Dodaj do ulubionych

do studentów, absolwentów psychologii

12.05.06, 20:56
Witam, naszła mnie nie danwno myśl, czy nie mogłabym zacząć studiów
psychologicznych. Myśląc o tym, dostrzegam coraz więcej powodów dlaczego do
dobry dla mnie kierunek. Chciałabym się jednak dowiedzieć jaki jest mnej
więcej program takich studiów. Jakie są przedmioty oprócz tych czysto
pychologicznych. Na jakim poziomie jest biologia, czego w ramach tego
przedmiotu się uczycie/uczyliście? Ogólnie na czym to polega. Byłabym
wdzięczna za wszystki podpowiedzi. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • hearcik Re: do studentów, absolwentów psychologii 12.05.06, 21:35
      ja moge odniesc sie jedynie do psychologii na UAM, gdyz nie wiem jak to wyglada
      na innych uczelniach. Na I roku I semestru jest niewiele zajec np wprowadzenie
      do psychologii, filozofia, logika, biologiczne mechanizmy zachowania, na II
      semestrze zaczyna sie psychologia emocje i motywacja, historia mysli
      psychologicznej (Freud od stop do głow;)aha, jeszcze cudowna metodologia-
      egzamin pamieta sie do konca zycia:) Praktycznie do konca II roku jest
      psychologia bardziej ogolna, dopiero na 3 roku sa bardziej konkretne przedmioty.
      • d.aga87 Re: do studentów, absolwentów psychologii 12.05.06, 21:56
        dzięki hearcik, właśnie o to mi chodziło. Interesuję się troszkę psychologią,
        Freudem, zachowaniami ludzkimi. Bałam się jednak, że biologia na tych studiach
        całkowicie mi je obrzydzi. Mam nadzieję, że nie ma tam szczegółow w stylu
        enzymy, komórki, tkanki itp... ?? Domyślam się, że hormony będą. Możesz jeszcze
        napisać co mniej więcej jest na biologii? :)
        • hearcik Re: do studentów, absolwentów psychologii 12.05.06, 22:02
          Niestety ale enzymy itp sa i to w nadmiarze, natomiast uwierz mi nie bedziesz
          sie nudzic, gdyz były to bardzo ciekawe wykłady i zajecia:)--powiem tak na I
          semestrze na biologicznych podstawach jest praktycznie całą biochemia (na
          cwiczeniach do przeczytania "Biochemia" Hames i Hooper), dopiero majac
          neuronauke bedziesz miała nauke o całym mozgu , o hormonach itp--rowniez bardzo
          cieakwe wykłady, tylko wykłady:)
          ps. tkanek nie było:)chyba ze nerwowa ale to dopiero pozniej na II sem.
      • blueska3 Re: do studentów, absolwentów psychologii 14.05.06, 23:50
        Och.. metodologia :-) Oj pamięta sie pamięta. Ja jestem na 4 semestrze aktualnie
        i..potwierdza sie. Pierwszy rok to głównie biologiczne mechanizmy zachowania i
        wprowadzenie do psychologii, filozofia, etologia, .. Drugi rok to już coś
        bardziej fizycznego typu psychofizjologia, procesy poznawcze, emocje i
        motywacje, społeczna (w różnych postaciach), rozwojowa, metodologia oczywiście
        no i statystyka (bleee). Dużo jest o budowie mózgu, układ nerwowy. To w zasadzie
        jest podstawa. I w zasadzie nawet jeśli coś za bardzo Cię nie interesuje to
        można sie do tego przekonać.. to kwestia na jakiego wykładowcę trafisz. Na
        trzecim roku zaczyna sie dopiero ta najfajniejsza część studiów
        psychologicznych. Powodzenia życzę.
    • archi_joa Re: do studentów, absolwentów psychologii 18.05.06, 21:00
      witam

jestem obecnie na architekturce, ale zastanawiam sie od 3. roku nad psychologia,
      bo mnie to interesuje i sadze, ze pomoze w rozwoju osobistym (nie wiem, moze sie
      myle) ...moze moje pytanie jest glupie ale chcialabym wiedziec, jakie przedmioty
      trzeba zdawac na maturze, by probowac na psychologie ??? dziex za odpowiedz :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka