Dodaj do ulubionych

Problem z mamą

24.02.07, 13:46
Od dłuższego czasu mam pewien problem ze swoją mamą.Mianowicie jest to osoba bardzo nerwowa, z którą o konflikt i kłótnie nie trudno.Wydaje mi się że jest to spowodowane między innymi pracą (szefowa).Kiedy się nie zgadzamy w jakiejkolwiek sprawie to od razu zaczyna krzyczeć i tak powstaje ładnie awantura, która czasem ma następstwa na drugi dzień (Ciche dni).Zaproponowałem jej, żeby poszła do psychologa to na początku stwierdziła że mi by się przydał.Kiedy na spokojnie jej próbuje to wytłumaczyć,to przyznaje że powodem tego stanu rzeczy jest praca ale nie zamierza płacić sporych pieniedzy jakiemuś psychologowi, zwłaszcza za mówienie o swoim życiu.Ja już nie mam siły by dak dalej żyć, co byście proponowali ??
Obserwuj wątek
    • ewag52 Re: Problem z mamą 24.02.07, 14:39
      pewnie mama przechodzi tzw trudny okres, plus stresująca i męcząca praca,
      no i sa efekty w postaci utrudnionego współżycia z domownikami.
      Psycholog, to tu raczej niewiele zdziała. Spytaj mamę, czy nie widzi, swoich
      nadmiernych reakcji.Swojej wybuchowości. Może to rzeczywiście sprawa hormonalna.
    • solaris_38 Re: Problem z mamą 24.02.07, 17:57
      dopóki mieszkasz z mamą , raczej nie licz ze sie ona zmieni
      dorośli ludzie zmieniać sie nieznacznei z wielkim trudem i uparcie przez wiele
      lat nad tym pracując

nie licz na zmianę zer strony mamy

licz na swoje możliwości dostosowani a sie do sytuacji
      nie musi byc tak żeby jej krzyki wprowadzały cię w taki stan że "nie masz siły
      tak dalej żyć"

tu widze możliwośc pewnej poprawy

w tobie
      w twoich reakcjach

gdyby ci sie udało zminimalizować skutki oddziaływań wybuchów mamy
      i dla niej byłaby to ulga i dla ciebie

poza tym przyda sie w życiu

trudne ?

tak
      bardzo trudne

i wartościowe

to MOŻE cos zmienić w twoim zyciu
    • taisy Re: Nie wiem ile masz lat, ale 24.02.07, 20:42
      jeżeli w szkole jest ktos kto mógłby ci pomoc to już sporo. Nerwowe wybuchy
      mamy swiadczą ze jest bezsilna i traci kontrolę nad sobą i sytaucją w jakiej
      jest. Możliwe ze jest to spowodowane odpowiedzialną pracą ale napewno także
      stanem zdrowia psychicznego twojej mamy. Nawet jezęli potrzebuje psychologa a
      moze i psychiatry, to ktoś trzeci moze ja do tego nakłoni? A z drugiej strony
      staraj sie zrozumiec twoją matke i nie wprowadzać w domu żamętu, który
      kosztuje ją nowym wybuchem złości. I ty się wtedy zle czujesz i ona też.
    • zmoq14 Re: Problem z mamą 25.03.07, 23:49

A jakie jest źródło tych konfliktów?Czy nie chodzi o to ,że mama jest
      wykorzystywana jako pomoc domowa i główny księgowy? Każdy człowiek ma swoją
      cierpliwość,a czasem wystarczy kropla,żeby przelać czarę goryczy...Pomagasz w
      domu?partycypujesz w kosztach utrzymania?Ile lat ma mama? I dlaczego jeszcze
      mieszkasz z mamą skoro ci jest tam źle?mama cię już wychowała...pozdrawiam

To nie była krytyka ciebie tylko podpowiedź jakie mogą być przyczyny...
      4<taoqz>
    • zmoq14 Re: Problem z mamą 25.03.07, 23:56

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka