Dodaj do ulubionych

Nienawidzę siebie

17.01.06, 20:52
Nienawidzę tego jak wyglądam, nie znoszę siebie, tego, że ciężko jest mi
poradzić sobie w stosunkach z ludźmi. Denerwuje mnie, że jestem nieasertywna,
że nie potrafię postawić na swoim. Za dużo tego wszystkiego się nazbierało.
Ciężko mi w ogóle zacząć robić jakieś zmiany w moim życiu. Jak się za to
zabrać?
Obserwuj wątek
    • blue_a Zobacz 17.01.06, 20:55
      Pierwszy krok już zrobiłaś.
      Wściekasz się, jesteś zła, wiesz, że masz problem, potrafisz go nieźle nazwać.

Jak wyglądasz?
      • martyna_wu Re: Zobacz 17.01.06, 21:07
        Właściwie głównym problemem jest moja cera, niedawno było koszmarnie, powoli
        się to zmienia, ale nadal nie potrafię się pozbyc nawyków z okresu, gdy się
        bardzo wstydziłam swojej cery. I właśnie przez to się dosyć zamknęłam w sobie.
        Co do reszty to nie mam nic do zarzucenia.
        • ala-a Re: Zobacz 17.01.06, 21:14
          martyna_wu napisała:

> Właściwie głównym problemem jest moja cera, niedawno było koszmarnie, powoli
          > się to zmienia, ale nadal nie potrafię się pozbyc nawyków z okresu, gdy się
          > bardzo wstydziłam swojej cery. I właśnie przez to się dosyć zamknęłam w
          sobie.
          > Co do reszty to nie mam nic do zarzucenia.

o cere trzeba zadbac,,isc do dermatologa jesli jest trydzk albo akne..
          ten da odpowiednie masci ,moze lekarstwa..
          potem dbac o nia..
      • varia1 Re: Zobacz 17.01.06, 21:09
        Zawsze, każda nawet najdłuższa podróż zaczyna się od pierwszego kroku.

1.Napisz sobie na kartce te cechy których nie lubisz
        2.Wykreśl te, z którymi nic nie możesz zrobić (np. wysoki wzrost)
        3. Z pozostałych postaraj się okreslić tę, która najbardziej cię "uwiera"
        4. Zastanów się, jak możesz tę jedną rzecz zmienić
        5. Napisz to w 2- 3 punktach.
        6. Zrealizuj to
        7. Przejdź do kolejnej cechy, której nie lubisz
        8. I tak dalej...

Może to głupie... ale pomaga. Ja się pozbyłam niektórych swoich problemów, a te które pozostały, nie wydają mi się już teraz tak ważne...
        Pozdrawiam

Varia - tka

• b-beagle Re: Nienawidzę siebie 17.01.06, 21:09
      Pciesz sie,że takie cery jak twoja wolniej sie starzeją ))))
      • varia1 Re: Nienawidzę siebie 17.01.06, 21:11
        jeśli chodzi o cerę - a jak wnioskuję jestes młodą osóbką - czy próbowałaś kuracji drożdżowo- owsianej?
    • ya_bolek Re: Nienawidzę siebie 18.01.06, 06:24
      Taa... typowy kompleks nizszosci. Na poczatek proponuje dwa kopy w doope za
      osadzanie innych ludzi. Odwal sie od innych ludzi i skup sie na swoim zyciu,
      zacznij o nie dbac. Pielegnowanie swojego zycia, szacunku do samego siebie i
      innych to nie yest yednorazowa robota, to proces ciagly, ktory konczy sie
      dopiero ze smiercia.

martyna_wu napisała:
      > Nienawidzę tego jak wyglądam, nie znoszę siebie, tego, że ciężko jest mi
      > poradzić sobie w stosunkach z ludźmi. Denerwuje mnie, że jestem nieasertywna,
      > że nie potrafię postawić na swoim. Za dużo tego wszystkiego się nazbierało.
      > Ciężko mi w ogóle zacząć robić jakieś zmiany w moim życiu. Jak się za to
      > zabrać?
    • linoskoczek Re: Nienawidzę siebie 18.01.06, 13:18
      Witaj Marto,
      trudno cokolwiek wyrokować w ciemno, ale myślę, że Twoje problemy zwiazane z akceptacja
      siebie tkwią gdzieś glęboko nie od wczoraj, może od wczesnego dziecinstwa. Tutaj może pomóc
      dobry psychoterapeuta. Tak sobie też myślę, jak osoba, ktora nienawidzi siebie może byc
      asertywna? Bycie asertywnym to nie bułka z maslem, ale zachowanie wynikające z zaufania do
      siebie, z poczucia własnej wartości i akceptacji własnego życia (z przyznawaniem sobie prawa
      do popełniania błędów). Nie bądź wobec siebie zbyt krytczna. Naprawdę polecam
      psychoterapeutę. Niech Twoje zmiany w życiu dokonają się przy pomocy osoby, która bedzie Ci
      wspierać. Powodzenia.
    • alfika Re: Nienawidzę siebie 18.01.06, 16:40
      nie wiem
      ale spróbuj sobie wyobrazić, że jesteś sama na świecie i nikomu podobać się nie
      musisz
      wrażenia robić nie musisz
      starać się dla czyjegoś doznania estetycznego nie musisz
      jesteś taka jaka jesteś i tyle
      masz wszystko, czego potrzebujesz w życiu i to jest ok
      • martyna_wu Re: Nienawidzę siebie 18.01.06, 18:40
        Tyle że właśnie, to czego potrzebuję to jest kontakt z drugim człowiekiem.
        • aurora0 Re: Nienawidzę siebie 18.01.06, 19:36
          Witaj w klubie ludzi nienawidzących siebie Martyno. Moja nienawiść do siebie
          samej sprawiła, że przed 4-ema miesiącami skończył sie mój sześciletni związek
          (a może i facet zapatrzony w siebie nie rozumiał moich problrmów ), nie mam też
          przyjaciół, znajomych i nigdy nie potrafiłam przyciagnąć i zatrzymać przy sobie
          ludzi.
          Linoskoczek wspomniał, że przyczyn może trzeba szukać w dzieciństwie. Ja
          jeszcze dodam, że wpływ na to jak postrzegamy siebie i otaczajacy nas świat ma
          nasza osobowość. Wiem, że zmiana sposobu myślenia jest bardzo trudna może i
          czasem nie wszystko jest możliwe do zmiany ale trzeba próbować, nie poddawać
          się.
          Polecam Ci stronę www.psychologia.net.pl.
          Pozdrawiam
          • mija_mar Re: Nienawidzę siebie 19.01.06, 15:52
            Ja też boję się,że zniszczę swój zwiazek przez nienawiść do własnej osoby.Ta nienawiść przekłada się bowiem na innych ludzi i w ogóle cały świat.Rodzi cynizm i paranoiczną nieufność.Wierzę,ze zmiana postrzegania siebie jest możliwa.Ale na chwilę obecna wydaje mi się to niezwykle trudne.Ostatnio miałam taki "szalony" pomysł aby przez tydzień czasu nie zatruwać siebie i innych tą nienawiścią-myśleś pozytywnie i wyrazac sie pozytywnie.To miał być taki eksperyment...niestety okazał sie niemożliwy do zrealizowania.Zbyt jestem przywiązana do starego toku myslenia.Myśle,że zmiana jest niezwykle trudna jeśli przez całe lata pielęgnowało sie takie negatywne postrzeganie siebie.
        • alfika Re: Nienawidzę siebie 18.01.06, 20:13
          to ok, potrzebuj, ale się nie uzależniaj
          jak popatrzysz na siebie łaskawym okiem, to będzie Ci nawet o niebo weselej w
          tym kontakcie z bliźnim
          • elleves Martynko, ja tez taka jestem.... 18.01.06, 22:49
            Witam. Byc może nie uwierzysz, ale weszlam dzis na Forum w jednym celu - by
            szukac pomocy; forum zapewnia mi anonimowosc i byc moze doda sił przed
            anstepnym ruchem; mam podobny problem a na dodatek moge wspomniec, ze chyba od
            13tego do 20tego roku zycia moim najwiekzym problemem byla CERA; teraz mam 22
            lata i to przeszlo samoistnie, mam bardzo ladna, swietlista cere. Jednak
            problemy pozostaly-np. zawsze przy innych dziewczynach czuje sie brzydka ( a
            nie jestem-wiem od osob trzecich); ogolnie rzecz biorac jestem zyciowa pipa i
            nieudacznikiem, nie potrafie niczego zaltwic, BOJE SIE LUDZI i brakuje mi
            pewnosci siebie a co za tym idzie oczywiscie nie wykazuja sie zbytnia
            asertywnoscia. Wiem, ze to jest ogromny problem, a tym bardziej, ze zyjemy w
            czasach kiedy trzeba byc pewnym siebie i umiec ,, umiec rozpychac sie
            lokciami"; a ja tego nie potrafie:( Ostatnio zaczelam myslec o terapii, jakims
            dobrym psychologu, ale niestety - studenckie zycie mi na to nie pozwala.
            rowniez szukam pomocy, wiem jedno - musimy przestac bac sie ludzi; musimy
            otworzyc sie na swiat i najlepiej metoda malych kroczkow - UCZYC SIE ZYC OD
            NOWA - gdyz najwyrazniej nas tego nie nauczono.

Pozdrawiam Cie serdecznie i trzymam kciuki.
            P.S. Moze chcesz pogadac np. za pomoca maili ? Moze dobrze by sie bylo
            zjednoczyc i razem probowac z tym walczyc ??? hmm wszytkie grubaski
            odchudzaja sie grupowo - podbno tak latwiej:P wiec moze i my sprobujemy ???
            JEsli TAK - dajcie znac !!!
    • bender_rodriguez [...] 18.01.06, 22:53
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka