Dodaj do ulubionych

zapadl dzisiaj wyrok na AS

09.01.07, 23:24
uwazam ze wcale nie nie jest wysoki..

-podobno AS napisal ksiazke o pedofilii w wiezieniu.
jak myslicie ,

-czy ktos bedzie chcial ja wydac ,
i czy bedzie miala jakas wartosc naukowa/odkrywcza ?
Obserwuj wątek
    • imagiro Re: zapadl dzisiaj wyrok na AS 09.01.07, 23:27
      licza sie tylko ksiazki alkoholikow o alkoholizmie ...
      • ala.l Re: zapadl dzisiaj wyrok na AS 09.01.07, 23:46
        imagiro napisał:

> licza sie tylko ksiazki alkoholikow o alkoholizmie ...

To znaczy ..aby kryminal byl "dobry"nalezy popelnic morderstwo?
        • dingdong Re: zapadl dzisiaj wyrok na AS 10.01.07, 01:03
          no co Ty ala...kryminal to moze bylby i dobry...ale morderstwo nie
          doskonale...bo w kryminalach zawsze lapia morderce...:)
    • hansii Re: zapadl dzisiaj wyrok na AS 10.01.07, 07:36
      ala, no co za pytania.
      oczywiscie ze niejeden wydawca na nia sie polakomi.
      zwlaszcza, ze jej rozwiniecie i drugi tom gwarantowany!
    • bszalacha Re: zapadl dzisiaj wyrok na AS 10.01.07, 11:59
      wydaje mi się,że przezywasz to bardzo osobiście skoro tak wczesnie rano piszesz
      post na jego temat.Dla innch osób w zawodzie jest to memento,niemniej naduzycia
      są nie tylko w pokojach psychoterapii,prawda?/co oczywiscie nie zmniejsza bólu
      ale jest też nadzieją,że zmniejszy się poczucie bezkarności/.Trzymaj się
      • iwona334 Re: zapadl dzisiaj wyrok na AS 10.01.07, 12:05
        bszalacha napisała:

> wydaje mi się,że przezywasz to bardzo osobiście skoro tak wczesnie rano
        piszesz post na jego temat.

czy godzina 23-cia to dla ciebie ranna pora?
        (gdyz o tej porze autorka watku sygnowala swe mysli)

pracujesz na nocna zmiane?
        • bszalacha Re: zapadl dzisiaj wyrok na AS 11.01.07, 10:30
          Pardon!wczytałam,że autor pisze 07.00.a moja psychika jest ostrożna wobec
          populistów oczekujących na "gotowe,superpewne"rozwiązania.Dla mnie jest to
          sprawa tak SSSSStrasznie jednoznaczna,że az nieprawdopodobna.
      • scylla właśnie bardzo cenna uwaga, 10.01.07, 21:46
        Ala nie przeżywaj tak tego, ja Cie też nie podejrzewałem że tak wczesnie
        wstaniesz aby zajmować sie takimi sprawami.
    • jan_stereo Re: zapadl dzisiaj wyrok na AS 10.01.07, 18:12
      ala.l napisała:

> uwazam ze wcale nie nie jest wysoki..

Jak na okazane dowody,to cholernie wysoki.

> -czy ktos bedzie chcial ja wydac ,

Cala masa sie znajdzie,pod warunkie,ze to bedzie sensacyjnie i kontrowersyjnie
      napisany pamietnik.
      • pasjonet ciekawość to czy podniecenie ? 10.01.07, 18:27
        a co już byśta chcieli poczytać :)))
    • brak-chmur Re: Wyrok nie wynagrodzi krzywdy(!) 10.01.07, 18:26
      Uważam , ze wyrok jest słuszny zważywszy na jego podeszły wiek, oczywiście.
      W przeciwnym razie powinien mieć całkowity zakaz wykonywania zawodu , oraz
      pokrewnych w placówkach oświatowao-wychowawczych.

Ludzie , których praca jest SłUŻBĄ innym muszą być wzorem i przykładem w
      kwestiach moralno-obyczajowych, ponieważ mają wpływ na psychikę innych,
      kształtuja postawy, bywają autorytetami.

Nie wolno pozwalać na nadużywanie swojej wiedzy zawodowej do wykorzystywania
      innych, chorych, słabych, bezbronnych, nieletnich itp

Pamiętajmy, że przyzwalając na zło czynione innym, akceptujemy krzywdzenie
      siebie samych i swoich dzieci.(!)
      • jan_stereo Re: Wyrok nie wynagrodzi krzywdy(!) 10.01.07, 20:19
        A mozesz napisac, jakiej konkretnie krzywdy ?
        • alfika Re: Wyrok nie wynagrodzi krzywdy(!) 10.01.07, 21:19
          no i za 10 lat spokojnie moze wrócić do praktyki - a czy "wyleczony"?
          hm...
          nie wiem (w zasadzie jeszcze nikt nie wie)
          • jan_stereo Re: Wyrok nie wynagrodzi krzywdy(!) 10.01.07, 21:24
            lfika napisała:

> no i za 10 lat spokojnie moze wrócić do praktyki - a czy "wyleczony"?

Nie sadze by nasze zaklady karne leczyly pedofilie,predze goscia ukatrupia koledzy/towarzysze z celi tak
            by juz nigdzie nie wychodzil,chociaz AS troche za medialny na taka mozliwosc.
            • alfika Re: Wyrok nie wynagrodzi krzywdy(!) 10.01.07, 22:40
              nawet medialnym ochota może przejśc... nie dośc, że nie toleruje się pedofilii,
              to jeszcze dodatkowo nei pomoże mu fakt, że z wyżyn intelektualnych
              ale czy to będzie kara - i czy to mu przywróci właściwe granice, to duży znak
              zapytania

wkurzył mnienatomiast fakt - i to nie zawiódł, ale wkurzył! - że tak
              błyskotliwy psycholog (naprawdę ceniłam jego wypowiedzi jako jednego z
              ciekawszych w tym kraju) - przekroczył granice, które chroniły słabszych - i do
              tego zależnych od jego pomocy

książka może i "pójdzie", ale stracił pozycję całkowicie

może kiedyś zacznie działalność z dewiantami? o ile da radę...
        • brak-chmur Re: Wyrok nie wynagrodzi krzywdy(!) 10.01.07, 21:44
          Żaden sąd na świecie nie rekompensuje ludziom cierpienia, jakie spotkały ich z
          rąk oprawców.
          Żaden wyrok nie jest satysfakcjonujący zarówno dla ofiar , jak i ich najbliższych.
          Od sądu nawet nie można oczekwać sprawiedliwości, ponieważ są winy nie objęte
          paragrafami.
          Sąd to miejsce, w którym społeczeństwo mówi NIE dla zła , w każdej postaci.
          Tylko tyle , ale lepsza ta namiastka sprawiedliwości niż społeczne przyzwolenie
          na zło, akceptacja cudzego cierpienia ze strachu przed własnym.
          • jan_stereo Re: Wyrok nie wynagrodzi krzywdy(!) 10.01.07, 22:06
            Ja nie o tym,zwyczajnie nie znalazlem zadnego oswiadczenia co niby konkretnie zlego ow AS zrobil tym
            dzieciom,jakies "inne czynnosci seksualne" czy jakos tak sie pojawia tu i owdzie,biorac pod uwage czym
            sie zajmowal to dosc malo przekonujace. Ja oczywiscie nie mam wgladu w akta,tylko to co w prasie, a tu
            niewiele,stad sie zaciekawilem skad ludzie maja tyle informacji o owej krzywdzie. I tak zapytalem.

ps. no i ze sama matka dziecka tyle lat tej krzywdy nie widziala, to jakas ona taka niejednoznaczna byla
            na moje oko.
    • taisy Re: AS to tez człowiek, z tymże chory. 10.01.07, 21:21
      każdy moze być chory, w sumie BARDZO MU współczuję i mam nadzieje ze wyjdzie z
      tego piekła, w które wpadł i z poważnej choroby jaka objawia się w formie i ma
      ujscie w pedofili.
      • brak-chmur Współczucie należy się ofiarom..... 10.01.07, 21:30
        .....jeśli już tak hojnie je rozdajesz, Taisy.
        • taisy Re: Współczucie należy się ofiarom..... 11.01.07, 20:00
          Owszem wspolczuje tym dzieciom. Jednak nadal uwazam ze pedofilia to choroba
          psychiczna ktora, jak inne choroby trzeba leczyć. I teraz ten człowiek po 8
          latach wyjdzie z więzienia i dalej bedzie robił to co robi jedynie bardziej
          sprytnie.
      • alfika Re: AS to tez człowiek, z tymże chory. 10.01.07, 23:07
        jeden problem to choroba - zasługuje na współczucie, bo nikt nie chciałby z
        takim czymś żyć, a całkiem inny to dawać jej ujście czyniąc krzywdę innym
        ludziom
        • brak-chmur Re: Czy i w jakim stopniu.....? 10.01.07, 23:13
          ....pedofilia ma status choroby?
          Jeśli ta dowiedzione naukowo , to chyba nieuleczalna?
          • alfika Re: Czy i w jakim stopniu.....? 11.01.07, 14:13
            a jeśli nei ma statusu choroby, to nie współczujesz i jest Ci obojętne, czy Ci
            się tak pomiesza w głowie, czy nie?
            ten status nie ma znaczenia, raczej niky by nie chciał miec takich odchyleń
            • brak-chmur Re: Czy i w jakim stopniu.....? 11.01.07, 19:37
              Seryjni mordercy, patologiczni rodzice znęcający się nad swoimi dziećmi, domowi
              sadyści i inni "odchyleńcy" nie budzą we mnie współczucia.
              Każde odchylenie psychiczne , które zagraża innym ludziom powinno wiązać się z
              obligatoryjnym leczeniem i całkowitą izolacją niebezpiecznej osoby.
              Dotyczy to również pedfili.

A osoba "odchylona" zajmująca się psychoterpią budzi szczególną odrazę(!)

Może ten przypadek spowoduje wreszcie weryfikację ludzi pełniących tak
              odpowidzialne i wymagające szczególnych predyspozycji obowiązki i kilka (setek)
              psychologów (z nazwy jedynie) rozstanie się z tytułem, którego nie są godni.
              • alfika Re: Czy i w jakim stopniu.....? 11.01.07, 19:39
                szkodliwe ciągoty seksualne, póki nie wprowadza się ich wczyn, nie są jeszcze
                przestępstwem - i w niektórych budzą współczucie

zaś jak zaczynają być przestępstwem, bo wprowadzone są w czyn, to mało który z
                posiadaczy ciągot się przyznaje ot, tak, dobrowolnie...
    • solaris_38 czym może być książka 10.01.07, 21:42
      ja bym pzreczytała

to może być prawda
      a prawda jest cenna

tym bardziej o tak destrukcyjnych rzeczach

to może pomóc
      ale nie wiem

może to tylko .. słodkie wspomnienia
    • dziki.macho Re: zapadl dzisiaj wyrok na AS 10.01.07, 23:00
      chuj z nim
    • yagiennka Niepojęte 11.01.07, 01:46
      Ogladałam wywiad z nim w Uwadze, makabra. Ten facet jest chory, nie mogę sie
      nadziwic że psycholog tak nie zdaje sobie sprawy z tego co zrobił, ma tak
      bezkrytyczny stosunek do siebie i takie bzdury plecie o rzekomych celach
      badawczych jego praktyk - krzywdzenia dzieci. Najfajniejsze było jak powiedział
      - do 5 lat i tak się wszystko zapomina. Taaaaaaaa. On w ogóle jakies studia z
      psychologii kończył?? Nie wie o tym że tego się NIE ZAPOMINA i skrzywdził te
      dzieci na całe życie? Tym podlejsze że dzieci były z uszkodzeniami i
      autystyczne, czyli wybrał takie które nie mogły się bronić i które długo nie
      potrafiły powiedzieć co je spotkało. Obrzydliwa podłość. Dzieci oczywiście mogą
      wyprzeć te przeżycia ale one zostaną w podświadomości na zawsze a skutki moga
      być powazne. Poza tym sama świadomość - współczuję matkom, ja bym go chyba na
      ich miejscu ukatrupiła.
      Ta kego książka to jakiś stek bzdur bedzie, dla mnie ten człowiek ma jakies
      zaburzenia psychiczne. Szewc bez butów..
      • jan_stereo Re: Niepojęte 11.01.07, 11:21
        dodam tylko, ze zastanawiajace jest w tym wszystkim jedno. Byl sobie AS jeszcze
        nie tak dawno odbierany jako bardzo madra i pomocna(wielu pomogl)osoba,niemal
        autorytet w sprawach psychologicznych. Od momentu kiedy go oskarzono o
        pedofilie nagle wszystko co mowi odbierane jest jako chore,glupie.
        Zaczynam sie zastanawiac kto tak naprawde jest ograniczony psychicznie,opinia
        publiczna czy AS.
        • shachar Re: Niepojęte 11.01.07, 12:49
          przypadek ASA wszystkich wprawil w konsternacje
          sama chcialbym wiedziec, gdzie jest prawda, wszystko to jakies absurdalne jest
          to tak jak nauczyciel plywania nie umiejacy plywac, czy otluszczona dietetyczka
          to sie kupy nie trzyma
        • yagiennka Re: Niepojęte 11.01.07, 13:54
          Ja się skłaniam ku chorej opinii publicznej. Dla mnie Samson był zawsze troche
          dziwny. Z każdego da się zrobić bohatera i z niejednego złoczyńcę. Tutaj jest
          siła faktów i dowodów, zdjęcia nie kłamią, dzieci nie kłamią. Jest jeszcze
          możliwość że on kiedyś BYŁ dobrym psychologiem ale mu się porypało i został
          zboczeńcem. Teraz próbuje uracjonalnić swoje zboczenie i uczynić z niego normę -
          odruch obronny.
          • jan_stereo Re: Niepojęte 11.01.07, 19:01
            yagiennka napisała:

> Tutaj jest siła faktów i dowodów, zdjęcia nie kłamią, dzieci nie kłamią.

No niby to wszystko oczywiste ale jak by sie tak choc chwile zastanowic.
            Na zdjeciach nie ma dowodow molestowania dzieci,a jedynie pokazuja one
            poprzebrane dzieci w ubranie nie swojej plci(tak jest w prasie)badz w otoczeniu
            wibratorow i itp.Wszystko to sie zgadze tez z oswiadczeniem AS, jesli wierzymy
            w t,ze zajmowal sie badaniami.
            Co do dzieci,i tu jest najciekawsze dla mnie. jesli dzieci te mowily
            prawde,znaczy sie mozemy traktowac je jako swiadome tego co mowia,to jak to sie
            stalo ze dzieci te chodzac do AS przez blisko 4 lata nikomu nic nie mowily ze
            sa molestowane,ich matki rowniez niczego takiego(negatywnego) nie
            zaobserwowaly. No i jak to jest mozliwe ze u molestowanych dzieci,ktore powinny
            poniesc gleboki uraz psychiczny, a zanotowano u nich poprawe zdrowia
            psychicznego wrecz ?
            I co ciekawsze, ich matki jak i dzieci,dopiero po znalezieniu zdjec i
            przesluchaniu AS poczuly sie skrzywdzone,nie wczesniej,ani razu.
            Pytanie czy moze byc tak ze okazja materialna znajduje skrzywdzonych ?

Tak sie tylko zastanawiam na glos,bo mnie to kompletnie nie przekopnuje co jest
            dostepne publicznie.
            • yagiennka Re: Niepojęte 11.01.07, 19:51
              A uważasz że psychologowi terapeucie wolno (w dodatku bez uzgadnianai tego z
              rodzicami i ich wiedzy) przebierać dzieci w dzwne ubrania i bawić się z nimi
              wibratorami?? Robic sobie na pacjantach rzekome eksperymenty i chore zabawy??
              Naiwne jest myślec że on robił to w imię nauki. Zresztą Samson co kawałek
              zmienia swoje zeznania i to też dobry dowód że kłamie. O ile wiem psycholog i w
              ogóle każdy lekarz czy specjalista pracujący z ludźmi ma obowiązek
              przestrzegania zdrowego dystansu do pasjenta i nie wchodzenia z nim w żadne
              zażyłości typu romanse, flirty czy spotkania bez zobowiązań - jest to naruszenie
              zasad etyki i profesjonalizmu.
              Dzieci nie muszą powiedzieć - tak byłem molestowany, stwierdzono u nich syndrom
              urazu po molestowaniu i to jest też dowód.
              Dzieci nie mówiły bo po 1 nie zdawały sobie sprawy, małe dzieci molestowanie
              rzadko zdają sobie sprawe, nie rozumieją tego co się dzieje ale negatywnie
              wpływa to na ich psychikę. Poprawa zdrowia z jednej strony a z drugiej strony
              uraz psychiczny, fajne leczenie.
              Poczuły się skrzywdzone potem bo wcześniej nikt o tym nie wiedział, to chyba
              oczywiste?
              Mnie przekonują zdjęcia i tego co słucham od Samsona, kręci jak na dłoni i nie
              oddziela tego co dobre od tego co złe. On nie zahcowuje się jak człowiek
              niewinny i jak profesjonalista tylko jak człowiek który się pogubił i wypiera
              się sam przed sobą tego co zrobił. Ale zrobił to świadomie dlatego powinien
              odpowiedziec.
              • jan_stereo Re: Niepojęte 12.01.07, 00:51
                yagiennka napisała:

> A uważasz że psychologowi terapeucie wolno (w dodatku bez uzgadnianai tego z
                > rodzicami i ich wiedzy) przebierać dzieci w dzwne ubrania i bawić się z nimi
                > wibratorami?

To akurat nie wywoluje u mnie specjalnych emocji,moze dlatego ze znalem za czasow przedszkolnych
                dzieci ktore sie tak wlasnie bawily ;") No moze nie wibratorami(chociaz dla dziecka to pewnie zabawka
                jak kazda inna,tylko dla doroslego ma to wlasciwe zkojarzenie) ,ale w zamiane plci ubioru.

> Robic sobie na pacjantach rzekome eksperymenty i chore zabawy??

No wlasnie,jesli byly to krzywdzace dzieci zabawy,a jesli nie ?

> Dzieci nie muszą powiedzieć - tak byłem molestowany, stwierdzono u nich syndrom
                > urazu po molestowaniu i to jest też dowód.
                > Dzieci nie mówiły bo po 1 nie zdawały sobie sprawy, małe dzieci molestowanie
                > rzadko zdają sobie sprawe, nie rozumieją tego co się dzieje ale negatywnie
                > wpływa to na ich psychikę. Poprawa zdrowia z jednej strony a z drugiej strony
                > uraz psychiczny, fajne leczenie.

No kiedy to byla poprawa zdrowia psychicznego glownie(wczesniej dzieci kompletnie odciete od swiata
                a po tych 4 latach komunikujace sie z nim) wiec to jest nieco w sprzecznosci z soba,takie dziecko
                powinno sie kompletnie zamknac w sobie,a nie otworzyc. To "normalne" dziecko autystyczne cudem
                jest doprowadzic do takiej poprawy, a co dopiero molestowane/krzywdzone psychicznie.

> Poczuły się skrzywdzone potem bo wcześniej nikt o tym nie wiedział, to chyba
                > oczywiste?

No wlasnie, poczuly sie tak dopiero wowczas kiedy im powiedziano jak maja sie czuc.

> Mnie przekonują zdjęcia i tego co słucham od Samsona, kręci jak na dłoni i nie
                > oddziela tego co dobre od tego co złe. On nie zahcowuje się jak człowiek
                > niewinny i jak profesjonalista tylko jak człowiek który się pogubił i wypiera
                > się sam przed sobą tego co zrobił.

Mnie tylko zastanawia na ile odbior tego co mowi jako krecenie wynika z rangi postawionych mu
                zarzutow. Czy gdyby byl to zwykly wywiad sprzed powiedzmy 3 lat,tez ludzie by tak to widzieli, ze
                gada niespojnie...
                No ale ja tam nie jestem adwokatem AS,moga go nawet ukatrupic jak sie tak sadowi spodoba.
                A caly temat dosc mocno przypomina mi afere z MJ-jem molestujacym dzieci,tylko jak sie okazalo
                (niemal na 99%) tam chodzilo raczej o wyludzenie pieniedzy.
                • yagiennka Re: Niepojęte 12.01.07, 11:40
                  Nie zupełnie się z tobą nie zgadzam w dodatku przekrecasz moje słowa.
                  Dzieci nie powinny się bawić wibratorami, dmuchanymi lalami i przebierać w
                  zamiane płci, one jeszcze nie mają ukształtowanej tożsamości seksualnej. Dorosły
                  ma do tego dystans, dziecko nie. Mowi sie o tym że homoseksualiści bywaja czesto
                  przez rodziców przebierani w dzieciństwie w sukienki, może to ma jakiś wpływ.
                  Jełśi twierdzisz że takie zabawy dla dzieci nie sa krzywdzące i nie wywołują
                  syndromu dziecka molestowanego, powodującego powazne problemy w dorosłym życiu i
                  w relacjach seksualnych to nie mamy o czym dyskutowac.
                  To nie było żadne leczenie, poprawa być może nastąpiła samoistnie, a może po
                  prostu z powodu nawiązania kontaktu z dzieckiem, ale to nie usprawiedliwia
                  molestowania dzieci przez pedofila!

"Poczuły się skrzywdzone potem bo wcześniej nikt o tym nie wiedział, to ch
                  > yba
                  > > oczywiste?
                  >
                  > No wlasnie, poczuly sie tak dopiero wowczas kiedy im powiedziano jak maja sie
                  > czuc."

NIE. Poczuły sie skrzywdzone wtedy gdy dowiedziały się że takie wydarzenia w
                  ogóle miały miejsce. Przeciez ci ludzie wcześniej o tym nie wiedzieli, nie mieli
                  pojęcia co się działo.

Mi sprawa wygląda wiarygodnie i uważam że S. jest winny. Powinien odpowiedziec
                  za skrzywdzenie dzieci i ich rodzin oraz mieć zakaz praktyki, być moze już na
                  zawsze.
                  • brak-chmur Re: Niepojęte 12.01.07, 16:19
                    yagiennka napisała:
                    Mi sprawa wygląda wiarygodnie i uważam że S. jest winny. Powinien odpowiedziec
                    > za skrzywdzenie dzieci i ich rodzin oraz mieć zakaz praktyki, być moze już na
                    > zawsze.

Amen
                  • jan_stereo Re: Niepojęte 12.01.07, 17:43
                    yagiennka napisała:

> Nie zupełnie się z tobą nie zgadzam w dodatku przekrecasz moje słowa.

Znaczy co przekrecilem ?

> Dzieci nie powinny się bawić wibratorami, dmuchanymi lalami i przebierać w
                    > zamiane płci, one jeszcze nie mają ukształtowanej tożsamości seksualnej.

A gdyby chcialy to robic na wlasne zyczenie(jak pamietam siebie z tego okresu
                    to pewnie chcialbym zobaczyc co jest na rzeczy),to tez nie powinno sie im
                    pozwolic,to takie pytanie juz poza tematem AS.
                    Pytanie tez, czy dzieci powinny grac w gry o tematyce wojennej,bawic sie
                    zabawkowa bronia,wybierac w grach postaci plci przeciwnej.

> Mi sprawa wygląda wiarygodnie i uważam że S. jest winny. Powinien odpowiedziec
                    > za skrzywdzenie dzieci i ich rodzin oraz mieć zakaz praktyki, być moze już na
                    > zawsze.

A owszem,jesli to zrobil co mu zarzucono to jak najbardziej,ale dla
                    uscislenia,skrzywdzil co najwyzej dzieci,rodzin juz przeciez nie molestowal.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka