blue_a 22.10.05, 00:11 Czy można kogoś sądownie zmusić do leczenia się? W jakich przypadkach? A jeśli ktoś ma anoreksję i uważa, że szafa gra i nie będzie się leczył? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
turtlemock Re: pilne 22.10.05, 00:32 O ile dobrze pamiętam tylko w przypadku gdy osoba stwarza zagrożenie dla bezpieczeństwa/życia innych albo dla siebie (jest w tej sprawie od wielu lat ustawa o zrdowiu psychicznym). Anoreksja oczywiście jest zdecydowanie zagrożeniem życia z wielu powodów, ale szczerze mówiąc nie słyszałem, żeby ktoś został w tej sprawie wysłany przez sąd na leczenie. Podejrzewm też, że dośc trudno przekonac sąd, że istnieje takie zagrożenie, o ile osoba nie podjęła próby samobójczej, albo nie rzuciła się na kogoś co najmniej z nożem w ręku. Kłopot polega na tym, że bezpośrednie zagrożenie życia występuje przy drastycznej utracie wagi ciała, często w takim stanie osoby cierpiące na anoreksję trafiaja do szpitala, tam odzyskują wage i zagrożenie mija (oczywiście na chwilę). Inna sprawa, że leczenie pod przymusem nie bardzo ma sens zwykle nic nie daje). A z anoreksją jest jeszcze trudniej, bo anorektyczki (bo to najczęściej kobiety) sa mistrzyniami w manipulowaniu i oszukiwaniu wszystkich w kwestii swojej choroby. Więc ta droga (moim zdaniem) nie daje większych szans. No chyba, że ta osoba jest niepełnoletnia - wtedy rodzice mają dużo do powiedzenia a byc moze do zrobienia (tu często terapia całej rodziny działa lepiej niż samej anorektyczki). Odpowiedz Link Zgłoś
blue_a przyznaję, że mnie zmartwiłeś... 22.10.05, 00:38 mogę następne pytanie? Nie testuję ani nie sprawdzam Twojej wiedzy, ale jestem ciekawa Twojego stanowiska nt. leczenia CHAD. Czy w przypadku tej choroby terapia "gadana" ma sens czy jednak przede wszystkim farmakologia? Odpowiedz Link Zgłoś
turtlemock Re: przyznaję, że mnie zmartwiłeś... 22.10.05, 00:53 Absolutnie przede wszystkim farmakologia. To wynika z badań skuteczności róznych form terapii. Terapia 'gadana' może być pozytecznym wsparciem leczenia farmakologicznego. (w CHAD oczywiście) Odpowiedz Link Zgłoś
turtlemock dobranoc:) 22.10.05, 00:58 ide spac, zajrzę jutro (hmmm... wlasciwie dzisiaj) Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: pilne 22.10.05, 01:38 Można ale głównie chodzi o choroby psychiczne zagrażające innym, narkomanię, alkoholizm, bo to jest zapisane w kodeksie wprost... prawo.interia.pl/kodeksy?aid=7511 Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: dzięki, jmx 22.10.05, 01:53 No cóż - co nie jest zabronione jest dozwolone. Więc wydaje mi się, że przy zaangażowaniu i determinacji rodziny i dobrym adwokacie można powalczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: pilne 22.10.05, 23:03 Będąc na miejscu jej rodziny, próbowałabym ją ubezwłasnowolnić. Odpowiedz Link Zgłoś
cyria Re: pilne 22.10.05, 23:36 Ubezwłasnowolnienie mówisz...obawiam się ,że nie tędy droga.... Słusznie zauważył turtlemock,że leczenie pod przymusem nie bardzo ma sens zwykle nic nie daje i dotyczy tylko przypadków gdy osoba stwarza zagrożenie dla bezpieczeństwa/życia innych albo dla siebie :( Z drugiej strony nie można sie dziwić zdesperowanej rodzinie, choć paradoksalnie pewnie tutaj właśnie mozna szukać źródeł problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: pilne 22.10.05, 23:44 [...] dotyczy tylko przypadków gdy osoba stwarza zagrożenie dla > bezpieczeństwa/życia innych albo dla siebie :( [...] nie tylko Odpowiedz Link Zgłoś