22.10.05, 00:11
Czy można kogoś sądownie zmusić do leczenia się?
W jakich przypadkach?

A jeśli ktoś ma anoreksję i uważa, że szafa gra i nie będzie się leczył?
Obserwuj wątek
    • turtlemock Re: pilne 22.10.05, 00:32
      O ile dobrze pamiętam tylko w przypadku gdy osoba stwarza zagrożenie dla bezpieczeństwa/życia innych albo dla siebie (jest w tej sprawie od wielu lat ustawa o zrdowiu psychicznym).

Anoreksja oczywiście jest zdecydowanie zagrożeniem życia z wielu powodów, ale szczerze mówiąc nie słyszałem, żeby ktoś został w tej sprawie wysłany przez sąd na leczenie. Podejrzewm też, że dośc trudno przekonac sąd, że istnieje takie zagrożenie, o ile osoba nie podjęła próby samobójczej, albo nie rzuciła się na kogoś co najmniej z nożem w ręku.

Kłopot polega na tym, że bezpośrednie zagrożenie życia występuje przy drastycznej utracie wagi ciała, często w takim stanie osoby cierpiące na anoreksję trafiaja do szpitala, tam odzyskują wage i zagrożenie mija (oczywiście na chwilę).

Inna sprawa, że leczenie pod przymusem nie bardzo ma sens zwykle nic nie daje). A z anoreksją jest jeszcze trudniej, bo anorektyczki (bo to najczęściej kobiety) sa mistrzyniami w manipulowaniu i oszukiwaniu wszystkich w kwestii swojej choroby. Więc ta droga (moim zdaniem) nie daje większych szans.

No chyba, że ta osoba jest niepełnoletnia - wtedy rodzice mają dużo do powiedzenia a byc moze do zrobienia (tu często terapia całej rodziny działa lepiej niż samej anorektyczki).
      • blue_a przyznaję, że mnie zmartwiłeś... 22.10.05, 00:38
        mogę następne pytanie? Nie testuję ani nie sprawdzam Twojej wiedzy, ale jestem
        ciekawa Twojego stanowiska nt. leczenia CHAD. Czy w przypadku tej choroby
        terapia "gadana" ma sens czy jednak przede wszystkim farmakologia?
        • turtlemock Re: przyznaję, że mnie zmartwiłeś... 22.10.05, 00:53
          Absolutnie przede wszystkim farmakologia. To wynika z badań skuteczności róznych form terapii. Terapia 'gadana' może być pozytecznym wsparciem leczenia farmakologicznego. (w CHAD oczywiście)
        • turtlemock dobranoc:) 22.10.05, 00:58
          ide spac, zajrzę jutro (hmmm... wlasciwie dzisiaj)
    • jmx Re: pilne 22.10.05, 01:38

Można ale głównie chodzi o choroby psychiczne zagrażające innym, narkomanię,
      alkoholizm, bo to jest zapisane w kodeksie wprost...

prawo.interia.pl/kodeksy?aid=7511
      • blue_a dzięki, jmx 22.10.05, 01:45
        szkoda...

(?)
        • jmx Re: dzięki, jmx 22.10.05, 01:53

No cóż - co nie jest zabronione jest dozwolone. Więc wydaje mi się, że przy
          zaangażowaniu i determinacji rodziny i dobrym adwokacie można powalczyć...
    • anaiss Re: pilne 22.10.05, 23:03
      Będąc na miejscu jej rodziny, próbowałabym ją ubezwłasnowolnić.
      • cyria Re: pilne 22.10.05, 23:36
        Ubezwłasnowolnienie mówisz...obawiam się ,że nie tędy droga....
        Słusznie zauważył turtlemock,że leczenie pod przymusem nie bardzo ma sens zwykle
        nic nie daje i dotyczy tylko przypadków gdy osoba stwarza zagrożenie dla
        bezpieczeństwa/życia innych albo dla siebie :(

Z drugiej strony nie można sie dziwić zdesperowanej rodzinie, choć paradoksalnie
        pewnie tutaj właśnie mozna szukać źródeł problemu.
        • anaiss Re: pilne 22.10.05, 23:44
          [...] dotyczy tylko przypadków gdy osoba stwarza zagrożenie dla
          > bezpieczeństwa/życia innych albo dla siebie :( [...]

nie tylko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka