hsirk 01.02.05, 17:28 widze ze jestes gdzies w okolicy zawsze chcialem zadac Ci pytanie kiedys uzylem w jednym czy dwoch swoich postach terminu "intelektualnie uczciwy" co to takiego? bo takie rozroznienie sugeruje ze to cos innego niz "uczciwy" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hansii Re: hansi 01.02.05, 17:40 hi hi, no masz szczescie, ze mnie zlapales, wpadlem tylko na chwile i znikam. - to okreslenie naukowe. ("normalnie") uczcziwy - to kryterium moralne, w odniesieniu do Dekalogu, lub innych norm etycznych. "naukowo uczciwy" - to okreslenie rzetelnosci intelektualnej. Na kazdy problem starasz sie spojrzec z ROZNYCH stron i na podstawie przeslanek wyciagac wnioski, stosownie do Twojej najleszej wiedzy, a w oderwaniu od osobiscie wyznawanych norm moralnych i osobistych sympatii. cbdo. Odpowiedz Link Zgłoś
hsirk Re: hansi 01.02.05, 17:43 nie bardzo mnie to przekonuje, ale ok. dla mnie to jak ze sprawiedliwoscia i sprawiedliwoscia spoleczna - terminem stworzonym by usprawiedliwic dzialania nieggodziwe Odpowiedz Link Zgłoś
hansii Re: hansi 02.02.05, 03:41 owszem, termin: sprawiedliwosc i - sprawiedliwosc spoleczna - to dwie rozne sprawy podobnie: demokracja i - demokracja socjalistyczna. O ile jednak slowo "spoleczna" i "socjalistyczna" tchna IRONIA, to w wypadku "uczciwosc naukowa" - tej ironii nie ma. (moze to, etymologicznie biorac, troche niedobre okreslenie - fakt). To po prostu termin przyjety w nauce, w sumie zamienny z terminem: "rzetelnosc intelektualna". A O niegodziwosci w polityce, napisze Ci (moze jutro) wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
fleuret Re: hansi 02.02.05, 19:20 a dlaczego nie powiedziec po prostu - rzetelny, skrupulatny etc. czy konieczne jest mieszanie do tego norm moralnych? jestem przeciwna budowaniu hybryd fleur Odpowiedz Link Zgłoś
hansii Re: hansi 03.02.05, 09:24 doopcia: rzetelny, skrupulatny, to znaczy tyle, co - solidny. solidny moze i powinien byc np. rzemieslnik... rzetelnosc intelektualna - za ktorym to terminem optuje, jest pojeciem szerszym... ale niech Ci... Sam przyznalem w nastepnym watku, ze "uczciwosc naukowa" nie jest trafnym okresleniem, gdyz mylnie kojarzy sie z normalna uczciwoscia, z ktora uczciwosc naukowa nie ma nic wspolnego... Ale to taki naukowy slang. Odpowiedz Link Zgłoś
fleuret Re: hansi 03.02.05, 09:53 te, Intelektualista, nie przytrzaśnij palca młotkiem fleur Odpowiedz Link Zgłoś