
            lub max. dwóch dziedzinach.
            Z ksiażkami powinnas sobie poradzić, choć na uzupełniającą literaturę zawsze
            czasu brakuje. Ja jeszcze teraz biegam do biblioteki i doczytuję wiele rzeczy.
            Zresztą czasami stwierdzam, ze ta nieobowiazkowa jest o wiele ciekawsza niż ta
            podstawowa.
            Jesli masz małe dziecko i sama je wychowujesz, tozdecydowanie uważam,ze te
            studia mogą Ci pomóc w jego wychowaniu. Psychologia rozwojowa jest dla mnie
            najciekawsza ze wszystkich, to mój konik. Pomogłoby Ci to fajnie wychowac syna,
            ukierunkowac go, dać mu dobre rady. Jednak ta jest dopiero na 3 roku. Wczesniej
            jest mnóstwo najgorszych rzeczy, czyli statystyka,metodologia, podstawy typu
            ps. ogólna i społeczna, pewnie jak na każdych studiach.
            A dom ze studiami można połączyć. na moimroku i nie tylko było mnóstwo osób
            nawet z trójką dzieci i jakośdawały radę,zresztą były to chyba najbardziej
            ambitni studenci.
            Pozdrawiam Cie serdecznie i życze dobrego wyboru.
            Dodam na koniec, ze SWPS jest jedną z najlepszych szkół w Polsce, choć drogą i
            mającą również swój bałąganik, ale w końcu gdzie go nie ma. jedyna wada tej
            szkoły, to nastawienie na kasę i stworzenie wielu dodatkowych kierunków, choc
            ze świetną kadrą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka